Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Προς αρνητές, κάθε είδους, του covid-19

 Συνήθως δεν αναφέρομαι δημοσίως στα όποια προβλήματα υγείας έχω. Εκτός από αυτήν τη φορά, που αισθάνομαι υποχρεωμένος να το κάνω. Όχι για να αναφερθώ στη δική μου περιπέτεια, αυτή λίγη σημασία έχει.  Αλλά πιστεύω, ότι όλοι εμείς που έχουμε την δύναμη, οφείλουμε να κοινοποιήσουμε μια πραγματικότητα, την οποία ακόμη πολλοί αρνούνται.

Κι αναφέρομαι στην περιπέτεια που βίωσα ως ασθενής με covid-19. Ο ιός με
βρήκε στο σπίτι και μεταδόθηκε σε εμένα από συρροή που υπήρχε στο Λύκειο της κόρης μου (Παρά τις διαβεβαιώσεις μέχρι πρότινος ότι τα σχολεία είναι ασφαλείς χώροι, μη λαμβάνοντας υπόψη την χαλάρωση των μέτρων από τις τοπικές κοινωνίες).  Ανήκω στην ομάδα υψηλού κινδύνου, είχα καθημερινή τηλεφωνική επαφή με την ιατρό μου και ακολουθούσα συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Όταν όμως εμφανίστηκαν τα πρώτα έντονα συμπτώματα, άμεσα οδηγήθηκα σε κλινική covid της περιοχής μου. Η έγκαιρη άφιξη μου, η γρήγορη χορήγηση αντιικών φαρμάκων και ο οργανισμός μου, επέτρεψαν να μην εξελιχθεί χειρότερα η κατάσταση για εμένα. Βρίσκομαι εδώ και δύο εβδομάδες στο σπίτι μου, αναρρώνοντας από διάφορα μετά covid σύνδρομα. (Αυτά μπορεί να διαρκέσουν ως και 9 μήνες μετά.) 

Ρωτώ του φίλους, που ακόμα αρνούνται μια βιωμένη πραγματικότητα σε όλον τον κόσμο και δίνω τις απαντήσεις, όπως εγώ τις αντιλαμβάνομαι ή γνωρίζω, ως παθών:

  1. Είμαστε εμείς, με τα διάφορα υποκείμενα νοσήματα, αναλώσιμοι ή δικαιολογημένα θανόντες;

Φοβάμαι ότι  διαχέεται αυτή η άποψη, όταν λέγεται: “νεκρός με υποκείμενο νόσημα”. Άσχετα την ηλικία, τις οικογένειες που αφήνουμε πίσω μας, τα όποια όνειρά μας υπηρετούμε ακόμα, την ενεργή κοινωνική μας ζωή. Η όποια πάθηση μας δεν είναι δικαιολογία θανάτου.

  1. Είναι οι υπέργηροι γονείς ή oi πρόγονοι μας, αναλώσιμοι ή δικαιολογημένα θανόντες;

Θα θέλατε δικός σας άνθρωπος, ο πατέρας σας, η γιαγιά σας να πεθάνει σε μια κλινική covid ή σε μια εντατική, δίχως να μπορέσει να σας μιλήσει για τελευταία φορά ή να μπορέσετε να της κρατήσεται το χέρι λίγο πριν ξεψυχήσει; Αυτό το θεωρείτε στοιχείο ανθρωπιάς για τους απόμαχους της ζωής; 

  1. Είναι μόνο άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα ή μεγάλης ηλικίας τα θύματα της άγνωστης εν πολλοίς αυτής αρρώστιας;

Όχι βέβαια, και μην μου πει κάποιος, ότι δεν ξέρει κάποιον από την περιοχή του, που η ασθένεια ή ακόμα και ο θάνατος του, τον εξέπληξε. Δυστυχώς κτυπά και νέους ανθρώπους, απόλυτα υγιείς. Δυστυχώς η ιατρική κοινότητα, δεν γνωρίζει ακόμα γιατί χτυπάει το α και αφήνει τον β. Όταν λύσουν αυτό το μυστήριο, θα έχουν βρει και το φάρμακο. Κανένας δεν ξέρει, αν θα είναι το επόμενο θύμα. Αν θα το περάσει στο πόδι ή αν θα χρειαστεί νοσηλεία (τις περισσότερες φορές είναι επώδυνη, είδα ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν επί τριάντα ημέρες και έφυγαν για τα σπίτια τους για ανάρρωση σε πολύ κακή κατάσταση) ή αν θα χάσει τη μάχη με το θάνατο.

