Το επόμενο βιβλίο που θυμάμαι χαρακτηριστικά, ήταν: Με το γυαλί του ψαρά του Θέμου Ποταμιάνου. Με είχε συναρπάσει διότι για πρώτη φορά, έβλεπα συγκεντρωμένα σε ένα βιβλίο, όλα τα ψάρια που λίγο πολύ γνώριζα και κυρίως πολλά πολλά μυστικά από τη ζωή τους στον βυθό. Επίσης πολύ μου άρεσαν οι απόδοση ανθρώπινων χαρακτηρισμών που έδινε στα θαλάσσια όντα. Γενικά ήταν ένα βιβλίο που με διασκέδασε αφάνταστα. Τώρα αν με ρωτήσετε τι είναι το γυαλί του ψαρά, θα σας έλεγα ότι είναι ένας μεταλλικός κύλινδρος που για πάτο έχει τζάμι. Το ακουμπάς στη θάλασσα, και βλέπεις καθαρά τον βυθό. Λειτουργεί όπως η μάσκα, που φοράμε όταν βουτάμε στη θάλασσα. Αν προσέξουμε λίγο προσεκτικά το εξώφυλλο του βιβλίου, θα το δούμε.
Με τον Δον Κιχώτη του Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, ξεκινά η περιπλάνησή μου στην λογοτεχνία των μεγάλων συγγραφέων. Το βιβλίο, το δανείστηκα από κάποια γηραιά κυρία, που το είχε από τα δικά της παιδιά. Ήταν από τα ελάχιστα βιβλία που ξαναδιάβασα, ευθύς μόλις το τελείωσα. Με τα λίγα που μπορούσα να καταλάβω, ήξερα ότι επρόκειτο για κάτι πολύ σημαντικό, τόσο, που για καιρό αρνούμουν να το επιστρέψω πίσω στην ιδιοκτήρια του. Ο ονειροπόλος Δον Κιχώτης και το άλογο του Ροσινάντε, παρέα με τον αγαθό Σάντσο Πάντσο και το γαϊδουράκι του, ζουν την εποχή των Ιπποτών αφού αυτή έχει πια παρέλθει, αναζητώντας την "άπιαστη" Δουλτσινέα. Περιπέτειες κωμικοτραγικές, απογοητεύσεις συνεχείς, μα η πίστη στον σκοπό του ακλόνητη διότι τον περιμένει η αγαπημένη του Δουλτσινέα για να την σώσει. Ένα μυθιστόρημα με πολλά μηνύματα μα και μια απογοήτευση στο τέλος όταν ο Δον Κιχώτης συνέρχεται και επανέρχεται στο σπίτι του ως ήσυχος νοικοκυραίος.
Στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου ανακάλυψα στην Βιβλιοθήκη του χωριού μου - ναι, το χωριό μου είχε μια αρκετά αξιόλογη βιβλιοθήκη για τα δεδομένα της Επαρχίας- τον Νίκο Καββαδία και το βιβλίο με τις δύο συλλογές ποιημάτων του, το Μαραμπού και Πούσι. Ποίηση διαφορετική από αυτή που μαθαίναμε στο σχολείο, ποίηση που για κάποιον ανεξήγητο ακόμα λόγο, μίλησε βαθιά μέσα μου. Ναυτικός ο ίδιος, με σκληρό ποιητικό λόγο περιγράφει ταξίδια, έρωτες, ανθρώπους και πάθη, ενώ ο θάνατος κάνει συχνά την εμφάνισή του. Τόσο μου είχαν αρέσει τα ποιήματά του, που τα είχα αντιγράψει σε ένα τετράδιο, το οποίο κάπου πρέπει να υπάρχει ακόμα.
