Τρίτη 22 Απριλίου 2025

Το αηδόνι της KRISTIN HANNAH

   Ως λάτρης της ιστορικής λογοτεχνίας, το προηγούμενο καλοκαίρι διάλεξα για να διαβάσω, το πολυσέλιδο, ιστορικό μυθιστόρημα Το Αηδόνι της Kristin Hannah. Αναφέρεται στην ηρωική ιστορία δύο αδερφάδων, πολύ διαφορετικών μεταξύ τους, της Βιαν και της Ιζαμπέλ, κατά τη διάρκεια της Κατοχής της Γαλλίας στον το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

  Αν και έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές, αν και η συγγραφέας επιλέγει να δώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις γυναίκες έναντι των αντρών, όπως έχουμε συνηθίσει για την περίοδο αυτή, αν και η πλοκή του έχει ενδιαφέρον, εμένα δεν κατόρθωσε να με συγκινήσει.

  Το μυθιστόρημα πραγματεύεται την αντίδραση των δύο αδερφάδων, όταν η Γαλλία κατακτιέται από από τους Ναζί. Αντιδράσεις εκ διαμέτρου αντίθετες, μιας και η Ιζαμπέλ είναι από χαρακτήρα πολύ πιο ατίθαση και παρορμητική, μια αληθινή επαναστάτρια, ενώ η Βιάν είναι συντηρητική, πολύ πιο μετρημένη και η οποία το μόνο που επιδιώκει, είναι η επιβίωση αυτής, του άντρα και της κόρης της. Εξαιτίας του αντίθετου χαρακτήρα τους, η σχέση τους πάντα οδηγούνταν στα άκρα, συχνά χωρίζουν οι δρόμοι τους, αλλά πάντα, με κάποιον τρόπο, ξανασμίγουν.

  Αν κάτι μου κίνησε το ενδιαφέρον σε αυτό το μυθιστόρημα, ήταν ένα ερώτημα το οποίο με τριγύριζε συνεχώς, καθώς το διάβαζα. Ποια από τις δύο τελικά είναι πιο "ήρωας" από την άλλη; Σε κάποιους το ερώτημα αυτό θα είχε απαντηθεί πολύ εύκολα, από την αρχή, δίχως δεύτερες σκέψεις, αλλά από εμένα όχι.

  Η Ιζαμπέλ οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της Αντίστασης, κινδυνεύει καθημερινά να συλληφθεί με κάθε τραγικό επακόλουθο ή ακόμη και να χάσει τη ζωή της σε κάποια αποστολή, ή η Βιάν οποία είναι αναγκασμένη να υπομένει την κάθε απαίτηση του δυνάστη που εγκαταστάθηκε στο σπίτι της, να διατηρεί χαμηλό προφίλ, να σκύβει το κεφάλι της για να μην διασταυρωθεί η ματιά της με αυτήν του εχθρού, να στήνεται υπομονετικά στην ουρά για ένα κομμάτι ψωμί και λίγου λίπους, μόνο και μόνο  για να μην θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική της ζωή αλλά και του παιδιού της; Κι αν η σύγκρουση των συναισθημάτων μου διατηρούνταν μόνο σε αυτό το επίπεδο, αν η συγγραφέας φρόντιζε να τονίσει περισσότερο τη διάσταση αυτή, θα ήμουν απολύτως ικανοποιημένος. Αντί αυτού, η Kristin Hannah προσθέτει στη Βιάν περαιτέρω κλασσική ηρωική δράση, η οποία δυστυχώς έχει ως αποτέλεσμα, η πλοκή του μυθιστορήματος να καταπέσει στο επίπεδο ενός κειμένου, το οποίο θα μπορούσε άνετα να γίνει ένα σχετικό τηλεοπτικό σήριαλ, καλού σίγουρα, αποστερούμενο όμως από το όποιο "βάθος" οφείλει να έχει η καλή λογοτεχνία.