  1. Τι είναι η covid κλινικές; 

Κλείνουν μια κλινική και την μετατρεπουν σε covid. Ανάλογα με τις ανάγκες, μπορεί και ολόκληρο το Νοσοκομείο, να εξυπηρετεί μόνο covid περιστατικά. Covid περιστατικά είναι, όποιος έχει οποιοδήποτε νόσημα μαζί με θετική σε covid εξέταση.

Στις covid κλινικές υπάρχουν μια μόνιμη ομάδα υπεύθυνων ιατρών, Πνευμονολόγων κυρίως, οι οποιοι συντονίζουν και παρακολουθούν όλα τα περιστατικά. Οι γιατροί εφημερίας, το νοσηλευτικό προσωπικό,  οι τραπεζοκόμοι και οι καθαρίστριες, είναι διαφορετικοί κάθε μέρα, και ορίζονται ως εφημερεύοντας από τις υπόλοιπες κλινικές του Νοσοκομείου. Δεν τους βλέπεις στο πρόσωπο, είναι ντυμένοι με τις προστατευτικές στολές και τις προσωπίδες σαν αστροναύτες. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, πέρα από τις νοσηλείες, σε θερμομετρούν και μετρούν την οξυγόνωση σου. Ανάλογα τα ευρήματα, σου δίνουν απλό οξυγόνο, ή σε βάζουν σε συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου ή σε διασωληνώνουν. Αυτά που τους δίνουν την εικόνα σου είναι τα εργαστηριακά ευρήματα κυρίως και όχι η φυσιολογική εξέταση, όπως όλοι μας θα φανταζόμαστε. Το φαγητό έρχεται σε σακούλα με πλαστικά δοχεία μιας χρήσης και μετά πετιέται. Ότι χρειάζεσαι, το παραδίδει δικός σου άνθρωπος στην είσοδο της κλινικής και οι νοσοκόμες σου το φέρνουν στο θάλαμο. Τα φάρμακα είναι ισχυρά με ότι συνεπάγεται αυτό. Αν δεν ήταν και τα κινητά, τα οποία σου επιτρέπουν την επαφή με τα δικά σου πρόσωπα, η κατάσταση θα ήταν απόλυτα δραματική. Αυτά που περιγράφω παραπάνω, απεικονίζουν μόνο ένα μικρό μέρος της πραγματικότητας.

  1. Είναι οι κλινικές covid, στελεχωμένες επαρκώς;

Ασφαλώς και θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Δυστυχώς μετά από 10 χρόνια απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας λόγω κρίσης και παρά τις προσπάθειες του τελευταίου έτους, οι ελλείψεις είναι εμφανείς. Εφημερία με δύο νοσηλευτές για 30 και επιπλέον ασθενείς, δεν είναι και ότι καλύτερο.

  1. Πώς τα βγάζει πέρα το προσωπικό;

Δεν θα ήθελα ποτέ να βρεθώ στη θέση τους. Ειδικά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι ήρωες. Κάθε φορά που μπαίνουν στους θαλάμους, θα πρέπει να ντυθούν με τα ρούχα προστασίας τους, φροντίζοντας κανένα μέρος του σώματος τους να μην είναι εμφανές. Οι νοσηλεύτριες φορούν πέντε-έξι ζευγάρια γάντια, το ένα πάνω από το άλλο, μόλις λερωθεί ή χαλάσει το ένα, το πετούν και μένει αυτό που είναι από κάτω. Πολλές φορές δεν είναι δυνατόν να σε ακούσουν καλά ή ασφυκτιούν μέσα στις στολές τους. Κι όμως είναι πάντα με το χαμόγελο και κυρίως φροντίζουν να σε ενθαρρύνουν, μη γνωρίζοντας κανένας αν θα υποτροπιάσεις ή όχι, ειδικά τις πρώτες ημέρες.

  1. Πόσοι είναι οι θάνατοι;

Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν το γενικό σύνολο της χώρας. Ειδικά θα αναφερθώ σε στοιχεία του νομού Σερρών (άνω των 260 και 90% από τους διασωληνωμένους νεκρούς) και στο νομό Δράμας (άνω των 160 νεκρών). Ναι, γνωρίζω, πολύ αγαπητό πρόσωπο αλλά και συναδέλφους, που έχασαν τη ζωή τους.

