Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Το καταραμένο πεύκο....

 


  Και μετά από δεκαετίες ολόκληρες δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας, με ανθρώπινα θύματα για πολλοστή φορά (Ικαρία 1993, Πελοπόννησος 2007, Μάτι 2018 ), ξαφνικά ανακαλύψαμε τον φταίχτη. Το πεύκο. 

Το καταραμένο πεύκο, όπως το χαρακτήρισε κάποιος πυροσβέστης από την τηλεοπτική οθόνη. Κι άρχισαν αμέσως και άλλοι να πιπιλίζουν την καραμέλα, ότι εγκληματούμε όταν αναδασώνουμε μια περιοχή με πεύκα, ενώ υπάρχουν άλλα δέντρα τα οποία έχουν αντιπυρικές ιδιότητες. Επικαλούνται τον αείμνηστο καθηγητή οικολογίας, το Νίκο Μάργαρη, ότι θα πρέπει να αφήνουμε τη φύση να αντιδρά μόνη της και όχι να αναδασώνουμε μια περιοχή εμείς οι άνθρωποι. Έχει κάποιος την εντύπωση ότι στις πολλές χιλιάδες στρεμμάτων δασών που καίγονται κάθε χρόνο, γίνεται αναδάσωση; Η φύση φροντίζει, αλλού εύκολα, αλλού δύσκολα να επαναφέρει την κατάσταση. Αναδασώσεις γίνονται, κυρίως, εκεί απ΄ όπου η φωτιά πέρασε πολλές φορές και η φυσική αναγέννηση του περιβάλλοντος καθίσταται δύσκολη.

  Το πεύκο είναι ενδημικό είδος, απόλυτα προσαρμοσμένο στο κλίμα της μεσογείου και φυτρώνει έτσι κι αλλιώς δίχως τη βοήθεια μας. Είναι καταδικασμένο να καεί κάποια μέρα, όποιος έχει στοιχειωδώς περπατήσει μέσα σε πευκοδάσος και έχει παρατηρήσει το έδαφος γεμάτο πευκοβελόνες και τα χαμηλά ξεραμένα κλαδιά του, σε συνδυασμό με τη ρητίνη που τρέχει απ΄ τον κορμό των δέντρων, καταλαβαίνει τι λέω. Κάποιοι προτείνουν να φυτεύουμε σκίνα, κισσούς, πλατάνια, βελανιδιές... από πανεπιστημιακούς τα άκουσα (!), προτάσεις που δείχνουν πόσο άσχετοι είναι με το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας. Μπορεί να γεμίσει η Αττική πλατάνια; Γιατί άραγε δεν υπάρχουν; ( τα πλατάνι ως γνωστό είναι υδροχαρές φυτό ). Μπορείτε πάλι να φανταστείτε ένα δάσος από σκίνα ή κισσούς;

 Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι να ανακηρύξουμε το πεύκο ως εχθρό μας αλλά να αντιληφθούμε ότι εμείς οι άνθρωποι πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί με το πευκοδάσος, αυτή τη ευλογία της πατρίδας μας.

   Όχι μέσα στο δάσος αλλά μαζί με το δάσος. Το δάσος θέλει το δικό του χώρο και οι οικισμοί τον δικό τους. Δεν γίνεται να κτίζουμε μέσα στο δάσος ( καταπατώντας το, με την ανοχή της πολιτείας μας ) και στη συνέχεια να το ανακηρύσσουμε ως εχθρό μας, ενώ μέχρι χθες αισθανόμαστε υπερήφανοι που απολαμβάναμε την ομορφιά και τη δροσιά του.
  Δυστυχώς, ο σύγχρονος αστικός πληθυσμός, έχει χάσει την επαφή του, με τη λειτουργία της φύσης.  Ιδιαίτερα εκεί όπου ο άνθρωπος, πρέπει να συμβιώσει με το δάσος. Το δάσος θέλει διαχείριση. Καθάρισμα, κόψιμο των γερασμένων δέντρων κλπ. Και εδώ αρχίζουν οι πολιτικές ευθύνες:

Δασική υπηρεσία: Την έχει αφήσει το κράτος μας στη τύχη της. Όταν το 20% του εδάφους της πατρίδας μας είναι δασικό, πηγή πλούτου εκτός από ομορφιάς, η δασικές υπηρεσίες της πατρίδας μας είναι ουσιαστικά διαλυμένες.
 Δασοπυρόσβεση: Καλύτερα να μιλάμε για πρόληψη. Πόσα χρόνια έχουν να γίνουν αντιπυρικές ζώνες ή να καθαριστούν οι υπάρχουσες;
 Αυθαίρετοι οικισμοί: Οι οποίοι πρώτα κτίζονται κατά τη βούληση των αυθαιρετούχων και εκ των υστέρων νομιμοποιούνται, χωρίς τις στοιχειώδεις προβλέψεις ενός οικισμού. Μια πλατεία για παράδειγμα. *

 Σχέδιο Ξενοκράτης, ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά κύριο λόγο. Εδώ αρχίζει ο φόβος, για όποιον αντιλαμβάνεται λίγο τα πράγματα. Δήμοι και περιφέρειες υποστελεχωμένες, δίχως ειδικούς, με ανύπαρκτους μηχανισμούς, που περιμένουν μια οποιαδήποτε εντολή απ΄το Δήμαρχο, ο οποίος μπορεί να λείπει την κρίσιμη στιγμή, με υπεύθυνους πολιτικής προστασίας ανθρώπους άσχετους τις περισσότερες φορές, δίχως σχέδια δοκιμασμένα για κάθε δυσμενή κατάσταση, δίχως τις αναγκαίες υποδομές. Σχέδιο Ξενοκράτης, εν πολλοίς προβληματικό, με μοίρασμα σε πολλές διαφορετικές υπηρεσίες αρμοδιοτήτων, ψάχνοντας τον υπεύθυνο στην κρίσιμη στιγμή, δίχως διάθεση διόρθωσης των σοβαρών αδυναμιών του.
Πώς πήραν οικοδομική άδεια, τα άνω οικήματα;
Διότι νερό και ρεύμα κάποιος τους έδωσε!
Στο Μάτι μας λένε δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης. Έστω αν δινόταν, με ποιον τρόπο οι δύο εμπλεκόμενοι Δήμοι, θα μπορούσαν να ειδοποιήσουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους; Εδώ μια καμπάνα εκκλησίας, σίγουρα υπάρχει, δεν κτύπησε με εκείνον τον δαιμονισμένο τρόπο, που ειδοποιεί ότι έχουμε φωτιά. Αλλά μάλλον αυτά είναι άγνωστα στους σημερινούς αστούς.
   Κλιματική αλλαγή: Είναι εδώ και όποιος την αγνοεί απλώς εθελοτυφλεί. Και δεν μιλώ για τον απλό πολίτη αυτής της χώρας. Μιλώ για τις πολιτικές ηγεσίες, που έχουν την ευθύνη να υπολογίσουν πια, αυτή τη σοβαρότατη παράμετρο στους όποιους σχεδιασμούς τους.
Κυβέρνηση και πολιτικοί: Ανευθυνο-υπεύθυνοι, έρχονται εκ των υστέρων να μοιράζουν επιδόματα, χαμένοι στην αδυναμία τους την ώρα της κρίσης, υποσχόμενοι ότι θα τα αλλάξουν όλα. 25 χρόνια, τουλάχιστον, καιγόμαστε και αυτοί στο ίδιο μοτίβο.... νομιμοποίηση αυθαιρέτων, αδυναμία ( μάλλον ηθελημένη) επιβολής του νόμου στις εξόφθαλμες οικιστικές παρανομίες.


  Τέλος, για τρίτη φορά, μετράμε ανθρώπινα θύματα, από πυρκαγιές την τελευταία 25/ετία. Κάθε φορά και περισσότερα. 
  Επιτέλους, πιστεύω, έφτασε η ώρα, η πολιτεία μας, αυτή που μας έχει απογοητεύσει για πολλοστή φορά, να αναλάβει τις ευθύνες της και να φροντίσει να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.
  Και ένα τελευταίο, οι κατασκηνώσεις και το Λύρειο ίδρυμα, με παιδιά και γέροντες, φρόντισαν και εκκένωσαν τις εγκαταστάσεις τους έγκαιρα. Πιστεύω, διότι συναισθάνονταν την ευθύνη τους έναντι των φιλοξενούμενων τους. Την ίδια ευθύνη, δυστυχώς, δεν επέδειξαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαχείριση της κρίσης εκείνης της Δευτέρας (23-7-18). 

