Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Η λήθη που θα γίνουμε ΕΚΤΟΡ ΑΜΠΑΔ ΦΑΣΙΟΛΙΝΣΕ

Ζούμε, πεθαίνουμε, ξεχνιόμαστε.

  Όσο κι αν έχει προοδεύσει, σε κάθε τομέα ο άνθρωπος, ο θάνατος εξακολουθεί να είναι αξεπέραστος. Αυτό πιστεύω ότι, αν και δεν μας αρέσει να το λέμε, το γνωρίζουμε όλοι μας. Αυτό που απασχολεί τον συγγραφέα στο βιβλίο τούτο, είναι η λήθη που επέρχεται στη συνέχεια. Ακόμα και για ανθρώπους, όπως τον πατέρα του, τον Έκτορ Αμπάδ Γκόμες. Γιατρός, υγιεινολόγος, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια Κολομβία, όχι αυτήν του μαγικού ρεαλισμού του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, αλλά μιας Κολομβίας διχασμένης, όπου τα τάγματα θανάτου σκοτώνουν κάθε έναν που εκφέρει έναν λόγο επικίνδυνο, ενάντια στους οικονομικά ισχυρούς της χώρας, που αποτελούν την πραγματική εξουσία της χώρας.
  Ο συγγραφέας αισθάνεται την υποχρέωση να παρατείνει τη μνήμη του πατέρα του, όσο περισσότερο μπορεί. Ξέρει, ότι λίγοι, έχουν την τύχη (;)... το όνομα τους να γραφτεί στα τεφτέρια της ιστορίας και να μνημονεύεται για πολλά χρόνια ακόμα μετά το θάνατό τους. Θεωρεί υποχρέωση του να γράψει ένα βιβλίο, μέσα στο οποία θα ιστορείται η ζωή του πατέρα του αλλά κυρίως η δική του, ξεχωριστή σχέση με εκείνον.
Αξίζει το εγχείρημα; Αληθινά δύσκολη η απάντηση. Αξιέπαινο το εγχείρημα του, αλλά για μένα είναι ένα ακόμα θύμα, μιας ταραχώδους περιόδου στην ιστορία της Κεντρικής Αμερικής. Για τους απογόνους του, σίγουρα θα νιώθουν υπερηφάνεια. Για τους συμπατριώτες του; Δεν ξέρω! Για όσους διάβασαν το βιβλίο, πέρα από την ιστορία, σίγουρα θα σκεφτούν πολλά για τη ζωή και το θάνατο.
 Και μπαίνουν λοιπόν τα ερωτήματα:
Για πόσο η ύπαρξη μας θα καταγράφεται και μετά τον θάνατό μας; Ένα χρόνο, δύο, πέντε, είκοσι; 
Και τι σημασία έχει αυτό αν δεν ζούμε; Έχει σημασία για τους άλλους, τα αγαπημένα μας πρόσωπα στη ζωή.
Και τι είναι η ζωή; .... εδώ το σταματάω γιατί η ατμόσφαιρα βαραίνει πέρα από τις δυνάμεις μου!

  Θάνατος! Απώλεια

  Άλλες φορές τον αντιμετωπίζουμε με ανακούφιση, όπως όταν η οικογένεια του συγγραφέα χάνει την πανέμορφη Μάρτα , στα μόλις 16 χρόνια της, από καρκίνο. Με ανακούφιση διότι βλέπεις το παιδί σου, το οποίο δεν έχει προλάβει καν να γευτεί την αληθινή ζωή, να υποφέρει, να πονάει κι εσύ δεν το αντέχεις. Συγχρόνως αυτή η απώλεια είναι οδυνηρή, αξεπέραστη, γιατί ζεις εσύ και δίπλα σου θα ήθελες να βρίσκεται η αγαπημένη σου κόρη, αδελφή η οποία χάθηκε για πάντα. Την πλασματική ύπαρξη της συντηρεί μόνο, η μνήμη σου. Και πονάει!
  Αναμενόμενος ο θάνατος του ιδεολόγου καθηγητή, αλλά η οικογένεια του δεν πίστεψε ποτέ ότι θα άγγιζε και τη δική τους οικογένεια η τρέλα των στυγνών δολοφονιών, που οργανώνονταν από αυτούς που με κάθε θυσία θέλουν να κουμαντάρουν τη χώρα και τις ζωές των ανθρώπων της. Ο γιος του πονάει, δεν συγχωρεί, γνωρίζει όμως γιατί δολοφονήθηκε, δεν μπορεί να αντιδράσει, φεύγει, εγκαταλείπει τη χώρα! Βλέπει ότι η θυσία του ξεχνιέται γρήγορα, το θεωρεί άδικο, γράφει ένα βιβλίο για να ματαιώσει τη λησμονιά της ύπαρξης του, μόνο για λίγο όμως το κατορθώνεις αυτό. Είναι

