Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Fikos

Fikos 

  Στην σημερινή μου εγγραφή θα σας παρουσιάσω έναν νέο Έλληνα καλλιτέχνη, ο οποίος ζει στην Πατρίδα μας και στα μόλις 32 χρόνια του, κατακτά τον κόσμο. 
Πρόκειται για τον Fikos, όπως υπογράφει τα έργα του.

 Έναν νέο και αντισυμβατικό καλλιτέχνη που ζωγραφίζει σε εξωτερικούς χώρους, σε εγκαταλειμμένους τοίχους ή προσόψεις κτιρίων αλλά και σε εσωτερικά κτιρίων. Δεν κάνει γκράφιτι, ούτε street art αλλά τα έργα του ανήκουν στο νέο καλλιτεχνικό είδος, το neo-muralism, δηλαδή τη ζωγραφική μεγάλων διαστάσεων. 

  Αυτό που τον διακρίνει είναι το ύφος του, που έχει παντρέψει την σύγχρονη ζωγραφική με την Βυζαντινή αγιογραφία, την οποία έχει σπουδάσει (έχει μαθητεύσει δίπλα στο νεωτεριστή αγιογράφο Γιώργο Κόρδη). Ένα τολμηρό εγχείρημα το οποίο έχει μέχρι στιγμής, προσφέρει υπέροχα έργα, που στολίζουν πολλές πόλεις του κόσμου.

  Κατά την άποψη μου, κάνει το βήμα που χρειάζεται η ελληνική τέχνη, για να ξεφύγει από τα στερεότυπα και το βάρος των προγονικών κληρονομιών. Γνωρίζει καλά τις φόρμες της αυστηρής αγιογραφίας. Τολμά να κάνει το επόμενο βήμα, να τις διαλύει δηλαδή και να τις ανασυνθέτει στηριζόμενος σε αυτά που η σύγχρονα τέχνη επιτάσσει. Ο ίδιος ως φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών, βρίσκει ένα εχθρικό περιβάλλον για το όραμα του, τόσο εχθρικό από τους καθηγητές και συμφοιτητές του, που μετά από επτά χρόνια διαγράφεται οικειοθελώς από αυτήν.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει την ζωγραφική του ως " Σύγχρονη Βυζαντινή Ζωγραφική" ( όχι αγιογραφία ).

Καλύτερα όμως να σας παρουσιάσω κάποια από τα έργα του τα οποία σίγουρα, θα σας μιλήσουν καλύτερα για τον καλλιτέχνη, απ' ότι εγώ. 



Ιέρειες της Αφροδίτης - Λευκωσία                 
Πήγασος και Βελλεροφόντης -Σιμπιου Ρουμανία
SOVANN MACHA-Μπανγκογκ Ταϊλάνδη
Κενταυρομαχία - Πάτρα

Εσπερίδες - Ραμπάτ Μαρόκο 


Επίσημο Σάιτ του Καλλιτέχνη






18 σχόλια:

  1. Βασίλη μένω έκθαμβος. Ξέρεις ότι λατρεύω την εικαστική τέχνη γενικά στο σύνολό της και στις εκφράσεις της. Και εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι υπέροχο και ξεχωριστό. Κάτι που διαφέρει εντελώς.
    Μου έκανε εντύπωση μεγάλη οι χώρες στις οποίες δραστηριοποιήθηκε ο καλλιτέχνης, σε περισσότερες από αυτές έξω από την Ελλάδα. Μου άρεσε πάρα πολύ η τεχνοτροπία του, η αισθητική και το είδος του.
    Βασίλη, να λοιπόν αυτό που λέω. Τι μπορεί να προσφέρει ένας μπλόγγερ! Εσύ λοιπόν εδώ, έψαξες, βρήκες, παρουσίασες αυτόν τον καλλιτέχνη στο μπλογκ σου. Εμείς το παίρνουμε, το αναδεικνύουμε, το μοιραζόμαστε σε κοινωνικά δίκτυα. Πάντα όμως με πρωτογενή χώρο το δικό σου σπιτικό.
    Θερμά ευχαριστώ που μας έβαλες να γνωρίσουμε έναν υπέροχο καλλιτέχνη Βασίλη φίλε μου.
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τυχαία έπεσα πάνω σε μία εγγραφή για τον καλλιτέχνη, μου έκανε εντύπωση πέρα από το έργο του και το σκεπτικό του και έτσι αποφάσισα να τον παρουσιάσω.
      Χαίρομαι που σου άρεσε η εγγραφή μου αυτή!
      Την Καλημέρα μου, Γιάννη!

      Διαγραφή
  2. Ενδιαφέρον το ύφος του καλλιτέχνη που δεν γνώριζα. Σ'ευχαριστώ που μας τον σύστησες σήμερα. Η δουλειά σου σίγουρα δεν έχει ταίρι πιστεύω και προκαλεί το βλέμμα να σταθεί για ώρα.
    Βλέπω ότι έχει εργαστεί και σε άλλες χώρες. Τον προσκαλούν; Θα μπω στο σάιτ του.
    Να σαι καλά Βασίλη
    Καλό Σ/Κο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι τον προσκαλούν, παίρνει άδεια από τις τοπικές αρχές- αυτή είναι και η διαφορά από τα γκράφιτι, που γίνονται στα σκοτεινά και στα γρήγορα- και ζωγραφίζει με αυτήν την βυζαντινή ελληνική τεχνοτροπία.
      Την Καλημέρα μου, Άννα!

