Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Συρτάκι

 

  Ίσως ο πιο γνωστός ελληνικός χορός σε όλον τον κόσμο. Ο οποίος έχει χορογραφηθεί από τον Γιώργο Προβιά, σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, το 1964, για την ταινία Zorba the Greek, σε σκηνοθεσία: Μιχάλη Κακογιάννη.  

zorba
Άντονι Κουίν - Λίλα Κέντροβα
  Όσοι έχουν δει την ταινία, έχουν θαυμάσει έναν απίστευτο Άντονι Κουίν στο ρόλο του Ζορμπά ( η απόλυτη ενσάρκωση του αρχετυπικού ήρωα του Καζαντζάκη), τον Άλαν Μπέιτς στον ρόλο του Μπάζιλ ( πίσω του κρύβεται ο Καζαντζάκης), την Ειρήνη Παππά στο ρόλο της δυναμικής χήρας, την Λίλα Κέντροβα, που υποδύθηκε την Μαντάμ Ορτάνς και κέρδισε το Όσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου, την Ελένη Ανουσάκη, τον Γιώργο Φούντα, τον Σωτήρη Μουστάκα, τον Γιάννη Βογιατζή... και σίγουρα θυμούνται την σκηνή του χορού του Ζορμπά με τον Μπάζιλ. Μια σκηνή ύμνος, από την μία στην ελευθερία, την μεγαλύτερη αξία που πίστευε ο Ζορμπάς αλλά και την αντρική φιλία από την άλλη. Αξίζει να την θυμηθούμε:


 Η ταινία απέσπασε θετικές κριτικές σε όλον τον κόσμο, έκανε γνωστή την Ελλάδα ( γυρίστηκε στην Κρήτη) και απέσπασε τρία Όσκαρ

 Το Συρτάκι αγαπήθηκε αμέσως και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έγινε κάτι σαν χορευτικό σήμα κατατεθέν της χώρας μας. 

  Η μεγάλη επιτυχία του μουσικού κομματιού, αμέσως εμφάνισε και άλλους διεκδικητές της πατρότητας του. Όπως τον σπουδαίο, κρητικό λαουτιέρη Γιώργο Κουτσουρέλη, που υποστήριξε ότι το μουσικό θέμα είναι δικό του και το είχε ηχογραφήσει το 1950, με τίτλο: Αρμενοχωριανός συρτός.
Ή τον σπουδαίο μας συνθέτη και μπουζουξή, Γιώργο Ζαμπέτα, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτός "κέντησε" το μουσικό θέμα πάνω στο τραγούδι: "Στρώσε το στρώμα σου για δυο" αλλά ο Θεοδωράκης ποτέ δεν του αναγνώρισε. Στη συνέχεια γράφει την μουσική για το θεατρικό: "Η κόρη μου η σοσιαλίστρια" σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου ( 1965) και την επόμενη χρονιά γίνεται ταινία με τεράστια επιτυχία. Εκεί υπάρχει και το δικό του, Σήκω χόρεψε συρτάκι, σε χορογραφία του Μανώλη Καστρινού. Ο Ζαμπέτας, την επιτυχία του αυτή την θεώρησε ως δική του δικαίωση για όσα υποστήριζε.

  Πέρα από τις ταβέρνες που χορεύεται, πέρα από τα χορευτικά ελληνικών χορών που το εντάσσουν στο πρόγραμμα τους, πέρα από τους τουρίστες που μετά από λίγα ποτηράκια ούζο σηκώνονται για να χορέψουν τον δημοφιλή ελληνικό χορό, δεν είναι τυχαίο ότι το συρτάκι του Θεοδωράκη εντάσσεται στο πρόγραμμα πολλών ξένων ορχηστρών, ακόμα και συμφωνικών, όπως του γνωστού Ολλανδού βιολιστή, ιδρυτή της ορχήστρας βαλς Johan Strauss, Αντρέ Ριέ.  Μία απολαυστική και διασκεδαστική εκτέλεση  μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο: 

Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω μία επισήμανση. Στην τέχνη δεν υπάρχει παρθενογένεση. Αντίθετα φαίνεται ότι υπάρχει μια συνεχή εξέλιξη, η οποία πατά στέρεα σε προγενέστερα δημιουργήματα και προχωρά στον χρόνο. Η μουσική ιδιοφυία του Θεοδωράκη, του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη, σε αυτή του την σύνθεση, κατά την γνώμη μου, εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο. Φυσικά και πήρε στοιχεία από διάφορα γνωστά μουσικά μοτίβα, το χασάπικο, το συρτό και τα μετουσίωσε σε κάτι διαφορετικό, που αγαπήθηκε απ΄ όλους τους Έλληνες. Δεν είναι και λίγο, ένα μουσικό σου κομμάτι, να δίνει ταυτότητα σε έναν ολόκληρο λαό.