Μεδεγίν - Κολομβία
γεμάτος αναμνήσεις για αυτά που έζησε μαζί του, η γραφή ανασύρει μια μια τις στιγμές εκείνες. Στιγμές τρυφερότητας, ελευθερίας, διδασκαλίας των αξιών της ζωής!
Θυμάται. Αυτός δεν τον έχει ξεχάσει αλλά μετά από αυτόν; Ποιος θα τον θυμάται; Έχουμε ξεχαστεί πριν ακόμα πεθάνουμε.
"Είμαστε ήδη η λήθη που θα γίνουμε", αναφέρει ο συγγραφέας από ένα ποίημα του Μπόρχες....
  Πόση απελπισία περιέχει η παραπάνω ρήση; Πόσο μάταιη φαντάζει η ζωή του καθενός μας, αν την παραπάνω επικεφαλίδα, την πάρουμε τοις μετρητοίς; Αυτό είναι το νόημα της ζωής μας;
Κατά τη γνώμη μου όχι!

  Κανένας δεν ζει για το μέλλον αλλά για το σήμερα. Όλοι μας, φτιάχνουμε τη ζωή μας με μόνο γνώμονα, την ικανοποίηση των αναγκών μας, με μικρό χρονικό ορίζοντα μπροστά μας.
Ποιος αλήθεια μπορεί να νοιάζεται για την υστεροφημία του; Για να μην είμαι απόλυτος, πιθανόν υπάρχουν κι αυτοί. Εκτιμώ ότι πρέπει να είναι λίγοι.
Ο δολοφονημένος λοιπόν, Έκτορ Αμπάδ Γκόμες, ο ιδεαλιστής καθηγητής, ο λίγο αγαθός ακτιβιστής, δεν πάλευε για την υστεροφημία του αλλά για τα πιστεύω του, αυτά που του επέτασσε η συνείδηση του κάθε μέρα. Το σημείωμα, που βρέθηκε στη τσέπη του, το ποίημα του Μπόρχες, με πρώτο στίχο "Είμαστε ήδη η λήθη που θα γίνουμε"  τον εξέφραζε απόλυτα. Ο γιος του αρνείται να το αποδεχθεί....

ΥΓ. Ένα από τα βιβλία που λες, γιατί το διάβασα τώρα αυτό;

Μια διαφορετική ανάγνωση του βιβλίου, της συνταξιδιώτισσας Χριστίνας Παπαγγελή, δείτε εδώ

17 σχόλια:

