Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Χριστουγεννιάτικες αντιπαλότητες

  Τις γιορτές των Χριστουγέννων, όλοι μας λίγο πολύ τις αναμένουμε με αγωνία. Άλλοι για να ξεκουραστούν, άλλοι για να διασκεδάσουν κι άλλοι για να εορτάσουν την μεγάλη εορτή της Γέννησης του Χριστού, τον Ερχομό του Νέου Έτους και τα Φώτα με τον αγιασμό των υδάτων. Το στόλισμα του σπιτιού, τα Κάλαντα, τα γλυκά, ο εκκλησιασμός, τα δώρα, οι διασκεδάσεις, οι εορταστικές συνευρέσεις και τραπεζώματα, όλα συντελούν ώστε να περάσουμε όμορφα, αυτές τις γιορτινές μέρες.  

  Στη σημερινή μου εγγραφή θα ασχοληθώ με τις αντιπαλότητες των εορτών. Όχι, δεν είναι, ευτυχώς, από εκείνες που διχάζουν τον λαό μας. Θα μπορούσαμε να τις πούμε και γλυκιές αντιθέσεις που δημιουργούνται συνήθως από την πάλη ανάμεσα στις Παλιές, Δικές μας Παραδόσεις και εκείνες που επιβάλλονται εύκολα σε μια, θέλουμε δεν θέλουμε, παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, μέσα στην οποία συνυπάρχουμε κι εμείς. Και μάλιστα αυτές οι Νέες Παραδόσεις, έχουν απίστευτη δυναμική μιας και βλέπουμε ότι πολύ εύκολα επιβάλλονται και σε χώρες που δεν έχουν καμία σχέση με τη Γέννηση του Χριστού. Όπως για παράδειγμα βλέπετε στη δίπλα εικόνα, Χριστουγεννιάτικο στόλισμα σε κάποια πλατεία της Μπανγκοκ, πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης, όπου οι Βουδιστές πλειοψηφούν με ποσοστό άνω του 93%.

  Πρώτη αντιπαλότηταΔέντρο ή καραβάκι;  Αν και το Χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει καθιερωθεί πια ως το βασικό στοιχείο στολισμού στα σπίτια και τις πλατείες μας, ακόμα βαθιά μέσα, κάποιες ενοχές όλοι μας κουβαλάμε που αφήσαμε το δικό μας Χριστουγεννιάτικο καραβάκι να χαθεί. Οι Δήμοι μαζί με τα πολλά δέντρα που στολίζουν, ειδικά οι παραθαλάσσιοι, θα φτιάξουν κι ένα ολοφώτιστο Χριστουγεννιάτικο καραβάκι. Στα σπίτια ελάχιστα είναι τα καραβάκια. Για να πούμε την αλήθεια, το δέντρο και πιο εντυπωσιακό είναι, και γεμίζει τον χώρο με την αίσθηση των γιορτών, και με μεγάλη χαρά, ειδικά εάν υπάρχουν παιδιά, στολίζεται. Το καραβάκι πάλι μας παραπέμπει νοσταλγικά, στα χρόνια εκείνα που όλα ήταν πιο "ταπεινά", πιο ταιριαστά με το μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου σε μια σπηλιά, δίχως καμία πολυτέλεια. 

  Δεύτερη αντιπαλότητα: Χοιρινό ή γαλοπούλα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Το χοιρινό, πιο εύγευστο κατά την γνώμη μου και μέρος μιας παράδοσης, από τα παλιά χρόνια, τότε που κάθε οικογένεια στα χωριά μεγάλωνε κι ένα γουρουνάκι, το οποίο θα σφαζόταν την παραμονή των Χριστουγέννων. Η γαλοπούλα, γεμιστή παρακαλώ, μας ήλθε πολύ αργότερα, ως μόδα από την εσπερία. Εντυπωσιακή, δεν λέω, όταν σερβίρεται στο τραπέζι μα δύσκολη στο μαγείρεμά της. Για να την πετύχεις γεύση, υφή κλπ,  πρέπει να είσαι σεφ με τρία τουλάχιστον αστέρια Μισελέν.

