Σάββατο 13 Απριλίου 2019

"Και τώρα ανθρωπάκο" Hans Fallada # "Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια" Lee Harper

  Δύο βιβλία που διάβασα πρόσφατα. Και τα δύο αναφέρονται στη δεκαετία του 30, του προηγούμενου αιώνα. 

Το βιβλία του Fallada, στο Βερολίνο, μια μεγαλούπολη της προπολεμικής Γερμανίας γεμάτη αντιθέσεις και το βιβλίο της Harper, στο Μέικομπ της Αλαμπάμα, μια φαινομενικά φιλήσυχη, μικρή πόλη, του Αμερικανικού Νότου. Στο βιβλίο του Fallada, βλέπουμε τους πρωταγωνιστές του, τον
Hans Fallada
Μικρό και το Μανάρι του (έτσι προσφωνούσε ο ένας τον άλλο) να βιώνουν την οικονομική κρίση στις παραμονές της ανόδου του Χίτλερ στην εξουσία ( 1933 ) προσπαθώντας να την ξεπεράσουν στηριζόμενοι στην μεταξύ τους αγάπη. Χαρακτηριστική είναι η τελευταία κουβέντα, που λέει, το Μανάρι στον τσακισμένο από την ανεργία Μικρό της: "Εμένα μπορείς να με κοιτάς όμως! Πάντα! Πάντα! Είσαι μαζί μου, έχουμε ο ένας τον άλλον. Είμαστε δύο!" Σε όλη την ιστορία του βιβλίου, στο παρασκήνιο της, διακρίνεις τις συνέπειες -θετικές και αρνητικές - της περίφημης Δημοκρατίας της Βαϊμάρης που ψυχορραγεί πλέον. Όλοι μας ξέρουμε ότι αυτή δημιουργήθηκε ως συνέπεια της ήττας της Πρωσο-γερμανικής αυτοκρατορίας του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η οποία έδωσε πρωτόγνωρες πολιτικές ελευθερίες στον γερμανικό λαό, αλλά δεν άντεξε λόγω των δικών της αδυναμιών αλλά και λόγω των εξευτελιστικών όρων παράδοσης που έθεσαν οι νικητές στην ηττημένη Γερμανία. Όροι που πλήγωσαν την ψυχή του γερμανικού λαού και που εντέχνως εκμεταλλεύτηκαν οι εθνικοσοσιαλιστές για να καταλάβουν την εξουσία. Και εδώ αρχίζουν οι ομοιότητες με το σήμερα. Μια επανάληψη της ιστορίας, αυτή συνήθως η επανάληψη μοιάζει με φάρσα, ας ελπίσουμε δίχως τις τραγικές συνέπειες εκείνων των χρόνων, που οδήγησαν από τις ακραίες φασιστικές ιδεολογίες στα τραγικά αποτελέσματα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Και σήμερα οι λαοί της Ευρώπης, νιώθουν ηττημένοι, πολλές φορές και ταπεινωμένοι από τις πολιτικές ενός ευρωπαϊκού διευθυντηρίου, που δίχως καμία δημοκρατική νομιμοποίηση διοικεί την Ευρώπη. Πολλοί, μπορούν να αναφέρουν διάφορες δικαιολογίες, κάποιες μπορεί να στηρίζονται σε πραγματικές θεωρήσεις των γεγονότων για να αντικρούσουν αυτήν την απουσία δημοκρατικής νομιμοποίησης.  Σημασία έχει όμως, η γενική αίσθηση των ευρωπαϊκών λαών, ότι το οικοδόμημα της Ε.Ε., στο οποίο οι περισσότεροι επένδυσαν την ελπίδα τους για ευημερία και ειρήνη, σήμερα στα μάτια τους καταρρέει. Αυτοί που βαυκαλίζονται από τις φωνές του λαϊκισμού, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, της ανωτερότητας της φυλής καθημερινά πολλαπλασιάζονται.
Σε μια τέτοια ουρά, στεκόταν ο Μικρός είτε αναζητώντας
 εργασία, είτε για να πάρει το ισχνό επίδομα ανεργίας.
  Το βλέπουμε σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, όπου τα ακραία δεξιά κόμματα, συνεχώς αυξάνουν τις δυνάμεις τους. Αλλά και οι υπόλοιποι στέκονται πλέον με πολύ σκεπτικισμό απέναντι στο όραμα της ενωμένης Ευρώπης, που κάποτε μας είχε συνεπάρει όλους. Η αλληλεγγύη δεν είναι ορατή, οι διαφορές μεταξύ βορά και νότου διευρύνονται αντί να συγκλίνουν, από τη μνήμη μας δύσκολα σβήνει ο χαρακτηρισμός P.I.G.S.(1)(=γουρούνια) που με μεγάλη ευκολία απέδωσαν οι πλούσιες χώρες του βορά στον Ευρωπαϊκό Νότο, στην αρχή της τελευταίας οικονομικής κρίσης. Στις επερχόμενες ευρωεκλογές θεωρώ αναπόφευκτη την πολύ μεγάλη άνοδο των ακραίων λαϊκίστικων φωνών και ιδεολογιών και σίγουρα η πορεία ενοποίησης της Ευρώπης θα κάνει μια στάση. Το ερώτημα είναι αν τα επόμενα βήματα που θα αποφασιστούν, θα οδηγούν στην εμβάθυνση της Δημοκρατίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ή θα επιστρέψουμε στις λογικές περιχαράκωσης στα στενά όρια των εθνικών κρατών. Μήπως υποτιμήσαμε την έννοια του εθνικού κράτους, βιαστήκαμε να την εξοβελίσουμε από την πολιτική ατζέντα; Θα μπορέσουν οι δυνάμεις που υποστηρίζουν το ευρωπαϊκό όραμα, να το αναστήσουν στα μάτια των λαών τους ή θα πάρουν το πάνω χέρι άνθρωποι της λογικής Όρμπαν, Σαλβίνι και Λεπέν;