Τώρα, από ταινίες θυμάμαι τον περιφερόμενο σινεμά που ερχόταν και στο χωριό μας, δυο τρεις φορές κάθε χρόνο με τις επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου, αυτά μέχρι το 1975, ήμουν ακόμα στο Δημοτικό τότε. Ο σινεματζής πρώτα πρώτα έβρισκε 2-3 αλάνια του χωριού, του έδινε τον τίτλο και τους πρωταγωνιστές της ταινίας κι αυτοί σε χρέη τελάλη, γυρνούσαν τα στενά του χωριού, διαλαλώντας ρυθμικά: "Α-πό-ψε, θα παί-ξει, ω-ραί-α ελ-λη-νι-κή ται-νί-α. Α-λίκη Βου-γιου-κλά-κη Δη-μήτρης Πα-πα-μι-χαήλ. Α-πό-ψε...." εφόσον έπαιζε η Βουγιουκλάκη, ο τίτλος ήταν περιττός. Όταν μπήκε η τηλεόραση στη ζωή του νησιού για καλά, αμέσως μετά την μεταπολίτευση, πρέπει να έκλεισε η επιχείρηση του. Από τότε, ότι ταινία βλέπαμε, ήταν από αυτές που το νέο μέσο, έστω και σε ασπρόμαυρο, μας πρόσφερε.
Πρώτη φορά πήγα σε κινηματόγραφο, όταν τελειώνοντας τη Β΄ Λυκείου ανέβηκα στην Αθήνα για φροντιστήρια. Ακόμα την θυμάμαι την ταινία: Απόδραση από τα Αλκατράζ, με τον Κλιντ Ισγουντ. Μεγάλη Οθόνη, αναπαυτικές καρέκλες στη σειρά, σβήσιμο των φώτων και η μαγεία του σινεμά μπροστά μου.
Εδώ δεν θέλω να παραλείψω και την θεατρική μου εμπειρία. Μπορεί θέατρο να μην είχα δει ποτέ, αλλά συμμετείχα σε παράσταση που διοργανώσαμε εμείς ως μαθητές της Γ΄Λυκείου με τη βοήθεια του φιλόλογου μας και μάλιστα με ένα έργο αξιώσεων: Το Παραμύθι χωρίς όνομα του Ιάκωβου Καμπανέλη.
Όλα αυτά άλλαξαν όταν ως φοιτητής βρέθηκα στο Ηράκλειο της Κρήτης. Τότε ο κινηματογράφος μπήκε για τα καλά στη ζωή μου και πολλά περισσότερα και διαφορετικά βιβλία μπόρεσα να διαβάσω. Αναπόφευκτα κάνω την σύγκριση με τις σημερινές γενιές. Η παραπάνω ανάρτησή μου, οι νεανικές πολιτιστικές μου εμπειρίες, σίγουρα θα τους φαίνονται φτωχότατες. Από μικρά έχουν τις δικές τους βιβλιοθήκες, έχουν δει κάμποσες ταινίες στην μεγάλη οθόνη, έχουν παρακολουθήσει αληθινό θέατρο. Αλίμονο αν αυτές οι γενιές δεν γίνουν καλύτερες από τη δική μας.
Κι όμως μη το λες για τις νέες γενιές!! Έχω ακούσει πολλά νέα παιδιά που δεν έχουν καν βιβλιοθήκη σπίτι τους εκτός από ένα δυο ράφια για τα βιβλία του σχολείου. ''Ό,τι θέλουμε το βρίσκουμε στο διαδίκτυο'' είναι η απάντησή τους στην ερώτησή μου για τα έντυπα βιβλία. Νομίζω ότι η νέα γενιά γενικά είναι φτωχότερη σε σύγκριση με μας και με τα μέσα που διαθέτουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα βιβλία σου αγαπημένα πολλά εξ αυτών ήταν και δικά μου. Οι ταινίες δεν μου έλειψαν καθότι έμενα και μένω Αθήνα εξαρχής.
Ωραίες αναμνήσεις. Η ποίηση πάλι ποτέ δεν με κέρδισε, ενώ βιβλίο πεζογραφίας πάντα κρατώ στα χέρια μου και διαβάζω.
Καλησπέρα Βασίλη
Πάντα υπήρχαν αυτοί, που το βιβλίο το άφηνε παγερά αδιάφορους. Εκείνοι όμως, που αγαπούν το βιβλίο, τον κινηματόγραφο, το θέατρο, τον χορό κλπ, ζουν σε χρυσές εποχές σήμερα. Ποίηση γενικότερα δεν διαβάζω πολύ, αλλά σίγουρα υπάρχουν συλλογές που με έχουν γοητεύσει, που κάνουν το μυαλό να δουλεύει σε άλλο επίπεδο. Η αλήθεια είναι ότι η καλή λογοτεχνία, μπορεί και προσφέρει πολλά σε αυτούς που αγαπούν το διάβασμα!
