Σήμερα θα σας παρουσιάσω κάτι από τη ζωή του μεγάλου μας ποιητή, Άγγελου Σικελιανού, που εμένα με εντυπωσίασε. Το ανακάλυψα τυχαία ψάχνοντας κάτι εντελώς διαφορετικό στο google maps, όταν το μάτι μου έπεσε σε αυτό που βλέπετε στο χάρτη, δίπλα.
Το νησάκι του Σικελιανού, μια αμμώδης λουρίδα γης με ένα εκκλησάκι πάνω του και με μια πολύ όμορφη ιστορία. Μου έκανε επίσης εντύπωση ότι η ιστορία αυτή, δεν αναφέρεται σε καμία από τις διαδικτυακές βιογραφίες, είτε του Σικελιανού είτε της πρώτης του γυναίκας, της Εύας Πάλμερ. Αν όμως ψάξεις στο google για το νησάκι του Σικελιανού, θα βρεις πάμπολλες σχετικές αναρτήσεις.
Ο Σικελιανός γνωρίζει την Αμερικανίδα, Εύα Πάλμερ, διαμέσου της αδελφής του Πηνελόπης, όταν εκείνη εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, με τον άντρα της, τον Άγγλο Ρέιμοντ Ντάνκαν. Η Εύα μετά από μια ισχυρή φιλία που ανέπτυξε μαζί τους στο Παρίσι, τους ακολούθησε στο ταξίδι τους. ( Για την ιστορία, αδελφή του Ρέιμοντ ήταν η Ισιδώρα Ντάνκαν, που για πολλούς θεωρείται η "μητέρα" του σύγχρονου χορού.)
Η ΕύαΠάλμερ, γόνος πλούσιας και φιλελεύθερης οικογένειας από τις ΗΠΑ, που είχε ασχοληθεί με την ιστορία της Τέχνης , την χορογραφία και την ηθοποιία, αμέσως γοητεύεται από τον Σικελιανό. Οι δύο τους, παρά τη δυσκολία συνεννόησης, είχαν βρει τον τρόπο να συνομιλούν, κυρίως πάνω στο όραμα του Σικελιανού για την αναβίωση των ιδεών της Αρχαίας Ελλάδα, θέμα με το οποίο ήταν παθιασμένη και η Εύα. Αν κι εκείνη αμέσως τον ερωτεύεται, ο Σικελιανός την εγκαταλείπει δηλώνοντας ότι: "Τώρα μόλις γνωρίζω τη ζωή, τώρα την αναπνέω" και φεύγει για την Αίγυπτο, όπου ήταν καλεσμένος του πλούσιου,
εμπόρου αδελφού του. Εκεί, όπως λέει ο ίδιος, κάτω από μία τέντα, έγραψε σε διάστημα μίας εβδομάδας μόνο, το έργο του Αλαφροΐσκιωτος.
Επιστρέφοντας από την Αίγυπτο, γυρίζει στην Λευκάδα, όπου τον περίμενε η Εύα στο πατρικό του, σε άθλια κατάσταση από την λύπη της, αφού είχε δηλώσει στους γονείς του, ότι θα έμενε εκεί ως ψυχοκόρη τους, για όσο καιρό θα έκανε να επιστρέψει ο Άγγελος, για λίγους μήνες ή και χρόνια. Ο Άγγελος, δεν σκέφτηκε ούτε τη διαφορά ηλικίας, "ούτε την ζωή που ήθελε να ζήσει", την παίρνει και εγκαθίστανται στο νησάκι του Άη Νικόλα, που εκτός από το ομώνυμο εκκλησάκι είχε και μια πρόχειρη παράγκα στην οποία έμεναν. Οι δυο τους, μια ανιψιά του, που τους υπηρετούσε, ένας σκύλος και δύο άλογα, έμεναν μόνοι στο νησάκι αυτό. Οι δύο ερωτευμένοι απολαμβάνοντας τον ήλιο, την θάλασσα και την ανεμελιά τους. Διηγούνται ότι η Εύα συνήθως ήταν γυμνή, ενώ ο Σικελιανός έγραφε συνεχώς, όπως σε όλη του τη ζωή, απολαμβάνοντας την συντροφιά της και την ελευθερία που του έδινε ο τρόπος ζωή τους εκεί. Σύνηθες ήταν να παίρνουν τα άλογά τους και να καλπάζουν ως την απέναντι ακτή. Οι Λευκαδίτες παρά την ιδιόμορφη ζωή που ζούσαν, ιδίως για την εποχή εκείνη, τους
