Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Με την ευκαιρία της παρουσίασης μιας ποιητικής συλλογής

 
lokomotiva_Panos_Ioannidis
  Η αίθουσα γεμάτη, φίλοι, συγγενείς, συμμαθητές, άνθρωποι που εκτιμούν τον Πάνο και ως άνθρωπο και ως δημιουργό. Στην παρέα που κάθομαι, προτού ξεκινήσει η παρουσίαση, συζητάμε για τα θέματα της επικαιρότητας. Για τον δικαστήριο, που αθώωσε τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για ένα δημοσίευμα γεμάτο μίσος για τους ομοφυλόφιλους. Δεν μας σόκαρε τόσο ο λόγος του, συνηθισμένοι είμαστε, έχουμε ακούσει και χειρότερα (πιθανόν), όσο αυτή καθαυτή η απόφαση του δικαστηρίου. Η οποία ένα μόνο μήνυμα εκπέμπει, ότι ενώπιον της δικαιοσύνης δεν είμαστε όλοι ίσοι. Και αυτό σε μια χώρα της δημοκρατικής δύσης, η οποία βρίσκεται σε κρίση, είναι ότι χειρότερο μπορεί να σου προσφέρουν σήμερα οι πολιτειακοί θεσμοί. 
  Συζητήσαμε για την ανυπαρξία πολιτικής στήριξης για το βιβλίο από το αρμόδιο υπουργείο του πολιτισμού, με την κοιμώμενη στα έδρανα της βουλής υπουργό, άνθρωπο της Τέχνης όμως κι αυτή κατά τα άλλα. Ως παράδειγμα έφερα την απουσία της Ελλάδας από την έκθεση βιβλίου της Λειψίας, που γίνεται αυτές τις ημέρες, όπου είναι αφιερωμένη στα Βαλκάνια, τις μειονότητες, τους πρόσφυγες με την Ελλάδα απούσα, ενώ όλες οι άλλες γειτονικές μας, Βαλκανικές χώρες είναι παρούσες. Μάλλον εμείς είμαστε πολύ "χάι" για τέτοιου είδους εκδηλώσεις.
  Συζητήσαμε για τον κουμπουροφόρο Ιβάν, που σοκάρει το Πανελλήνιο, δικαίως αλλά και υποκριτικά, μιας και η όλη υπόθεση των ανώνυμων ποδοσφαιρικών επιχειρήσεων, δεν είναι και η πιο αθώα, όλοι μας το γνωρίζουμε, υπόθεση. Για τον ΜΠΑΟΚ!
  Συζητήσαμε για την αγώνα που δίνουν αυτές τις ημέρες οι αναπληρωτές, διεκδικώντας μόνιμο διορισμό επιτέλους. Οι οποίοι καλύπτουν τις χιλιάδες τρύπες του εκπαιδευτικού συστήματος κάθε χρόνο αλλά για την πολιτεία, φοβάμαι και για ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, είναι αόρατοι. Για την απίστευτη γραφειοκρατία, που καταδυναστεύει το δημόσιο (και τα σχολεία), ειδικά σήμερα στην εποχή των διαδικτυακών διεπαφών και των ταχυτήτων, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό.
  Για τους νέους της Πατρίδας μας, που άλλοι παλεύουν για να εισαχθούν στη σχολή των ονείρων τους, άλλοι παλεύουν για να επιβιώσουν εντός των τειχών ( όπως οι συνάδελφοι μου αναπληρωτές αλλά και χιλιάδες άλλοι νέοι του ιδιωτικού τομέα ) και για τους άλλους που πήραν των "ομματιών τους" για τα ξένα δίνοντας εκεί τον αγώνα τους.

  Λίγο αργότερα, ο Πάνος, διαβάζοντας ένα από τα ποιήματα του, την Αντανάκλαση, τελειώνει ως εξής: "...είμαστε εκείνοι που ξεκινήσαμε το γέλιο
                          για να τελειώσουμε το κλάμα."