  1. Πολλά βιβλία μας προκαλούν αυτό το ερώτημα ''γιατί το διάβασα τώρα αυτό'';
    Τα ερωτήματα που θέτεις δύσκολα και η λήθη μετά το θάνατο είναι αναμενόμενη. Όσοι πρόσφεραν στο δημόσιο βίο μένουν γραμμένοι σε κάποιες σελίδες της ιστορίας αλλά για τους απλούς ανθρώπους τι σημασία έχει; Αυτοί που αγαπάς δεν ξεχνιούνται, αλλά κι αν ξεχαστούν φυσιολογικό δεν είναι; Ο άνθρωπος είναι τώρα ζει στο τώρα και απλά ονειρεύεται το αύριο. Αλλά τι θα γίνει μετά το θάνατο μας; Ποιος νοιάζεται; Μόνο για υποχρεώσεις που μένουν ατελέσφορες νοιαζόμαστε.
    Ενδιαφέρουσα και η κριτική και σκέψεις της Χριστίνας Παπαγγελή.
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα, πράγματι τα ερωτήματα είναι δύσκολα, που με γεννήθηκαν μέσα από την ανάγνωση αυτού του βιβλίου, έχω διαβάσει κι άλλα με φόντο τις πολιτικές διαμάχες της Κ. Αμερικής, απλώς σε αυτό το βιβλίο, δεν καλύφθηκα από την προσπάθεια του συγγραφέα.
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  2. Αν δει κανείς τη μεγάλη εικόνα της ανθρωπότητας, τα 7,6 δις των ανθρώπων που ζουν πάνω στη γη αμέσως συνειδητοποιεί την "μικρότητά" του. Δυστυχώς ή ευτυχώς ο καθένας μας είναι σαν κόκκος άμμου μέσα στο σύνολο των υπόλοιπων ψυχών. Ο καθένας μας διαγράφει την πορεία του και μετά χάνεται για να πάρει τη θέση του ένας άλλος που θα έχει την ίδια μοίρα. Εκατομμύρια φύλλα πέφτουν π.χ. αυτό το φθινόπωρο από τα δέντρα. Τα μετράει και τα θυμάται κανείς; Δεν είχαν κι αυτά ένα σκοπό να επιτελέσουν; Μας έδωσαν σκιά, οξυγόνο, έγιναν τροφή για τα φυτοφάγα ζώα και για το ίδιο το δέντρο που τα γέννησε. Ο άνθρωπος βέβαια δεν είναι ένα ταπεινό φύλλο αλλά ένα "εγωιστικό γονίδιο". Όσο για τον πόνο της απώλειας των αγαπημένων, θα πω πως αφορά μόνον το πολύ στενό περιβάλλον του εκλιπόντος.
    Η ανθρωπότητα προχωράει και χωρίς εμάς.(αυτή είναι η ταπεινή μου γνώμη)
    Μ' έβαλες σε υπαρξιακές σκέψεις Βασίλη.
    Καλημέρα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να ακούγεται "ρηχό", αλλά δεν μου αρέσουν οι υπαρξιακές συζητήσεις. Διότι στην ουσία δεν έχουμε απαντήσεις, ιδιαίτερα αν το σκεφτούμε όπως πολύ όμορφα το θέτεις... Οι αξίες όμως, που φτιάχνουμε ως άνθρωποι, σίγουρα είναι ένα ζήτημα που αξίζει να συζητιέται. Και το αγώνα που κάνει καθένας μας για να επιβάλλει το δικό του αξιακό σύστημα, εν ζωή βέβαια.
      Να σαι καλά Μαρία!

      Διαγραφή
  3. Όσο πιο πολύ τα φιλοσοφεις αυτά τόσο περισσότερο νιώθεις τη ματαιότητα των πραγμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχεις δίκιο Drastiria, όσο περισσότερο τα φιλοσοφείς.... γι αυτό κάνε αυτό που σε ευχαριστεί, όσο μικρό κι αν φαίνεται, ικανοποίησε τον εαυτό σου, γίνε, έστω για λίγο ευτυχισμένος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μην ανησυχείς Βασίλη. Εμάς θα μας θυμούνται όλοι και για πάντα μέσω του internet. Ναι ακόμα και ετούτη τη σελίδα:

    https://web.archive.org/web/20181022211541/http://diakovasilisvasileios.blogspot.com/2018/10/blog-post_20.html

    Καλά να περνάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα ψηφιακά μας ίχνη, ναι παραμένουν, και από το προηγούμενο path-blog μας, αλλά για ποιον θα έχει σημασία; Και για πόσο χρόνο; Λες οι ιστορικοί του μέλλοντος, να ψάχνουν σε αυτά πλέον; Ποιος ξέρει!
    Την καλημέρα μου, Γιάννη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΕΡΙ ΛΗΘΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ

    Ερχόμαστε στη ζωή χωρίς την θέλησή μας .Το κύκνειο άσμα της ζωής μας για την οποία έχουμε ως ένα βαθμό προσωπική ευθύνη είναι για όλους ανεξαιρέτως ο Θάνατος .Μετά απ’ αυτόν η ζωή συνεχίζεται για όλους τους άλλους εκτός από εμάς.

