Το πέρασμα μας από την Ιταλία στη Σλοβενία, έγινε με τρόπο που ούτε το καταλάβαμε. Ευτυχώς και το gps και μας ειδοποίησε ότι αλλάζουμε σύνορα. Αυτό είναι που λέμε πραγματικά ανοιχτά σύνορα. Ούτε φυλάκια, ούτε μπάρες, μόνο η αλλαγή της Γλώσσας στις πινακίδες.
Λιουμπλιάνα, παρά την όχθη |
Λιουμπλιάνα
Νωρίς το απόγευμα φτάσαμε στη Λιουμπλιάνα, ξεκουραστήκαμε λίγο και κατεβήκαμε για να επισκεφθούμε το ιστορικό κέντρο της πόλης. Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Λιουμπλάνικα και παράλληλα με αυτόν εκτείνεται η παλιά πόλη.
Πάνω της, υψώνεται το παλιό κάστρο της πόλης. Το ιστορικό κέντρο αποτελείται από τέσσερις παράλληλους δρόμους προς το ποτάμι και αρκετούς κάθετους και φυσικά τα πολλά γεφυράκια που ενώνουν τις δύο όχθες. Πιο γνωστές η γέφυρα του Δράκου και η τριπλή γέφυρα. Το ιστορικό κέντρο αποτελεί έναν τεράστιο πεζόδρομο, που κάνει το περίπατο σου ακόμα πιο όμορφο. Όλα τα μαγαζάκια γεμάτα κόσμο, πολλά εστιατόρια, μπαράκια, καφετέριες στις όχθες του ποταμού και τους άλλους δρόμους, γεμάτους κόσμο, κυρίως νέο κόσμο, πέρα από τους τουρίστες, κυρίως Ιταλούς που είδαμε. Αρκετές μικρές μπάντες έπαιζαν μουσική σε διάφορες γωνιές της πόλης ενώ τα περισσότερα μαγαζιά δεν είχαν μουσική ή αυτά που είχαν σε απόλυτα διακριτικά όρια. Περπατήσαμε αρκετά στην πόλη, θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική των κτιρίων, την καθαριότητα της πόλης ( κι εδώ, όπως και στο κέντρο της Φλωρεντίας, κάδοι σκουπιδιών δεν υπάρχουν, παρά μόνο βυθιζόμενοι κάδοι ανακύκλωσης ), την απόλυτη αίσθηση μιας πόλης που σέβεται τον πολίτη της και αυτός σέβεται την πόλη του.
Μα και το νέο κομμάτι της πόλης, τακτοποιημένο, καθαρό, με ελάχιστη κίνηση, με σαφείς κανόνες και για τους πεζούς και για τα οχήματα, πολλά ποδήλατα, με λίγα λόγια μου έδωσε την αίσθηση μιας ανθρώπινης πόλης. Για φαγητό κυριαρχούν τα κρεατικά, τα οποία όλα όσα δοκιμάσαμε ήταν πολύ νόστιμα και οι τιμές πια είναι πιο κανονικές, σε σχέση με την Ιταλία. Αν μπορούσα να ξέρω εκ των προτέρων, πόσο θα μας άρεσε, η Λιουμπλιάνα, πιθανότατα θα κανόνιζα, να μέναμε εκεί για δυο βράδια.