  Ένας άλλος λόγος που δεν με ικανοποίησε το παρόν μυθιστόρημα, είναι ο εξής. Όταν έχεις διαβάσει μαρτυρίες, ακόμα και σε μυθιστορηματική μορφή, ανθρώπων που έζησαν εκείνα τα τραγικά γεγονότα από πρώτο χέρι και διαπιστώνεις με πόση δυσκολία, με πόσο πόνο ανακαλούν τα γεγονότα στα οποία οι ίδιοι πρωταγωνίστησαν, είτε ως αντιστασιακοί είτε ως κρατούμενοι στα εξοντωτικά στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, ξενίζεσαι με την ευκολία που κάποιος τρίτος (στην περίπτωσή μας η συγγραφέας) αναφέρεται στην περίοδο εκείνη. Και περισσότερο σε ξενίζει η ευκολία με την οποία βάζει την ταμπέλα της ηρωίδας στις πρωταγωνίστριες της, όταν οι περισσότεροι αγωνιστές τις περιόδου εκείνης την αρνούνται πεισματικά. Προς επίρρωση των παραπάνω θα πρότεινα να διαβάσει κάποιος του μυθιστόρημα Γραφή ή ζωή του Χόρχε Σεμπρουν .  

  Τέλος, μου φάνηκε ακατανόητη η επιλογή της, να εξαφανίσει στο τέλος του μυθιστορήματος, τον άντρα της Βιαν, ο οποίος επέζησε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, κατόρθωσε να γυρίσει στο σπίτι του, προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα της οικογένειας του, και ξαφνικά χάνεται, δίχως καμία αιτιολόγηση από το προσκήνιο. Έναν άντρα τον οποίο αγαπούσε, αγωνίστηκε με κάθε τίμημα να τον βοηθήσει στην αιχμαλωσία του, ξαφνικά γίνεται σκιά, ως που χάνεται δίχως περεταίρω σχολιασμό.

  Κλείνοντας θα έλεγα ότι τα γεγονότα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όπως και κάθε πολέμου, είναι από μόνο τους τόσο δύσκολα και αποκαλυπτικά, τόσο απάνθρωπα και τόσο ακατανόητα, που όποιος νεότερος θέλει να ασχοληθεί μαζί τους λογοτεχνικά, καλό θα ήταν να αφήσει κατά μέρους κάθε φτιαχτή ηρωική διάσταση των ηρώων του και να επικεντρωθεί περισσότερο στην τραγική καθημερινότητά τους, στην κάθε μέρα επιβίωσης που μετρούσαν και στην αναζήτηση της πολυπόθητης ειρήνης. 

  Ο πόλεμος τίποτε το ηρωικό δεν έχει, εκτός κι αν μιλάμε για το Χόλυγουντ και τους μύθους που φροντίζει να κτίζει.


14 σχόλια:

  1. Βασίλη μου, το να διαβάζει κάποιος τις παρουσιάσεις σου σε διάφορα βιβλία, πιστεύω μόνο να κερδίσει έχει. Και δεν είναι μόνο η γνωριμία του με το βιβλίο, που παρουσιάζεις. Είναι αυτή καθ' εαυτή η προσέγγιση του θέματος, της πλοκής του ιστορικού μοτίβου, των ηρώων και χαρακτήρων.
    Έτσι και εδώ με έπεισες απόλυτα για το δίκαιο της κριτικής σου ματιάς καθώς θα συμφωνήσω με τις αρχές που οριοθετείς.
    Σε ευχαριστούμε, φίλε μου, από όλα όσα έχουμε να μάθουμε στις αναλύσεις και παρουσιάσεις σου.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ένα μπεστ σέλλερ, το οποίο άνοιξα με ενθουσιασμό, το οποίο όμως γρήγορα με απογοήτευσε για τους παραπάνω λόγους. Δύσκολα γράφω άσχημα για κάποιο βιβλίο, εδώ το έκανα... λυπήθηκα τον χρόνο που ξόδεψα. Πάντως αν έχεις διάθεση, διάβασε το μυθιστόρημα του Σεμπρουν που αναφέρω, υπέροχη γραφή από κάποιον που κρατήθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ( και δεν είναι ο μόνος βέβαιος).
      Την Καλημέρα μου, Γιάννη!

