Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Ευγενία του Lionel Duroy και Βαλκανική Τριλογία της Olivia Manning

 Τοv τελευταίο καιρό, κατά σύμπτωση, διάβασα δύο μυθιστορήματα που αναφέρονται στον ίδιο τόπο, την Ρουμανία, και στον ίδιο χρόνο περίπου (1936 -1945). Είναι αξιοσημείωτο ότι και τα δύο βιβλία, δεν τα έχουν γράψει Ρουμάνοι. Θα ήταν ενδιαφέρον να βρω και κάποιον Ρουμάνο συγγραφέα, που να έχει γράψει γι'  αυτήν την περίοδο, ώστε να έχω και την λογοτεχνική ματιά ενός γηγενούς για όσα έγιναν στη χώρα του εκείνην την περίοδο. Μια περίοδο ταραγμένη, με πολιτική αστάθεια, με έντονο εθνικισμό αλλά και ρατσισμό, με την διάλυση του ονείρου μιας μεγάλης Ρουμανίας, που επετεύχθη κατά τον Α' Π.Π.

 Το μυθιστόρημα της Αγγλίδας Olivia Manning, Βαλκανική Τριλογία, το οποίο είναι αυτοβιογραφικό μιας και η συγγραφέας έζησε από κοντά όσα αφηγείται, ως σύζυγος μέλους του Βρετανικού Συμβουλίου στο Βουκουρέστι και μετά στην Ελλάδα. Η Manning περιγράφει την ζωή της σε σχέση με την ταχεία μεταστροφή της Συμμαχικής Ρουμανίας σε μέλος του Άξονα και πως αυτό επέδρασε και στη δική της ζωή.  

 Το μυθιστόρημα Ευγενία, του Γάλλου Lionel Duroy, είναι καθαρή μυθοπλασία, δομημένη όμως πάνω σε έναν πραγματικό ιστορικό καμβά. Πιο διεισδυτικό θα έλεγα, προσπαθεί να μας εξηγήσει, διαμέσου της ηρωίδας του, τις τραγικές καταστάσεις αλλά και τις αντιθέσεις, που βίωσε ο Ρουμανικός Λαός εκείνην την περίοδο. Τον έντονο αντισημιτισμό του, τις ομάδες ακροδεξιών εξτρεμιστών (την περίφημη Σιδηρά Φρουρά), που αναδεικνύονται σε καθοριστική πολιτική δύναμη, την αδυναμία των κρατικών παραγόντων να υπερασπιστούν την ουδετερότητα της Ρουμανίας, την σύνθλιψη της χώρας τους από τους στρατιωτικά ισχυρούς της εποχής εκείνης. Ιδιαίτερα αναλύει τις ρατσιστικές αντιλήψεις των συμπατριωτών της κατά των Εβραίων, όμοιες με αυτές που πρέσβευε το τρίτο Ράιχ, πολύ κοντά σε όσα υποστηρίζουν οι σημερινοί ακροδεξιοί πολιτικοί.

 Στην Βαλκανική Τριλογία, η πρωταγωνίστρια του, η νιόπαντρη Χάριετ Πρινγκλ, έρχεται στο Βουκουρέστι το 1939 για να βρει τον σύζυγό της, Γκάι και ζει τις μεγαλειώδεις στιγμές της Αγγλικής παροικίας με πάρτι, δεξιώσεις, υψηλές κοινωνικές συναναστροφές αλλά και τυχοδιώκτες συμπατριώτες της, σαν να μην αντιλαμβάνονται την καταιγίδα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου που ήδη έχει αρχίσει. Περιγράφει βέβαια τα πολιτικά τεκταινόμενα, αλλά από την θέση του παρατηρητή περισσότερο. Οι περιγραφές όσων βλέπει και βιώνει στο Βουκουρέστι αλλά και της ζωής της υψηλής κοινωνίας  είναι καταπληκτικές, τόσο που με άνεση μπορείς να τοποθετηθείς κι εσύ ανάμεσα τους, να γίνεις ένας από αυτούς. Συγχρόνως παρακολουθείς και την ζωή της, την βαθμιαία μεταβολή στη σχέση με τον άντρα της, τα ερωτήματα που της δημιουργούνται σχετικά με τον γάμο της. Το πιο σημαντικό όμως που αποκόμισα από αυτό το μυθιστόρημα, ήταν η αίσθηση της κατάρρευσης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, που μαζί της συμπαρασύρει και ένα πλήθος ανθρώπων που παρασιτούν, υποστηρίζοντάς την.  

