Μία από τις αξέχαστες ερμηνείες του πολυτάλαντου ηθοποιού είναι η συμμετοχή του στον δίσκο Μικρά Ασία (1972, συνθέτης: Απόστολος Καλδάρας, στιχουργός: Πυθαγόρας Παπασταματίου, ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας και Χάρις Αλεξίου). Ο δίσκος αυτός έκανε τεράστια επιτυχία, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους της ελληνικής δισκογραφίας και κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 50 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή. Ο Φέρτης συμμετέχει ως αφηγητής για ελάχιστα δευτερόλεπτα (22''), στο τραγούδι: Τι να θυμηθώ, Τι να ξεχάσω. Χρόνος που όμως είναι αρκετός να σε υποβάλλει στη βάσανο της μνήμης των τραγικών γεγονότων της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Στο παρακάτω απόσπασμα από την Μεγάλη Έξοδο του Ελύτη, όπου η φωνή του που αναδύεται από τα βάθη της ψυχής, επιβλητική, στιγματισμένη από τον πόνο αλλά και την περηφάνια, μας περιγράφει όλη την τραγικότητα των γεγονότων της πρώτης οργανωμένης κίνησης διαμαρτυρίας ενάντια των Κατακτητών Γερμανών, ανήμερα της 25ης Μαρτίου του 1942 στο κέντρο των Αθηνών.
Αξίζει να καταγράψω τους παραπάνω στίχους:Τις ημέρες εκείνες έκαναν σύναξη μυστική τα παιδιά και λάβανε την απόφαση, επειδή τα κακά μαντάτα πλήθαιναν στην πρωτεύουσα, να βγουν έξω σε πλατείες με το μόνο πράγμα που τους είχε απομείνει: μια παλάμη τόπο κάτω από τ’ ανοιχτό πουκάμισο, με τις μαύρες τρίχες και το σταυρουδάκι του ήλιου. Όπου είχε κράτος η Άνοιξη.
Και επειδή σίμωνε η μέρα που το Γένος είχε συνήθειο να γιορτάζει τον άλλο Σηκωμό, τη μέρα πάλι εκείνη ορίσανε για την Έξοδο. Και νωρίς εβγήκανε καταμπροστά στον ήλιο, με πάνου ως κάτου απλωμένη την αφοβία σα σημαία, οι νέοι με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες.
Και ακολουθούσανε άντρες πολλοί, και γυναίκες, και λαβωμένοι με τον επίδεσμο και τα δεκανίκια. Όπου έβλεπες άξαφνα στην όψη τους τόσες χαρακιές, που ‘λεγες είχανε περάσει μέρες πολλές μέσα σε λίγην ώρα. Τέτοιας λογής αποκοτιά, ωστόσο, μαθαίνοντας οι Άλλοι, σφόδρα ταράχτηκαν.
Και τρεις φορές με το μάτι αναμετρώντας το έχει τους, λάβανε την απόφαση να βγουν έξω σε δρόμους και σε πλατείες, με το μόνο πράγμα που τους είχε απομείνει: μια πήχη φωτιά κάτω απ’ τα σίδερα, με τις μαύρες κάννες και τα δόντια του ήλιου. Όπου μήτε κλώνος μήτε ανθός, δάκρυο ποτέ δεν έβγαλαν. Και χτυπούσανε όπου να ‘ναι, σφαλώντας τα βλέφαρα με απόγνωση. Και η Άνοιξη ολοένα τους κυρίευε.
Σαν να μην ήτανε άλλος δρόμος πάνω σ’ ολάκερη τη γη, για να περάσει η Άνοιξη παρά μονάχα αυτός, και να τον είχαν πάρει αμίλητοι, κοιτάζοντας πολύ μακριά, περ’ απ’ την άκρη της απελπισιάς, τη Γαλήνη που έμελλαν να γίνουν, οι νέοι με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες, και οι άντρες, και οι γυναίκες, και οι λαβωμένοι με τον επίδεσμο και τα δεκανίκια.
Και περάσανε μέρες πολλές μέσα σε λίγην ώρα.
Και θερίσανε πλήθος τα θηρία, και άλλους εμάζωξαν.
Και την άλλη μέρα εστήσανε στον τοίχο τριάντα.