    Το νήμα που μας συνδέει με την ζωή που ζήσαμε είναι η υστεροφημία μας .
    Για κάποιους επίλεκτους δημιουργούς που σημαδεύουν με τα πεπραγμένα τους την ιστορία της ανθρωπότητας αυτό το νήμα διαρκεί στο διηνεκές. ….
    Όλοι οι άλλοι ζούμε, ΝΑΙ υπάρχουμε στο νου και την καρδιά όσων μας αγάπησαν .
    Η Αγάπη είναι η υποθήκη της διάρκειας για την μετά θάνατο ύπαρξή μας, για όσο χρόνο βέβαια διαρκεί η ζωή των ανθρώπων που αγαπήσαμε και αγαπηθήκαμε .

    Στη συνέχεια ο πανδαμάτωρ χρόνος αναλαμβάνει το οριστικό κλείσιμο του κύκλου της ύπαρξής μας με την βούλα της Λήθης.

    Το θέμα σου ( με αφορμή το βιβλίο του ΕΚΤΟΡ ΑΜΠΑΔ ΦΑΣΙΟΛΙΝΣΕ ) εκλεκτέ μας φίλε , ΕΊΝΑΙ ΤΕΡΆΣΤΙΟ και η ταπεινότητά μου θεωρεί ανεξάντλητο ..
    Ευχαριστώ για το χώρο και τον χρόνο που δίνεις στις προσωπικές μου απόψεις που συνήθως είναι δομημένες από προσωπικά βιώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λυγερή, χαίρομαι που μοιράζεσαι μαζί μας τις σκέψεις σου! Έχεις δίκιο, το θέμα μπορεί να συζητιέται για ώρες, μένω σε ένα σημείο μόνο. Σημασία έχει να μπορείς να αγαπάς και να αγαπιέσαι από τα δικά σου κοντινά πρόσωπα. Είναι οι μόνοι, που γνωρίζουν και θα σεβαστούν την όποια παρακαταθήκη θα έχεις δημιουργήσει....
    Την Καληνύχτα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κοίτα τώρα που κατά σύμπτωση κάτι τέτοια θέματα σκεπτόμουν τελευταία!
    Άκρη δεν έβγαλα...μία έτσι μία αλλιώς τα έβλεπα!

    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πράγματι, καμιά φορά είναι προτιμότερο, ειδικά για εμάς τους απλούς, να μην "φιλοσοφούμε" και πολύ τα πράγματα, διότι οι απαντήσεις είτε είναι δύσκολες ή ανύπαρκτες.Τα ερωτήματα όμως δημιουργούνται και ζητούν απαντήσεις. Αλήθεια τι κάνεις τότε;
    Καλό βράδυ Memaria

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ουφ... να ρωτήσω κάτι? η ψυχή έχει μνήμη? θυμάται πρόσωπα γεγονότα κλπ κλπ ή μόνο συναισθήματα ... φοβάμαι να μην με ξεχάσουν όσο ζω οι άνθρωποι όλοι που αγαπώ και φοβάμαι και να μην ξεχάσω όταν πεθάνω πόσο τους αγάπησα
    Αυτααα γιατί είμαι και ξανθούλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μανια, αυτά τα τελευταία "φοβάμαι" σου είναι σίγουρα πιο σημαντικά από τα ερωτήματα που έθεσα εγώ!
      Την καλημέρα από την Πατρίδα!

      Διαγραφή
  12. Χρόνια πολλά Βασίλη. Καλά Χριστούγεννα κι ευλογημένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα τα σχόλια σας με χαροποιούν και τυγχάνουν απάντησης.

Ο φωτεινότερος φακός του κόσμου του Γιώργου Κασαπίδη

    Αν κάποιος θέλει να διαβάσει μια συλλογή διηγημάτων, για μια μικρή επαρχιακή πόλη, τη Δράμα (αλλά και άλλες περιοχές), με την αίσθηση το...