 Το μυθιστόρημα Ευγενία, κτίζεται σε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Κι εδώ έχουμε πρωταγωνίστρια, την Ευγενία,η οποία κατάγεται από το Ιάσσιο, στο οποίο ζούσε μια ισχυρή Εβραϊκή κοινότητα, και η οποία υπέστη ένα από τα πιο σκληρά πογκρόμ της εποχής. Η Ευγενία σε αντίθεση με την Χάριετ, δεν είναι απλή παρατηρήτρια όσων σημαντικών συμβαίνουν γύρω της αλλά παίρνει θέση, προσπαθεί να παρέμβει στα γεγονότα, προσπαθεί να ανατρέψει όσα την ενοχλούν. Είναι φεμινίστρια και επαναστάτρια, συνάπτει δεσμό με έναν Ρουμανο - Εβραίο συγγραφέα, τον Μιχαήλ Σεμπαστιάν, που από μόνο του είναι γεγονός απόλυτα παρακινδυνευμένο, δημοσιογραφεί προσπαθώντας να αναδείξει τις φρικαλεότητες κατά των Εβραίων, αλλά και παίρνει ενεργά μέρος στην Αντίσταση κοντά στους κομμουνιστές αν και ποτέ δεν αποδέχεται την ιδεολογία τους. Αγαπάει τον Μιχαήλ, την εκνευρίζει η παθητικότητά του, αποδέχεται όμως ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει πραγματικά είναι η γραφή του. Η ίδια η Ευγενία, χρησιμοποιεί την γραφή ως εργαλείο, το οποίο όμως πολλές φορές την προδίδει, κάποιες την εκπλήσσει, γενικά δυσκολεύεται να βρει τον δρόμο της ως δημοσιογράφος, που πρέπει να συμβαδίζει απόλυτα με την εκάστοτε κρατούσα κατάσταση.

 Και τα δύο μυθιστορήματα είναι ενδιαφέροντα, ευκολοδιάβαστα, ειδικά το Ευγενία, και σίγουρα σου προσφέρουν μια πολύ καλή εικόνα, για όσα τραγικά εκτυλίσσονταν στη γειτονιά μας την περίοδο εκείνη. Ενδιαφέρον έχει και το τρίτο μέρος της Βαλκανικής Τριλογίας, όπου διαδραματίζεται στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Ελληνο - Ιταλικού Πολέμου, με άγνωστες για εμάς λεπτομέρειες και την εντυπωσιακή καλοπέραση των Άγγλων γραφειοκρατών που βρίσκονταν στη χώρα μας, σε τέλεια αντίθεση με εκείνους που μάχονταν στα πολλαπλά μέτωπα του πολέμου.

  Κλείνοντας θα έλεγα, ότι η ανάγνωση των δύο παραπάνω μυθιστορημάτων με ικανοποίησαν απόλυτα, με έκανα να σκεφτώ για την μοίρα των Λαών μέσα στο διάβα της Ιστορίας, να υποψιαστώ για μία ακόμη φορά πόσο εύκολο είναι να ανατραπούν οι σταθερές στις ζωές των ανθρώπων εξαιτίας των γεωστρατηγικών αναταράξεων (το βλέπουμε αυτές τις μέρες στην Ουκρανία), να αναλογιστώ τον ρόλο τον δικό μου, στην εποχή που ζούμε, με τις δικές της κάθε φορά προκλήσεις, πολλές από τις οποίες προσομοιάζουν με αυτές, εκείνης της περιόδου.

