Ιωάννης Βασιλάκης, υπερήφανος κατά την παρουσίαση, της τελευταίας του δουλειάς. |
Ο Γιάννης, μεγάλωσε στο Όθος της Καρπάθου, το ίδιο χωριό που μεγάλωσα κι εγώ, φοίτησε στο μονοθέσιο σχολείο του, περπάτησε και έπαιξε στα στενά του σοκάκια, γεύτηκε τα πανηγύρια και τις συνήθειες ενός τόπου, που για εμάς που ζούμε μακριά του, μας γλυκαίνει καθημερινά με την θύμησή του. Ο μικρός τόπος μας δεν τον εμπόδισε να ονειρευτεί δίχως περιορισμούς και να παλέψει ώστε τα όνειρα του να γίνουν πραγματικότητα. Μα πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν ανοίγοντας καθημερινά την πόρτα του σπιτιού του για να πάει στο σχολείο, μπροστά του απλωνόταν το πιο όμορφο θέαμα, οι αλώβητοι από τον χρόνο ορεινοί όγκοι του νησιού μας, που κατηφόριζαν ως την απεραντοσύνη της θάλασσας που αδυνατεί να βάλλει όρια σε όποιον θελήσει να τη διαβεί.
Μικρός, διηγείται ο ίδιος, βρήκε έναν οβολό του 1869 στο χώμα μιας αυλής, αρκετά ταλαιπωρημένο από τον χρόνο. Παίζοντάς τον στα χέρια του και πλάθοντας με τη φαντασία του ιστορίες για χρόνους αλλοτινούς, μαγεύεται με τη δύναμη που του ασκεί και αποφασίζει να γίνει συλλέκτης. Να μαζεύει πράγματα, με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία γι΄ αυτόν που τα κατέχει. Έτσι απλά!
20 ΔΡΧ 1876 |
Ο πολυτελής τόμος: "Σύγχρονη Ελληνική Νομισματοκοπεία, ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α΄ (1863-1913) |
Συγχρόνως συλλέγει παλιά καρτ-ποστάλ της Καρπάθου, ταχυδρομικές σφραγίδες (ακόμα κι από την εποχή της Τουρκοκρατίας), χάρτες του νησιού των προηγούμενων αιώνων, κάποιοι αδημοσίευτοι ακόμη αλλά και ντοκουμέντα Ιταλών στρατιωτών που υπηρέτησαν στο νησί μας, στα χρόνια της Ιταλοκρατίας. Κι αυτά ετοιμάζεται, με τον ίδιο επιμελή και προσεγμένο τρόπο, να τα εκδώσει προσεχώς, ως τη δική του συνεισφορά στον τόπο μας και τους μελετητές της ιστορίας του. Ο ίδιος με περίσσια μετριοφροσύνη δηλώνει ότι δεν είναι ιστορικός για να έχει τις γνώσεις να χρησιμοποιήσει τα ντοκουμέντα που κατέχει ως πρωτογενείς ιστορικές πηγές, αφήνει τους ειδικούς να το κάνουν. Είπαμε, συλλέγει για να έχει την χαρά να μοιράζεται τα δυσεύρετα αποκτήματά του με τον πολύ κόσμο, αλλά και με τους ειδικούς επιστήμονες που μπορούν να αξιοποιήσουν τη συλλογή του. Και είναι άξιος θαυμασμού γι΄ αυτό.
Είμαι από τους τυχερούς που κατέχω έναν από τους τόμους της πολυτελούς έκδοσης με τα "Νομίσματα της περιόδου του Βασιλέως Γεωργίου Α΄". Νιώθω ιδιαίτερη τιμή, που ο ίδιος έκρινε ότι αξίζει να μου χαρίσει ένα από τα αντίτυπα σε εμένα προσωπικά.
Η έκδοση είναι πολυτελής, σε τετραχρωμία, δίγλωσση, στα αγγλικά και τα ελληνικά, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, απόλυτα κατατοπιστική, λεπτομερής και άρτια αλλά και ενδιαφέρουσα για τις πληροφορίες που μας δίνει∙ όχι μόνο για αυτή την ίδια την ιστορία των νομισμάτων αλλά και την ιστορική περίοδο μέσα στην οποία κινείται. Δέκα χρόνια διήρκησε η επιστημονική έρευνα που έπρεπε να κάνει, με περιορισμένη βιβλιογραφία για το αντικείμενο που διαπραγματευόταν, ώστε να είναι σίγουρος ότι δεν θα παρέλειπε οτιδήποτε από την έκδοση αυτή. Ο κεντρικός προβληματισμός που διατρέχει το σύνολο της μελέτης, δεν αρθρώνεται μόνο γύρω από την Ιστορία ή την Οικονομία της Ελλάδας αλλά κατεξοχήν γύρω από την εξέλιξη της ελληνικής νομισματοκοπίας τη συγκεκριμένη περίοδο.
