Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ο φωτεινότερος φακός του κόσμου του Γιώργου Κασαπίδη

   Αν κάποιος θέλει να διαβάσει μια συλλογή διηγημάτων, για μια μικρή επαρχιακή πόλη, τη Δράμα (αλλά και άλλες περιοχές), με την αίσθηση του χιούμορ παρούσα, ενίοτε και με σαρκασμό, γραμμένα με σουρεαλιστική διάθεση αλλά κυρίως δίχως τη μιζέρια που κάποιοι θέλουν να προσδίδουν στους μικρούς κι απομακρυσμένους από το κέντρο  τόπους μας, ο Φωτεινότερος φακός του κόσμου του Δραμινού συγγραφέα, ποιητή και φωτογράφου Γιώργου Κασαπίδη θα τον ενθουσιάσει. 

  Μικρές ιστορίες εμπνευσμένες από την καθημερινότητα, που σε πρώτη ανάγνωση αποπνέουν μια περίεργη "ελαφρότητα", αλλά σίγουρα όσο προχωράς ανακαλύπτεις ένα στιβαρό φιλοσοφικό υπόβαθρο. Αυτό που φαίνεται ότι απασχολεί τον συγγραφέα ιδιαιτέρως είναι το παιχνίδι ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. 

  Το ονομάζω παιχνίδι, διότι πολύ εύκολα ο Γιώργος Κασαπίδης μας μεταφέρει από τη μια διάσταση της ύπαρξης μας στην επόμενη... κατάσταση, την οποία αντιμετωπίζει ως κάτι το αυτονόητο. Κι όση τραγικότητα κι αν εμπεριέχει ο θάνατος, την ίδια έχει και η ζωή, συγχρόνως όμως, όση ασημαντότητα, αμηχανία ή ευθυμία περιέχει η ζωή, τα ίδια μπορεί και ο θάνατος.

  Στα διηγήματά του, μικρογεγονότα της καθημερινότητας, με την ματιά του παρατηρητή ο οποίος στη συνέχεια γίνεται ο αφηγητής που όλα τα γνωρίζει, έρχονται για να μας βασανίσουν με δεύτερες σκέψεις, για να πιστοποιήσουν ότι αυτά που ζούμε ποτέ δεν είναι τόσο απλά, ή τόσο αστεία, όσο αρχικά θεωρήσαμε.  Όπως οι "τέσσερις εύσωμες γυναίκες, σχεδόν υπέρβαρες, σχεδόν μέσης ηλικίας, σχεδόν συμπαθητικές" οι οποίες βγήκαν σε ένα καφέ της πόλης τους για να τα πούνε. Χαριεντίζονται μα συγχρόνως θάβονται μεταξύ τους, αγωνιούν για το μέλλον αλλά παλεύουν το παρόν. Και πίσω από την αφήγηση, εσύ, ο αναγνώστης, πιάνεις τον εαυτό σου να αναρωτιέται για τα επερχόμενα γηρατειά και τη μοναξιά που τα ακολουθεί.

  'Η όπως ο Μάρκος Δράκος, ο οποίος σκοτώνει τη μάνα του (όχι τόσο συνηθισμένο βέβαια, υπήρχε όμως λόγος σοβαρός) και για να μην αποκαλυφθεί θα πρέπει να οργανώσει την κηδεία της με απόλυτη μυστικότητα (σύμφωνα με τις οδηγίες που εκείνη του έδωσε). Απόλυτα σουρεαλιστικές σκηνές εκτυλίσσονται στη συνέχεια και παρά τη τραγικότητα της κατάστασης, το χαμόγελο δύσκολα φεύγει από το πρόσωπό σου, συγχρόνως όμως πιάνεις τον εαυτό σου να φιλοσοφεί για τον επερχόμενο θάνατό όλων μας αλλά και για τη ζωή την οποία τάχθηκε να υπηρετεί ο καθένας μας.

  Δεν κρύβει όμως και τη μεγάλη του αγάπη για την τέχνη της φωτογραφίας. Σε κάθε ευκαιρία κάποια επώνυμη φωτογραφική μηχανή θα εμφανιστεί, όπως εκείνες που κουβαλά ο Τσε, ναι ο Αργεντίνος επαναστάτης, περαστικός από την κεντρική πλατεία της Δράμας, ή η "γκόμενα" του Αργύρη, που αγοράζει για τον προστάτη της, την σπάνια Κάνον 7 με φακό 50 mm και άνοιγμα 0.95, τον φωτεινότερο φακό του κόσμου και μέσα από εκείνον της αποκαλύπτεται όλη η αλήθεια για τη ζωή της.

  Κλείνω με το διήγημα το οποίο με εντυπωσίασε περισσότερο, "Το πτώμα". Το απρόοπτο της όλης κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο πρωταγωνιστής, η αμηχανία για την εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, πρόβλημα που πολύ εύκολα θα μπορούσε να απαρνηθεί, η διφορούμενη θέση του πρωταγωνιστή  - αφηγητή (εύρημα πολύ έξυπνα δοσμένο), η τελική λύτρωση αλλά κι ένα μικροεπεισόδιο με νεαρούς μαθητές που με προσγείωσε αλλού, είχαν όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για να με εξιτάρουν αναγνωστικά ως το τέλος.

