Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Κοιτώντας προς την θάλασσα

 

   Ό Μιχάλης αλαφιασμένος έστειλε το SMS με το νούμερο 6, έπρεπε οπωσδήποτε να βγει από το σπίτι του, η όλη κατάσταση είχε αρχίσει να τον κτυπά στα νεύρα και μόλις είχε τσακωθεί για μία ακόμα φορά με τα παιδιά του. Ευτυχώς και η γυναίκα του, που κρατούσε τα μπόσικα στο σπίτι κι έστεκε ακόμα όρθιο. Εκείνος, με τρεις μήνες κλειστό το μαγαζί του, μια μικρή ψησταριά στο χωριό που έμεναν, στον Βράχο της Παναγίας, είχε φτάσει στα όρια του. Τα χρήματα τους είχαν σχεδόν τελειώσει, οι υποχρεώσεις έτρεχαν, η τηλεόραση που όλη μέρα έπαιζε τον τρέλαινε και κανένας δεν έδειχνε να τον καταλαβαίνει. Ειδικά τα παιδιά του. Κλεισμένα στα δωμάτια τους, συνέχεια με το κινητό στο χέρι, είτε έκαναν μάθημα είτε χάνονταν με τις ώρες στη γειτονιά με τους άλλους συνομήλικους τους. Άλλη ώρα μαζευόταν η Μαρία του άλλη ο Δημήτρης του. Κι εκείνος εκεί, άπραγος, μην έχοντας πουθενά να πάει, ενώ η γυναίκα του συνεχώς κάτι έκανε, μαγείρευε στην κουζίνα, τακτοποιούσε τα υπνοδωμάτια, έριχνε νερό στα μπαλκόνια, στριφογύριζε την σκούπα στα πόδια του. 
   Μπήκε στο αυτοκίνητο και κατέβηκε προς την θάλασσα, προς τα αγαπημένα του Πηγάδια. Πόσο καιρό είχε να δει την θάλασσα αναρωτήθηκε. Από το καλοκαίρι απάντησε ο ίδιος, κι αυτές δυο τρεις φορές μόνο. Πού χρόνος για μπάνια με την ταβέρνα καλοκαιριάτικα, αφού οι απανταχού διωγμένοι συγχωριανοί του μαζεύονταν στο χωριό και τον κρατούσαν ανοιχτό ως το μεταμεσονύχτιο πέρασμα στην άλλη μέρα. Πάρκαρε το αυτοκίνητο του στην άκρη της μικρής τους παραθαλάσσιας πόλης. Ο ήλιος που πλησίαζε στην δύση του, την έδειχνε απόκοσμα άδεια, ακίνητη, αν ήταν ημέρα καραβιού τότε ίσως να έβλεπε και κανέναν άνθρωπο. Άνοιξε το ντουλαπάκι δίπλα του κι έβγαλε μια μάσκα, χρησιμοποιημένη ξανά και ξανά, που να τον βρει αυτόν το κακό εδώ πέρα μονολόγησε και την πέρασε κάτω στο πηγούνι του. Βγήκε και προχώρησε προς το αλιευτικό καταφύγιο ενώ η δροσερή αύρα του Φλεβάρη με την αλμύρα της θάλασσας τον ανάγκασαν να πάρει μια βαθιά ανάσα ανακούφισης. Τότε η ματιά του έπεσε σε κείνο το σκαρί, που γερμένο στην άκρη της παραλίας, σάπιζε αργοπεθαίνοντας. Χρόνια ήταν εκεί, ποτέ δεν τον τσίγκλησε η εικόνα του, παρά μόνο σήμερα. Πλησίασε. Ήξερε τίνος ήταν και θυμόταν πολύ καλά την ημέρα εκείνη, τότε που όλοι οι κάτοικοι της μικρής τους κωμόπολης, μαζί και η πιτσιρικαρία του μικρού τους νησιού είχε μαζευτεί στην άκρη του μόλου περιμένοντας το πολύτιμο φορτίο του, μαζί τους κι εκείνος.