Το μοναδικό νόμισμα των 20 λεπτών του 1868 |
Στον τόμο αυτόν θα βρούμε πλήθος πληροφοριών για τη νομισματική ιστορία της χώρας μας, από τη διακυβέρνηση του Καποδίστρια ως το τέλος της βασιλείας του Γεωργίου Α΄. Για παράδειγμα μαθαίνουμε για το πρώτο νόμισμα του Ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους, το οποίο ήταν ο φοίνικας. Αυτός κυκλοφορούσε παράλληλα με το Οθωμανικό νόμισμα για κάμποσο διάστημα, μέχρι να το απορροφήσει. Αντικαταστάθηκε το 1833, λίγο μετά τη έλευση του Όθωνα, από τη δραχμή. Το 1867, η δραχμή συνδέεται με το γαλλικό νομισματικό σύστημα κι έτσι αυτή αποκτά μια αξιοπιστία στις διεθνείς συναλλαγές. Τα πρώτα νομίσματα που κόπηκαν, στο Νομισματοκοπείο του Στρασβούργου ήταν τα συμπληρωματικά χάλκινα νομίσματα με σκοπό να αντικαταστήσουν αυτά της προηγούμενης περιόδου. Η Ελλάδα μπορούσε να κόψει χάλκινα κέρματα μέχρι του ποσού των 2 δρχ ανά κάτοικο, δηλαδή περίπου 3,000,000 δρχ σε κέρματα των 10λ, 5λ, 2λ και 1 λ. Όταν αυξανόταν ο πληθυσμός της χώρας, τότε κόβονταν επιπλέον κέρματα, όπως για παράδειγμα έγινε με την προσάρτηση της Θεσσαλίας, όπου παραγγέλθηκαν 6 δρχ για κάθε έναν από τους 300,000 κατοίκους της. Βέβαια, δεν λείπουν και οι εκτενείς αναφορές στις οικονομικές κρίσεις ή χρεωκοπίες της χώρας και πως αντιμετωπίζονταν αυτές από το τοπικό νόμισμα.
Η βασιλική προτομή επί των νομισμάτων, ακολουθεί την ηλικιακή ωρίμανση του Βασιλέως Γεωργίου Α' |
Στη συνέχεια μας δίνονται πλήθος εξειδικευμένων πληροφοριών για τα έτη κοπής των νομισμάτων, για τον τύπο του, για τις αποχρώσεις και τις ποιότητές τους, για τα διακριτά σήματά τους (το σήμα του νομισματοκοπείου και του αρχιχαράκτη τους), για τον σχεδιαστή τους, για την ονομαστική τους αξία, (π.χ. μία οκά ψωμί α΄ ποιότητας κόστιζε 45 λεπτά το 1867), για την εικονιζόμενη βασιλική προτομή, θυρεό, κορώνα και στεφάνι στα νομίσματα, τις εγχάρακτες εικόνες του βασιλέως καθώς ωριμάζει (τις οποίες συγκρίνει με γκραβούρες του βασιλέως Γεωργίου Α΄, που έχει αγοράσει και προσθέσει στη συλλογή του), τις διάφορες νομισματικές επιγραφές, τον τύπο της περιμέτρου, το βάρος τους, την σύνθεση τους.
Ένα παράδειγμα της φωτογραφικής απεικόνισης του 20λεπτου του 1895. |
Τέλος ακολουθεί μία λεπτομερή δισέλιδη παρουσίαση του κάθε κέρματος, κατά χρονολογική σειρά (μέτρησα 133 διαφορετικά κέρματα). Μια ιδιαιτέρως σημαντική αλλά μοναδική εργασία, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον ίδιο ώστε όλα αυτά που απόκτησε και έμαθε, να γίνουν κτήμα κάθε ενδιαφερόμενου.
Δεν θα κρύψω, την ανυπομονησία μου για το νέο εκδοτικό εγχείρημα του Γιάννη Βασιλάκη, αυτό με το οποίο θα παρουσιάσει σε όλους μας τα ιδιαίτερα συλλεκτικά ντοκουμέντα για την ιστορία του νησιού μας. Καρτ-ποστάλ, που θα δείχνουν, πως ήταν το νησί μας, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, μοναδικούς χάρτες της εποχής των περιηγητών, οι οποίοι δεν φτιάχνονταν με ακριβείς γεωγραφικούς όρους, όπως σήμερα γνωρίζουμε αλλά κυρίως αποτύπωναν αυτά που ενδιέφεραν τους ταξιδιώτες εκείνης της εποχής (απάνεμους όρμους, χωριά, μοναστήρια και όρη), από τα οποία όμως εμείς αντλούμε πλήθος πληροφοριών για την ιστορία του τόπου μας και άλλα πολλά.