   Από τη μια απόλαυσα, λοιπόν την κοινή πορεία του Μικρού και του Μαναριού του, έζησα (αναγνωστικά βέβαια) μαζί τους τον σκληρό τους αγώνα για επιβίωση, γεύτηκα λίγο από τον κοσμοπολιτισμό του προπολεμικού Βερολίνου, ανατρίχιασα από τις ομοιότητες της τότε πολιτικής κατάστασης με τη σημερινή, αλλά από την άλλη μου παρουσιάστηκαν και πάλι μπροστά μου τα ισχυρά διλήμματα της σημερινής ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

 Και για να πω την αλήθεια, αν και φοβάμαι για το μέλλον θέλω να πιστεύω ότι οι δυνάμεις εκείνες που οραματίστηκαν μια ισχυρή , δημοκρατική Ευρώπη θα μπορέσουν να πάρουν και πάλι το πάνω χέρι. Ίσως πάλι να είμαι υπερβολικά αισιόδοξος.

   Στο βιβλίο της Lee Harper, νοερά μεταφερόμαστε σε μια μικρή πόλη του Αμερικανικού νότου, όπου με τα μάτια της μικρής Σκάουτ, μας παρουσιάζεται με απόλυτο ρεαλιστικό τρόπο, μια από τις "συνηθισμένες" ιστορίες της περιοχής και της εποχής. Όπου ένας νέγρος κατηγορείται  άδικα για τον βιασμό μιας λευκής γυναίκας. Την υπεράσπιση του αναλαμβάνει ο αξιοσέβαστος δικηγόρος της πόλης, Άτικους, πατέρας της Σκάουτ, αν και γνωρίζει ότι τον πελάτη του η κοινωνία τον έχει ήδη προδικάσει, τον έχει βρει ένοχο και αυτή θα είναι και η τελική απόφαση του δικαστηρίου. Κάνει ότι είναι δυνατόν στο δικαστήριο για να φανερώσει την αθωότητα του πελάτη του, τα στοιχεία που παρουσιάζει είναι συντριπτικά υπέρ του πελάτη του αλλά δεν κατορθώνει να ανατρέψει την καταδικαστική απόφαση. Επειδή κάποιοι φοβούνται ότι έστω κι αν δεν πέτυχε την αθώωση του πελάτη του τα πράγματα θα αλλάξουν γρήγορα, στρέφονται εκδικητικά εναντίον των παιδιών του Άτικους.
Το σημαντικό είναι ότι αυτός γνωρίζει από την αρχή ότι θα την χάσει την δίκη. Κι όλοι αναρωτιούνται γιατί επιμένει σε μια υπόθεση, δίχως μέλλον για τον ίδιο και τον αθώο πελάτη του. Οι φυλετικοί και κοινωνικοί διαχωρισμοί είναι έντονοι, η ρατσιστική Κου Κλουξ Κλαν παραμονεύει, βάζει σε κίνδυνο τα ίδια τα παιδιά του, αλλά πιστός στις αρχές του δικαίου, γνωρίζει ότι σε αυτόν έλαχε ο κλήρος να φυτέψει έναν μικρό σπόρο δικαιοσύνης μέχρι να έλθει η εποχή, όπου θα έχει αλλάξει ο κόσμος και δεν θα χρειάζεται κάποιος να παλεύει για τα αυτονόητα. Για τις έννοιες της ισότητας και της δικαιοσύνης.