Κλείνω το αφιέρωμα αυτό, με το Τραγούδι του παλιού καιρού, σε στίχους του Νίκου Γκάτσου και μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου. Τραγουδά ο Μανώλης Μητσιάς και απαγγέλει ο αγαπητός σε όλους μας, Γιάννης Φέρτης.
Καλημέρα Βασίλη, πολύ ωραίο αφιέρωμα, σε μια ξεχωριστή πτυχή του Φέρτη, αυτή ως αφηγητής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ επιβλητικές αφηγήσεις.
Δεν το ήξερα το Τραγούδι του παλιού καιρού, άρα ούτε την αφήγηση του Φέρτη σε αυτό, και επιβεβαιώνεις αυτό που σου έχω ξαναγράψει.
Πάντα φεύγοντας απ' το blog σου, έχουμε διαβάσει κάτι ενδιαφέρον και έχουμε μάθει κάτι και αυτό είναι που κάνει και το blogging ασυναγώνιστο.
Καλή συνέχεια στη μέρα σου!
Χαίρομαι Μαρίνα, όταν κάθε φορά δίνω σε κάποιον κάτι καινούριο, όπως χαίρομαι το ίδιο, όταν μαθαίνω κι εγώ. Διότι οι εγγραφές μου, έχουν κι αυτό το σκοπό. Πες ότι είναι κι ένας δικός μου μάθησης.
ΔιαγραφήΤην Καλημέρα μου!!!!
Ο Γιάννης Φέρτης από τους πιο αξιόλογους ηθοποιούς που ξεχώριζε με το ταλέντο του και προπαντών με την βελούδινη φωνή του τον καιρό που ακούγαμε από το ραδιόφωνο το θέατρο της Δευτέρας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο το αφιέρωμα σου στον εξαιρετικό αυτόν ηθοποιό.
Καλο σου απόγευμα.
Χαίρομαι που σου άρεσε Ρούλα. Άξιζε το αφιέρωμα σε έναν εξαίρετο καλλιτέχνη!
ΔιαγραφήΤην Καλημέρα μου!
Τον λατρεύω, Βασίλη! Μεγάλη μορφή στο χώρο της τέχνης, με όλα αυτά τα ταλέντα που απαρίθμησες και παρουσίασες, φίλε μου. Άφησε πίσω του το στίγμα της φωνής του σε τραγούδια μεγάλα και ανεξίτηλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμα σε ένα ερωτικό, που τον λατρεύω είναι το "Μίλα μου σαν τη βροχή" του Γιάννη Σπανού.
Βασίλη μου, ανέδειξες, μία ακόμα φορά, κάτι πολύ όμορφο και σημαντικό, φίλε μας και σε ευχαριστούμε.
Την καλησπέρα μου.
Το τραγούδι, ένα και από τα δικά μου αγαπημένα.
ΔιαγραφήΘα μείνω στην λέξη όμορφο. Νομίζω ότι είναι η πιο κατάλληλη λέξη για να χαρακτηρίσεις τον άνθρωπο αυτό. Που μας χάρισε τόσες συγκινήσεις.
Νάσαι καλά, φίλε μου!
Αύριο λοιπόν είναι η μέρα του φευγιού του. Αξέχαστη η φωνή και η παρουσία του στο θέατρο. Χαρισματικός & ευγενής άνθρωπος. Στάθηκες σε μια σπουδαία επέτειο, αυτή της μεγάλης πορείας που έγινε το '42, εν μέσω γερμανοΪταλικής κατοχής. Συγκλονιστική η ερμηνεία του, η φωνή του "αναδύεται από τα βάθη της ψυχής" όπως το περιγράφεις κι εσύ. Όσο για την ποιητική σύνθεση του Ελύτη... κορυφαία και συγκλονιστική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι ολόψυχα Καλή Ανάσταση, Βασίλη!
Έτσι είναι Μαρία! Αξέχαστος για μας που είχαμε την τύχη να ζήσουμε από κοντά την εποχή του. Αλλά και οι νέες γενιές, εύχομαι να πάρουν κάτι από την αύρα του.
ΔιαγραφήΚαλές γιορτές κ Καλή Ανάσταση!