Παρόχθιος πεζόδρομος, στο βάθος το Φραγκισκιανό Μοναστήρι |
ποταμός Λιουμπλάνικα |
Βελιγράδι
Το επόμενο πρωί ξεκινήσαμε για τον επόμενο προορισμό μας, το Βελιγράδι. Διασχίσαμε τη Σλοβενία, μπήκαμε στη Κροατία, τυπικός και γρήγορος ο έλεγχος στα σύνορα. Για διόδια, λίγο μετά τη είσοδο, πληρώνεις 1,5 ευρώ και μετά από λίγο εφαρμόζεται το ίδιο σύστημα με την Ιταλία, παίρνεις μια απόδειξη εισόδου την οποία εξαργυρώνεις όταν εξέρχεσαι από την εθνική τους, με κόστος περίπου 30 ευρώ ή 220 kuna. Όλες οι επόμενες χώρες που διασχίσαμε έχουν τα δικά τους νομίσματα. Το οδόστρωμα καλό, όχι όμως τόσο όσο των προηγούμενων χωρών. Για να πω την αλήθεια, διασχίζοντας την Κροατία, το τοπίο δεν μου έκανε την ίδια εντύπωση όπως τη Σλοβενία, μια και το ορεινό, καταπράσινο τοπίο της Σλοβενίας, παραχώρησε τη θέση του σε μια απέραντη πεδινή έκταση, δίχως τις εναλλαγές που χρειάζεται το μάτι σου για να ξεκουράζεται. Τα λίγα χωριά, που μπορούσαμε να διακρίνουμε, δεν είχαν τίποτα από την ομορφιά αυτών της Σλοβενίας. Πραγματικά απόρησα, πως μπόρεσε η Σλοβενία, να παραμένει για τόσο μεγάλο διάστημα, μέσα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, μιας που οι διαφορές της με τις άλλες περιοχές ήταν τεράστιες. Σίγουρα κάποια από εκείνα τα περίεργα τερτίπια της ιστορίας ευθύνονται, που δεν δίνουν ποτέ λογαριασμό στους λαούς του κόσμου.
Η είσοδος μας στη Σερβία, έγινε κι εδώ πολύ γρήγορα, με έναν τυπικό έλεγχο δίχως καμιά ταλαιπωρία. Στη Σερβία πληρώνεις τα διόδια με απόδειξη την οποία εξαργυρώνεις όταν εξέρχεσαι από τη χώρα. Πολύ φτηνά τα διόδια της, συνολικά για να διασχίσουμε τη χώρα μας κόστισε 9 ευρώ, αλλά με ένα άθλιο οδόστρωμα, κυρίως στο βόρειο τμήμα της, κι ένα δρόμο στα νότια, μετά τη Νις, κατά μήκους του ποταμού Νίσαβα, παλαιού τύπου. Μείναμε ένα βράδυ στο Βελιγράδι, προλάβαμε όμως να πάρουμε μια καλή γεύση από την πόλη.
Μια Βαλκανική μεγαλούπολη, με απίστευτη κίνηση στους δρόμους και με ιδιότροπα φανάρια... ( Η δεξιά στροφή ανάβει πράσινο συγχρόνως με το πράσινο του πεζού, προτεραιότητα φυσικά έχει ο πεζός, άντε όμως να το συνηθίσεις ). Περπατήσαμε κι εδώ αρκετά, όπως σε κάθε πόλη που επισκεφθήκαμε. Κυρίως στους δύο πεζόδρομους, που έχει. Στην παλιά γειτονιά της οδού Skadarska, με το χοντρό βότσαλο και τα πολλά εστιατόρια, που το βράδυ μουσικοί ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, παίζουν φολκλορική μουσική. Όμορφη γειτονιά, όχι όμως τόσο του γούστου μου, ήταν εμφανές ότι όλα λειτουργούσαν για τον ξένο τουρίστα. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε για για την πολύβουη πλατεία Δημοκρατίας και τον άλλο πεζόδρομο της πόλης της οδού Kneza Mihaila.
Εδώ φαίνεται η σύγχρονη όψη της πόλης, χιλιάδες κόσμου που κάνει τη βόλτα του ή κάθεται στις πάμπολλες καφετέριες που βρίσκονται παντού. Δυνατή μουσική, φασαρία, σίγουρα θύμιζε Ελλάδα ή όλη κατάσταση. Υπήρχαν αρκετά ωραία παλιά κτίρια μαζί με νέα, σύγχρονα, που όλα μαζί κτίζουν σιγά σιγά τη σύγχρονη όψη της Σερβίας. Από εκεί βρεθήκαμε στο παλιό φρούριο της πόλης. Στη είσοδο του βλέπεις καταρχήν ένα πάρκο Δεινοσαύρων, το οποίο σίγουρα θα εντυπωσιάζει τα παιδιά και λίγο παρακάτω, δεξιά κι αριστερά, παρατεταγμένα διαφόρων ειδών οπλικά συστήματα, από πολυβόλα και τανκς του Β' Παγκόσμιου πολέμου ως μια συστοιχία πυραύλων. Εσωτερικά το φρούριο, είναι περιποιημένο, καθαρό και ήσυχο, μα αυτό που αξίζει πραγματικά είναι θέα του Δούναβη από ψηλά. Ο ποταμός που διασχίζει την πόλη, εδώ στις τελευταίες αχτίνες του ήλιου ( είχε αρχίσει πια να πέφτει ο ήλιος ), είχε μια όψη που ενέπνεε μια ήρεμη δύναμη. Στην επιστροφή μας, προς το ξενοδοχείο, καθίσαμε σε μια καφετέρια κοντά στην πλατεία Δημοκρατίας, "χαζέψαμε" την όλη κίνηση, σε συνδυασμό με τις μουσικές που μπερδεύονταν από τα διπλανά καταστήματα, επιστρέφαμε πια στα Βαλκάνια.....