Το " 'Οταν σκοτώνουν τα κοτσύφια" είναι και αυτό επίκαιρο, διαπιστώνοντας πόσο κοντά μας είναι πλέον η ρατσιστική βία. Οι εκφράσεις μίσους, που εύκολα εκστομίζονται, οι επιθέσεις εναντίον οικονομικών μεταναστών, ακόμα και φόνοι, δείχνουν ότι και η χώρα μας έχει μολυνθεί από τις πιο ακραίες ρατσιστικές αντιλήψεις. Αλλά και στην Ευρώπη, οι ακροδεξιές οργανώσεις, κάνουν την εμφάνιση τους όλο και πιο ορατή.

Το ερώτημα είναι γιατί;
Υπάρχει κατ΄ αρχάς μια εύκολη απάντηση. Όσο χειροτερεύουν οι οικονομικοί δείκτες για τους πολίτες, όσο απειλείται η όποια ευμάρεια τους, τόσο τα κελεύσματα των ακραίων φωνών βρίσκουν πρόσφορο έδαφος .
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Οι λαοί της Ευρώπης αισθάνονται τα παιχνίδια των οικονομικά δυνατών
Προς τη γη της επαγγελίας !!!
της ηπείρου μας και την προσπάθεια τους να διατηρήσουν τη θέση τους στην παγκόσμια οικονομική σκακιέρα. Απειλούνται από το φθηνό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των Ασιατικών χωρών  ( Κίνας Μαλαισίας κλπ ), απειλούνται από τη γήρανση του πληθυσμού, η Ευρωπαίοι δεν οραματίζονται πια το μέλλον τους με την ίδια αισιοδοξία όπως έκαναν στο παρελθόν. Και οι συνταγές που τους πλασάρονται δεν τους βρίσκουν σύμφωνους.
Ένα ακόμα ζήτημα είναι πόσο θετικά είναι τελικά τα αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης; Πόσο έτοιμοι είμαστε να αποποιηθούμε την έννοια του εθνικού κράτους; Πόσα πρέπει να θυσιάσουμε για να αποδεχθούμε ένα μέλλον μια παγκόσμιας, ανοιχτής οικονομικής αγοράς, που όπως αποδεικνύεται, ως μόνο στόχο της έχει την ανακύκλωση φτηνού εργατικού δυναμικού; Είτε υψηλά καταρτισμένου όπως είναι τα ελληνόπουλα που πιάσαν όλες τις γωνίες του πλανήτη μας είτε ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού, όπως αυτό που εισήγαγε η Γερμανία από τις ρημαγμένες περιοχές της Ασίας, λόγω του πολέμου.
Προσωπικά, μου αρέσουν να ανοιχτά σύνορα, ειδικά όταν ταξιδεύω κι έχω τη ευκαιρία να θαυμάζω τα επιτεύγματα των άλλων χωρών. Δεν μου αρέσει όμως, να βλέπω χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες να στοιβάζονται στη χώρα μου περιμένοντας τη σειρά τους για να μεταφερθούν στη δική τους γη της επαγγελίας, τη Γερμανία, στην προκείμενη περίπτωση. Όσο για την ενσωμάτωση τους, που μας λένε; Δυστυχώς το παράδειγμα της Γαλλίας, αλλά και της Γερμανίας ( των δυο μεγάλων οικονομικών δυνάμεων της Ε.Ε.) μας δείχνει ότι αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Κι ένα τελικό ερώτημα: 
Απειλούνται οι αξίες της Ευρώπης σήμερα, αυτές που αναδείχθηκαν στα χρόνια του διαφωτισμού και κάνουν την Ευρώπη, τη "γηραιά ήπειρο" να μοιάζει με τον πνευματικό φάρο του πλανήτη μας; Ή μήπως έχει χάσει ήδη αυτό το πλεονέκτημα της;
Δύο διαφορετικά βιβλία λοιπόν, που εμένα αναπόφευκτα με έκαναν να σκεφτώ περισσότερο για τη σημερινή μοίρα της Ευρώπης, πέρα από την αναγνωστική απόλαυση που μου χάρισαν. Που με έκαναν να σκεφτώ ποια Ευρώπη θέλω, ποια Ευρώπη υπάρχει και ποια θα διαμορφωθεί αύριο!!!
ΥΓ. ίσως οι σκέψεις μου να φαίνονται μπερδεμένες, μα ποιος μπορεί να πει ότι η σημερινή κατάσταση και η μελλοντική πορεία της Ε.Ε. δεν μοιάζουν με ένα κουβάρι δίχως αρχή και τέλος....