 
Το 74 ήταν, στα γεγονότα της εισβολής στην Κύπρο μας, τότε που στο ξεψύχισμα της η Χούντα επιστράτευε την Πατρίδα μας προσπαθώντας να περισώσει ότι μπορούσε από την απίστευτη προδοσία της. Οι άντρες των χωριών είχαν ανοίξει τα φυλλάδια εκστρατείας τους, οι μανάδες τους κλαίγανε στις πλατείες αποχαιρετώντας τους, τα ΤΕΑ είχαν πάρει θέσεις κοντά σε κάποιες παραλίες, επιβλήθηκε γενική συσκότιση και το ραδιόφωνο μετέδιδε συνεχώς πολεμικά εμβατήρια και ανακοινωθέντα, ο κόσμος άδειασε τα μπακάλικα της πόλης. Λόγω της εγγύτητας του νησιού με την Κύπρο έπιαναν το κρατικό ραδιόφωνο της Κύπρου, το Ρ.Ι.Κ., κι έτσι οι κάτοικοι από πρώτο χέρι ήξεραν τι πραγματικά συνέβαινε ακούγοντας την σπαρακτική φωνή του εκεί εκφωνητή. Κάποιοι λίγοι επίστρατοι φάνηκαν στο νησί, Αθηναίοι οι περισσότεροι. Και τότε φάνηκε η πραγματική γύμνια του κράτους που ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με τις φαμφαρονικές εκδηλώσεις των δικτατόρων. Τους έστειλαν με τα ρούχα που είχαν φύγει από το σπίτι τους και άοπλους. Αλλά και οι δικοί μας, δεν πήγαιναν πίσω. Ο βασικός τους εξοπλισμός ήταν το Lee- Enfield, όπλο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με βεληνεκές μόλις στα 200 μέτρα. Όσο για τις επικοινωνίες μεταξύ τους ανύπαρκτες, ούτε με ταχυδρομικά περιστέρια.

  Οι αρχές του τόπου επικοινώνησαν με το κέντρο, αλλά μέσα στον γενικό χαμό, που να βρεθεί άνθρωπος να τους δώσει κάποια απάντηση. Κάποια στιγμή, τους λένε: «Εξοπλισμό και όπλα έχουμε στην Ρόδο αλλά δεν έχουμε τρόπο να σας τον στείλουμε.» Συσκέπτονται τότε οι αρχές και αποφασίζουν να στείλουν αυτοί, ένα δικό τους καΐκι. Το καλύτερο το είχε ο Κριεζής, μάλλον παρατσούκλι πρέπει να ήταν αυτό. Τον καλούν στην δημαρχία, παρόντες εκτός του Δημάρχου, ο Δεσπότης, ο διευθυντής της Χωροφυλακής κι ένας Λοχαγός που μέσα του αναθεμάτιζε την ώρα, καθότι ο μόνος που μπορούσε να καταλάβει πραγματικά τι γινόταν. Ο Κριεζής μπήκε αγέρωχος, έτσι και αλλιώς αυτός ζούσε τον καθημερινό του πόλεμο με τα κύματα και την αλμύρα και η ελληνική σημαία στο κατάρτι του πάντα κυμάτιζε. Οι γαλονάδες και οι εξουσίες δεν ήταν ποτέ του γούστου του. Του εξήγησαν τι ήθελαν να κάνει, του έδωσαν την απόφαση να την κρατά για το επίσημο του πράγματος κι εκείνος δίχως δεύτερη σκέψη αρματώθηκε για το ταξίδι και ξεκίνησε την ίδια μέρα κιόλας.

Οι μέρες περνούσαν κι όλοι οι κάτοικοι του νησιού, ότι κι αν έκαναν, κάποια στιγμή σταματούσαν και κοίταζαν προς το πέλαγος, μήπως και φανεί ο Κριεζής. Μέχρι μια βδομάδα ήταν ο εύλογος χρόνος για να πάει και να έλθει, να κάνει τις αναγκαίες συνεννοήσεις και να φορτώσει. Τις τελευταίες της μέρες, όλο και περισσότεροι ήταν εκείνοι που μαζεύονταν στο λιμάνι κοντά περιμένοντας τον σωτήρα τους. Δεν μιλώ για την οικογένειά του, ποιος ξέρει τι αγωνία τράβηξαν οι άνθρωποι; Μέχρι που αργά το σούρουπο της έβδομης μέρας, το σκαρί του φάνηκε από το Τραοπήδημα και όρτσαρε προς το λιμάνι. Σε λίγο, πριν το καταλάβουμε καλά καλά, στην άκρη του μόλου, δίπλα μας ακριβώς και ο Δήμαρχος με το λευκό του κουστούμι, ο Δεσπότης με την βαριά του ποιμαντορική ράβδο, ο διευθυντής της χωροφυλακής με το απαστράπτων θυρεό του και ο Λοχαγός, σκονισμένος και κατάμαυρος από την αγωνία και το εικοσιτετράωρο τρέξιμό του. Το καΐκι όλο και πλησίαζε και οι πιτσιρικάδες πυκνά και τακτικά ξεφωνίζαμε επιφωνήματα επιδοκιμασίας για τον ήρωα που γύριζε σώος από την αποστολή του. Όταν πια πλησίασε και μπορούσαμε να διακρίνουμε τα πρόσωπά τους, τον είδαμε τον Κριεζή, όρθιο στην πλώρη, με το ένα χέρι κρατούσε το ξάρτι που έδενε το ακρόπρωρο με το κατάρτι και με το άλλο τους χαιρετούσε δίνοντάς την είδηση ότι η αποστολή του είχε επιτευχθεί. Αμέσως οι χωροφύλακες μας έσπρωξαν όλους προς τα πίσω και ένα στρατιωτικό φορτηγό με μια εξάτμιση που κάπνιζε σαν τρένο του παλιού καιρού, πλησίασε δίπλα στο καΐκι που μόλις είχε δέσει. Σε κανέναν δεν είπαν τι τελικά είχε καταφέρει να φέρει ο Κριεζής, έτσι κι αλλιώς σε λίγες ημέρες, η δικτατορία έπεσε, ακολούθησε η δεύτερη εισβολή, τα κόμματα άρχισαν να μιλάν και πάλι, που καιρός για τέτοια.
 
