Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Με την ευκαιρία της Ημέρας της γυναίκας

   Ένα πράγμα που με εκνευρίζει, σε όλα τα επίπεδα, είναι οι ημέρες - αφιερώματα κλπ. 

Ποτέ δεν κατανόησα την λογική, ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να σκεφτούμε επί του θέματος. Για παράδειγμα την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, οι ερωτευμένοι θα δείξουν πόσο ερωτευμένοι είναι, την ημέρα της γιορτής της μητέρας θα θυμηθούμε την μητέρα μας, την ημέρα της γυναίκας θα θυμηθούμε τις γυναίκες και τον διαρκή αγώνα τους για ισότητα κλπ κλπ.  Αυτό όμως είναι δική μου παραξενιά και μόνο.
 Αφορμή να κάνω την ανάρτηση αυτή στάθηκε ένα γεγονός με την φωτογραφία του πρόσφατα θανόντα, βραβευμένου ρεπόρτερ - φωτογράφου Γιάννη Μπεχράκη. Την οποία, όποιος την ανέβαζε στο facebook, μετά από λίγο του ερχόταν ένα μήνυμα ότι η φωτογραφία είναι προσβλητική, περιέχει γυμνό και δεν ξέρω τι άλλο. Και του κατέβαινε η ανάρτηση. Οι αλγόριθμοι του fb, έτσι λειτουργούν αυτοί οι μηχανισμοί, με δήθεν εξελιγμένους μαθηματικούς αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, αποφάσισαν ότι η φωτογραφία αυτή είναι προσβλητική!!! Που να καταλάβουν, ότι ο σπουδαίος φωτογράφος προτίμησε απλώς να κλικάρει μια σκληρή στιγμή από την πραγματική ζωή, αντί να γυρίσει για παράδειγμα τη μηχανή του λίγο δεξιότερα και να βγάλει μία άχρωμη, ουδέτερη στιγμή ή  ένα μακρινό, ανώδυνο πλάνο. Προτίμησε να δείξει την σκληρή πραγματικότητα, μιας μάνας, μιας γυναίκας, στον εμφύλιο της Σομαλίας το 1992 και την κρίση υποσιτισμού που έστειλε στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους τότε. Μιας μάνας, που απλώς προσπαθεί να ξεδιψάσει το σκελετωμένο παιδί της. Κάτι αντίστοιχο γίνεται σήμερα στην Υεμένη, αλλά αντίστοιχες φωτογραφίες, άξιων ρεπόρτερ, πιθανόν δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί προσβάλλουν. Μα ο σκοπός των φωτογραφιών αυτός είναι. Να μας σοκάρουν, να μας ξυπνούν ως ανθρωπότητα από τον λήθαργο στον οποίο πέφτουμε, να κινητοποιούμαστε  μπας και αλλάξει κάτι.
Olympos-Karpathos
Γυναίκες της Ολύμπου Καρπάθου