  1. Θα κάνεις το εμβόλιο;

Φυσικά, μόλις περάσει το τρίμηνο, από την έξοδο από το νοσοκομείο, όπως μου συστήθηκε. Αν είχα προλάβει να το κάνει, στην χειρότερη των περιπτώσεων θα είχα τα συμπτώματα μια ελαφριάς ίωσης.

  1. Γιατί πρέπει να ακολουθήσουμε τα ιατρικά πρωτόκολλα τα οποία συστήνει η Πολιτική Προστασία; 

Πρώτον για να προστατέψουμε τον εαυτό μας, την οικογένεια μας, τον συνάνθρωπο μας. Κανένας δεν ξέρει ποιο μπορεί να είναι το επόμενο θύμα.

Δεύτερον, όσο πιο πειθαρχημένοι είμαστε τόσο πιο γρήγορα θα μαζευτεί η κατάσταση και τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθουμε στη δική μας καθημερινότητα. Ξέρετε, ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποφέρουν, μαζί τους και χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν ουσιαστικά μείνει με μηδαμινά εισοδήματα για μήνες. Κι όμως, κάποιοι αλαζονικά βλέπουν μόνο τον εαυτό τους, την ανάγκη τους για διασκέδαση και κοινωνική συναναστροφή, τις πολιτικές σκοπιμότητες, βγάζοντας από το κάδρο της σκέψης τους οποιονδήποτε άλλο. Είναι θέμα κοινωνικής ευθύνης, την οποία δυστυχώς, ως Λαός έχουμε απωλέσει εδώ και καιρό. Μπαίνει επίσης θέμα ατομικών δικαιωμάτων, σίγουρα ναι! Αλλά τι γίνεται όταν έχεις να επιλέξεις μεταξύ αυτών και του δικαιώματος στη ζωή;

  1. Ποιον εμπιστεύομαι και συμβουλεύομαι;

Την ιατρό μου, τους ιατρούς που αποτελούν την υπεύθυνη ομάδα διαχείρισης της κρίσης και την υπεύθυνη πολιτεία. Αυτοί, με έσωσαν κι όχι κανένας άλλος, μαζί φυσικά με την ιατρική ομάδα, της covid κλινικής που νοσηλεύτηκα. Κάνουν λάθη, πιθανόν σε κάποια στιγμή αλλά αυτό που αντιμετωπίζει η επιστημονική κοινότητα είναι κάτι τελείως καινούριο και οι απαντήσεις δεν υπάρχουν κάπου έτοιμες για να τις ανασύρουν. Σίγουρα, κανένας Youtuber ή νεόκοπος αστέρας της ιατρικής κοινότητας δεν μπορεί να τους υποκαταστήσει.

Θυμηθείτε εσείς οι αρνητές και κάντε τις συγκρίσεις: Όταν εμφανίστηκε στη χώρα μας η ιδιωτική τηλεόραση, όλοι έπιναν νερό στο όνομα του Τριανταφυλλόπουλου και του Ευαγγελάτου. Ήταν οι Θεοί, που μπορούσαν να λύσουν το κάθε πρόβλημα μας. Σήμερα τους έχετε απαξιώσει μαζί με όλο το δημοσιογραφικό και επιστημονικό κόσμο, που δίνουν τη μάχη από την πρώτη γραμμή. Βρήκατε νέους τηλεαστέρες, που τάχατες το σύστημα τους φιμώνει, μέσα από τα κανάλια του facebook και του youtube. Στην επιστήμη, ο ορθός λόγος, υπηρετείται από την πλειοψηφία και αποδεικνύεται στα εργαστήρια και στα πεδία μελέτης. Οι αμφισβητίες πάντα υπάρχουν, ή αμφισβήτηση είναι κινητήριος δύναμη της προόδου, αλλά οφείλουν να αποδεικνύουν αυτά που λένε, όχι με ωραία λόγια και σοφιστείες που γαργαλούν τα αυτιά του καθενός… αλλά και με επιστημονικές μελέτες και αποδείξεις, ή έστω ενδείξεις, στην πράξη. Όσο για εκείνους, που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους, απόψεις τύπου Πετράκου, φοβάμαι… ότι δεν υπάρχει σωτηρία. 