    Αυτά σκεφτόταν ο Μιχάλης και οι αναμνήσεις του μπερδεύονταν με την ζοφερή πραγματικότητα των ημερών. Κι ένα αίσθημα πνιγμού του έκλεισε για λίγο τον λαιμό. Φοβόταν. Όσο κι αν ήταν μικρός τότε και όλα στο μυαλό του φάνταζαν σαν ένα παράξενο πανηγύρι, ο φόβος του βγήκε πολλές φορές μεγαλώνοντας. Οι εντάσεις με την γειτονική χώρα ποτέ δεν έπαψαν και εκείνος κάθε φορά, το πρώτο που κοίταζε ήταν το πέλαγος που απλωνόταν μπροστά τους. Η καθαρότητα του τον ησύχαζε. Αν φαινόταν κανένα δικό μας πολεμικό, ήξερε ότι κάτι συνέβαινε αλλά ένιωθε ότι κάποιος ήταν εκεί για τον προφυλάξει. Σήμερα δεν ήξερε ποιος τον φύλαγε και από τι. Ένας ιός, σκότωσε πολλούς στην υπόλοιπη Ελλάδα λένε τα δελτία συνεχώς κι εκείνος εύχεται μόνο να μην είναι έτσι τα πράγματα, τα δελτία να υπερβάλλουν. Βλέπει τα παιδιά του να χάνονται όλη την μέρα σε μια οθόνη και τα απογεύματα να εξαφανίζονται με τους φίλους τους. Βλέπει το μαγαζί του κλειστό, δίχως κανένα άλλο εισόδημα, πέρα από κάποιο επίδομα που πήρε και τα οι λογαριασμοί να μένουν απλήρωτοι. Βλέπει την γυναίκα του στο σπίτι. Ποτές μέχρι τότε δεν είχε αντιληφθεί τον καθημερινό της αγώνα για να μένει το σπίτι τους όρθιο. Βλέπει τις ρυτίδες στο πρόσωπό της και μετά κοιτάζεται και αυτός στο καθρέπτη, όλο και πιο συχνά μένει πια αξύριστος, και αναρωτιέται που πήγαν τα νιάτα τους. Η ανεμελιά τους. Κοιτάζει ξανά το παροπλισμένο σκαρί που βρίσκεται μπροστά του και αισθάνεται ακόμα πιο έντονα την δική του αχρηστία. Κοιτάζει για μια ακόμα φορά την θάλασσα που μπλαβίζει πια, μα δεν βλέπει κανέναν να τον παρηγορήσει από την μεριά της. 
   Το βράδυ στο σπίτι τους, όταν πια είχε μαζευτεί όλη η οικογένεια του, χαρούμενα και ανέμελα τα παιδιά του, η γυναίκα του λιγομίλητη όπως πάντα να προσπαθεί να τους ευχαριστήσει όλους, τους διέκοψε από τις δικές τους σκέψεις και ζήτησε να τον ακούσουν για λίγο. Με ήρεμο τρόπο τους εξήγησε την κατάσταση που βρίσκονταν, ζήτησε από τα παιδιά του να καταλάβουν ότι κάποια πράγματα μπορεί να άλλαζαν προς το χειρότερο για όλους τους, πρόσκαιρα τους καθησύχασε, μέχρι να σταματήσει όλο αυτό το κακό που τους είχε πάρει από κάτω. Δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι το καλοκαίρι που περίμεναν θα ήταν καλύτερο από το προηγούμενο και ότι άλλη λύση δεν είχε από να φτιάξει ξανά από την αρχή του κτήμα του πατέρα του, στο Λάι. Αρκετές ελιές είχε, ένα κομμάτι κληματαριά και μέρος για κήπο. Ήξερε ότι θα είχε πολύ δουλειά μπροστά του, χρόνια εγκαταλειμμένο είχε αγριέψει και τα αγριόχορτα το έπνιγαν, αλλά δεν μπορούσε πια να στηριχτεί στην ταβέρνα τους. Θα την δούλευε το καλοκαίρι, τότε τους έδινε αρκετά, αλλά τον χειμώνα δεν μπορούσε να σκλαβώνεται εκεί, για δυο τρία ποτά, που έδινε την ημέρα και τα ρεύματα να καίνε. Θα ξεκινούσε από την επομένη κιόλας. Τα παιδιά του σιώπησαν αμήχανα κοιτάζοντας μια αυτόν και μια την μάνα τους. Και τότε εκείνη αφού καθάρισε τα χέρια στην ποδιά της, ήλθε και κάθισε δίπλα του, τον πλησίασε στο μάγουλο και τον φίλησε τρυφερά, πράγμα που είχε πολύ καιρό να κάνει.
   «Κι εγώ Μιχάλη! Κι εγώ μαζί σου! Καλύτερα στο κτήμα δίπλα σου, ότι χρειάζεσαι βοήθεια να στην δίνω, παρά εδώ μέσα! Πάντα μαζί σου δεν ήμουν; Καλύτερα εκεί στον καθαρό αέρα, έξω παρά εδώ μέσα. Μπάφιασα κι εγώ Μιχάλη μου όλη μέρα εδώ μέσα! Δεν το αντέχω άλλο!» κι έπεσε στην αγκαλιά του με αναφιλητά. 