Σερβία... αλλά Τέμπη. Κατά μήκος του ποταμού Νίσαβα |
Πλατεία Δημοκρατίας - Βελιγράδι |
Άποψη του Δούναβη απ΄το κάστρο της πόλης. |
Επιστροφή
Στα στενά της Φλωρεντίας |
Ρώμη |
Τελικά συμπεράσματα
Λιουμπλιάνα |
α) Στοιχειωδώς αγγλικά, αρέσει δεν αρέσει αυτή είναι η διεθνής γλώσσα που μιλούν οι πάντες πια.
β) Ένα αξιόπιστο gps.
γ) Μια πιστωτική κάρτα (credid card), για να μην αναγκάζεσαι να χαλάς ευρώ στο τοπικό νόμισμα , τόσων χωρών, που διασχίσαμε. Κούνα, δηνάρια, λέβα, τα οποία πάντα σου μένουν και πρέπει να ψάχνεις και ανταλλακτήρια. Εντύπωση, μου έκανε στη Σερβία, που ακόμα και το περίπτερο, για ένα μπουκάλι νερό αξίας 68 δηναρίων ( 60 λεπτά ), δέχθηκε την κάρτα. Στις χώρες εκτός ευρώ όμως, η κάθε συναλλαγή χρεώνεται με ένα ευρώ επιπλέον. Οπότε κάνεις το λογαριασμό σου και κανονίζεις τι θα πράξεις.
και
δ) Google map και μια σύνδεση ίντερνετ ( Τώρα πια ισχύουν οι ίδιες χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας, όπου κι αν ταξιδέψεις εντός Ε.Ε.) Το Google map έχει αντικαταστήσει τον χάρτη, που κάποτε κρατάγαμε στα χέρια μας. Ηλεκτρονικός χάρτης με απίστευτες δυνατότητες για να μην ταλαιπωρείσαι δίχως λόγο.
Φλωρεντία, θέα προς τη piazza Duomo |
Νάμαι και εδώ Βασίλη να ....υποδεχτώ και το 2ο και τελευταίο μέρος του πανέμορφου Οδοιπορικού σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟμολογώ ότι ήταν
1) Εξαιρετικά αφηγηματικό ως προς τα αξιοθέατα με όμορφο λογοτεχνικό τρόπο
2) Πλήρες πληροφοριακό υλικό, ιδιαίτερα χρήσιμο για τους πιθανούς ταξιδευτές που θα ακολουθήσουν.
Απομένουν βέβαια κάποια στοιχεία αλλά αυτά ακουμπούν σε προσωπικά δεδομένα οικονομικού κόστους.
Α ξέχασα να ρωτήσω ή να μας πεις.
Το θέμα της ΔΙΑΜΟΝΗΣ: (Μεγάλο και σοβαρό)
Προφανώς μείνατε σε Ξενοδοχεία. Ποια τα οικονομικά κριτήρια ; τι συναντήσατε ; ακρίβεια ; νορμάλ τιμές ; αξιοπιστία ; εξυπηρέτηση ;
Κάνε μια αναφορά πρόσθετη στο θέμα της διαμονής.
Στο θέμα των μετακινήσεων η πληροφόρησή σου ήταν άριστη.