      Διαγραφή
  2. Βασίλη σε ευχαριστούμε, που μοιράζεσαι μαζί μας, ακόμα και την άποψη σου για βιβλία που δεν σε ικανοποίησαν.
    Γιατί το κάνεις τεκμηριωμένα και έτσι δίνεις τη δική σου βαρύτητα και οπτική.
    Προσωπικά δεν είμαι φαν της ιστορικής λογοτεχνίας, οπότε δεν έχω άποψη επί του θέματος.
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το συγκεκριμένο για μένα αποτέλεσε μια μεγάλη απογοήτευση, κι αυτό με παρακίνησε να γράψω σχετικά. Αν και δεν σου αρέσει η ιστορική λογοτεχνία, χαίρομαι που είσαι εδώ.
      Την Καλημέρα μου Μαρίνα!

      Διαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα με τον επίλογό σου, Βασίλη. Απ' τα συμφραζόμενα, αντιλαμβάνομαι ότι το βιβλίο είναι προϊόν ρηχής έρευνας και περισσότερο αγγίζει τη μυθιστορηματική πλοκή που, όπως λες κι εσύ, θα ταίριαζε σε ταινία ή σήριαλ. Είναι άτοπο πάντως να χρησιμοποιείται ένα τραυματικό ιστορικό κεφάλαιο της παγκόσμιας ιστορίας, ως πεδίο μυθοπλασίας με φανταστικούς ήρωες. Κάτι ανάλογο έγινε και με την πομπώδη ταινία "300" για τη μάχη των Θερμοπυλών που όσοι άντεξαν να τη δουν ως το τέλος, κριτίκαραν αρνητικά αυτό το στιλιζαρισμένο καρναβάλι με τις ιαχές και τις συνθηματικές κορώνες.
    Καλό απόγευμα, Βασίλη κι ευχαριστούμε για την τεκμηριωμένη βιβλιοκριτική σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, στα πλαίσια της εύκολης κατανάλωσης, ακόμη και τα ιστορικά γεγονότα, θα πρέπει να ντυθούν οπωσδήποτε και με έναν μανδύα ηρωισμού. ΄Ολοι ψάχνουν τους δικούς τους ήρωες, οπότε η τάση αυτή υπάρχει. Προσωπικά όμως με πείραξε να το βλέπω να διογκώνεται σε ένα μυθιστόρημα, το οποίο είχε τα φόντα για κάτι καλύτερο. ΚΙ έχεις δίκιο για την ταινία των 300σίων, η οποία είναι πολύ χαρακτηριστικά περίπτωση.
      Την Καλημέρα μου Μαρία!

      Διαγραφή
  4. Με έβαλε σε σκέψεις το ερώτημα που θέτεις σχετικά με τον ηρωισμό Βασίλη. Είναι κάτι που από ηθικής άποψης με έχει απασχολήσει έντονα στο παρελθόν καθότι αντιμετώπισα κατι αντίστοιχο στο συγγενικό μου περιβάλλον. Η άποψη μου είναι πως κάθε άνθρωπος που είναι αναγκασμένος να αγωνιστεί για να επιβιώσει ο ίδιος και η οικογένεια του σε καθεστώς πολέμου, είναι ήρωας. Ήρωες δεν είναι μόνον όσοι παίρνουν τα όπλα, αλλά και όλοι εκείνοι που μένουν πίσω για να κρατήσουν ζωντανά τα παιδιά τους τους ηλικιωμένους και να σώσουν τα υπάρχοντα τους ακόμα και τα ζωντανά τους. Αυτοί, οι δεύτεροι, συνηθως, δυστυχώς δεν αναγνωρίζονται ως ήρωες αν και πολλές φορές υπεστησαν τα σκληρά αντίποινα για την αντιστασιακή δράση μελών της οικογένειάς τους, που τους οδήγησαν ακόμα και στον θάνατο. Και δεν αναφέρομαι βέβαια στους δοσίλογους και τους μαυραγορίτες αλλά στους απλούς πολίτες.
    Σ' ευχαριστώ για το ερέθισμα που μας έδωσες με την ανάρτηση σου.
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι, ακριβώς όπως τα λες. Και οι άμαχοι, που μένουν πίσω, που κινδυνεύουν εξίσου, ειδικά στους σημερινούς πολέμους, έρμαιοι των επιλογών του κάθε κατακτητή, είναι λιγότερο ήρωες; Ειδικά όλοι αυτοί που διώχθηκαν στα χωριά μας, για την αντιστασιακή δράση των συγγενών τους, λιγότεροι ήρωες ήταν; , οι οποίοι από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν να παλεύουν σε ένα εχθρικό περιβάλλον, είτε από τους κατακτητές είτε από τους δικούς μας. Αυτή ακριβώς είναι και και η δική μου ένσταση και πολύ σωστά την επισημαίνεις.
      Την Καλημέρα μου, Μαρία!