Αυτή είναι η συμμετοχή μου, στην μίνι συγγραφική σκυτάλη#1 του 2021, που οργανώνει με πάθος η Μαίρη από το μπλοκ ΓΙΗΝΗ ΜΑΤΙΑ και την ευχαριστώ για την όλη προσπάθεια της.

Κάρπαθος

39 σχόλια:

  1. Βασίλη τι ιστορία ήταν αυτή! Οι αναφορές σου για τον πόλεμο την έκαναν πολύ ενδιαφέρουσα, η περιγραφή σου όμως και η απλότητα των συναισθημάτων, είναι αυτά που την κάνουν τόσο ανθρώπινη.
    Πόσοι άνθρωποι δεν είναι απέναντι σε διλήμματα αυτή τη στιγμή λόγω των οικονομικών δυσκολιών και του αβέβαιου χαρακτήρα της πανδημίας. Όμως δεν έχουν όλοι την ίδια στήριξη στην οικογένεια τους. Και αυτό μας αποδεικνύει πόσο σημαντικοί είναι οι άνθρωποι γύρω μας.
    Η ρεαλιστικότητα της ιστορίας σου, είναι αυτή που με ρούφηξε στην πλοκή και ένιωσα πως κοιτώ το πέλαγος με τον Μιχάλη, πως περίμενα και εγώ το καΐκι, πως είδα την ανακούφιση του στη στήριξη της γυναίκας του.
    Να είσαι πάντα καλά να δημιουργείς Βασίλη. Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Μαρίνα για τα καλά σου λόγια.
      Έχεις δίκιο, είναι σημαντικό στις δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να ζήσει κάποιος, οι δικοί του άνθρωποι να βρίσκονται δίπλα του. Κάνει τα πράγματα καλύτερα!
      Την Καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  2. Αγαπητέ μας φίλε. Σαν ένα μικρό ντοκιμαντέρ ζωής το σημερινό σου αφήγημα, συμμετοχή στην "Μικρή σκυτάλη".
    Το παλιό σκαρί, εγκαταλειμμένο στην ακτή, κουβαλά πάνω του βαριά ιστορία, ημέρες μεγάλες και χαρακτήρες ανθρώπων. Κουβαλά την ιστορία των ανθρώπων της άγονης γραμμής και της ακριτικής πατρίδας. Που μόνη της στέκει να υπερασπιστεί τη γη της καθώς οι πατριδοκάπηλοι άρχοντες την πούλησαν μεγαλοπρεπώς.
    Και έρχεται και το δεύτερο μέρος, το σημερινό. Το σκληρό παρόν! Οι πληγές που κουβαλά η πανδημία. Η επερχόμενη φτώχια, τα απόνερά της. Το ρήμαγμα των οικογενειών.
    Και κλείνεις υπέροχα δάσκαλε!
    Με το μήνυμα της αλληλεγγύης να λάμπει και να κατανικά.
    "Και εγώ Μιχάλη μαζί σου!" αναφωνεί η σύντροφος της ζωής του. Διέξοδος η γη! Πάντα η ζωοδότρα γη που την έχουμε παραμελήσει και ξεχάσει. Όσοι τυχεροί έχουν ακόμα πρόσβαση θα βρουν ένα έντιμο αποκούμπι να τους συντηρήσει.