Μπράβο στον Γιάννη !!! Μπράβο και σε σένα αγαπητέ φίλε που μας τα παρουσιάζεις !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Γιάννης είναι άξιος συγχαρητηρίων για πολλούς λόγους. Εγώ απλώς, το θεώρησα υποχρέωση μου.
ΔιαγραφήΤην Καλημέρα μου, Μιχάλη!
Πω πω πόσο ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Σ'ευχαριστούμε που μας γνώρισες το Γιάννη Βασιλάκη και τις συλλογές του. Το έργο του είναι μεγάλο και η δουλειά του αξιέπαινη. Βασίλη να τον χαρείς τον τόμο που σου δωρήθηκε και γρήγορα να δεις και τους χάρτες της ιδιαίτερης πατρίδας σου. Θαυμάσια παρουσίαση και την έκανες συναρπαστική με τη γραφή σου
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα
ΣΕ ευχαριστώ, Άννα!
ΔιαγραφήΤην Καλημέρα μου!
Σε ευχαριστούμε που μας τον σύστησες Βασίλη. Πάντα με εμπνέουν οι άνθρωποι που κυνηγούν με πάθος και μεράκι αυτό που αγαπούν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο του λοιπόν, για όσα σπουδαία έχει καταφέρει, αλλά και σε σένα για την πάντα ενδιαφέρουσα θεματολογία σου!!!
Καλή συνέχεια!
Κυνηγούν με πάθος και μεράκι αυτό που αγαπούν... η φράση σου αυτή περιέχει μέσα της τα πάντα στην περίπτωση του κ. Βασιλάκη.
ΔιαγραφήΤην καλημέρα μου, Μαρίνα!
Τέτοιοι φωτισμένοι άνθρωποι συντηρούν την ιστορική μνήμη του τόπου μας, και συνήθως το κάνουν με προσωπική προσπάθεια και ίδιους πόρους. Μπράβο στον άξιο συντοπίτη σου, Βασίλη! Ευχαριστούμε για τις πολιτιστικές ανάσες που παίρνουμε στο χώρο σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ σε ευχαριστώ, Μαρία!
ΔιαγραφήΤην Καλημέρα μου!
και εγψ το εχω το βιβλιο φιλε βασικη απο το γιαννη και χερωμε για τους χωριανους οταν κανουν τετιες ωρεες δουλιες
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρήστο, ξέρω πόσο υπερήφανος αισθάνεσαι όταν βλέπεις τέτοιες προσπάθειες από χωριανούς μας.
ΔιαγραφήΤην Καλημέρα μου!
Λοιπόν Βασίλη μου, το πόσο λατρεύω τους συλλέκτες δεν λέγεται. Άνθρωποι εμπνευσμένοι, με μεράκι, αγάπη. Με γνώσεις, με οργάνωση, με αισθητική. Πιστεύω κάθε είδος συλλογής έχει τη δική του αξία. Πόσο μάλλον εδώ με τον εξαίρετο αυτό άνθρωπο που δουλεύει διαχρονικά πάνω στα νομίσματα. Έργο μιας ολάκερης ζωής πραγματικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον σέβομαι απόλυτα και σε ευχαριστούμε που μας έδωσες το θέμα αυτό, γεμάτο ομορφιά, να είσαι καλά.!
Υ.Γ. Συγγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησης. Ο Αναγνώστης κάπου με μπέρδεψε και έχασα την ανάρτηση.
Ναι, είναι άξιοι θαυμασμού, διότι αφιερώνουν πολύ προσωπικό χρόνο, αλλά και πόρους γι κάτι που στους πολλούς μπορεί να φαίνεται αδιανόητο αλλά για εκείνους έχει μεγάλη συναισθηματική αξία.
ΔιαγραφήΤην Καλημέρα μου, Γιάννη!
Μα πόσο τιμητικό, πόσο ωραίο κάποιος να αναγνωρίζει όσα κάνεις. Πολύ ενδιαφέρον, με βάθος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο και σε σένα που το μοιράστηκες μαζί μας!
Σε ευχαριστώ Νικολέτα, Για τα καλά σου λόγια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καλημέρα μου!