Και υπάρχουν ευθύνες εδώ και πρέπει να αποδοθούν. Αλλαγή της κρατικής νοοτροπίας και απόδοση ευθυνών. Στο όνομα των θυμάτων, στο όνομα των συγγενών τους, στο όνομα όλων των πολιτών αυτής της χώρας.

 * Την ανευθυνότητα των πολιτών πρέπει να τη "θεραπεύει" το κράτος, όχι τα την επιβραβεύει....

23 σχόλια:

  1. Βασίλη μου,
    λέξη προς λέξη, συνυπογράφω το κείμενο και τις θέσεις σου.
    Εντάξει, τώρα, καταλαβαίνουμε ότι προσπαθούμε να δαιμονοποιήσουμε τα ...δέντρα, τα ρέματα, τα ποτάμια, τους ...κεραυνούς και τα στοιχεία της φύσης.
    Τη δική μας δράση έναντι της φύσης την κάνουμε "γαργάρα" και οι λόγοι είναι ευνόητοι.
    Οι εικόνες που έχεις αναρτήσει είναι ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΕΣ και συνάμα ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ για κάθε νοήμονα άνθρωπο.
    Να είσαι καλά φίλε και δεν είμαι αισιόδοξος στο τι θα γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις "προκλητικές" εικόνες πρέπει να θυμόμαστε καθημερινά,για να μην ξεχνάμε και να διεκδικούμε τα αυτονόητα για τη χώρα μας. Η λήθη και το βόλεμα, ο ωχαδελφισμός είναι κάποιες από τις αιτίες που ζούμε τέτοια γεγονότα με μια ανεπίτρεπτη συχνότητα για πολιτισμένη χώρα.
      Την Καλημέρα μου Γιάννη!

      Διαγραφή
  2. Εκφράζει και εμένα απόλυτα ο προβληματισμός και η τοποθέτησή σου πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα Βασίλη. Θέλω να ελπίζω πως ο τραγικός θάνατος τόσων ανθρώπων και ιδίως παιδιών θα τους αναγκάσει να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις τους και τις όποιες κακές προθέσεις μπορεί να κρύβονται πίσω απ' αυτές και να αρχίσουν να βάζουν κάποια πράγματα στη θέση τους. Αναρωτιέμαι, μετά από τόσους θανάτους και ιδιαίτερα παιδιών, έχουν το περιθώριο να κάνουν πίσω?
    Καλό μήνα Βασίλη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την ίδια απορία με εσένα έχω κι εγώ! Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να συνεχίσουν στην ίδια πορεία. Είναι ευθύνη των πολιτών πια αυτής της χώρας.
      Την καλημέρα μου Μαρία.

      Διαγραφή
  3. ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ!!!!!
    ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΊ ΚΙ ΑΥΤΌ ΟΠΩΣ ΞΕΧΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟΣΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΈΣ Π.Χ. ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΚΙ ΕΚΕΊ ΕΙΧΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΘΥΜΑΤΑ. ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΘΥΜΑΤΕ ΤΩΡΑ;;;; ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΆΕΙ ΓΙ' ΑΥΤΟΎΣ ΠΟΥ ΚΑΗΚΑΝ ΤΟΤΕ;;;;
    ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΊ ΚΑΙ ΘΑ ΦΥΤΡΏΣΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΒΙΛΕΣ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΧΜ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΟΣΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ.
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς τα παθήματα δεν έγιναν μάθημα για κανέναν μας. Την ευθύνη πια την έχουμε, εμείς οι πολίτες αυτής της χώρας, να μην ξεχαστούν τα τραγικά γεγονότα της πυρκαγιάς αυτής. και επιτέλους να αποδοθούν ευθύνες, ποινικές ευθύνες διότι υπάρχουν!
      Την καλημέρα μου Ελένη.