18 σχόλια:

  1. Ενδιαφέροντα φαίνονται, Βασίλη. Το έχω ξαναγράψει,
    λατρεύω τα ιστορικά μυθιστορήματα, αλλά δυστυχώς
    δεν μου μένει χρόνος, ιδίως τους τελευταίους μήνες
    για να καταπιαστώ με μυθιστορήματα.
    Σε ευχαριστούμε για τις προτάσεις.
    Καλή εβδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λοιπόν, Βασίλη μου, έχω να πω "μεγαλόφωνα", ότι όταν έχεις παρουσίαση βιβλίου, είναι η καλύτερή μου! Έχεις φίλε αποκτήσει "τεχνογνωσία' το θέμα, πλησιάζεις το ζήτημα "παρουσίαση" με συναίσθημα, βιωματικά. Το βλέπεις με τον τρόπο της ψυχής σου και όχι με περισπούδαστες αναλύσεις κάποιων επαγγελματιών κριτικών, για τους οποίους δεν έχω καλή γνώμη. Συνεπώς, κάθε φορά που θα παρουσιάσεις βιβλίο, θα έρθω, με σεβασμό και προσοχή να παρακολουθήσω αυτά που έχεις να μάς πεις.
    Όπως και τώρα για παράδειγμα.
    Σε ευχαριστούμε φίλε για κάθε σου πρόταση και κύρια τον τρόπο, που μάς κάνεις να αγαπούμε κάθε βιβλίο.
    Καλή βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Γιάννη! Οι περισπούδαστοι αναλύσεις, τις περισσότερες φορές χάνουν την ουσία ενός κειμένου. Δεν γράφω για όλα τα βιβλία που έχω διαβάσει, αλλά μόνο για αυτά που μου μίλησαν αληθινά. Κυρίως ιστορικά μυθιστορήματα.
      Τα σχετικά κείμενα τα έχω ονομάσει βιβλιοΑναγνώσεις και όχι για βιβλιοκριτικές, για ευνόητους λόγους.
      Την Καλημέρα μου, φίλε!

      Διαγραφή
  3. Ωραιότατη παρουσίαση για άλλη μια φορά. Τα σημειώνω τα βιβλία που μας παρουσιάζεις. Και θα πω κι εγώ ότι αγαπώ την ιστοριογραφία ειδικά για θέματα που ζήσαμε ακόμη και εκ του μακρόθεν και δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες.Το σπουδαιότερο όλων είναι οι σκέψεις σου όπως τις γράφεις στο τέλος της ανάρτησής σου. Σε μια στιγμή όλα μπορούν να ανατραπούν από τα σχέδια των κρατούντων τα ηνία των κρατών. Ο ρόλος σου, ο ρόλος μου; Μεγάλο ερώτημα στη σύγχρονη κοινωνία
    Σ'ευχαριστώ για όσα μου παρουσίασες
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Άννα, που σου αρέσει ο τρόπος που παρουσιάζω τα βιβλία. Το ιστορικό μυθιστόρημα έχει αυτήν την χάρη. Σε διδάσκει δίχως να φαίνεται, σε κάνει να στοχάζεσαι για τους Λαούς του κόσμου και σε μαθαίνει τι είναι αυτοί οι Λαοί, με αποτέλεσμα να γίνεσαι πιο ανεκτικός μαζί τους.
      Την Καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  4. Μου κέντρισαν έντονα το ενδιαφέρον Βασίλη οι προτάσεις σου. Μου αρέσουν τα ιστορικά μυθιστορήματα και θα τις έχω υπόψη μου μέρες που είναι. Θα συμφωνήσω μάλιστα μαζί σου πως οι καλύτερες παρουσιάσεις που βρίσκουν και τη μεγαλύτερη απήχηση είναι αυτές των αναγνωστών.
    Να είσαι καλά, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα δίνω σημασία στο πως προσλαμβάνει ο κάθε αναγνώστης ένα βιβλίο, Πολλές φορές οι επαγγελματίες κριτικοί, θέλουν να φαίνονται ότι ξέρουν πολλά περισσότερα από εμάς, με αποτέλεσμα να χάνουν την εμπιστοσύνη μας. Επιπλέον, φοβάμαι ότι λειτουργούν υπέρ των μεγάλων εκδοτικών οίκων μόνο. Κάποτε τους λάμβανα υπόψη μου, όχι όμως πια.
      Την Καλημέρα μου, Μαρία!