αγαπούσαν και το εκδήλωναν αυτό με διάφορους τρόπους όταν κατέβαιναν στην Λευκάδα για ψώνια. Η Εύα πάντα ήταν ντυμένη με αρχαιοελληνική χλαμύδα που την κρατούσε μία μεταλλική πόρπη στην μέση, σαντάλια στα πόδια, ενώ τα πλούσια, κόκκινα μαλλιά της τα συγκρατούσε με κορδέλες που είχαν σχηματισμένους πάνω τους μαιάνδρους. Την φώναζαν Ζόρκα, που στο Λευκαδίτικο γλωσσικό ιδίωμα, σημαίνει αυτή που δεν φοράει αρκετά ρούχα, η ημίγυμνη. Ζήτησαν να αγοράσουν το νησί, αλλά αποδείχθηκε αδύνατον να ξεπεράσουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια μια τέτοιας παραχώρησης δημόσιας γης. Το 2007, παντρεύονται στην Αμερική, επιστρέφουν στην Ελλάδα, διαμένουν στην Αθήνα, επισκέπτονται όμως το νησάκι τους στις καλοκαιρινές του διακοπές, μέχρι που φτιάχνουν μία παραθαλάσσια εξοχική κατοικία στις Συκιές της Κορινθίας.
φωτογραφία του γάμου τους στην Αμερική |
Σε όλους είναι γνωστές οι Δελφικές γιορτές που έκαναν, δίχως την ανταπόκριση που ανέμεναν παρά τα μεγάλα χρηματικά ποσά που διέθεσε η Εύα από την περιουσία της και την οικονομική της καταστροφή που επήλθε από το γεγονός αυτό. Χώρισαν συναινετικά το 1934, όταν ο Σικελιανός της αποκάλυψε ότι ήταν ερωτευμένος με την Άννα Καραμάνη και αυτή έφυγε για την Αμερική. Η Εύα Πάλμερ, ποτέ δεν αρνήθηκε την αγάπη της για την Ελλάδα, διατήρησε επικοινωνία με τον Σικελιανό, προσπάθησε και στην Αμερική να αναβιώσει αρχαίες ελληνικές τραγωδίες μεταξύ των άλλων πραγμάτων με τα οποία ασχολήθηκε. Ο Σικελιανός πάλι εντάχθηκε γρήγορα με την πλευρά της αριστερής διανόησης, γεγονός που του στέρησε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το οποίο είχε προταθεί πέντε φορές, την μία φορά μάλιστα, από κοινού με τον Καζαντζάκη. Λίγο πολύ γνωστά όλα αυτά. Θα ήταν αδύνατον να κλείσω το μικρό αυτό αφιέρωμα, δίχως ένα ηχητικό με την φωνή του του μεγάλου ποιητή:
Ωωω δεν ήξερα για το νησάκι του Σικελιανού. Τίποτε δεν ήξερα από αυτό το παρασκήνιο της ζωής του. Ενδιαφέρουσες πληροφορίες και όντως το νησάκι είναι ό,τι πρέπει για γράψιμο και έμπνευση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστούμε Βασίλη που μοιράστηκες αυτήν την πληροφορία μαζί μας.
Χρόνια πολλά και εύχομαι καλή να είναι η νέα χρονιά
Ναι κι εμένα μου έκανε εντύπωση η πληροφορία αυτή. Πολλές φορές μένουμε μόνο στο αξιόλογο έργο των μεγάλων μας δημιουργών, παρακάμπτοντας σημεία της ζωής τους, που μας δείχνουν και την ιδιαίτερη ανθρώπινη πλευρά τους.
ΔιαγραφήΤην Καλημέρα μου, Άννα!
Κι εγώ αγνοούσα όλες αυτές τις πληροφορίες που με μεγάλο ενδιαφέρον διάβασα, Βασίλη. Για την Εύα Πάλμερ, το κοινό τους όραμα και ότι η ένταξή του στην αριστερή διανόηση, τού στέρησε ενδεχομένως το βραβείο Νόμπελ (!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά και καλή Πρωτοχρονιά εύχομαι!