  Τρίτη αντιπαλότητα: Κουραμπιέδες ή Μελομακάρονα; Αυτή κι αν είναι μάχη. Το μεν σε δελεάζει με γέμιση καβουρδισμένου αμυγδάλου και άφθονη πασπαλισμένη άχνη το δε σε χορταίνει με το μελένιο σιρόπιασμα του. Σίγουρα δύσκολη η επιλογή. Προσωπικά παίζω με το αουτσάιντερ των ημερών, το γαλακτομπούρεκο.

  Τέταρτη αντιπαλότητα: Τα δώρα έρχονται με τον Άη Βασίλη ή με τη γέννηση του Χριστού; Εδώ να δεις τα καημένα τα παιδάκια, να υποστηρίζουν με όλη την αφέλεια τους, κάθε ένα αυτό που γίνεται στο σπίτι του ως σωστό. Μα και το άλλο: Ποιος τα φέρνει τα δώρα; Ο Άη Βασίλης ή ο Άη Νικόλας; Ο Άη Βασίλης βέβαια, μα αν βρίσκεσαι στην κεντρική Ευρώπη, δεν νομίζω κάποιος να αμφισβητεί τον δικό τους Άη Νικόλα. Και τα ερωτήματα δεν τελειώνουν. Ο Άη Βασίλης έρχεται από τον Βόρειο Πόλο, την Λαπωνία ή από τη Καισάρεια; και ποιος είναι ο Άη Βασίλης; Εκείνος ο χοντρός παππούλης ντυμένος στα κόκκινα, ναι αυτός της Coca Cola, που περιδιαβαίνει τον κόσμο πάνω στο έλκηθρό του μοιράζοντας δώρα ή ο αυστηρός και ασκητικός άγιος των γραμμάτων που δεν μας καταδέχεται κιόλας. Πάντως, όπως και να το κάνουμε, τα παιδιά έχουν δώσει την απάντησή τους, σίγουρα ο χοντρός παππούλης τα κοιμίζει γλυκά γλυκά ενώ εκείνα ονειρεύονται το δώρο του. Και ο δικός μας, ο Καισαρείας, ως παρηγοριά συνδέεται με την περίφημη βασιλόπιττα και το τυχερό φλουρί.

 Πέμπτη αντιπαλότητα: Και μιας που μιλήσαμε για βασιλόπιττες, κλασσική βασιλόπιττα ή κρεατόπιτα; Ναι για εσάς του αστούς, σε πολλά μέρη της Ελλάδας, την Πρωτοχρονιά φτιάχνουν μια νόστιμη κρεατόπιτα, με μπόλικο κρεμμύδι, μυρωδικά και εκλεκτό ψιλοκομμένο κρέας, μέσα στην οποία βάζουν το φλουρί. Βέβαια πιο γνωστή είναι η βασιλόπιτα που αγοράζουμε από τον φούρνο ή το ζαχαροπλαστείο.  Κάποιες νοικοκυρές, θα μπουν στον κόπο να την φτιάξου με τα χεράκια τους ξεσηκώνοντας την συνταγή κάποιου γνωστού τηλεοπτικού σεφ. Πιο εύκολη, δεν λέω, αλλά η νοστιμιά μιας ζεστής κρεατόπιτας δεν συγκρίνεται.

  Το καλό είναι ότι κάθε ένας αποδέχεται τον άλλο με την όποια επιλογή του. Θέλει δέντρο, θέλει κουραμπιέ, θέλει γαλοπούλα, θέλει τον Άγιο της Coca Cola, θέλει κρεατόπιτα, όλοι θα γιορτάσουν με χαρά, κυρίως οικογενειακά, τις ημέρες αυτές. Φαίνεται ότι εδώ η θεία προτροπή: "Κι επί Γης ειρήνη" έχει βρει ώτα ευήκοα στις καρδιές των Ανθρώπων, κι ας μην ήταν αυτό ακριβώς το μήνυμα των αοιδών αγγέλων.

Αγαπητοί μου φίλοι, ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, όπως κι αν τις γιορτάσετε. 