(1)  Πορτογαλία (Portugal), Ιταλία (Ιtaly), Ελλάδα (Greece) και Ισπανία (Spain)


8 σχόλια:

  1. Βασίλη,
    Αγαπητέ φίλε. Ξέρεις ότι είμαι από τους ανθρώπους αλλά και αναγνώστες σου, που παρακολουθώ με προσοχή τους προβληματισμούς σου. Και εδώ τώρα, καλή ώρα. Αλλά και στο προσωπικό σου προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και μαζί με τα δικά σου διαβάζω και των σχολιαστών από κάτω.

    Το να ξεκινήσω να τοποθετούμε αναλυτικά πάνω στα τόσο σοβαρά ζητήματα που επισημαίνεις δεν ωφελεί λόγω χώρου.
    Όμως θα πω το εξής Βασίλη μου:
    Εδώ και χρόνια κάποιοι, "φωνάζουν", κάνουν "φασαρία", προειδοποιούν για το "τι ακριβώς είναι η Ε.Ε.". Με επιχειρήματα πολιτικά, κοινωνικά, ιστορικά.
    Επίσης οι "πολλοί", αυτοί που πίστεψαν στον Εθνικοσοσιαλισμό (ΟΥΔΕΙΣ ΑΘΩΩΟΣ επ αυτού Βασίλη!), του κατηγόρησαν με μύρια όσα:
    "Κομμουνιστές", "Ξύλινη γλώσσα" κλπ κλπ.
    Και ο Καπιταλισμός γέννησε τον φασισμό και έστησε τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Πήρε τις ανάσες του, αναζωογόνησε τα κύτταρά του, ντύθηκε με ανθρώπινα ρούχα (το αντίπαλο δέος γαρ....) και τσούλησε ως πριν κάμποσα χρόνια.
    Ξεμπέρδεψε (η νόμίζει πως ξεμπέρδεψε με την ταξική πάλη) και σήμερα φοράει το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ του κοστούμι.
    Καπιταλισμός και άνθρωπος είναι έννοιες ασύμβατες. Η Ώρα της νέας αναμέτρησης με αυτό σμιλεύεται στο καμίνι των αντιθέσεων αγαπητέ φίλε. Και θα λυθεί στο πεδίο της σύγκρουσης. Με αίμα και πόνο. Γιατί δυστυχώς η ιστορία έτσι παράγεται.
    Ως την τελική αναμέτρηση!
    Ως τα τότε οφείλουμε να αποφασίσουμε κάτι απλό:
    1) Να παραστήσουμε τον αφελή δεν γίνεται
    2) Να παραστήσουμε τον ουδέτερο επίσης δεν γίνεται