    Πολύ όμορφη αφήγηση Βασίλη. Καθαρή, ανθρώπινη, έντιμη. Μια όμορφη γεύση μας αφήνει η ιστορία σου και σε ευχαριστούμε για αυτό φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι μεγαλόστομοι πατριώτες ξεπούλησαν πολλά περισσότερα τότε. Γνωρίζουμε και οι δυο μας καλά τι σήμαινε ο γύψος που έβαλαν την χώρα μας τότε.
      Ελπίζω, ότι το κείμενο μου αποπνέει στο τέλος του μια αισιόδοξη νότα. Δυσκολίες πάντα υπάρχουν αλλά βρίσκουμε τον τρόπο να επιβιώνουμε. Φτάνει η οικογένεια, το αντρόγυνο, να στηρίζει ο ένας τον άλλο.
      Το έντιμο αποκούμπι, που λες, πολύ μου άρεσε η έκφραση αυτή! Η γη μας. Οι παλιοί λέγανε: ξέχνα την και όταν την χρειαστείς εκείνη ξέρει.
      Την Καλημέρα μου, φίλε!

      Διαγραφή
  3. Βασίλη τρομερή ιστορία, ένα σπουδαίο αφήγημα.
    Συνδυάζεις υπέροχα τις ιστορικές αναδρομές με την υπόλοιπη ιστορία.
    Μπράβο σου Βασίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το τότε, μικρός αλλά τα έζησα έτσι όπως τα λέω και το σήμερα, μια δοκιμασία για όλους. Στο τέλος όλα θα γίνουν αναμνήσεις. Φτάνει να μην χαθεί κανένας μας!
      Την Καλημέρα μου, Γιώργο!

      Διαγραφή
  4. Πολύ Ωραία ιστορία.
    Γεγονότα που τα ζήσαμε και τα ζούμε.
    Το ελπιδοφόρο τέλος μου έδωσε μεγάλη χαρά.
    Κσλη συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή ήταν και η στόχευση της εγγραφής μου, η ελπίδα! Που σήμερα μας είναι τόσο αναγκαία όσο και τότε. Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Την Καλημέρα μου, Ρένα!

      Διαγραφή
  5. Μια εικόνα χίλιες λέξεις κι άλλα τόσα νοήματα. Συγχαρητήρια Βασίλη! Ξεδίπλωσες ιστορικές μνήμες, παλιές και σύγχρονες πληγές, κι έδωσες ένα ηχηρό μήνυμα αγάπης και επανεκκίνησης της ζωής. Να μην τα παρατάμε, να βρίσκουμε ατραπούς διαφυγής όταν όλα είναι απειλητικά και δυσοίωνα.
    Μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα είναι ιστορία, μνήμες και... ελπίδες. Φτάνει να έχουμε την δύναμη να συνεχίζουμε και βεβαίως, να έχουμε δικούς μας ανθρώπους δίπλα μας, το ίδιο αποφασισμένους με εμάς.
      Την Καλημέρα μου, Μαρία!