20 σχόλια:

  1. Όμορφη ανάρτηση. Εγώ ψηφίζω δέντρο χριστουγεννιάτικο.Όσο και αν το λέει η παράδοσή μας το καραβάκι δεν μου αρέσει. Ψηφίζω χοιρινό, πολύ ψαχνό η γαλοπούλα δεν το μπορώ. Ψηφίζω μελομακάρονο αν και τρώε που και που κουραμπιέ. Ο Άγιος Βασίλης από την παιδική μου ηλικία ήξερα ότι ήταν οι γονείς μου με τα δώρα και τα παιδιά μου επίσης. Απλά τα δώρα όσο μικρά και αν είναι φέρνουν χαρά. Βασιλόπιτα γλυκό, κέικ στυλ κάνω και πρώτη φορά άκουσα για κρεατόπιτα. Ωραία τα είπα λες και το ζήτησες, αλλά μου άρεσε αυτή η ''αντιπαλότητα''
    Καλησπέρα Βασίλη
    Να περάσεις και εσύ όμορφες γιορτές όπως τις θέλεις πάντα με υγεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πειράζει που δεν το ζήτησα. Κι εγώ, αν και μετά βίας κρατήθηκα να μην αποκαλύψω τις δικές μου προτιμήσεις...νομίζω όμως ότι τελικά φανερώθηκαν. Ναι, η Ελλάδα έχει μια τεράστια ποικιλομορφία παραδόσεων, όπως η κρεατόπιτα.
      Όμορφες γιορτές Άννα και καλότυχος αυτός που θα κερδίσει το φλουρί από την Βασιλόπιτα σου!

      Διαγραφή
  2. Ναι βρε Βασίλη μου!
    Αυτές οι εθιμοτυπικές "αντιθέσεις" αντανακλούν και τον πλούτο της λαϊκής παράδοσης σε κάθε τόπο ξεχωριστά. Εκείνο που με γεμίζει είναι να διατηρήσουμε ζωντανές όλες μα όλες αυτές τις παραδόσεις. Γιατί κάθε μία από αυτές έχει πολλά να μας προσφέρει. Ξεχωριστά και μεγάλα!
    Και κοίτα να δεις τώρα που, μέσα από την ανάρτησή σου, σημείωσα μια σειρά εθίμων και παραδόσεων σε διάφορους τόπους. Τι όμορφα που είναι!
    Φίλε μου αγαπημένε. Καλά να περάσετε με την οικογένειά σου τις όμορφες γιορτινές μέρες.
    Την αγάπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω μαζί σου Γιάννη!
      Κάθε τόπος θα έλεγα, έχει υποχρέωση να διατηρεί τις τοπικές του παραδόσεις και έθιμα. Είναι πολύ σημαντική αυτή η διαφοροποίηση, διότι μας υπενθυμίζει ποιοι ακριβώς είμαστε και από που ερχόμαστε. Μας δίνει ταυτότητα... εκτός βασικά από την αρχική Έλληνας.
      Αντεύχομαι κι εγώ φίλε, όμορφες γιορτές να έχετε!

      Διαγραφή
  3. Μακάρι να είναι αυτές οι φετινές αντιπαλότητες στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια κι όχι εμβολιασμένοι συγγενείς εναντίον ανεμβολίαστων. Το έχω ακούσει κι αυτό και με θλίβει πολύ. Προσωπικά, στολίζω καραβάκι ξύλινο, φτιαγμένο από ηλικιωμένο μαραγκό που τα πούλαγε για να βγάλει τα έξοδα του μήνα. Εννοείται πως δεν παραχωρούμε την παράδοση μας στον "άγιο" της πολυεθνικής και δεν θεωρούμε πως οι γιορτές προσφέρονται για κατανάλωση, αλλά για προσφορά και μοίρασμα.
    Όσο για το κυρίως γεύμα των Χριστουγέννων, προτιμάμε την ψαροφαγία με μια ζεστή ψαρόσουπα και λαχανικά. Για ν' αφήσουμε χώρο και για τα μελομακάρονα 😉
    Καλές γιορτές να περάσεις Βασίλη, υγεία, χαμόγελα και αγάπη στην οικογένειά σου 🎄🎅🎄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό με τους εμβολιασμένους-ανεμβολίαστους δεν το σκέφτηκα. Τραγικό από μία άποψη...
      Κι εμείς καραβάκι στολίσαμε φέτος, τηγανιά χοιρινή (μακεδονίτικη) κλασσικά, όσο για Άη Βασίλη, η αποδέκτης των δώρων ξέρει αυτόν της Πολυεθνικής. Ότι πει!
      Μαρία, καλές Γιορτές με τους δικούς σου, ασφαλώς με αγάπη και γιορτινή διάθεση!