    Καθένας οφείλει να πάρει τις αποφάσεις του.
    Πάντα με τον σεβασμό μου δηλωμένο στο πρόσωπό σου αγαπητέ φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την καλησπέρα μου Γιάννη. Τη σύγκρουση εντός της Ευρώπης την βλέπω, τη φοβάμαι διότι διαισθάνομαι ότι δεν θα μείνει απλά και μόνο στην αντιπαράθεση ιδεών. Αυτό το "με αίμα και πόνο", που γράφεις με τρομάζει. Η άνοδος της ακροδεξιάς εκεί οδηγεί. Και δεν χρειάζεται να έχει απέναντι της τους "κακούς κομουνιστές", αυτοί είναι το πρόσχημα. Μια απάντηση υπάρχει μόνο, κατ΄ εμέ: να μην δοθεί η ευκαιρία στην ακροδεξιά, να πάρει την εξουσία στην Ε.Ε. Όσα στραβά κι αν καταμαρτυρούμε στην μεταπολεμική Ευρώπη, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι είμαστε η γενιά εκείνη που δεν γνώρισε πόλεμο. Αλίμονο αν αφήσουμε στα παιδιά μας μια διαφορετική κληρονομιά!!!! Αλίμονο αν υπάρξει 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος... Κοινωνικές εξεγέρσεις θα υπάρξουν και σφοδρές μάλιστα. Τα κίτρινα γιλέκα της Γαλλίας είναι ο προάγγελος τους. Μέχρι πού θα φτάσουν; Ποιες ιδεολογικές κατευθύνσεις θα επικρατήσουν; Στην Ευρώπη η Σοσιαλδημοκρατία είναι στα κάτω της, την θέση της έχουν πάρει οι Πράσινοι και μια ασαφής αριστερά,και από την άλλη οι κεντροδεξιές - δεξιές - ακροδεξιές πολιτικές, αριθμητικά υπερτερούν κατά πολύ. Ουδετερότητα λοιπόν δεν δηλώνω, τοποθετώ τον εαυτό μου στο αντιφασιστικό μέτωπο. Όσο για το αφελής, ίσως να είμαι όταν για μένα το πρώτο ζητούμενο είναι η Ειρήνη. Χάρηκα για την ευκαιρία που μου έδωσες να αντιπαρατεθώ, κατά το δυνατόν, μαζί σου!