      Διαγραφή
  6. Δάκρυσα το ομολογώ. Γιατί με έκανες και ένιωσα το άγχος και τα αδιέξοδα ενός πολίτη που είναι η αλήθεια σήμερα με όσα βιώνουμε. Η συμπαράσταση της συντρόφου του ήρωά σου είναι εκπληκτική. Η εναλλακτική ως τρόπος ζωής για ''απ' εδώ και πέρα'' είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα. Και η ιστορία του εγκαταλειμμένου σκαριού στο λιμάνι ανασκάλεψε μνήμες της ιστορίας μας ολοζώντανα. Μπράβο Βασίλη Μπράβο
    Σ'ευχαριστώ γι αυτό που διάβασα
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νιώθω χαρά διαβάζοντας για τα δυνατά συναισθήματα που σου προξένησε η ιστορία μου. Βλέπεις η πραγματικότητα πολλές φορές μας ξεπερνά, αλλά εμείς οφείλουμε να την αντιμετωπίζουνε με αισιοδοξία. Κι αν χρειαστεί, να κάνουμε και το παραπέρα βήμα!
      Την Καλημέρα μου, Άννα!

      Διαγραφή
  7. Φοβερή συναισθηματική φόρτιση σε ένα υπέροχα πλεγμένο κείμενο που μπαίνει στις καρδιές και αναλύει ανησυχίες και φόβους! Η αλήθεια είναι πως συγκινήθηκα από τις περιγραφές σου Βασίλη μου και από το πώς τελειώνει η ιστορία σου! Αναμνήσεις και συναισθήματα πανέμορφα μπλεγμένα και μεταφέρονται τόσο ζωντανά! Σ' ευχαριστώ για την υπέροχη συμμετοχή σου την τόσο εμπνευσμένη! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαίρη, βοήθησε κατά πολύ η φωτογραφία. Όταν είδα την κλήρωση και την παρατηρούσα, το μυαλό μου πήγε αμέσως προς τα εκεί. Το υπόλοιπο ήταν όλα αυτά που ζούμε σήμερα.
      Να σε ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου έδωσες να γράψω για μία ιστορία που ήξερα αλλά δεν έβρισκα τον τρόπο.
      Νάσαι καλά!

      Διαγραφή
  8. Εκπληκτική ιστορία που καθηλώνει με την αμεσότητά της, συμπεριλαμβάνοντας όλα τα σύγχρονα βιώματα που απασχολούν την κοινωνία μας και παράλληλα μία αναδρομή στο παρελθόν με δεξιοτεχνική μεταφορά στους φόβους και τις ελπίδες που κυριαρχούσαν τότε γιά να καταλήξει η όλη αφήγηση σε μία ελπιδοφόρα εναλλακτική πρόταση / καταφύγια από τα αδιέξοδα που δίνει στην οικογένεια μία νέα οπτική του μέλλοντος της !!! Την απόλαυσα την γραφή σου ! Καλή συνέχεια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Κλαυδία για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που σου άρεσε η ιστορία μου. Οι φόβοι πάντα υπάρχουν αλλά δεν πρέπει να παύσουμε ποτέ να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες. Πάντα υπάρχουν εναλλακτικές, τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω εγώ.
      Την Καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  9. Βασίλη μου υπέροχο κείμενο γιατί μέσα από την σημερινή άσχημη πραγματικότητα, μεσα από τον σημερινό αγώνα όλων μας εσύ με τις αναμνήσεις σου μας θύμησες μία περίοδο χειρότερη. Όσο για το τέλος της ανάρτησης..είναι το όνειρο του άνδρα μου και το δικό μου. Κτήμα έχουμε, 218 δένδρα, θερμοκήπιο 7 μέτρων..όμως δεν έχουμε πια την ηλικία που χρειάζεται, το όνειρο ήρθε αργά στη ζωή μας. Συγχαρητήρια μου άρεσε πάρα πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα υπάρχουν κακές και καλές περίοδοι, στην ιστορία ενός τόπου. Το ζήτημα είναι πως τις βιώνουμε εμείς και πως ξεπερνούμε τα δύσκολα. Η επαφή με την φύση, με την ανάπτυξη ενός φυτού, με την φροντίδα που του προσφέρεις είναι μια υπέροχη ασχολία. Δεν χρειάζεται να κάνεις μεγάλες "δουλειές". Κι ένα μικρό μόνο κομμάτι, μπορεί να σου δώσει απίστευτη ικανοποίηση. Όσο μας επιτρέπεται!
      Την Καλημέρα μου, Αχτίδα!

