Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Ως ελάχιστη θύμηση!

  Ξημερώνει. Από τη νύχτα βρίσκομαι στο πολυβολείο, το οποίο την προηγούμενη νύχτα, είχαμε αποκαλύψει η ομάδα θέσης. Κοιτάς ευθεία μπροστά, αν στη θάλασσα έχουν εμφανιστεί τα εχθρικά πλοία με την ημισέληνο. Καθαρός ο ορίζοντας. Ούτε κανένα αεροπλάνο ακούστηκε. Όλη τη νύχτα περιμέναμε. Ξέραμε ότι αν συμβεί κάτι θα έπρεπε να μείνουμε εκεί. Για εμάς δεν υπάρχει οπισθοχώρηση. Δεν υπάρχει σχέδιο δεύτερης αμυντικής γραμμής. Βρισκόμαστε σε ένα από τα νησιά της ανατολικής Ελλάδας, στα σύνορα με την Τουρκία. Πολεμάς και νικάς ή πέφτεις εκεί. Πολεμάς με το όπλο που σου εμπιστεύτηκε η πατρίδα  για την οικογένεια σου, που είναι εγκλωβισμένη στον τόπο της, το νησί σου, την Πατρίδα σου.  Είμαστε εθνοφύλακες μαζί με τους έφεδρους και τους φαντάρους από όλη την Ελλάδα. Θα πολεμήσουμε εκεί στην πρώτη γραμμή διότι πίσω μας, βρίσκεται το σπίτι μας, και πίσω από το σπίτι μας η θάλασσα,  το ελληνικό Αιγαίο. Κι εμένα, εσένα, τον γείτονα μου, μας επέλεξε η μοίρα, εκείνη την ημέρα να βρισκόμαστε εκεί.  Δεν χρειαζόμαστε ούτε αποδείξεις εθνικοφροσύνης, ούτε να ωρυόμαστε εναντίον κανενός, διότι, απλά είμαστε εκεί. (   Μάρτης 1987 -  Ιανουάριος 1996 )

  Η σκέψη μου πάντα βρίσκεται κοντά σε εκείνους, που επέλεξαν να μένουν στα ακριτικά νησιά μας, από τη Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο. 

Μπορεί εμείς σήμερα, που κατοικούμε στη μεσόγεια Ελλάδα να φιλοσοφούμε επί διαφόρων, να ανταγωνιζόμαστε σε πατριωτικές κορώνες και εύκολες θυσίες, αλλά κάποιοι άλλοι θα ξυπνήσουν στα ορύγματα, της πρώτης γραμμής. Κάθε ημέρα που ξημερώνει για αυτούς, ειδικά σήμερα που η Τουρκία, μας δίνει καθαρά το σήμα, ότι διεκδικεί χώρο του Αιγαίου, είναι και μια ημέρα ειρήνης την οποία θέλουν να ζήσουν.

Ξορκίζουν τον πόλεμο, δεν τον θέλουν δεν θα τον αρνηθούν όμως αν τους επιβληθεί


  Εκνευρίζονται με όλους εκείνους τους πατριδοκάπηλους που "πολεμούν" από τις τηλεοράσεις ή από το πληκτρολόγιο  του Η/Υ τους, πίνοντας και καμιά φραπεδιά. Οι νησιώτες ξέρουν πολύ καλά, ότι μέχρι να παρουσιαστούν αυτοί στα κέντρα επιστράτευσης, στον τόπο τους, όλα θα έχουν κριθεί. Μόνος σύμμαχος τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας. Τις οποίες εμπιστεύονται διότι καθημερινά βρίσκονται δίπλα τους. Από τους πολιτικούς έχουν δίκαια παράπονα. Απομόνωση τον χειμώνα, κατάργηση των φορολογικών πλεονεκτημάτων, κατάργηση κάθε κινήτρου για να ζεις εκεί, στους ακριτικούς βράχους του Αιγαίου. Από τους πολιτικούς ζητούν, με κάθε τρόπο να εξασφαλίζουν την Ειρήνη. Με κάθε τρόπο, με οποιοδήποτε δόγμα, δεν τους ενδιαφέρει ο τρόπος, δεν τους ενδιαφέρει αν θα είναι με πολιτικά μέσα ή δια της στρατιωτικής ισχύος. Την Ειρήνη θέλουν και μόνο αυτή. 

Αυτά τα λίγα, σήμερα που ο ουρανός γκριζάρει επικίνδυνα ( παραμονές της 25ης Μαρτίου ), ως ελάχιστη θύμηση, στους συμπατριώτες μου, που παραμένουν εκεί για να φυλάνε τις σημερινές μας Θερμοπύλες!!!!

14 σχόλια:

  1. Αποστομωτικές σκέψεις! Και πόσο σωστές........
    Να σαι καλά που θυμήθηκες όλους όσους φυλάνε Θερμοπύλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο δίκιο έχεις για όλα όσα γράφεις Βασίλη!
    Ας ελπίσουμε μόνο να είναι όλα "επίδειξη ισχύος" για εσωτερική κατανάλωση, απ' την πλευρά της Τουρκίας και έτσι να μην χρειαστεί να θυσιαστεί κανένας για την διατήρηση της ειρήνης στο Αιγαίο.
    Το εύχομαι πραγματικά...
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγκλονιστική και μεγάλη Αλήθεια σου Βασίλη.
    Υπηρέτησα το 1985 στο 588 ΤΕΧ στη Λέρο ως Λοχίας Πεζικού. Πάτησα κάθε γωνιά του ακριτικού αυτού νησιού. Όλα όσα λες τα έζησα στο πετσί μου άρρηκτα δεμένος με τους κατοίκους του νησιού.
    Είναι ένα τεράστιο βίωμα αυτό και αν δεν το ζήσεις δεν το καταλαβαίνεις.
    Υποκλίνομαι στην σημερινή σου ανάρτηση, ίσως η καλύτερη για τη μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πικρές αλήθειες που μόνο αυτοί που ζουν στα ακριτικά νησιά ξέρουν καλά. Καλημέρα Βασίλη να σαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλοι μου, ευχαριστώ για τα σχόλια σας. Δυστυχώς ζούμε ξανά δύσκολες μέρες με τους γείτονες μας. Οι διεκδικήσεις τους δεν είναι για εσωτερική τους κατανάλωση αλλά έχουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Από την εποχή του Σεισμίκ, σταθερά διεκδικούν τα ίδια, με όλο και μεγαλύτερη ένταση. Πρώτιστο είναι η Ειρήνη! Εξαρτάται από εμάς, μόνο ως προς το σημείο, που διατηρούμε την αποτρεπτική μας δύναμη... Πικρή αλήθεια, κοστίζει στη χώρα, αλλά αυτή είναι πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου Βασίλη. Συμφωνώ ότι αυτά δεν είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση αλλά έχουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Οξύνονται τώρα λόγω της δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Εγώ είμαι κατά της άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου αυτή τη δεκαετία, επειδή τα στοιχεία και η τεχνολογία που έχουμε δεν είναι τόσο ώριμη, για να εξασφαλίσουμε την προστασία του περιβάλλοντος μας (και του τουρισμού που είναι η βαριά μας βιομηχανία) δοθείσας της σεισμικότητας της περιοχής μας. Εκτιμώ ότι περίπου το 2030 θα γνωρίζουμε πολλά περισσότερα, και θα υπάρχει το κανονιστικό πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει περισσότερο την προστασία μας (και το ότι θα βγούμε κερδισμένοι και όχι χαμένοι από όλο αυτό).

    Σε κάθε περίπτωση, και σε σχέση με τις διεκδικήσεις της γείτονας χώρας, αν δεν κάνουμε εμείς κάποιο χοντρό λάθος, εκτιμώ ότι δεν θα συμβεί τίποτα μη αναστρέψιμο, ή αν συμβεί, στο τέλος θα βγούμε ωφελημένοι (για τον ίδιο λόγο και με τον ίδιο τρόπο όπως λειτούργησε η Σφαγή της Χίου το 1822, δυστυχώς με θύματα). Ας ελπίσουμε να μην φτάσουμε εκεί. Δεν εξαρτάται όμως από εμάς. Ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας θα κάνει εισβολή και κατάληψη μόνο αν δει ότι κινδυνεύει να μην επανεκλεγεί. Στις προτεραιότητες του νομίζω ότι πρώτο βρίσκεται ένα τμήμα της Συρίας, μετά εμείς. Σκάκι, ή μάλλον τάβλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη, μπορεί η προτεραιότητα του να είναι σήμερα η Συρία, αλλά εμείς μόνο αν τους δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι, μόνο τότε μπορούμε να σταθούμε απέναντι του. Δυστυχώς αυτό μας οδηγεί σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, με όλα τα συνακόλουθα, η Τουρκία εξοπλίζεται επικίνδυνα, για όλη την περιοχή, δεν έχουμε δυστυχώς άλλη επιλογή. Περισσότερα επί του θέματος, σε επόμενη ανάρτηση, διότι υπάρχουν κι άλλες διαστάσεις του θέματος, ακόμα πιο σοβαρές...

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Γεια σου Δημήτρη. Το ότι επισπεύτηκαν οι εκλογές στην Τουρκία είναι μάλλον θετικό, αρκεί βέβαια, όπως έγραψα, να μην φοβηθεί ο ένρτο (τους επόμενους 2 μήνες) ότι υπάρχει περίπτωση να μη βγει.

      Διαγραφή
  7. Μεγάλες αλήθειες που μόνο όποιος τις βιώνει μπορεί να της καταλάβει στο 100% . Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση Βασίλη και σε ευχαριστώ!! Καλό σου ξημέρωμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο, όποιος τις έχει ζήσει... και όποιοι τις ζουν ακόμα και σήμερα στις ακριτικές περιοχές της χώρας μας, συμπληρώνω εγώ...

      Διαγραφή
  8. Όσο και να μας προκαλούν όσο και να θέλουμε ηρεμία, όσο και να είχαμε πάντα κάποιους προδότες, υπάρχουν πάντα Έλληνες και πάντα πατριώτες. Και αν χρειαστεί ξέρουμε να δίνουμε την ψυχή μας για έναν ιερό σκοπό! Καλό μήνα και όμορφες γιορτινές ημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δώσε μου σε παρακαλώ περισσότερο χρόνο -γιατί τώρα είμαι πνγμένη και χρονοκυνηγημένη δάσκαλε - να απολαύσω με ηρεμία την δουλειά σου ,όπως της αξίζει,όχι στα πεταχτά.
    Σε ευχαριστώ.
    Ήρεμη χωρίς απρόβλεπτα, μεγαλοεβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα τα σχόλια σας με χαροποιούν και τυγχάνουν απάντησης.

Ο φωτεινότερος φακός του κόσμου του Γιώργου Κασαπίδη

    Αν κάποιος θέλει να διαβάσει μια συλλογή διηγημάτων, για μια μικρή επαρχιακή πόλη, τη Δράμα (αλλά και άλλες περιοχές), με την αίσθηση το...