      Διαγραφή
  4. Τι ωραία ανάρτηση Βασίλη.
    Προσωπικά, αγαπώ το δέντρο!
    Στο σπίτι μας γαλοπούλα δεν μπαίνει, δεν μας αρέσει γευστικά. Χοιρινό επιλέγουμε και άλλες λιχουδιές.
    Στο δίλημμα μελομακάρονα-κουραμπιέδες, εγώ δεν συμμετέχω, καθότι δεν τα πολυτρώω. Δηλαδή σε όλες τις γιορτές, άντε να φάω ένα από το καθένα! Αν πρέπει αναγκαστικά να επιλέξω, θα έλεγα κουραμπιέ νηστίσιμο με λάδι και μπόλικο αμύγδαλο.
    Όσο για τον Άγιο Βασίλη, έρχεται την πρωτοχρονιά από την Καισαρεία. Και το δώρο που θέλουμε να μας φέρει είναι η υγεία και η χαρά στο σπιτικό μας. Ο Santa της Coca cola, είναι ωραιότατος για τις αναρτήσεις και μόνο. Αλλά είναι μια φιγούρα που ο καπιταλισμός δεν θα αφήσει ποτέ να φθίνει.
    Τέλος, εγώ την κρεατόπιτα δεν τη γνώριζα ως έθιμο. Πάντα Βασιλόπιτα κόβαμε.
    Χαίρομαι λοιπόν που αποκόμισα αυτή την πληροφορία.
    Καλές γιορτές με υγεία και χαρά
    ΥΓ: Συγνώμη για το μεγάλο σχόλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγο πολύ όλοι αποκαλύψαμε τις ιδιαίτερες προτιμήσεις μας για τις γιορτές. Και μου αρέσει αυτό διότι φαίνεται, πόσο όμοιοι αλλά και πόσο διαφορετικοί είμαστε συνάμα. Σημασία έχει αυτές οι γιορτές, να είναι χαρούμενες, με τα αγαπημένα μας πρόσωπα κοντά μας και δίχως εντάσεις. Αρκετές μας έχει φορτώσει ο κοβιντ, ας τον ξεχάσουμε για λίγο, όταν βρεθούμε γύρω από το γιορτινό τραπέζι!
      ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, Μαρίνα!

      Διαγραφή
  5. Ψηφιζω δεντρο.Με αυτο μεγαλωσα και με αυτο χαιρομαι.Οσο για βασιλοπιττα προτιμω τη σμυρνεικη.Την γνησια ομως.Που η γευση της μοιαζει με κουλουρι.Αυτη εκανε η γιαγια μου καιχαυτη κανω καιεγω.Αλλα δεν λειπει ποτε απο απο το πρωτοχρονιατικο τραπεζι η κυμαδοπιττα.Καλες γιορτες ευχομαι. Και ας μη λειπει απο κανενα σπιτικο η αγαπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά καθένας φτιάχνει τις γιορτές του, όπως λίγο πολύ έχει μάθει από το σπίτι του. Δημιουργεί τη δική του οικογενειακή παράδοση. Μου αρέσει αυτό.
      Καλές Γιορτές, litsa!!!!