ΔιαγραφήΤην Καλημέρα μου, Άννα, (Χρόνια ΠΟλλά!!!!) χάρηκα για την συζήτησή μας.
Συνηγορώντας στη σκέψη της Άννας θα έλεγα ότι πολλά νέα παιδιά εξακολουθούν να αγαπούν τα βιβλία Βασίλη μου. Και τα τιμούν και αναγνωστικά και ως θέση στη μικρή τους βιβλιοθήκη, στο δικό τους χώρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην ανάρτηση τώρα, ειλικρινά με κάνεις και χαρούμενο που ακολούθησες αυτό το όμορφο γαϊτανάκι αλλά και με συγκινείς καθώς όλο αυτό, αποτελεί μια αφορμή να ανοίξουμε την καρδιά μας, να μοιραστούμε υπέροχες νοσταλγικές στιγμές εκείνης της εποχής μας. Με τα καλά και τα άσχημά της.
Νιώθω την εφηβεία σου στο νησί Βασίλη. Με μετέφερες εκεί με τρόπο αφοπλιστικό, αληθινό. Τελικά ο Ιούλιος Βερν ήταν ο λατρεμένος συγγραφέας των νέων παιδιών! Και θα τον έλεγα τεράστιο γιατί ήταν αυτός που άνοιξε το δρόμο της φαντασίας! Αυτήν την κατηγορία που σήμερα θριαμβεύει στο αναγνωστικό κοινό.
Αλλά και όλες οι άλλες αναγνωστικές σου επιλογές, είναι ξεχωριστές. Και συνοδεύουν τη νιότη μας.
Αλλά και η ταινία! "Απόδραση από το Αλκατράζ"! Τι λες τώρα φίλε μου!
Ειλικρινά χάρηκα πολύ κάθε σου ανάμνηση σε αυτήν εδώ την ανάρτηση. Με γέμισε όμορφες στιγμές και τις ένωσα με τις δικές μου.
Να είσαι καλά φίλε μου.
Όσο δύσκολα κι αν ήταν τα χρόνια εκείνα, τόσο όμορφες μου φαίνονται οι αναμνήσεις τους. Η αλήθεια είναι, το έχω ξαναπεί, χαιρόμαστε για τις αναμνήσεις διότι θυμόμαστε τα νιάτα μας. Νοσταλγούμε εκείνα που έφυγαν και δυστυχώς δεν γυρίζουν πίσω. Ας απολαύσουμε λοιπόν όσο γίνεται, αυτά τα "λίγα" που έχουμε σήμερα.
ΔιαγραφήΌσο για τη νέα γενιά, εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος.
Την καλημέρα μου, Γιάννη!
Βασίλη αρχικά ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας τις εφηβικές σου βιβλιοεπιλογές. Κάποια από αυτά τα βιβλία τα έχω διαβάσει, ένα δυο τα αντίκρισα πρώτη φορά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την Αλίκη τι να πει κανείς, τα λόγια φτωχά.
Και η απόδραση από το Αλκατραξ εξαιρετική
Τώρα για τις νεότερες γενιές δεν είμαι σίγουρη τι πολιτιστική πορεία θα έχουν. Έχω συναντήσει λίγα παιδιά που τα ενδιαφέρει το θέατρο, η λογοτεχνία κτλ. Πολλά από τα νέα παιδιά δεν αγαπούν τα βιβλία ούτε καν σε μορφή ebook (που προσωπικά τα λατρεύω). Προτιμούν απλά τα διαδικτυακά παιχνίδια και τα social media.
Να είσαι πάντα καλά.
Καλό Σαββατοκύριακο!