Η Εύα Πάλμερ είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, ερωτεύτηκε και τον Σικελιανό αλλά και την Ελλάδα, αφιέρωσε δυνάμεις και περιουσία στο κοινό τους όραμα, ποτέ δεν μίσησε τον Σικελιανό, ούτε μετά τον χωρισμό τους και γύρισε για να πεθάνει στην Ελλάδα.
ΔιαγραφήΟ Νέος χρόνος να φέρει, όλα όσα ο καθένας μας περιμένει απ' αυτόν!
Έμαθα πράγματα ξεχασμένα για τη ζωή του μεγάλου πνευματικού ανθρώπου. Γνώρισα καλύτερα, μέσα από την παρουσίασή σου, μια απίστευτη γυναίκα. Την Εύα Πάλμερ! Βίωσα την αίσθηση ελευθερίας στη ζωή τους κοντά στη φύση, τυλιγμένοι στον έρωτα και τη φυσική ζωή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφο αφιέρωμα Βασίλη ειλικρινά.
Σε ευχαριστούμε φίλε για την προσφορά σου. Καλή πρωτοχρονιά φίλε μου.
Αυτή η αίσθηση ελευθερίας και το σπάσιμο των στενών πλαισίων της εποχής εκείνης είναι κάτι από μόνο του θαυμαστό, φίλε μου! Η Εύα Πάλμερ είναι μία ιδιαίτερη προσωπικότητα, αυτή έτρεχε περισσότερο για να υλοποιηθεί το κοινό τους όραμα, αγάπησε την χώρα μας.
ΔιαγραφήΟ Νέος χρόνος να σου φέρει ότι περισσότερο επιθυμείς!
Είναι τόσο γοητευτικά όλα αυτά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάποιες φορές, οι ιστορίες των ανθρώπων είναι πιο γοητευτικές απ' τους ίδιους. Όχι όμως για τον Σικελιανό που διέθετε μια Ολύμπια παρουσία και ένα μεγαλειώδες πνεύμα. Αδελφικός φίλος του Καζαντζάκη.
Μαγική ιστορία, όπως μαγικοί ήταν και οι ήρωές της!
Σ' ευχαριστούμε Βασίλη.
Σου εύχομαι ο νέος χρόνος να σου δίνει υγεία, χαρά και εμπνεύσεις. Ό,τι καλύτερο για σένα και την οικογένειά σου.
Χρόνια Πολλά για την ονομαστική σου γιορτή. Να την χαρείς με υγεία και ευτυχία.
Καλή Πρωτοχρονιά!
Καλή Χρονιά!
Είναι εκείνες οι μικρές ιστορίες, που μας βοηθούν να δούμε λίγο από την καθημερινότητα αυτών των σημαντικών προσωπικοτήτων και να τους νιώσουμε καλύτερα!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ, Μαρία, για τις ευχές σου! Κάθε χαρά να έχετε μέσα στον νέο χρόνο!
Καλή χρονιά με υγεία και χρόνια πολλά για την γιορτή σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Χρονιά, κάθε χαρά να σας φέρει το Νέο Έτος!
ΔιαγραφήΕντελώς τυχαία σήμερα το πρωί έβλεπα μια εκπομπή που είχε αναφορά στο νησάκι αυτό.. Πολύ ιδιαίτερη η ιστορία του και ειδικά η γνωριμία - σχέση του με την δεύτερη σύζυγο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Χρονιά με υγεία και όμορφες στιγμές!!
Και πολύχρονος!! Ο, τι καλύτερο!!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για τις ευχές! Η ιστορία αναφέρεται στην πρώτη του σύζυγο, την Εύα Πάλμερ. Ήταν μία πολύ ιδιαίτερη και ρομαντική σχέση!
ΔιαγραφήΚαλή Χρονιά αν έχουμε!
Εξαιρετικό το αφιέρωμα σου Βασίλη στο νησάκι του Σικελιανού. Το αγνοούσα όπως και πολλές λεπτομέρειες της ζωής του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστούμε για το χρόνο και τον κόπο να συντάξεις αυτή την ανάρτηση.
Μας χάρισες πολλές πληροφορίες.
Να είσαι καλά και να 'χεις μια όμορφη χρονιά, γεμάτη υγεία και χαρά!
Ευχαριστώ, Μαρίνα! Η εγγραφή μου αναφέρεται σε μια μικρή μόνο στιγμή, της ζωής του, η οποία εμένα όμως μου άρεσε ιδιαίτερα!
ΔιαγραφήΤην Καλημέρα μου!