  Μια δεύτερη φωτογραφία, με την οποία συνδυάζω αυτή την ημέρα, την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας είναι αυτή, της Έφης Παρούτσα. Δύο γυναίκες της Ολύμπου Καρπάθου, οι οποίες πέρασαν μια ζωή σκληρά δουλεύοντας στα άγονα χωράφια της περιοχής τους, με την τσάπα ή βοσκώντας τα ζώα τους στις απόκρημνες πλαγιές του χωριού τους και συγχρόνως να έχουν χρεωθεί και το βάρος να διαφυλάττουν μια ηθική και εθιμική παράδοση, προερχόμενη από άγνωστο ιστορικό χρόνο, ώστε να μην μετακινηθεί αυτός κατ΄ ελάχιστο. Εδώ δεν υπάρχουν γυναικεία δικαιώματα, απλώς η κανονικότητα μιας ολόκληρης κοινωνίας, που θέτει κανόνες επιβίωσης και εσύ απλώς τους ακολουθείς, γιατί έτσι είναι το σωστό. Η πρώτη φωτογραφία σοκάρει,  τη δεύτερη απλώς την εντάσεις στις φολκλορικές, παραδοσιακές εικόνες, που μας αρέσουν... σοκάρουν, μόνο αν γνωρίζεις τον σκληρό αγώνα επιβίωσης που κρύβεται πίσω από τα ρυτιδωμένα πρόσωπα τους.
  Μια τρίτη φωτογραφία είναι αυτή, αλιευμένη από την google, που δείχνει μια γυναίκα, της σύγχρονης εποχής, που συμπιέζεται ανάμεσα σε δύο αποστολές. Από τη μία να κερδίσει τα δικαιώματα της και την ίση αντιμετώπιση κτίζοντας τη δική της καριέρα και από την άλλη την φύση της, τη μητρότητα, που μόνο αυτή μπορεί να φέρει εις πέρας με επιτυχία. Εργαζόμενη και μητέρα και σύζυγος, ένα τρίπτυχο φωτιά, που μόνο αυτό φτάνει για να κατανοήσουμε πόσο δύσκολη είναι η αποστολή της και πόσο δρόμος πρέπει ακόμα να διανυθεί για να μιλάμε για πραγματική ισότητα. Το δυστύχημα είναι ότι όλο και περισσότερες γυναίκες σήμερα είναι αναγκασμένες, να κάνουν επιλογές, οι οποίες στερούν απ΄ όλους μας, μέρος της πραγματικής χαράς που πρέπει να απολαμβάνουμε ως κοινωνία. Ειδικά αν έχεις να επιλέξεις μεταξύ καριέρας - εργασίας και μητρότητας. Επιλογή που ο σύγχρονος δυτικός οικονομικός πολιτισμός, σε θέλει παρούσα, "ψυχή και σώματι", στην καριέρα και η οικογένεια αφήνεται στην τύχη, διότι δεν αποτελεί προτεραιότητα. Έχουμε αναρωτηθεί, πόσο σημαντικές είναι οι πολιτικές στήριξης των νέων μητέρων, για να μπορούν να σταθούν δίπλα στα παιδιά τους αλλά και να μην χάσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα;
  Κλείνω, με κάτι, πιο "αντρικό"... μια κλασική φωτογραφία της μεγάλης ηθοποιού Ρίτας Χέιγουορθ, διαχρονικό σύμβολο της γυναικείας ομορφιάς, που όσο κι αν κάποιος πει ότι η εικόνα αυτή, δεν ανταποκρίνεται με το νόημα της ημέρας κατά την  ταπεινή μου γνώμη κάνει λάθος. Η ομορφιά, η γυναικεία ομορφιά αποτελεί κινητήριος δύναμη για την τέχνη, σε πολλές εκφάνσεις της. Επιπλέον μια γυναίκα δεν είναι μόνο άνθρωπος, μητέρα, σύζυγος, σύντροφος, εργαζόμενη, θεματοφύλακας, έμπνευση, σύμβολο ερωτισμού κλπ κλπ. Είναι όλα αυτά και άλλα τόσο, που μια μέρα μόνο αφιερωμένη σε αυτήν απλώς ακούγεται τελείως παράλογα.
Τέλος, ένα μικρό απόσπασμα από τον λόγο της  Μαρίας Νεφέλης του Ελύτη:



Μαρία Νεφέλη: Περπατώ μες στ’ αγκάθια μες στα σκοτεινά

σ’ αυτά που ‘ναι να γίνουν και στ’ αλλοτινά 

κι έχω για μόνο μου όπλο μόνη μου άμυνα

τα νύχια μου τα μωβ σαν τα κυκλάμινα.

16 σχόλια:

  1. Εξαιρετική εγγραφή Βασίλη με συγκίνησες πραγματικά, σ' ευχαριστώ.
    Καλή σου μέρα να είσαι πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο Βασίλη!!
    Αυτό το αφιέρωμα αρμόζει στη μέρα και στις γυναίκες, το μισό και παραπάνω πληθυσμό της γης. Φώτισες και τίμησες όλες τις πλευρές του γυναικείου ρόλου στην κοινωνία και της γυναικείας προσωπικότητας γενικότερα. Να προσθέσω μόνο πως την πάλη της εξισορρόπησης ανάμεσα στη δουλειά και την οικογένεια τη ζήσαμε πολύ έντονα τη δεκαετία του '80 και από τότε συνεχίζεται. Πάντως οι καινούργιες γενιές αντρών είναι πολύ περισσότερο ευαισθητοποιημένες. Οι άντρες σήμερα συμμετέχουν δυναμικά στις υποχρεώσεις του σπιτιού και στη φροντίδα των παιδιών. Ένα μεγάλο ποσοστό, μεγάλο και ελπιδοφόρο έχει αποβάλλει τα στερεότυπα.
    Να είσαι καλά, χάρηκα πολύ την ανάρτησή σου.
    Σ'ευχαριστώ πολύ
    Καλό τριήμερο και καλή ξεκούραση Βασίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μαρία, η πάλη αυτή θα συνεχιστεί ακόμα για πολύ. Χαίρομαι που διαπιστώνεις πρόοδο! Θετικό είναι όταν οι κοινωνίες να προχωρούν μπροστά.
      Την Καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  3. Υποκλίνομαι Βασίλη! Μια ανάρτηση όπως πρέπει για την Γυναίκα Και πόσες αλήθειες...Έχουμε δρόμο ακόμη Βασίλη και τπτ δεν θα αλλάξει γιατί τα κράτη δεν θέλουν. Για τη φωτογραφία τώρα...δεν ξέρω τι τους προσβάλλει και ποιον προσβάλλει ένα σκελετωμένο παιδί...Το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι ότι φοβούνται την αφύπνιση τη δική μας εκείνων όλων που είναι μακριά από πολέμους, πείνα και δίψα...
    Σ'ευχαριστώ γι αυτό που διάβασα
    Να σαι καλά
    Καλό τριήμερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Άννα! Για τη φωτογραφία είναι θέμα ότι τα κοψίματα αυτά γίνονται από μηχανές πληροφορικής με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, που δεν μπορούν να φτάσουν τον κοινό νου των ανθρώπων. Να διακρίνουν στο γυμνό για παράδειγμα τον λόγο ύπαρξης του. Πάντως πιθανόν βολεύει και κάποιους.
      Την Καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  4. Συγκλονιστικη ανάρτηση!Μόνο και μόνο γι αυτήν και για παρόμοιες αξιζει να υπάρχουν ημέρες σαν τις Παγκόσμιες, ακομη κι αν αυτός που γραφει δε συμφωνει μ αυτές. Η μέρα αυτή σου εδωσε το κίνητρο γι αυτή την υπέροχη ανάρτηση.
    Καλό τριήμερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ drastiria! Καμιά φορά και οι αντιφάσεις μας, αποτελούν αφορμή για δημιουργία....
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  5. Μπράβο για την πρωτοβουλία σου Βασίλη !
    σε τιμά σαν άνθρωπο, σαν εκπαιδευτικό, σαν άντρα αγαπητέ φίλε !
    Κάλυψες όλες τις πτυχές μιας Γυναίκας.
    Σε μια κοινωνία όπου ο καπιταλισμός την έχει μετατρέψει σε φτηνό εμπόρευμα αλλά συνάμα και εργαλείο αναπαραγωγής της ιδεολογίας του και των κερδών του.