      Διαγραφή
  5. Όντως είναι πολύ ενδιαφέρον ότι δεν έχουν γραφεί από Ρουμάνους συγγραφείς, άρα έχει προηγηθεί μια ενδελεχής έρευνα για την άγνωστη στους περισσσότερους εποχή αυτή, στη γειτονιά μας, όπως ακριβώς το λες. Θα συμφωνήσω με τα σχόλια των φίλων για τις παρουσιάσεις που κάνεις κατά καιρούς σε βιβλία που σε "άγγιξαν". Κι εγώ δεν δίνω πια βαρύτητα στους επαγγελματίες κριτικούς που λίγο-πολύ προβάλλουν συγκεκριμένους τίτλους και εκδότες.
    Να είσαι καλά, Βασίλη! Πάντα οι προτάσεις σου αποθηκεύονται στη μνήμη μου και στις επιλογές μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι βιβλία, για τα οποία μπορώ να πω κάποια πράγματα και μετά, αφού τα έχω διαβάσει. Χαίρομαι, βλέποντας ότι οι φίλοι μου λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις εγγραφές μου, αν και ο κύριος λόγος είναι, νομίζω, να τακτοποιήσω πρώτα πρώτα εγώ τις σκέψεις μου.
      Την Καλημέρα μου, Μαρία!

      Διαγραφή
  6. Όση ώρα διάβαζα για τα βιβλία αυτά, σκεφτόμουν την Ουκρανία.
    Είναι τρομερά δύσκολο να ορίσεις στη ζωή σου σταθερές που δεν μπορούν να ανατραπούν από τη μια στιγμή στην άλλη.
    Ίσως και ακατόρθωτο
    Καλές γιορτές :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο. Η Ουκρανία είναι ένα τέτοιο παράδειγμα στις ημέρες μας. Οι "μικρές" χώρες δυστυχώς πρέπει να ελίσσονται, σύμφωνα με τα συμφέροντα των μεγάλων.
      Καλές Γιορτές, Μάνια!

      Διαγραφή
  7. Φαίνεται ενδιαφέρον βιβλίο. Καλά Χριστούγεννα με υγεία και χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βασίλη μου, στην παρουσίαση βιβλίων είσαι συναρπαστικός! Χαίρομαι που διάβασες τόσο ωραία βιβλία και τα προτείνεις και σε εμάς, γιατί θεματικά είναι άκρως ενδιαφέροντα και δυστυχώς επίκαιρα. Χρόνια σου πολλά με υγεία, με όμορφα αναγνώσματα και δημιουργικότητα. Καλή χρονιά! ✨⭐✨⭐

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Γράφω μόνο για βιβλία, που κατά τη γνώμη μου, έχουν κάτι να πουν, κυρίως ιστορικά.
      Καλή Χρονιά, Πέτρα! Υγεία, χαρές και πολλές δημιουργικές στιγμές μέσα στο 2023!

      Διαγραφή
  9. Πολύ ωραία παρουσίαση. Πρώτη μου επίσκεψη στο μπλογκ. όπου έφθασα ψάχνοντας για την Ευγενία που έχω ήδη διαβάσει. Κεντρίσατε το ενδιαφέρον μου για τη Βαλκανική Τριλογία και θα την αναζητήσω. Επιτρέψτε μου μια πληροφορία: ο Μιχαήλ Σεμπαστιάν, καθώς και η ηθοποιός με την οποία ήταν ερωτευμένος, είναι προσωπικότητες που υπήρξαν. Στο Amazon πωλούνται τα θεατρικά και το Ημερολόγιο του Μιχαήλ! Σε ρουμάνικο site βρήκα και διάβασα (με βοηθό την μτφρ. google) κείμενα του Μιχαήλ για την ηθοποιό (που αυτή τη στιγμή ξεχνώ το όνομά της) που φανερώνουν τον έρωτά του γι' αυτήν.
    Καλή συνέχεια, θα ξανάρθω!
    Έφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία, την οποία δεν ήξερα, μάλλον δεν έψαξα για παραπάνω πληροφορίες για την ύπαρξη του, μια και εστίασα την προσοχή μου στην κεντρική ηρωίδα. Χαίρομαι που σου αρέσει ο ιστολόγιο μου και με χαρά θα σε δω και πάλι!
      Την Καλημέρα μου, Έφη!

      Διαγραφή

Όλα τα σχόλια σας με χαροποιούν και τυγχάνουν απάντησης.

Το ζητούμενο είναι η ευτυχία!

  Μετά από πολλά χρόνια, ο Αλέξανδρος επέστρεφε στο πατρικό του, σε ένα ορεινό χωριό της Δράμας. Για χρόνια ζούσε στην Αθήνα, κάνοντας σπο...