      Διαγραφή
  10. Αφήγημα αξιώσεων είναι το κείμενό σου Βασίλη. Πλούσιο σε εικόνες, συναισθήματα και νοήματα. Πολύ ώριμη γραφή. Πολύτιμες οι πληροφορίες μέσα από τις ιστορικές αναδρομές. Το χάρηκα πάρα πολύ!
    Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Μαρία, για τα καλά σου λόγια! Οι εικόνες όταν αποτυπωθούν στο μυαλό μένουν εκεί για πάντα. Μια ευκαιρία μόνο χρειάζεται για να τις επαναφέρουμε.
      Την Καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  11. Ενα κείμενο αληθινά βιωματικό και μέσα στην πραγματικότητα.. δίνεις όλα τα δύσκολα που περνάει η οικογένεια αυτόν το καιρό πολύ ρεαλιστικά, κάτι που ο καθένας θα αναγνωρίζει τον εαυτό του!!
    Τα γεγονότα που ακολουθούν την σκέψη του ήρωα σου, ακόμα νωπά στις μνήμες μας, στις ιστορικές αναδρομές σου!!
    Και η απόφαση του να γυρίσουν σελίδα στην ζωή τους σωστότατη για ένα καινούργιο ξεκίνημα..!!
    Πολύ ωραία η συμμετοχή σου καλή συνέχεια σε ότι κάνεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι καταστάσεις που ζούμε μας κάνουν να είμαστε ρεαλιστές και να διδασκόμαστε και από το παρελθόν. Και πάντα να ελπίζουμε!
      Την Καλημέρα μου, Σμαραγδένια!

      Διαγραφή
  12. Βασίλη συγχαρητήρια για το κείμενό σου Εξαιρετικό με ιστορικά στοιχεία και έντονα συναισθήματα και με ωραίο τέλος με την απόφαση του ήρωα για καινούργιο ξεκίνημα στη ζωή του
    Μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ , Μαρία, για τα καλά σου λόγια. Υπήρχε καλό υλικό για την ιστορία αυτή. Από την φωτογραφία, τις αναμνήσεις ως και τις σημερινές μέρες. Την Καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  13. Πολύ καλογραμμένο κείμενο. Το χθες και το σήμερα. Ένας παραλληλισμός που αποτυπώνει εκείνες τις τραγικές στιγμές που πέρασε η πατρίδα τότε και αυτό που ζούμε σήμερα. Ο ιός σκοτώνει ποικιλοτρόπως ακόμα και με την οικονομική καταστροφή, την ψυχική υγεία και την αβεβαιότητα. Μακάρι να μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε και αυτό.
    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα όλα κάποτε φεύγουν, ξεχνιούνται, καινούρια έρχονται, φτάνει σε αυτήν την πορεία να ελαχιστοποιούνται τα θύματα. Ένα απλό μήνυμα ελπίδας ήθελα να δώσω, ότι ο άνθρωπος έχει την δύναμη μέσα του για να κάνει το επόμενο βήμα!
      Την Καλημέρα μου, Ελένη!

      Διαγραφή
  14. Βασίλη συγχαρητήρια! Ένα κείμενο που με έκανε να συγκινηθώ να ανατριχιασω. Μου άρεσε που αναφέρθηκες στο τώρα και τα προβληματα πολλών οικογενειών.Παντρεψες τις δυο ιστορίες θυμίζοντας μας ότι παντα υπήρχαν και θα υπάρχουν προβληματα ομως όταν υπάρχει αγάπη και συννενόηση όλα λύνονται! Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε αλλαγή και να μην το βάζουμε κάτω. Ζώντας σε επαρχία και κοντά στη φυση ξέρω πως είναι να καλλιεργεις τη γη. Ο πατερας μου αγρότης γέννημα θρέμμα μου έλεγε"τη γη να την αγαπάς δε θα σε προδώσει ποτε!!
    Και παλι μπραβο!!
    Καλή συνέχεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που εισέπραξες το αισιόδοξο μήνυμα που ήθελα να περάσω μέσα από δύο ιστορίες, φαινομενικά διαφορετικές, τις οποίες όμως ο Λαός μας τις έζησε και τις ζει με ένταση. Ο πατέρας σου, είχε απόλυτο δίκιο. Φτάνει να την αγαπάς!
      Την Καλημέρα μου, Δέσποινα!