ΥΓ: Μυνήματα με ευχές θα διαγράφονται, γνωρίζω την αγάπη σας, αναρρώνω ικανοποιητικά μέρα με τη μέρα,  αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μου αυτή τη στιγμή.


28 σχόλια:

  1. Βασίλη!
    Βρε φίλε, ειλικρινά σοκάρομαι τώρα! Τι πέρασες βρε φίλε μου! Αν είναι δυνατόν! Σου εύχομαι γρήγορη και πλήρη ανάρρωση από αυτήν την ιστορία.
    Τελικά όλοι έχουμε μέσα μας ένα θλιβερό σύνδρομο. Ότι αυτό που συμβαίνει εκεί έξω, δεν θα μας αγγίξει. Ότι είμαστε αλώβητοι. Και αυτό οφείλουμε γρήγορα να το αποβάλλουμε.
    Κράτησα μια προς μια τις αναφορές σου με μεγάλη προσοχή και σεβασμό για να μπορέσω να τις κάνω κτήμα μου.
    Βασίλη φίλε μου, πολλά περαστικά και καλή δύναμη καλέ μου φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλει προσοχή. Πολλές φορές παίρνουμε τα μέτρα μας αλλά αυτός κατορθώνει να μας βρει. Είναι υπαρκτός και τελείως απρόβλεπτος. Φαντάζομαι τι γίνεται στα νοσοκομεία της Αθήνας και ανατριχιάζω.
      Να προσέχετε φίλε μου, Γιάννη!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ Βασίλη μου, να είσαι καλά, σιδερένιος.

      Διαγραφή
  2. Μαλιστα...
    Δεν δυναμαι να μην σου ευχηθω σιδερενιος κι ατσαλινος.
    Κι ας το διαγραψεις. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από εσένα Μιχάλη, μου είναι αδύνατον, να μην δεχτώ τις ευχές σου! Απλώς ήταν μια επισήμανση, για αν διαβάσουν το κείμενο μου και όχι απλώς να ευχηθούν και όλα εντάξει.
      Νάσαι καλά, φίλε και συμμαθητή!

      Διαγραφή
  3. Λυπάμαι πολύ που το περνάς όλο αυτό και καταλαβαίνω απόλυτα τα ερωτήματα που θέτεις.. Τα οποία είναι πέρα για πέρα σωστά και μακάρι να αλλάξουν τη γνώμη σε πολλούς.

    Ως εργαζόμενη σε δομή υγείας έχω δει και έχω βιώσει πολλές έντονες καταστάσεις. Είμαστε τυχεροί που εμβολιαστηκαμε πρώτοι. Κι εγώ ανήκω στις ευπαθείς ομάδες και προσέχω από την πρώτη στιγμή.

    Εύχομαι γρήγορη ανάρρωση, καλό κουράγιο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρα καταλαβαίνεις πολύ καλά τι βιώνουν και οι ασθενείς και οι ιατροί και οι νοσηλευτές αλλά και κάθε ένας που εργάζεται σε οποιαδήποτε δομή υγείας σήμερα, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις μας.
      Νάσαι καλά Κατερίνα και να προσέχεις!

      Διαγραφή
  4. Αγαπημένε μας, Βασίλειε....
    Ταχεία ανάρρωση, να είναι καλά, σιδερένιος και όλα μα όλα να πανε κατ' ευχην.
    Να βγουμε ολοι μας απο αυτη τη τοσο δυσκολη διαδικασια.
    Και παλι περαστικα σου και να προσεχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εύχομαι περαστικά Βασίλη και ας το διαγράψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΕ σέβομαι απεριόριστα Λυγερή για να διαγράψω τις ευχές σου! Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  6. Το διάβασα χτες, αλλά ήμουν πολύ φορτισμένη για ν' αφήσω σχόλιο.
    Συμμερίζομαι τη διάθεσή σου, νιώθω τις αγωνίες σου, άκουσα την κραυγή σου και χαίρομα ειλικρινά που βγήκες νικητής απ' αυτή τη δοκιμασία.
    Οι ευχές μου είναι ειλικρινείς. Σιδερένιος και όλοι όσοι το βιώνουν να γυρίσουν γρήγορα στα σπίτια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μια κραυγή αγωνίας, διότι όλη αυτή η κατάσταση έχει ως συνέπεια να χάνουμε ανθρώπους, άλλοι να υποφέρουν για καιρό στα σπίτια του και πολλοί να κάνουν ότι δεν συμβαίνει τίποτε.
      Την Καλημέρα μου, Μαρία!