      Διαγραφή
  4. Συμφωνώ απόλυτα! Αλλά δεν ελπίζω...γιατί έχουμε μάθει έτσι ως αυθαίρετοι να ζούμε και μετά απαιτούμε από την εξουσία να επέμβει. Πρέπει πολλά να γίνουν αλλά ξέρεις τι πιστεύω; Θα συμπεριφερθούμε ως μέλη των υπηρεσιών, ακόμη και αν εκσυγχρονιστούν, όπως ως πολίτες: αυθαίρετα και ασκεφτα. Και τους πολιτικούς έτσι τους ψηφίζουμε, γιατί αυθαιρετούν και κλείνουν τα μάτια στις δικές μας παρανομίες.
    Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού Βασίλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πικρό, αλλά αληθινό... με άλλα λόγια έχουμε τους κυβερνήτες που μας αξίζουν. Ελπίζω, πάντα ελπίζω, ότι κάποια στιγμή όλη αυτή η στρεβλή λογική μας θα ανατραπεί!
      Την καλημέρα μου Άννα!

      Διαγραφή
  5. Ότι και να πούμε δεν νομίζω ότι α αλλάξει κάτι στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω, ότι μετά από μια τέτοια τραγωδία, δίπλα στην πρωτεύουσα της χώρας, ίσως αλλάξει κάτι!

      Διαγραφή
  6. Εκπαίδευση-πρόληψη, από τι και που φυτεύουμε (αναδάσωση κλπ) μέχρι το που και πως προστατευόμαστε σε περίπτωση που.
    Ζω σε μια πολυκατοικία 130 διαμερισμάτων, κάθε τρεις και λίγο έχουμε ασκήσεις προγραμματισμένες στις οποίες συμμετέχει και η πυροσβεστική. Εχουμε συναγερμό και μέσα σε κάθε σπίτι και γενικό, περνά κάθε λίγο και λιγάκι η πυροσβεστική και ελέγχει συναγερμούς, πόρτες διαμερισμέτων και μπαλκονιών, εξόδους κινδύνου, και φωτισμούς!!! και αυτό το κάνει και σε σχολεία, εκεί είναι ακόμη πιο αυστηρή. Κάθε χρόνο μα κάθε χρόνο παίρνουμε ενημερωτικό φυλλάδιο για το τι πρέπει να κάνουμε ως δασκάλες, από που θα βγούμε... κλπ κλπ... Ασκήσεις ετοιμότητας. χαμογελώ!!! παλιά στο σχολείο όταν κάναμε τέτοιες ασκήσεις, το διασκεδάζαμε όσο δεν φαντάζεσαι, πιστεύαμε πως κάναμε κοπάνα από τα μαθήματα, ΝΑΙ όντως δεν ήταν μέσα στην διδακτική ύλη της χρονιάς... ΟΜΩΣ μάθαμε χωρίς να το καταλάβουμε ένα σωρό πράγματα με κύριο να ξεπερνάμε τον πανικό.
    Τα προσθέτω αυτά στα όσα σωστά εχεις γράψει προσθέτω τις ασκήσεις εκκένωσης, τις ασκήσεις για σεισμούς !!! που τις πας αυτες τις ασκήσεις , που σίγουρα έχουν ξεχαστεί αλλά δεν πάει η χώρα να είναι σεισμογενής.
    Θυμάμαι, κάποτε είχα μια φίλη που έστελνε το παιδί της στις κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα (στο Ματι κόντα) με το παραμικρό εκκένωναν την κατασκήνωση, και φώναζαν του γονείς να πάρουν τα παιδια τους... αρκετές φορές οι γονείς έφταναν στο σημείο παραλαβής αλλά τελικά δεν τα έπαιρναν τα παιδιά γιατί είχε περάσει ο κίνδυνος ...ψηλογκρίνιαζε η φίλη μου αλλά ένιωθε και μια σιγουριά.... και εγώ ψηλογκρινιάζω τώρα κάθε που χτυπά ο συναγερμός και πρέπει να βγω όπως είμαι στο δρόμο χαχαχα έχω βελτιώσει όμως τον χρόνο μου, γνωρίζοντας τι θα φορέσω και τι θα πάρω μαζί ... (με έπιασε πολύλογία χαχα)
    Ασκήσεις ετοιμότητας, ο καλύτερος τρόπος για να βρεις τις ανάγκες, και τα λάθη, σε οοολα αυτά που πολύ σωστά υπογραμμίζεις αχ αυτός ο ξενοκράτης !!!
    Φιλί :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στα σχολεία Μάνια, ασκήσεις εκκένωσης των κτιρίων, γίνονται κάθε χρόνο,Μόνο εκεί μόνο, δυστυχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βασίλη συνυπογράφω όσα λες.Θέλω μόνο να επισημάνω πως όσα γίνονται οφείλονται και στο τρόπο που ψηφίζουμε. Όταν αποφασίσουμε να ψηφίζουμε μόνο ικανά, υπεύθυνα άτομα για κάθε θώκο τότε μόνο θα αλλάξει κάτι σε αυτή την χώρα.Καλό βράδυ και καλό Σ/Κ εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βιργινία, έχεις απόλυτο δίκιο. Δυστυχώς μας αρέσουν τα ωραία λόγια, οι εύκολες λύσεις που μας υπόσχονται κάποιοι και αγνοούμε το ποιον τους.
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι να πει κανείς μπροστά σε αυτή τη τραγωδία . Μου είναι δύσκολο ακόμη να το επεξεργαστώ στο μυαλό μου και τα πολλά πως και γιατί αναπάντητα όπως πάντα δυστυχώς.Καλησπέρα σε όλους !!! Την ανάρτησή σου Βασίλη την κρατάω στα αγαπημένα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανατομία ενός εγκλήματος. Κρίσεις αντικειμενικές κι αδιάβλητες.Τοποθετήσεις ξεκάθαρες , χωρίς φανατισμό και καπηλεία του ανθρώπινου πόνου και της εθνικής καταστροφής.