Σε κάθε περίπτωση Βασίλη, σε ευχαριστούμε για όλα και ειλικρινά σας εύχομαι να επαναλάβετε αλλού το όμορφο εγχείρημά σας.
Καλησπέρα φίλε.
Καλημέρα Γιάννη.
ΔιαγραφήΣχετικά με τα ξενοδοχεία. Στη Φλωρεντία και τη Λιουμπλιάνα, τα όποια καταλύματα είναι ακριβά. Στο Βελιγράδι είναι σχετικά φτηνά. Κλείστηκαν μέσω booking ή hotel.com και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στη συνέχεια. Έβαζα κάποιες προϋποθέσεις, να είναι κοντά στο κέντρο των πόλεων και να διαθέτουν πάρκινγκ για το αυτοκίνητο. Αυτό ανέβασε το κόστος, όπως καταλαβαίνεις. (δες στο inbox)
Γεια σου Βασίλη. Ωραίο … οδοιπορικό. Και στα επόμενα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Γιάννη! Καλά ταξίδια σε όλον τον κόσμο!
ΔιαγραφήΓοητευμένη από το ταξίδι δρόμου :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπ ότι κατάλαβα σε γοήτευσε η Σλοβενία :)
Αφού αφού είχε διακεκομμένη !!!!
Φυσικά αφήγηση και φωτογραφίες τέλειες
Που θα πάμε του χρόνου πρώτα ο Θεός?
Ευχαριστώ Mania, ναι ήταν ένα ωραίο ταξίδι το οποίο το ευχαριστηθήκαμε όλοι μας. Όσο για του χρόνου, έχει ο Θεός.
ΔιαγραφήΒασίλη είμαι ενθουσιασμένη με την περιγραφή του ταξιδιού σου. Έδωσες πολύτιμες πληροφορίες και με έπεισες πως καλό είναι να προσπαθήσει να παρακάμψει κανείς την Βουλγαρία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα επαναλάβω πως η απόφασή σου να διανύσεις τόσες χώρες και μάλιστα Βαλκανικές με το αυτοκίνητο ήταν πολύ τολμηρή, για μένα. Όμως από τις περιγραφές σου κατάλαβα πως δεν υπήρχε λόγος να το φοβάμαι.
Εξαιρετική η εμπειρία που αποκομίσατε με την οικογένειά σου και εύχομαι να ακολουθήσει ένα καινούργιο ταξίδι του χρόνου.
Συγχαρητήρια για την αντοχή σου να οδηγείς τόσες ώρες!!!
Σ'ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας.
Σε χαιρετώ!
Kαλημέρα Μαρία! Μια καλή οργάνωση χρειάζεται μόνο και όλα τα υπόλοιπα είναι σχετικά εύκολα. Υπολογίζεις τις αντοχές σου, τι θέλεις να δεις, τα οικονομικά σου... βάζεις την θετική σου διάθεση και όλα πάνε καλά! Όσο για τη Βουλγαρία, υπάρχει και η επιλογή των Σκοπίων, αυτή χρησιμοποιούν εξάλλου οι περισσότεροι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καλημέρα μου!
Ωραίο Βασίλη. Και στα επόμενα με το καλό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχα επισκεφτεί την Λουμπλιάνα παίρνοντας το τραίνο από το Klagenfurt της Αυστρίας. Στο τραίνο μας ρώτησαν αν θέλουμε καφέ, τον τοπικό καφέ που φτιάχνουν εκεί. Είπαμε ναι, και μας έφεραν αυτόν που ονομάζουμε Ελληνικό καφέ :)
Καλημέρα Γιάννη. Πραγματικά όμορφη πόλη, ανερχόμενη δύναμη τη λένε όλη, στον τουρισμό. Καφέ δεν ήπια, αλλά έχει ωραίες μπύρες.
ΔιαγραφήΓεια σου Βασίλη. Όμορφο ταξίδι σε όμορφα μέρη. Όταν ξαναπάς Βελιγράδι πες μου να σου πω ποια μέρη να επισκεφθείτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι ο Γιάννης ο Δίκογλου
ΔιαγραφήΑν υπάρξει επόμενη φορά, σίγουρα!
Διαγραφή