Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2018

Αλιστράτη, νέος τόπος, νέα πατρίδα!

Είναι ένα παραδοσιακό χωριό του νομού Σερρών, κτισμένο στις παρυφές του Μενοίκιου όρους, με καλό κλίμα και πολλά ενδιαφέροντα σημεία για να επισκεφτείς γύρω από αυτό. 
Οι περισσότεροι κάτοικοι του ασχολούνται με την αγροτική οικονομία, αλλά και η τουριστική ανάπτυξη που σιγά σιγά επιχειρείται τα τελευταία χρόνια, παίζει το δικό της ρόλο. Πολύ γνωστό είναι το "Σπήλαιο Αλιστράτης". 

Το σημερινό χωριό δημιουργήθηκε τα χρόνια μετά από την κατάκτηση της περιοχής από τους Οθωμανούς, αναφέρεται ως ένα από τα παλαιότερα χωριά των Σερρών, με σημαντική οικονομική και πολιτιστική θέση. Βρισκόταν πάνω στο δρόμο, που συνέδεε τη Δράμα με την πόλη των Σερρών αλλά και τη θάλασσα ( περιοχή Αμφίπολης ), είχε σημαντικό σχολείο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, φιλοξένησε για κάποιο διάστημα τη Μητρόπολη Δράμας ( όταν ήταν επικίνδυνο να παραμένει αυτή στην πόλη, στα μεταεπαναστατικά χρόνια ). Στον Μακεδονικό Αγώνα το χωριό, διατήρησε την ελληνικότητα του και ήταν ένα από τα προπύργια του ελληνισμού στην περιοχή. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, δέχτηκε σημαντική ομάδα Ποντίων προσφύγων. Ντόπιοι, Πόντιοι, Θρακιώτες και Βλάχοι συμβιώνουν αρμονικά σήμερα στο χωριό.
Η Αλιστράτη  στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 40 - όπως και στους προγενέστερους πολέμους - πλήρωσε το φόρο αίματος που της αναλογούσε. Στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου, ακολούθησε τη μοίρα όλης της περιοχής, είτε κάτω από έναν στιγνό Βούλγαρο κατακτητή είτε συμμετέχοντας σε έναν αδελφοκτόνο, εμφύλιο πόλεμο.
Μεγάλο πλήγμα για το χωριό αποτέλεσε η περίοδος των δεκαετιών του 60'  και του 70', όπου οι κάτοικοι μεταναστεύουν μαζικά, στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και, κυρίως στη Γερμανία. Το χωριό από 5000 κατοίκους πέφτει γύρω στο μισό και σήμερα έχει σταθεροποιηθεί στους 2000 κατοίκους περίπου.

...................................................................................................................................................................

Ι.Μ. ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ από το χωριό, στο δρόμο προς Ν. Ζίχνη. Θεωρείται ότι είναι είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια, μαζί με αυτό της Εικοσιφοίνισσας, της ευρύτερης περιοχής. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι Μονή υπήρχε εκεί, από το 1453 τα ίχνη της οποίας όμως εξαφανίστηκαν για άγνωστους λόγους. Η Μονή ανασυστήνεται το 1855, αφού βρέθηκε θαμμένη η εικόνα της Αγίας Κυριακής με θαυματουργό τρόπο, παίζει σημαντικό ρόλο στην περίοδο του Μακεδονικού αγώνα και καταστράφηκε αφού λεηλατήθηκε, από τους Βουλγάρους κατά την υποχώρηση τους, μετά τους Βαλκανικούς πολέμους.
Η Μονή την περίοδο μετά το 1922 φιλοξενεί Πόντιους πρόσφυγες, τα επόμενα χρόνια εγκαταλείπεται ως το 1953, όπου μετατρέπεται σε γυναικεία Μονή με ηγουμένη την αδελφή Νυμφοδώρα.  Τα τελευταία χρόνια, η Μονή περιέπεσε σε ανυποληψία ως που εγκαταλείφθηκε. Σήμερα όμως ( Μάης 2014 ), υπό την ηγουμένη Νικοδήμη, η Μονή αναγεννιέται και πάλι, απολαμβάνοντας την αγάπη των Αλιστρατινών και φιλοδοξώντας να αποκατασταθεί στη θέση που ιστορικά απολάμβανε στην ευρύτερη περιοχή. Η Αγία Κυριακή εορτάζει στις 7 Ιουλίου, όπου γίνεται διήμερο πανηγύρι, με τη συμμετοχή πολύ κόσμου, από όλη την περιοχή των Σερρών και της Δράμας.

...................................................................................................................................................................
ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
 Λόφος, που πήρε το όνομα του από το ομώνυμο εκκλησάκι. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ από τον κεντρικό δρόμο, προς τη Σκοπιά.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά έργα ανάπλασης, καθιστώντας τον ως ένα από τους κυριότερους χώρους αναψυχής της περιοχής. Ο χώρος είναι περιφραγμένος, καθαρός και κατάφυτος από πεύκα. Τα παιδιά μπορούν να παίξουν άφοβα στην παιδική χαρά και να παρατηρήσουν στο πάρκο άγριων ζώων, τις στρουθοκαμήλους, τα ελάφια, τα παγόνια...  
Οι μεγαλύτεροι μπορούν να απολαύσουν τον καφέ ή το τσίπουρο τους, κάτω από τα πεύκα και να ξεφύγουν από το καλοκαιριάτικο λιοπύρι.

Οι επισκέπτες έχουν μια θαυμάσια ευκαιρία να δουν από ψηλά τον κάμπο της Αλιστράτης, ως πέρα τη Δράμα ή να παρατηρήσουν το καταπράσινο Μενοίκιο και το γεμάτο θρύλους Παγγαίο. Σίγουρα ένα από τα ωραιότερα θέρετρα του Ν. Σερρών, αν και όχι τόσο γνωστό...ακόμα. 
  

                                                                                            


Αλιστράτη, Αγ. Κωνσταντίνος, παρατήρηση από ψηλά....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Road Trip 2019: Βελιγράδι ( Belgrade) - Βιέννη ( Vienna) - Νόβι Σαντ (Novi Sad)

 Μετά από ένα αρκετά δύσκολο Μάιο και Ιούνιο, με πολλές υποχρεώσεις, πραγματοποιήσαμε ένα ακόμα "ταξίδι δρόμου", το οποίο είχα ...