      Διαγραφή
  6. Ένα πράγμα θα σου πω και μη το πεις παραπέρα, είμαι παιδί της δίπλας χαχαχα αλλά με ξεπέρασες μμμμ γαλακτομπούρεκο!
    Που να δεις το πολιτισμικό σοκ που έπαθα όταν ήρθα εδώ και έμαθα πως τα δώρα τα φέρνει ο Σαντα Κλος τα Χριστούγεννα χοχοχοχοχο
    Πρώτη φορά άκουσα για φλουρί σε κρεατόπιτα
    Καλές γιορτές Βασίλη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε τόπος έχει τα δικά του έθιμα, μόνο οι μεγάλες κοινωνίες μπορούν να διατηρήσουν κάποια από τα δικά τους. Η πολιτιστική Παγκοσμιοποίηση έχει τη δύναμη να επιβάλει παντού τα δικά της. Υπάρχουν όμως κοιτίδες αντίστασης. Δίπλες, να λοιπόν κι άλλος που παίζει με τα αουτσάιτερ. Άσε που με τους κουραμπιέδες αν κάνεις κανένα λάθος και φταρνιστείς... ποιος σε μαζεύει μετά!
      Καλές Γιορτές, Μάνια, με αγάπη και λίγη από τη ζεστούλα του Χριστού στις ψυχές μας!

      Διαγραφή
  7. Καλά Χριστούγεννα Βασίλη!!! (Ψηφίζω ασυζητητί χοιρινό! Άσε που μου έβαλες ιδέες με το αουτσάιντερ το γαλακτομπούρεκο!!! Η καλύτερη επιλογή νομίζω!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ό,τι να' ναι φτάνει να τρώγεται Βασίλη :)
    Με μια εξαίρεση. Την κρεατόπιτα. Προτιμώ την κλασσική βασιλόπιτα με το φλουρί. Ανήμερα των Χριστουγέννων, χοιρινό στη γάστρα και στολισμένο δέντρο. Το έχω συνηθίσει και βολεύει να βάζουμε τα δώρα από κάτω :)
    Τα μελομακάρονα και οι δίπλες που φτιάχνουν στην πατρίδα μου είναι τα αγαπημένα μου.
    Καλά Χριστούγεννα να περάσεις Βασίλη μου με την οικογένειά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, η κρεατόπιτα δεν εμπνέει για βασιλόπιττα, δεν παύει όμως να είναι πίτα και πολύ νόστιμη μάλιστα! Και οι δίπλες, μελωμένες και τραγανές, όνειρο! Καλά Χριστούγεννα, Μαρία!

      Διαγραφή
  9. Χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα Βασίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρόνια πολλά φίλε μου.
    Πολύ ωραία ανάρτηση.
    Δεν σκέφτηκα ποτέ τις αντιπαλότητες αυτές.
    Πάντα δέντρο στολίζουμε αλλά έχω κι ένα καραβάκι στο χωριό, φτιαγμένο με θαλασσόξυλα.
    Σίγουρα προτιμώ το χοιρινό από τη γαλοπούλα.
    Έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ αυτόν τον Αη Βασίλη, που δύσκολα θα τον αλλάζαμε με τον Άγιο από την Καισάρεια.
    Μου βάζεις ιδέες για την κρεατοπιτα, χωρίς φλουρί όμως μη τρέχουμε στον οδοντίατρο.
    Όσο για το γλυκό, εγώ ψηφίζω μπακλαβά με μπόλικα καρύδια και σιρόπι.
    Αυτά να είναι τα προβλήματα μας φίλε μου, γιατί δύσκολα θα απαλλαγούμε από την κατάρα που μας κατσικώθηκε.
    Βα περνάτε καλά και του χρόνου με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο, Ρένα! Μακάρι να ήταν αυτά τα προβλήματα μας αλλά έχουν κι αυτά, τα μικρά, τη χάρη τους.
      Καλές Γιορτές σε όλους σας!

      Διαγραφή

Όλα τα σχόλια σας με χαροποιούν και τυγχάνουν απάντησης.

Ο φωτεινότερος φακός του κόσμου του Γιώργου Κασαπίδη

    Αν κάποιος θέλει να διαβάσει μια συλλογή διηγημάτων, για μια μικρή επαρχιακή πόλη, τη Δράμα (αλλά και άλλες περιοχές), με την αίσθηση το...