      Διαγραφή
  5. Τόσα χρόνια αναγνώστρια, κάτι με έχει κρατήσει μακριά από τα βιβλία τής Kristin Hannah, άγνωστο γιατί. Ποτέ δεν πείστηκα να αγοράσω κάποιο βιβλίο της, και σήμερα με την κριτική σου, η θέση μου παγιώθηκε. Άλλωστε δεν είναι όλα τα βιβλία για όλους. Το θέμα είναι να βρεις αυτό το "κάτι" σε σελίδες αγνώστων συγγραφέων, που μιλούν για γνωστά ή και όχι θέματα. Όσα όμως προβάλουν ιστορικά γεγονότα και τραγικές περιόδους για τις ζωές τών ανθρώπων, είναι δίκοπο μαχαίρι, γιατί μπορεί να σε "χάσουν" -όπως συνέβη με εσένα, Βασίλη μου- ή και να μην σε κερδίσουν ποτέ.. Πάμε γι' άλλα! Καλό σ/κ 🌺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το "κάτι" που αναζητάμε και στη λογοτεχνία, είναι το αλάτι που "νοστιμίζει" τη ζωή μας. Όσο για τη συγγραφέα, δεν την γνώριζα, επέλεξα το μυθιστόρημά της επειδή μιλούσε για τον Β' Π.Π., θέμα που με εξιτάρει, αλλά και για τη γυναικεία εμπλοκή... αλλά δεν.... Συμβαίνουν αυτά!
      Την Καλημέρα μου, Πέτρα!

      Διαγραφή
  6. Καλό μήνα με υγεία, δημιουργικότητα και έμπνευση φίλε Βασίλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα, Κώστα! Να είναι είναι χαρούμενος μήνας, θετικός προεόρτης του καλοκαιριού!

      Διαγραφή
  7. Ναι θα συμφωνήσω και εγώ με την κριτική σου ματιά και με τους φίλους που συντάσσονται μαζί σου. Έχω όμως υπόψη μου ότι κάθε συγγραφέας που δεν έζησε παρόμοια γεγονότα αλλά γνωρίζει την ιστορία, έχει μια εικόνα του τι σημαίνει ήρωας και τι όχι. Που πολλές φορές η φαντασία και η επιθυμία του συγγραφέα μεγενθύνει πράξεις και στάσεις ζωής. Μη ξεχνάς ότι σε κάθε βιβλιογραφία τονίζεται ο ηρωισμός των αντιστασιακών και όχι τόσο των απλών πολιτών που πάλευαν να επιβιώσουν. Ωραία παρουσίαση και αυτή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλώς τα στοιχεία αυτά υπερτονίστηκαν σε βαθμό, που εμένα με ενόχλησαν μάλλον. Και μάλλον προτιμώ περισσότερο τους αφανείς ήρωες.... εξαιρώ βέβαια ήρωες, που πολέμησαν σε φοβερά αντίξοες συνθήκες για υψηλά ιδανικά, όπως τους δικούς μας, στα χρόνια της Ελληνικής επανάστασης.
      Την Καλημέρα μου Άννα!

      Διαγραφή

Όλα τα σχόλια σας με χαροποιούν και τυγχάνουν απάντησης.

Ο ειδυλλιακός, αγγελικά πλασμένος κόσμος μας

    Η λυτρωτική άνοιξη για μία ακόμη φορά, έκανε την εμφάνισή της στον μικρό μας τόπο. Τα κρύα είχαν υποχωρήσει για τα καλά και οι περιπατητ...