      Διαγραφή
  7. Σιδερένιος!!!Κουράγιο και ευχομαι να πανε ολα καλά από δω και περα! Περαστικά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα συμφωνήσω μαζί σου. Δυστυχώς αν ήμασταν υπεύθυνος λαός δεν θα είχαμε τόσα κρούσματα/θύματα του ωχαδελφισμού.
    Χαίρομαι που βγήκες νικητής. Στ'αλήθεια σοκάρομαι και μόνο με τη σκέψη της περίθαλψης. Είσαι αγωνιστής και ναι οι γιατροί μας είναι οι μόνοι που ακούω. Όλες οι άλλες φωνές με αφήνουν παντελώς αδιάφορη Βασιλη αλλά το κακό το κάνουν.
    Σιδερένιος να σαι και χωρίς επιπτώσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που οι φίλοι μου είναι πλήρως συνειδητοποιημένοι στην όλη κατάσταση και δεν ξεγελιούνται από τις σειρήνες των εύκολων λύσεων που ακούγονται δεξιά αριστερά. Σε αντίθεση με ανθρώπους που είδα στην κλινική, που αρνούνταν ότι είχαν covid και ότι τους ξεγέλασαν για να τους βάλουν στην μονάδα. Κι όμως, το είδα κι αυτό.
      Την καλημέρα μου, Άννα!

      Διαγραφή
  9. Το μαθαίνω αυτή τη στιγμή Βασίλη και είμαι ευγνώμων που διέθεσες τον χρόνο σου να γράψεις για μας αυτό το κείμενο. Είναι αλλιώς να το γράφει ένας άνθρωπος που γνωρίζεις. Συγκλονίστηκα και εύχομαι με όλη μου την καρδιά να είναι όλα περαστικά.
    Υπομονή και δύναμη! Θα περάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι όμως Μαρία, αυτή είναι η αλήθεια, χειρότερα είναι όχι όμως καλύτερα εντός των κλινικών covid, αλλά οι αντοχές μου μέχρι ενός σημείου φτάνουν, για αν περιγράψω τα πάντα. Σημασία έχει να βγαίνεις όρθιος και όλα τα υπόλοιπα ο χρόνος τα γιατρεύει.
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  10. Βασίλη μου, αρχικά καλή ανάρρωση.
    Μακάρι όσα καταθέτεις, να πείσουν τους δύσπιστους.
    Η κατάσταση θέλει ιδιαίτερη προσοχή! Κανείς δεν είναι (και δεν μπορεί να θεωρείται) αναλώσιμος.
    Πρέπει να προσέχουμε, γιατί ο κοροναϊός ούτε αστειεύεται, ούτε κάνει διακρίσεις.
    Να είσαι και να είμαστε καλά.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά κανένας δεν είναι αναλώσιμος αλλά ούτε και δικαιολογημένα θανών. Άντε τώρα να πείσεις όλους αυτούς που αρνούνται ακόμα την ύπαρξη του ιού. Αν όμως μπόρεσα, να κάνω ένα μικρό κλικ στο μυαλό κάποιων, τότε θεωρώ ότι άξιζε τον κόπο να γράψω αυτά που είσα και πιστεύω.
      Την καλημέρα μου, Μαρίνα!