16 σχόλια:

  1. Υπέροχο αφιέρωμα για μια εξαιρετική ταινία!
    Το συρτάκι κυλάει στις φλέβες μας.
    Πολλά ονόματα της τέχνης στην δημοσίευσή σου, αυτό δείχνει πολλά ως προς την αξία του έργου και όλων βέβαια των συντελεστών και των παραμέτρων.

    Μου αρεσε πολυ και η επισημανση σου, στο τελος!

    καλημερα Βασίλειε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι έτσι είναι, το συρτάκι μπορεί να έχει πολλά μουσικά δάνεια, αλλά ως σύνθεση, τα υπερβαίνει και μπορεί να κατακτά την ψυχή ολόκληρου του ελληνισμού.
      Την Καλημέρα μου, Κική!

      Διαγραφή
  2. Α χορευτική και μουσική η ανάρτηση σήμερα και μου έφερες χαμόγελα. Η αλήθεια είναι ότι και μόνο η μουσική σε οδηγεί να σηκωθείς να χορέψεις το συρτάκι κι ας μην ξέρεις τα βήματα. Δεν ήξερα τόσα για την ιστορία και πατρότητα ενός χορού που τον ζητούν και αναγνωρίζουν οι τουρίστες. Όσο για μας, δεν νομιζω να μην τον έχει χορέψει έστω και ένας αυτόν το χορό!
    Ευχαριστούμε Βασίλη
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο. Κι εγώ άρρυθμος είμαι :) αλλά στο άκουσμα της μελωδίας τα πόδια μου κουνιούνται από μόνα τους.
      Την Καλημέρα μου, Άννα!

      Διαγραφή
  3. Τόσα τραγούδια χάρισε στον κόσμο ο Θεοδωράκης, και ειδικά το συρτάκι του έγραψε ιστορία με τη δική του σφραγίδα, όπως άλλωστε συνέβη και με τα επαναστατικά του τραγούδια. Όλα καλά τα έκανε ο Θεοδωράκης, μέχρι που αποφάσισε να κομματικοποιηθεί (όχι να πολιτικοποιηθεί) κι από τότε, η λάμψη του θάμπωσε.. Τα τραγούδια του όχι, ευτυχώς.. Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το ζήτημα αυτό, έχω ασχοληθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις μου. Μας αρέσουν ή όχι οι κομματικές, πολιτικές ή άλλες τους επιλογές, πρέπει να μάθουμε να τις διαχωρίζουμε από το έργο τους. Ξέρω πολλές φορές δεν είναι εύκολο, το συναίσθημα άλλα μας λέει.
      Υπάρχει ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ο φιλο-χιλτερικός Dali. Ποιος μπορεί όμως να αρνηθεί την ιδιοφυία που κρύβεται πίσω από το έργο του;
      Την Καλημέρα μου, Mia

      Διαγραφή
  4. Πόση δύναμη έχει μια κινηματογραφική ταινία να καθιερώσει κάτι παγκόσμια. Στον κινηματογραφικό "Ζορμπά" συνέβησαν τα άριστα σε όλα τα επίπεδα. Συγγραφέας, έμπνευσή του, Πρωταγωνιστές, μουσική, εκτέλεση, τραγούδι. Όλα οδήγησαν σε έναν λαμπερό μύθο.
    Επίσης να πω ότι κρατώ ένα δίκιο στον Ζαμπέτα; Δεν είμαι σίγουρος βέβαια αλλά δεν αποκλείω να συνέβη και κάτι τέτοιο.
    Υπέροχο θέμα Βασίλη μου, λαμπερό, πνευματικό, καλλιτεχνικό.
    Καλησπέρα και όμορφη συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ταινία ορόσημο, θα έλεγα για την πατρίδα μας, εμπνευσμένη από την πένα του μεγάλου Καζαντζάκη, δίνει την εικόνα της εξωτικής ακόμα, Ελλάδας. Αλλά, η καρδιά μίλησε στις καρδιές πολλών ανθρώπων. Και ο Ζορμπάς του Θεοδωράκη ακόμα μιλά και με ένταση μάλιστα.
      Για τον Ζαμπέτα, τα έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξη του... αλλά δεν αναιρεί την αξία του Θεοδωράκη. Γι΄ αυτό έβαλα και τα δύο βίντεο, για να μπορέσει κάποιος να τα αντιπαραβάλλει και να κάνει τις συγκρίσεις του.
      Την Καλημέρα, Γιάννη!