  Ο Πάνος Ιωαννίδης, ανήκει στη γενιά της μελαγχολικής αριστεράς, της απογοητευμένης αριστεράς, μιας γενιάς μορφωμένης, άξιας, που ξεκίνησε της ζωή της με ελπίδα, που οι γονείς τους μπορούσαν να τους προσφέρουν "τα πάντα για να κτίσουν το μέλλον τους". Και σήμερα βιώνουν μια Πατρίδα χρεωμένη και πολιτικά και κοινωνικά και οικονομικά. Είναι αισιόδοξοι, αλίμονο αν δεν ήταν. Φτιάχνουν οικογένειες, μεγαλώνουν τα παιδιά τους, παλεύουν καθημερινά σε μια απόλυτα ανταγωνιστική κοινωνία και ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο. Ο τίτλος της 2ης ποιητικής του συλλογής, ΛΟΚΟΜΟΤΙΒΑ ( το βαγόνι-μηχανή, που σέρνει όλη την αμαξοστοιχία ), για μένα έχει έντονο συμβολικό χαρακτήρα. Θέλω να πιστεύω, ότι η δική του και οι νεότερες γενιές, θα σύρουν την πατρίδα μας προς τα εμπρός. Πιστεύω, ότι είναι σοφότεροι από εκείνους που προηγήθηκαν, ελπίζω περισσότερα σε αυτούς, απ΄ ότι σε όλους εκείνους, που δυστυχώς ακόμα κυριαρχούν στην Πατρίδα μας. 
  Η δική μου γενιά, είχε την αντίστροφη πορεία. Μεγαλώσαμε στη βουή της μεταδικτατορικής Ελλάδας, φτιάξαμε μύθους αβάστακτους για την αριστερά και τη δεξιά, φτιάξαμε τη ζωή μας στα χρόνια της ευημερίας και σήμερα στα χρόνια της κρίσης, προσπαθούμε καθημερινά να ξορκίσουμε τις σκιές των δικών φταιξιμάτων για το χάλι μας. Κι όσο κι αν αρνούμαστε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν συμμετείχαμε όλοι στο πάρτι εκείνων των χρόνων, κοιτώντας τα παιδιά μας στα μάτια λυγίζουμε. Ναι, δεν βάλαμε εμείς το δάχτυλο στο μέλι αλλά τους ανεχθήκαμε... τους ανεχθήκαμε και αυτό είναι αρκετό για να αναρωτιόμαστε αν τα κάναμε όλα σωστά εκείνα τα χρόνια!

  Φίλε μου Πάνο, μακάρι η δική σας γενιά να τελειώσει το κλάμα και όχι απλώς να τελειώσετε με κλάμα, πάνω στα ερείπια μια χώρας που δείχνει ανήμπορη να σηκώσει κεφάλι, ζώντας το παρόν σε παρελθόντα χρόνο. Δικαιούστε να είστε αισιόδοξοι, δικαιούμαστε να είμαστε απαισιόδοξοι! Το παλεύουμε όμως και οι δύο και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα... Καλή συνέχεια,  φίλε μου.

Υ.Γ. Χάρηκα την παρουσίαση της φίλης φιλολόγου Βιολέτας Στυλιανίδου, χάρηκα γενικότερα που τα ξαναείπαμε μετά από καιρό.

Πάνος Ιωαννίδης. Δραμινός ποιητής και συγγραφέας.
Το κείμενο γράφτηκε με την ευκαιρία της παρουσίασης της τελευταίας του ποιητικής συλλογής ΛΟΚΟΜΟΤΙΒΑ από τις εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ.
Το Φθινόπωρο αναμένουμε τη συνέχεια των περιπετειών, του ιδιωτικού ντετέκτιβ Πέτρου Ριβέρη, από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ αυτή τη φορά.

Δείτε την παρουσίαση, πατώντας εδώ

9 σχόλια:

  1. Είναι κάποιες στιγμές πραγματικά που ξεχωρίζουν και έχουν μια ποιότητα ανθρωπιάς θα την έλεγα εγώ . Καλή σου μέρα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με την ευκαιρία της παρουσίασης που είδαμε στο βίντεο, παρακολουθήσαμε προβληματισμούς και ανησυχίες δικές σου και της παρέας σου που σίγουρα τις μοιραζόμαστε όλοι. Δεν ξέρω αν κάποια γενιά θα κατορθώσει να τελειώσει το κλάμα, σιγουρα όμως όλες οι γενιές σήμερα βιώνουν το κλάμα σε μια χώρα που δεν θα πω πισωγυρίζει, αλλά που κατηφορίζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα γι αυτό δεν αντιδρούμε σωστά εξαιτίας του ιλίγγου. Μπορεί να φταίμε και εμείς που στηρίξαμε και ανεχτήκαμε τόσα χρόνια μα περισσότερο φταίμε γιατί δεν βοηθάμε να αλλάξουμε ριζικά τώρα.
    Καλησπέρα σου Βασίλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Βασίλη, συγχαρητήρια στον φίλο σου Πάνο Ιωαννίδη που τόλμησε και ανοίχτηκε στα νερά της ποίησης. Δύσκολη απόφαση και δύσκολο εγχείρημα.Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο του.
    Σχετικά με την άποψη που επικρατεί πλέον του "Όλοι μαζί στηρίξαμε, όλοι μας ανεχτήκαμε, όλοι μαζί τα φάγαμε κ.α" πιστεύω πως και αυτό είναι ένας ακόμα μεγάλος μύθος που πέρασε έντεχνα στον κόσμο με σκοπό να του δημιουργήσει τόσες ενοχές που να τον παραλήσει. Γιατί Βασίλη μου, δεν τους στηρίξαμε όλοι, ούτε τους ανεχτήκαμε όλοι ούτε τα φάγαμε όλοι.
    Δυστυχώς όμως ένας,δυο, τρείς κούκοι δεν φέρνουν την άνοιξη. Πρέπει ν'ανθίσουν πολλά λουλούδια και να φυτρώσει πολύ χορτάρι για να αλλάξει η εποχή.
    Καλό σου απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βασίλη, ο λόγος σου ξεχωρίζει....!
    έχει δύναμη, έχει φλόγα.
    Να πεις στον εξαίρετο φίλο και δημιουργό Πάνο Ιωαννίδη ότι αριστερά και απογοήτευση είναι έννοιες ασύμβατες στα κοινωνικά δρώμενα.
    Ως πνευματικός άνθρωπος έχει πολλά να δώσει στον απλό κόσμο.
    Όσον αφορά τις άλλες επί μέρους παρατηρήσεις σου, ζόφος φίλε μου, ζόφος....!
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ποιητική γενιά της μελαγχολικής αριστεράς, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για τους νέους ποιητές μας, της γενιάς της κρίσης, από το 2000 κ μετά. Σίγουρα δεν είναι απογοητευμένη γενιά, αλλά η έκφραση μου εννοούσε την απογοήτευση, που εισπράττουμε όλοι μας από την αδυναμία της αριστεράς, να ξεπεράσει τις καπιταλιστικές επιταγές.
      Στο διαδίκτυο θα βρεις, πλήθος άρθρων για τη γενιά της μελαγχολικής αριστεράς. Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  5. Καλησπερα Φιλε Βασιλη ! μεσα σε μια εγγραφη χωρεσες μαζι με την ποιηση του εξαιρετικου φιλου σου ,ολη την επικαιροτητα ,τους προβληματισμους μας, οτι μας απασχολει και μας τυραννά καθημερινα, μας αποροσανατολιζει και απομυζα τη χαρα για τη ζωη γεμιζοντας μας θλιψη και απογοητευση .Ομως η σκεψη και μονο πως καπου καποιοι ξενυχτουν γραφοντας μια στροφη ενος ποιηματος αξιου να διαβαστει στο κοινο και να γινει βιβλιο παιρνουμε θαρρος πως τιποτα δεν χαθηκε ακομα .Να εισαι καλα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητοί φίλοι μου, σας ευχαριστώ για τα σχόλια σας. Το πιο ωραίο είναι ότι είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με αγαπημένους φίλους, για διάφορα ζητήματα, όπως αυτά που ανέφερα παραπάνω. Η ανθρώπινη επαφή είναι πολύ σημαντική τελικά!!!!
    Επίσης, αν κι είχα αγοράσει τη ΛΟΚΟΜΟΤΙΒΑ, δεν την είχα ανοίξει καν, περιμένοντας την παρουσίαση αυτή. Έτσι από ένστικτο. Και δεν διαψεύστηκα. Τελικά είναι τελείως διαφορετικό, να ακούς ένα ποίημα από τον ίδιο τον δημιουργό του. Κι αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν ο ίδιος ο ποιητής, σου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν του είναι εύκολο να μιλά για τα ποιήματα του. Η "απαγγελία" του όμως τα έλεγε όλα.
    Υπάρχει εκεί έξω μια νέα γενιά ανθρώπων, που αξίζει της προσοχής. Προσπαθώ καθημερινά να τους αφουγκράζομαι, διότι θέλω να πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει τη μαγιά για μια καλύτερη χώρα, για όλους μας...
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδη η ποιητική συλλογή του φίλου σου!
    Σίγουρα ήταν μια πολύ αξιόλογη βραδιά, από εκείνες που χαίρεσαι να τις ζεις.
    Μακάρι οι νεότερες γενιές να σύρουν τη χώρα προς τα μπρος, γιατί όσα συμβαίνουν τώρα αφήνουν μια πίκρα που δε φεύγει εύκολα.
    Και μακάρι οι στίχοι από την αντανάκλαση να βγουν αληθινοί: "...είμαστε εκείνοι που ξεκινήσαμε το γέλιο
    για να τελειώσουμε το κλάμα."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ευχή σου είναι και δική μου ευχή, αν τους αφήσουν, διότι βλέπω την παλιά γενιά και κυρίως τις παλιές πολιτικές νοοτροπίες να κρατά ακόμα γερά!Την καλημέρα μου!!!

      Διαγραφή

Όλα τα σχόλια σας με χαροποιούν και τυγχάνουν απάντησης.

Ημέρες ραδιοφώνου

Ένα παλαιότερο κείμενό μου, το οποίο όμως ταιριάζει απόλυτα με το δρώμενο της καλής φίλης Μαρία Νικολάου από το ιστολόγιο της,  το Κείμενο  ...