      Διαγραφή
  11. Βασίλη μου καλησπέρα και καλή ανάρρωση! Ειλικρινά καταθέτω εδώ την άποψη μου η οποία δεν διαφέρει από την δική σου. Και σημειωτέον πως δίνω μεγάλη βάση στα όσα αναφέρεις ως βιώματα σου, μια και εγώ τα έχω βιώσει επί του παρόντος ευτυχώς μόνο εξ ακοής και δεν θα ήθελα να τα βιώσω ποτέ. Δυστυχώς υπάρχει ποσοστό ανθρώπων που είναι κατ' επιλογήν αντιρρησίες και ξερόλες για όλα τα θέματα. Εξαιτίας αυτών πιστεύω πως ταλαιπωρούμαστε και όλοι οι υπόλοιποι που ευτυχώς ακολουθούμε τους κανόνες που ορίζουν υπεύθυνα οι ειδικοί και οι αρμόδιοι. Είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση και καμία διασκέδαση ή προσωπική ευχαρίστηση δεν δικαιολογεί την ανευθυνότητα. Αυτή σου η ανάρτηση θεωρώ πως είναι πολύ χρήσιμη για όλους και σκοπεύω να την κοινοποιήσω! Σ' ευχαριστώ πολύ για όσα μας ενημέρωσες με τόσο υπεύθυνο τρόπο! Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και θέλω να κοινοποιηθεί, όσο περισσότεροι μάθουν, τόσο πιο καλά, πιστεύω, ότι θα είναι για όλους μας.
      Δυστυχώς , παλιά τους γραφικούς οι κοινωνίες είχαν μηχανισμούς απομόνωσης τους. Σήμερα αυτοί και η αμάθεια τους τείνουν να γίνουν κυρίαρχη τάση και αυτό είναι άκρως επικίνδυνο. Οι υπόλοιποι οφείλουμε να αντισταθούμε σε αυτήν την κατάσταση.
      Την καλημέρα μου, Μαρία!

      Διαγραφή
  12. Περαστικά σου Βασίλη Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί που δεν πιστεύουν κυκλοφορούν χωρίς μάσκες και μάλιστα σε Δημόσια Υπηρεσία Σε παρατηρήσεις που κάνουμε απαντούν ότι υπάρχει απόσταση ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.Μακάρι να πειστούν γιατί για όλους ελλοχεύει ο κίνδυνος και η αρρώστια είναι ύπουλη.
    Καλή ανάρρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ανεύθυνοι και υπερόπτες που περιγράφεις, κατά την άποψη μου, κάνουν τον μάγκα διότι κάποιος εκεί μέσα τους το επιτρέπει ( δες τον διευθυντή τους.) Δεν θα έπρεπε να φτάνουμε στο σημείο να χάνουμε δικά μας άτομα για αν πειστούμε. Δυστυχώς ο εγωισμός των αμαθών δεν έχει όρια.
      Την καλημέρα μου, Μαρία και σε ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μα είναι τραγικό να υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν πιστεύουν σε όλο αυτό το τρομακτικό που ζούμε, άλλοι ευτυχώς ως απλοί "παρατηρητές", άλλοι δυστυχώς, ως ασθενείς και μάλιστα βαριά νοσούντες. Έχω παράδειγμα συγγενούς μου, που βγήκε μεν από την ΜΕΘ, τώρα όμως θα πρέπει να νοσηλευτεί για μήνες ενδεχομένως, σε κέντρο αποκατάστασης, λόγω μυϊκής αδυναμίας.. Έχω σοκαριστεί, γιατί, αν δεν τα μαθαίνουμε από δικούς μας ανθρώπους, μπορεί να μείνουν για πάντα στο σκοτάδι οι συνέπειες μιάς νοσηλείας.. Νομίζω πώς όσο καιρό κι αν χρειαστεί να ζούμε ακόμα μ' αυτόν τον ιό, δεν θα λυθούν ποτέ όλα τα προβλήματα.. Ας ελπίσουμε ότι τα εμβόλια θα μας βγάλουν από αυτό τον φαύλο κύκλο. Και φυσικά..σιδερένιος Βασίλη! 🌼

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μετά κόβιντ σύνδρομα, όπως η μυϊκής ατροφίας ή αδυναμίας, είναι κάτι το απίστευτο. Ξαφνικά περπατάς με δυσκολία, δεν μπορείς να ανέβεις σκαλοπάτια ή χρειάζεσαι υποβοήθηση και κυρίως έχει πολύ αργή αποκατάσταση. Δεν είναι μόνο ο κίνδυνος να χάσεις τη ζωή σου αλλά στη συνέχεια πρέπει να ξεπεράσεις και όλα τα υπόλοιπα. Κι όμως κάποιοι, δεν θέλουν να ξέρουν. Μακα΄ρι όλα να τελειώσουν γρήγορα Πέτρα!
      Την Καλημέρα μου!

      Διαγραφή

Όλα τα σχόλια σας με χαροποιούν και τυγχάνουν απάντησης.

Νάρκισσος, ο μυθικός ωραιοπαθής!

    « Αυτός που ερωτεύεται τον εαυτό του δεν θα έχει αντίπαλους ».  -Βενιαμίν Φραγκλίνος Ο Νάρκισσος είναι ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας της...