Αναφερόμουν στα παιδιά που τους αρέσει το διάβασμα, και ναι, υπάρχουν τέτοια και τα θεωρώ πολύ τυχερά σήμερα. Δεν αρνούμαι ότι οι κάθε είδους οθόνες έχουν κολλήσει στα χέρια τους, πολλά παίζουν μόνο παιχνίδια σε αυτές (αυτό κι αν είναι λυπηρό γεγονός) αλλά από την άλλη, όσα τρωτά κι αν υπάρχουν στους σημερινούς έφηβους, εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξους γι΄ αυτούς.
ΔιαγραφήΤην Καλημέρα μου, Μαρίνα!
Με τέτοια αγάπη στα βιβλία κι αυτές τις αναγνωστικές εμπειρίες απ' τα νεανικά σου κιόλας χρόνια, ήταν επόμενο να γίνεις ένας άνθρωπος που στοχάζεται και καταπιάνεται με τη συγγραφή. Προσωπικά, αποφεύγω να συγκρίνω τη δική μου με την επόμενη γενιά. Είναι άλλες οι συνθήκες και τα δεδομένα. Θεωρώ πως ήμασταν μια τυχερή φουρνιά, γιατί προλάβαμε τα χρόνια της ανεμελιάς και του παιχνιδιού. Στα πέτρινα χρόνια που ζούμε τώρα, τα νέα παιδιά καλούνται να βγάλουν τα κάστανα απ' τη φωτιά. Με λιγότερα προνόμια και πιο λίγο χώρο για ν' ανασάνουν και να κάνουν όνειρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καλησπέρα μου, Βασίλη.
Σίγουρα ανήκουμε σε μια διαφορετική γενιά από τους σημερινούς εφήβους, έχεις δίκιο, ίσως το μεγαλύτερο κέρδος μας ήταν ότι είχαμε άφθονο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή μας σε αντίθεση από τους σημερινούς εφήβους που δεν προλαβαίνουν από τις "δραστηριότητες" και τα φροντιστήρια. Θέλω να είμαι όμως αισιόδοξος, και είμαι, για τις επόμενες γενιές.
ΔιαγραφήΤην Καλημέρα μου, Μαρία!
Τελικά όποιος αγαπάει το βιβλίο, το διαπιστώνει από πολύ νεαρή ηλικία. Και αυτή η αγάπη δεν παύει ποτέ, ευτυχώς. Κι εγώ από μικρή, όταν έπαιρνα χαρτζιλίκι, το "έτρωγα" σε βιβλία, κάτι που κάνω μέχρι τώρα, όταν μου περισσεύουν χρήματα. Όπως έγραψα και στο Γιάννη, εγώ στην εφηβεία -και ειδικά τα καλοκαίρια- "παιδευόμουν" μεταξύ Λουντέμη και Καζαντζάκη, γιατί τους διάβαζα, αν και δυσκολευόμουν να τους καταλάβω.. Πάντως μεγαλώνοντας, διάβασα πολλά και διαφορετικά είδη λογοτεχνίας. Από ταινίες, με "έσωζε" (όπως μέχρι και τώρα) ο ελληνικός κινηματογράφος. Καλό βραδάκι Βασίλη, και καλό σ/κ
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ Πόσο νοσταλγική ανάρτηση..🌷🌸🌺
Το βιβλίο, για όποιον τυχερό το βάλει από νωρίς στη ζωή του, είναι ένα από τα σπουδαιότερα δώρα που μας έχει χαρίσει ο πολιτισμός μας. Τυχερός κι εγώ κι εσύ και χιλιάδες άλλοι φιλαναγνώστες, που μέσα από τις σελίδες τους μάθαμε, ταξιδέψαμε, ονειρευτήκαμε. Κι ο κινηματόγραφος, άλλη μαγεία αυτή, που δυστυχώς την έχω χάσει eλέω covid. Ευτυχώς και οι διαδικτυακές πλατφόρμες και βλέπουμε κάποια ταινία.
ΔιαγραφήΝασαι καλά Πέτρα, για την ιδέα που ξεσήκωσα από σένα. Νοσταλγική ανάρτηση, όχι τόσο για αυτά που έζησα αλλά για τα νιάτα μας, που φεύγουν.
Την Καλημέρα μου!