Ασπρόμαυρη φωτογραφία του Γιώργου Κασαπίδη από την ύπαιθρο της Δράμας



          

10 σχόλια:

  1. Πανέμορφη παρουσίαση. Και ομολογώ, αν και δεν προτιμώ τα βιβλία που περιλαμβάνουν μικρά διηγήματα, προτιμώ το ένα ολοκληρωμένο, εν τούτοις με έκανες να το βάλω στη λιστα μου. Αυτό, που προκαλείς στον άλλον την επιθυμία να διαβάσει ό,τι του προτείνεις είναι χάρισμα!
    Καλησπέρα Βασίλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβάζω πολλά βιβλία, γράφω για λίγα, μόνο αυτά που έχουν πει κάτι σε μένα. Σε ευχαριστώ Άννα για την εμπιστοσύνη σου.
      Να έχεις μια όμορφη ημέρα!!!!

      Διαγραφή
  2. Πολλοί είναι εκείνοι, που στέκονται επιφυλακτικά απέναντι σε βιβλία-συλλογές μικρότερων διηγημάτων. Και εγώ αρχικά την είχα αυτήν την επιφύλαξη. Με την ένσταση ότι κάπου έχανες τον ειρμό και την ενότητα των σκέψεών σου συναντώντας διαφορετικές πλοκές και χαρακτήρες.
    Όμως, σιγά-σιγά, αλλάζω άποψη πάνω σε αυτό.
    Το είδος και η ατμόσφαιρα του παρόντος βιβλίου, Βασίλη, ομολογώ είναι πολύ ξεχωριστό και πρωτότυπο. Θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο της ανάγνωσης, καλέ μου φίλε. Μού άρεσε μέσα από την παρουσίασή σου.
    Κρατώ λοιπόν σημείωση.
    Στέλνω τα φιλιά μου και το ευχαριστώ μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αλήθεια ότι το διήγημα, (η μικρή φόρμα), δεν είναι δημοφιλές στο αναγνωστικό κοινό. Κι όμως εκεί μπορείς να ανακαλύψεις μικρά διαμάντια, όπως στο βιβλίο αυτό. Δύσκολη η μικρή φόρμα, το ξέρεις κι εσύ, αλλά έχει την χάρη της.
      Την Καλημέρα μου, Γιάννη!

      Διαγραφή
  3. Μ' αρέσει πολύ η φωτογραφία του εξώφυλλου. Ο Κασαπίδης άλλωστε έχει ασχοληθεί και με τη φωτογραφία εκτός απ' τις συγγραφικές του δουλειές. Προσωπικά, αγαπάω πολύ τα μικρά διηγήματα. Και τα συγκεκριμένα που αναφέρεις, μού κέντρισαν την προσοχή. Είναι πολύ πιο δύσκολο και θέλει ιδιαίτερη μαεστρία να γράφεις σε μικρή φόρμα. Είναι απ' τα βιβλία που αξίζει να διαβαστούν, μετά και απ' την εξαιρετική σου παρουσίαση.
    Την καλησπέρα μου, Βασίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ενασχόλησή του με τη φωτογραφία, είναι εμφανέστατη σε αυτήν την συλλογή διηγημάτων του, ακόμα και στις εικόνες που περιγράφει. Χαίρομαι όταν παρουσιάζω τέτοια έργα, να βλέπω ότι κεντρίζουν το ενδιαφέρον ατόμων, καταξιωμένων στον χώρο, όπως είσαι εσύ, Μαρία!
      Την Καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  4. Βασίλη, για ακόμα μια φορά μας χαρίζεις μια όμορφη παρουσίαση. Σίγουρα θα κρατήσω την πρόταση σου στα υπόψιν. Με όσα συμβαίνουν γύρω μας, είναι ωραίο να βρίσκουμε ένα ανάγνωσμα, που να μας ταυτίζει στα γεγονότα της καθημερινότητας, αλλά από μια διαφορετική ματιά, που παράλληλα αποτελεί τροφή για σκέψη.
    Καλή Μ. Εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, Μαρίνα! Είναι πράγματι ένα τέτοιο ανάγνωσμα!
      Καλά να είσαι!

      Διαγραφή
  5. Και εμένα μου αρέσουν οι μικρές ιστορίες και κυρίως όταν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά που σε κάνουν να βλέπεις και αλλιώς την ζωή και τον θάνατο γιατί όχι; και να τον διακωμωδείς, αφού δεν μπορείς να τον αποφύγεις...
    Πολύ ωραία η παρουσίαση μας κίνησε το ενδιαφέρον "ο φωτεινότερος φακός του κόσμου"
    Καλά περνάς με ότι κάνεις... Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που οι Βιβλιοαναγνώσεις μου, σας δίνουν το έναυσμα να γνωρίσετε συγγραφείς, που αρέσουν και σε μένα.
      Καλό Πάσχα και η Ανάσταση του Χριστού να φέρει την γαλήνη σε όλους μας!!!

      Διαγραφή

Όλα τα σχόλια σας με χαροποιούν και τυγχάνουν απάντησης.

Ποιος είναι ο προσκυνητής;

  Ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια είναι Ο Προσκυνητής σε στίχους και μουσική του Αλκίνοου Ιωαννίδη . (1)   Πάντα αναρωτιόμουν ποιος είν...