    Όσο για θλιβερό αυτό Γκαιμπελίστικο στέκι που λέγεται facebook, είναι γνωστό αγαπητέ φίλε τι ρόλο υπηρετεί σήμερα και ποιες αξίες αναπαράγει. Αρκεί να το κατανοήσουμε ΟΛΟΙ.

    Με συγκίνησες μία ακόμα φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα μείνω στο Γκαιμπελίστικο στέκι. Δυστυχώς, αντί να κερδίζει η Δημοκρατία ή έστω ο ορθός λόγος κάτι, συνθλίβεται σε μια κατευθυνόμενη εικονική πραγματικότητα, που δεν είναι τυχαία. Τα face news, οι ακραίες εθνικιστικές απόψεις, ο ρατσισμός, ο σεξισμός, κυρίως οι κραυγές και ο φόβος κυριαρχούν. Υπάρχουν, όμως τρόποι, αυτό ήθελα μεταξύ των άλλων να δείξω, να τα σπάσουμε αυτά και να περάσουμε τα δικά μας μηνύματα. Το μέσο είναι αυτό που είναι! Ας το χρησιμοποιήσουμε εμείς με τρόπο θετικό.Πάντα θα υπάρχει τρόπος!
    Την Καλημέρα μου, φίλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σου χαμογελώ :) και κάποια στιγμή θα ήταν πανέμορφο να συζητήσουμε για τα ζόρια του τρίπτυχου "Εργαζόμενος, Πατέρας και Σύζυγος" ;)
    Φιλί και έφυγα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σφύζει περιεχομένου ,ουσίας και μηνυμάτων η ανάρτησή σου Βασίλη μου.Εξαιρετικά εμπεριστατωμένη και ενδελεχής η προσέγγισή σου στο κεφάλαιο Γυναίκα και την Ιερότητα της. Μιαν διαχρονική ιερότητα που δεν υποχωρεί στην φθορά του χρόνου, κάτω από οποιεσδήποτε αντίξοες συνθήκες ,ρόλους και αποστολές, με δεδομένο πάντα τον ύψιστο προορισμό της από καταβολής κόσμου.

    Υποκλίνομαι στην πνευματικότητα αλλά και την δυνατότητα σου να την αποτυπώνεις στην γραφή σου με αυτόν τον μοναδικό γλαφυρό και ευκατάληπτο τρόπο
    Ευχαριστώ Σε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Λυγερή για τα καλά σου λόγια! Υπάρχουν κάποιες αλήθειες, που όσο κι αν η σημερινή εποχή προσπαθεί να τις παρακάμψει, εμείς οφείλουμε να αντισταθούμε. Την Καλημέρα μου!!!!

      Διαγραφή
  9. Η ζωή για τις γυναίκες στα περισσότερα μέρη της γης είναι ένα καθημερινό βασανιστήριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα τα σχόλια σας με χαροποιούν και τυγχάνουν απάντησης.

Νεανική βία και παραβατικότητα.

   Από τότε που αφυπηρέτησα, μου είναι δύσκολο να ασχολούμαι με τα θέματα της Παιδείας. Ίσως να φταίει η πίεση που ως διευθυντής δέχτηκα, γ...