      Διαγραφή
  2. Ενδιαφέροντα τα βιβλία Βασίλη. Το δεύτερο το έχω διαβάσει και εγώ. Θα μιλήσω ρεαλιστικά, οικονομικές ανισότητες πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν όχι μόνο ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ αλλά και ανάμεσα στους πολίτες μια χώρας. Άρα το να οραματίζομαι μια Ευρώπη ισότητας των κρατών, αρα και των πολιτών, είναι ουτοπία κατά τη γνώμη μου. Επίσης το Έθνος δεν θα πάψει να υπάρχει ακόμη κι αν καταργηθούν σύνορα. Σκέψου μόνο πώς μέσα στην ίδια τη χώρα, κάθε χώρα, υπάρχουν ανταγωνισμοί και τοπικιστές που προκαλούν έριδες ανάμεσα σε συμπατριώτες. Πώς θα νιώσει το ίδιο ένας Άγγλος με έναν Ίταλό ακόμη και αν καταργηθούν τα σύνορα; Όλες αυτές οι διααφορές προϊδεάζουν ρατσιστικές συμπεριφορές. Και ρατσισμός πάντα υπήρχε και θα υπάρχει. Όχι μόνο φυλετικός, αλλά σε κάθε διαφορετικό υπάρχει ρατσιστική συμπεριφορά και αντίληψη. Τώρα βέβαια έχει ''ανδρωθεί'' ο ρατσισμός μετά την ανακατάταξη των πολιτών του κόσμου. Λογικό το βλέπω. Η εκμετάλλευση αυτών όλων από τα κόμματα της άκρας δεξιάς είναι όντως επικίνδυνη και ελπίζω ότι οι πολίτες την ώρα της κάλπης δεν θα αναδείξουν κανένα ακροδεξιό ή δεξιό κόμμα πρώτο.Γιατί τότε θα γινει πραγματικότητα ο κίνδυνος πολέμου.
    Δυστυχώς οι διαφορετικές οικονομίες και τα συμφέροντα των κρατών όσο και αν ανήκουμε στην ΕΕ δεν θα αφήσουν να γίνει το όραμα της αληθινής Ευρώπης πραγματικότητα. Δεν είμαστε μόνοι. Δεν είναι μόνο η Ευρώπη στον πλανήτη. Υπάρχουν τόσες μεταβλητές που επηρεάζουν οικονομίες, πολιτικές και σκέψεις για καλύτερες συνθήκες ζωής. Θυμάμαι κάποια ομιλία του ΓΓ του ΟΗΕ αν δεν κάνω λάθος που είχε πει ότι η Ευρώπη γερνάει και θα έπρεπε να αγκαλιάσει τους μετανάστες γιατί αυτοί θα γίνουν το νέο αίμα που χρειάζεται η Ευρώπη. Τα χασα με αυτήν την αντίληψη. Αντί να καλυτερεύσουμε τις συνθήκες διαβίωσης ώστε οι νέοι να παντρεύονται και να γεννούν παιδιά θα υιοθετήσουμε νέους πολίτες έτοιμους. Και γιατί αυτό; Πιστεύω ότι είναι όχι μόνο φθηνά εργατικά χέρια αλλά και ως ταλαιπωρημένοι και στερημένοι πολίτες οι μετανάστες δέχονται συνθήκες εργασίας και διαβίωσης που δεν τα διανοείται σήμερα ούτε ο φτωχός Έλληνας....
    Δεν πιστεύω ότι είναι στο ΄χερι μας. Δυστυχώς δεν το πιστεύω...για να έχει αντίκρυσμα η αντίδραση των πολιτών θα πρέπει να είναι σύσσωμη, σε όλα τα κρα΄τη.
    Συγνώμη για το μεγάλο σχόλιο
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άννα Καλησπέρα!
    Συμφωνώ σε ένα μεγάλο βαθμό με αυτά που γράφεις. Τα έθνη δεν μπορούν να χαθούν αλλά και τα εθνικά κράτη, ειδικά τα μικρά, όπως είναι το δικό μας βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα. Από τη μια αν μείνουν μόνα τους δύσκολα θα επιβιώσουν και από την άλλη εντασσόμενα σε μεγάλες συμμαχίες, όπως είναι η Ε.Ε. "χορεύουν" στο ρυθμό των οικονομικά ισχυρών εταίρων. Και οι λαοί, που δεν ρωτιούνται για τίποτα αντιδρούν. Μακάρι, η επιλογή τους να μην είναι η άκρα Δεξιά! Για το άλλο που λες, ότι ο γερασμένος ευρωπαϊκός πληθυσμός θα πρέπει να αγκαλιάσει τους ταλαίπωρους μετανάστες, δυστυχώς αυτή είναι η επιλογή της ισχυρής Γερμανίας, κι εμείς ακολουθούμε. Μακάρι να σκέφτονταν διαφορετικά, όπως να κάνουν πολιτικές υπερ των οικογενειών, εξασφαλίζοντας αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης για όλους, προπαγανδίζοντας αν θες την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού της οικογένειας. Δυστυχώς, προτιμούν την εύκολη λύση των φτηνών εργατικών χεριών. Τους ενδιαφέρει το τώρα δεν σκέφτονται το αύριο. Δυστυχώς!
    Νάσαι καλά, που μοιράστηκες μαζί μου τις σκέψεις σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο πλευρό σου στην αισιοδοξία σου και εγώ.
    Οσο για τον ρατσισμό .. τι να πω ζω στον πλανήτη του Καναδά
    Σε φιλώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την καλημέρα μου Μάνια!
      Πράγματι ο Καναδάς είναι άλλος πλανήτης στα θέματα αυτά, όχι μόνο σήμερα αλλά και ιστορικά. Εμείς στην Ευρώπη, θα πρέπει να παλέψουμε πολύ ακόμα, τουλάχιστον για να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου αλλά και η ίδια η ζωή του...
      Καλές γιορτές και καλή Ανάσταση!!!!

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα τα σχόλια σας με χαροποιούν και τυγχάνουν απάντησης.

Νεανική βία και παραβατικότητα.

   Από τότε που αφυπηρέτησα, μου είναι δύσκολο να ασχολούμαι με τα θέματα της Παιδείας. Ίσως να φταίει η πίεση που ως διευθυντής δέχτηκα, γ...