      Διαγραφή
  3. Τι να πω...εξαιρετικός!!!
    Δεν τον γνώριζα. Να είσαι καλά Βασίλη που μας τον σύστησες.
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι εξαιρετικός καλλιτέχνης και έτσι πίστεψα ότι έπρεπε να μοιράσω τη "ανακάλυψή μου" με τους διαδικτυακούς φίλους.
      Την Καλημέρα μου, Βιργινία!

      Διαγραφή
  4. Άψογη δουλειά.
    Μου αρέσουν τα μεγάλης επιφάνειας εικαστικά έργα, που βρίσκονται σε κτίρια.
    Πολύ ωραία η ιδέα σας να γράψετε γι' αυτόν. Δεν τον ήξερα, πέρα από αυτό που έχει κάνει στην Ταϊλάνδη, το οποίο κάπου το είχα δει, αλλά δεν είχα ιδέα ποιος το είχε φτιάξει.
    Καλό Σαββατοκύριακο κύριε Διακοβασίλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ιδιαίτερα έργα, με ελληνική θεματογραφία, σε πολλές χώρες. Ζωγραφίζει όμως και πίνακες που μπορείτε να δείτε στο σάιτ του.
      Την Καλημέρα μου, Αρτίστα του Βωβού!

      Διαγραφή
  5. Πολύ όμορφα τα έργα του θυμίζουν μυθολογία ελληνική, βυζαντινή μυθολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Πράγματι εντυπωσιακά έργα, με εντυπωσιακή ελληνική θεματολογία!
      Την Καλημέρα, συνταξιδιώτισσα!

      Διαγραφή
  6. To να ζωγραφίζεις στο δρόμο και όχι σ' ένα ήσυχο ατελιέ με την απαιτούμενη ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση, το θεωρώ άθλο. Τα συγκεκριμένα έργα, που όντως δεν εμπίπτουν στα γκράφιτι, είναι θεαματικά! Μπράβο του και ευχαριστούμε πολύ που μας τον σύστησες, Βασίλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι από ότι διάβασα Μαρία, όχι σε σχετικά πολλές μέρες για το μέγεθος τους, διεκπεραιώνει το κάθε του έργο. Χαίρομαι να βλέπω Έλληνες δημιουργούς, να ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα και να γίνονται γνωστοί σε όλον τον κόσμο.
      Την Καλημέρα μου, Μαρία!

      Διαγραφή
  7. Είναι απίστευτος! Εξαιρετικός, με πρωτότυπες ιδέες, πραγματικά πολύ καλός! Νιώθω ενθουσιασμένη με τη δουλειά του.
    Χίλια ευχαριστώ που μας τον σύστησες Βασίλη. Θα φροντίσω να ενημερώνομαι για την πορεία του.
    Μου αρέσει πολύ. Δεν έχω δει μέχρι τώρα κάτι παρόμοιο σε εξωτερικούς χώρους και με τέτοιες διαστάσεις. Μπράβο του και να μην νοιάζεται καθόλου για την ακαδημαϊκή κριτική των δασκάλων του. Αυτοί έκαναν το καθήκον τους και τον δίδαξαν όσα έπρεπε να γνωρίζει.
    Από εδώ και πέρα, ο ίδιος θα κάνει τη διαφορά, με τη δουλειά του.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, πολύ εντυπωσιακή η δουλειά του. Όσο για τις ακαδημαϊκές του σπουδές, από συνέντευξη του που διάβασα, ισχυρίζεται ότι:1) Τον παρότρυναν να μην ασχοληθεί με τη βυζαντινή τεχνοτροπία ως ξεπερασμένη 2) τον είχαν βάλει στο μάτι, κόβοντας τον συνέχεια στα μαθήματα αλλά και 3) οι ίδιοι οι συμφοιτητές τους τον αντιμετώπιζαν αφ΄ υψηλού!
      Την καλημέρα μου, Μαρία!

      Διαγραφή
  8. Πράγματι, πολύ εντυπωσιακή η δουλειά του. Όσο για τις ακαδημαϊκές του σπουδές, από συνέντευξη του που διάβασα, ισχυρίζεται ότι:1) Τον παρότρυναν να μην ασχοληθεί με τη βυζαντινή τεχνοτροπία ως ξεπερασμένη 2) τον είχαν βάλει στο μάτι, κόβοντας τον συνέχεια στα μαθήματα αλλά και 3) οι ίδιοι οι συμφοιτητές τους τον αντιμετώπιζαν αφ΄ υψηλού!
    Την καλημέρα μου, Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πράγματι εξαιρετική δουλειά Κώστα! Την Καλημέρα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα τα σχόλια σας με χαροποιούν και τυγχάνουν απάντησης.

Ο φωτεινότερος φακός του κόσμου του Γιώργου Κασαπίδη

    Αν κάποιος θέλει να διαβάσει μια συλλογή διηγημάτων, για μια μικρή επαρχιακή πόλη, τη Δράμα (αλλά και άλλες περιοχές), με την αίσθηση το...