      Διαγραφή
  5. Δεν ήξερα όλο αυτό το παρασκήνιο πίσω απ' το θρυλικό συρτάκι, συμφωνώ όμως απόλυτα με τον επίλογό σου. Η σκηνή με τον Ζορμπά είναι απ' τις πιο ωραίες στιγμές του κινηματογράφου και μας ξεσηκώνει όσες φορές κι αν την δούμε.
    Το ίδιο ξεσηκωτικό βέβαια και η απόλυτη "τουριστική ατραξιόν", το συρτάκι του Ζαμπέτα.
    Εξαιρετική υπενθύμιση για όση τέχνη μάς έχει απομείνει και μας κάνει εθνικά υπερήφανους (ακόμα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σταθώ στο: "Όση τέχνη μας έχει απομείνει..." Υπάρχει, πάντα θα είναι παρούσα και πάντα θα υπάρχουν τα σημεία αναφοράς για εμάς. Φτάνει, να ξεδιαλέγουμε, εμείς που το θέλουμε, την ήρα από το στάρι. Και να μην υποπίπτουμε στην γοητεία των φτηνών που μας σερβίρουν καθημερινά.
      Την Καλημέρα μου, Μαρία!

      Διαγραφή
  6. Ομολογώ πως δε γνώριζα τι κρύβονταν πίσω από το συρτάκι. Τα ήξερα όλα σε επιφανειακό επίπεδο. Όπως πάντα φεύγω από εδώ με μια νέα γνώση και σε ευχαριστώ γι' αυτό Βασίλη.
    Θα συμφωνήσω απόλυτα πως δεν υπάρχει παρθενογένεση. Και η έμπνευση από το έργο κάποιου είναι θεμιτή και συχνά οδηγεί σε αριστουργηματικά αποτελέσματα. Βέβαια, είναι (κακό) σημείο των καιρών να υπάρχει έντονα λογοκλοπή. Κι αυτό είναι ένα από τα μεγάλα κακά της εποχής, αλλά επειδή εσύ δεν το ανέφερες από αυτή την οπτική, ας μην πάω την κουβέντα αλλού.
    Να έχεις ένα όμορφο βράδυ Βασίλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα μείνω στο θέμα της έμπνευσης από διάφορα ακούσματα ή γραπτά κλπ, απόλυτα φυσική και θεμιτή. Δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί, που επιβιώνουν κλέβοντας και στη σημερινή εποχή των τεχνολογιών, αυτό γίνεται πια πολύ εύκολα.
    Την Καλημέρα μου, Μαρίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν ξέρω να το χορεύω Βασίλη αλλά χαίρομαι πολύ τους άλλους να το χορεύουν. Ανοίγει η ψυχή μου!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε κι εγώ Μαρία, αλλά ακόμα κι εμάς, η μελωδία και η σπιρτάδα του μας συναρπάζει. Υπέροχο!
      Την Καλημέρα μου, Μαρία!

      Διαγραφή
  9. Όμορφη και ενδιαφέρουσα και αυτό η ανάρτηση Βασίλη.Το συρτάκι ήταν ο πρωτος χορός που μας έμαθε η καθηγήτρια της γυμναστικής όταν πηγαινα στο λυκειο
    Υπέροχος χορός!!
    Να'σαι καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Πιστεύω ότι είναι ο χορός που εκφράζει καλύτερα τα συναισθήματα όλου του λαού μας. Δικαίως διδάσκεται σε κάθε χορευτικό όμιλο ή ομάδα.
      Την Καλημέρα μου, Δέσποινα!

      Διαγραφή

Όλα τα σχόλια σας με χαροποιούν και τυγχάνουν απάντησης.

Ο φωτεινότερος φακός του κόσμου του Γιώργου Κασαπίδη

    Αν κάποιος θέλει να διαβάσει μια συλλογή διηγημάτων, για μια μικρή επαρχιακή πόλη, τη Δράμα (αλλά και άλλες περιοχές), με την αίσθηση το...