    Τίποτα δεν περίμενα λιγότερο από Σένα Δάσκαλε.
    Αυτό το άρθρο σου ,αξίζει να καταγραφεί στην Ιστορία του Διαδικτύου ως δείγμα γραφής κι αμεροληψίας από έναν πνευματικό άνθρωπο που τιμά την Ελληνικότητα του

    Με εκτίμηση και θύμηση πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαριστώ Λυγερή, για τα καλά σου λόγια. Έγραψα μόνο με την καρδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χάρη στη συμμετοχή σου στο παιχνίδι των λέξεων, σε γνωρίζω φίλε Βασίλη.
    Έπαψα να ελπίζω σε ψυχικές αλλαγές.
    Αφού έχουμε 10 μέτρα και 10 σταθμά, πώς να επιβληθούν κυρώσεις ;
    Από ποιούς και σε ποιους;
    Θα συνεχίσουμε να κατηγορούμε τη φύση κι όχι την ανοησία μας.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Ρένα για αυτή τη διαδικτυακή γνωριμία. Την απαισιοδοξία δυστυχώς, κάποιοι φροντίζουν να μας την καλλιεργούν. Με τις πράξεις τους βέβαια. Δεν θέλουν να αλλάξουμε πραγματικά ως χώρα. Κακές νοοτροπίες του Λαού μας, που καλλιεργήθηκαν επί χρόνια αλλά και το πολιτικό σύστημα που θέλει να παραμείνουμε οι παρίες της Ευρώπης, οι κύριοι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης. Δυστυχώς! ΥΓ: Να μην αρχίζουμε μόνο να κόβουμε τα πεύκα .....

      Διαγραφή

Όλα τα σχόλια σας με χαροποιούν και τυγχάνουν απάντησης.

Το ζητούμενο είναι η ευτυχία!

  Μετά από πολλά χρόνια, ο Αλέξανδρος επέστρεφε στο πατρικό του, σε ένα ορεινό χωριό της Δράμας. Για χρόνια ζούσε στην Αθήνα, κάνοντας σπο...