      Διαγραφή
  15. Διήγημα μέσα στο διήγημα. Πολύ μου αρέσουν οι ιστορίες με ήρωες που μέσα από τα πολύ δύσκολα δεν εγκαταλείπουν και αγωνίζονται. Δε το έχω με τα μακροσκελή σχόλια. Και αν και με κουράζουν οι μεγάλες αναρτήσεις η συμμετοχή σου κύλισε σα νεράκι! Πολύ χάρηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Χριστίνα, για τα καλά σου λόγια! Το ότι η ιστορία μου, σου κέντρισε το ενδιαφέρον, είναι σημαντικό για μένα.
      Την Καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα και καλως βρεθήκαμε!
    Διαβασα την ιστορια σου οταν ενημερωθηκα μεσω του μαιλ μου.
    Μπηκα σημερα για να σου γραψω!
    Συγχαρητηρια για το υπεροχο ιστορικο μπορουσα να πω διηγημα σου!
    Ειναι εξαιρετικο απο πολλες αποψεις θα ελεγα.
    Βασικα ειναι τοσο ωραιο που δεν εχω να πω τιποτα γιατι ως γνωστον τα πολλα λογια ειναι φτωχεια.
    Μου αρεσε παρα παρα πολυ!

    Κική Κωνσταντινου απο το μπλοκ Εκφρασου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι για την συνάντηση μας αν και εγώ ήδη σε είχα προσθέσει στα μπλοκ που παρακολουθώ.
      Την Καλημέρα μου, Κική!

      Διαγραφή
  17. Μαλιστα...

    Λοιπον καλε μου φιλε και συμμαθητη,
    με ταξιδεψες στην πατριδα μας μα πιοτερο στο μεσα μου.
    Με πολυ γονιμα ρεαλιστικη περιγραφη που μου θυμισε και Καρκαβιτσα.
    Τι ευστοχη η παραλληλη τοποθετηση του χθες πλάι στο σημερα!
    Σαν το αιωνιο ρολόι, Βασιλη...
    Με εβαλε στη διαδικασια της αιωνιας επαναληψης των κυκλων της ζωης. Ναι, ολα παιρνουν και ολα ερχονται.
    Και ο ανθρωπος στη μεση του χορου να καλειται ν αφησει το αποτυπωμα του στη διαδικασια της ζωης.

    Συγχαρητηρια, Βασιλη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε και συμμαθητή μου, Μιχάλη της Ρηγώς!
      Πολύ χαίρομαι για τον σχολιασμό σου στην εγγραφή μου. Οι κύκλοι της ζωής είναι κατά κάποιον τρόπο επαναλαμβανόμενοι, το ζητούμενο είναι να μπορείς να στέκεσαι όρθιος στο κάθε γύρισμα τους. όσο για το αποτύπωμα, μεγάλη κουβέντα, τουλάχιστον ας μην είναι αρνητικό ότι αφήνουμε πίσω μας ( εμείς οι μικροί )
      Την Καλημέρα μου, φίλε!

      Διαγραφή
  18. Αγαπητέ  φίλε  Βασίλη !!! Χιλιάδες  μαγικές  Ανατολές  απ'  τ'  Όθος  μας , δεν  ήταν  δυνατόν  να  μην  σε  επηρεάσουν...***************************************************Η  Θάλασσα κι  ο  καπετάν Μιχάλης...Μελάνι , ο  αφρός από  τα  κύματά  της ...   Καθάρια ετούτη  η  γραφή , ωσάν  και  το  νερό  της... Απύθμενος ο  πόνος τ' αποχωρισμού ,ωσάν  και τον  βυθό  της ...Η Θάλασσα  κι  οι  προσμονές ... Οι  Ήλιοι  κι  οι Ανατολές...Οι  κύκλοι  της  ζωής...Της  Μοίρας , ρότες μ'αβαρίες , οι  αναφορές  της...
    *******  * Να  γράφεις !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε, από τα χρόνια της παιδικής μας αθωότητας, σε ευχαριστώ ιδιαίτερα για τα πολύ συγκινητικά σου λόγια. Η Κάρπαθος πάντα στέκει στην καρδιά μας, ως ένα βαρύ μα πολύτιμο φορτίο. Γράφω και γράφεις, το ξέρεις, αυτό το φορτίο προσπαθούμε να ελαφρύνουμε λίγο μόνο!
      Την Καλημέρα μου, Μιχάλη!

      Διαγραφή
    2. Ετσι ακριβως... Μια ( και ενα ...) Καρ - ΠΑΘΟΣ , θα μας τραβουν , οποια ροτα κι αν τραβηξουμε , να γυρισουμε πιο σοφοι και πιο Ανθρωποι...Καλημερα αγαπητε μου φιλε !!!

      Διαγραφή

Όλα τα σχόλια σας με χαροποιούν και τυγχάνουν απάντησης.

Μάνος Χατζιδάκις (τρία τραγούδια)

   Ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της πατρίδας μας ήταν ο  Μάνος Χατζιδάκις . Μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη αναδημιούργησαν την ελληνι...