Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Ουκρανία - Ιστορικοί δεσμοί με την Ελλάδα.

 Τι ξέρουμε για τη σχέση του Ελληνισμού με την Ουκρανία; 

Να μια καλή ερώτηση, για την οποία φοβάμαι, ότι δεν γνωρίζουμε αρκετά ώστε να δώσουμε μια ικανοποιητική απάντηση. Κίεβο, Οδησσός, Μαριούπολη, Χερσώνα, Λειβαδιά, Παντικάπαιον, Ολβία Ποντική τα ονόματα, που θα μας συντροφέψουν στη σημερινή μου εγγραφή.  Όλα τους τοπωνύμια της Ουκρανίας, σε στενή όμως σχέση με την Ελλάδα.

  Από τη Βυζαντινή ιστορία έχουμε διδαχθεί, ότι οι Ρως γύρω στο 1000μ.Χ. εκχριστιανίστηκαν από τους Βυζαντινούς. Υπάρχουν κάποιες ιστορίες, που προσπαθούν να εξηγήσουν για ποιον λόγο ο τότε βασιλιάς τους, ο Βλαδίμηρος, επέλεξε τον Χριστιανισμό και την Ορθοδοξία ως νέα θρησκεία του Λαού του. Η πιο αληθοφανής φαίνεται ότι είναι εκείνη, που υποστηρίζει  ότι ο Βλαδίμηρος από τις εμπορικές και στρατιωτικές συνεργασίες των Ρως με τους Βυζαντινούς, "θαμπώθηκε" από τον πλούτο της Βασιλεύουσας Κωνσταντινούπολης, το μεγαλείο των θρησκευτικών τελετών αλλά και το κάλλος των Ναών της.  Η βάπτιση του έγινε στην Χερσώνα, σημαντική βυζαντινή πόλη στη θάλασσα του Αζόφ, με ανάδοχο, όπως λέγεται, τον ίδιο τον βυζαντινό Αυτοκράτορα.                  

  
Στη συνέχεια η όλη πράξη σφραγίστηκε με τον γάμο της αδελφής του Αυτοκράτορα, Βασίλειου του Βουλγαροκτόνου, την πριγκίπισσα Άννα. Έδρα του βασιλείου του Βλαδίμηρου ήταν το Κίεβο. Σημαντικό κτίσμα της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, είναι ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας (11ος αιώνας) ο οποίος διατηρείται εσωτερικά στο μεγαλύτερο του μέρος όπως οικοδομήθηκε τότε, με αγιογραφίες και μωσαϊκά που έφτιαξαν καλλιτέχνες από την Κωνσταντινούπολη και μάλιστα διακρίνουμε και πολλές ελληνικές λέξεις επί αυτών.

         

Καθεδρικός Ναός Αγίας Σοφίας Κιέβου
                
  Ο Ναός της Αγίας Σοφίας, εσωτερικά και εξωτερικά είναι καθαρά βυζαντινού τύπου. Η μόνη διαφοροποίηση είναι οι κρεμμυδόσχημοι τρούλοι, αλλά αυτό επηρεάζει μόνο εξωτερικά τον Ναό.

  Όλοι έχουμε ακούσει για την Οδησσό. Την πλούσια και κοσμοπολίτική πόλη του 19ου αιώνα με μεγάλη ελληνική παροικία, στην οποία ο Νικόλαος Σκουφάς, ο Εμμανουήλ Ξάνθος και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ ίδρυσαν την Φιλική Εταιρία. Αυτό ίσως που δεν ξέρουμε οι περισσότεροι, είναι ότι ο μεγάλος μας ευεργέτης Γρηγόριος Μαρασλής διετέλεσε δήμαρχος της πόλης από το 1878 ως το 1895. Επί θητείας του έγιναν πολλά και σημαντικά έργα, που ουσιαστικά κατέστησαν την Οδησσό μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη της εποχής. Την ίδια εποχή, στην Ελλάδα ίδρυσε την Μαράσλειο Εμπορική Σχολή Αθηνών (σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), το Μαράσλειο Διδασκαλείο Αθηνών, το Μαράσλειο Ορφανοτροφείο Κέρκυρας, το Μαράσλειο Ελληνικό Εμπορικό και Πρακτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Το σπίτι, που στεγάζει το μουσείο της Φιλικής Εταιρίας στην Οδησσό, είναι το πατρικό του, το οποίο το δώρισε στην εκεί ελληνική κοινότητα. 

Η προτομή του Μαρασλή στην Πλατεία των Ελλήνων,
στο κέντρο της Οδησσού

  Δίπλα στην σημερινή πόλη της
Χερσώνας, βρίσκονται τα ερείπια της ομώνυμης αρχαίας και βυζαντινής πόλης. Η πόλη ιδρύθηκε περί τον 5ον αιώνα π.Χ. ως αποικία των Μεγαρέων και αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό σταθμό της όλης περιοχής.  Ως τον 12ο αιώνα ήταν το βορειότερο φρούριο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και σημαντικό θρησκευτικό κέντρο της Ορθοδοξίας. Τα ερείπια της πόλης ανήκουν στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Kληρονομιάς της Unesco. Άλλες αρχαίες ελληνικές πόλεις με ανασκαμμένα τμήματά τους είναι το Παντικάπαιον και η Ολβία Ποντική

Αρχαιοελληνικά ερείπια στην Χερσώνα

  Όλοι μας έχουμε ακούσει για τη Συνθήκη της Γιάλτας, αλλά λίγοι γνωρίζουμε την σχέση που έχει αυτή με τη Λειβαδιά της Βοιωτίας. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά που γνωρίζουμε, η αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας, δώρισε μια τεράστια έκταση γης, στον Λάμπρο Κατσώνη, όταν επέστρεψε από τον ατυχή πόλεμο που έκανε ενάντια των Τούρκων στο Αιγαίο. Ο Κατσώνης εγκαταστάθηκε στην περιοχή το 1798 και μετονόμασε την περιοχή σε Λειβαδιά, προς τιμήν του δικού του τόπου καταγωγής. Παραθαλάσσιος τόπος σήμερα αποτελεί θέρετρο της περιοχής. Το 1911 κτίστηκαν τα Ανάκτορα της Λειβαδιάς (Λιβαντίγια στα Ουκρανικά), στα οποία το 1945 συναντήθηκαν ο Στάλιν, Τσώρτσιλ και Ρούσβελτ για να διαμοιράσουν τον κόσμο σύμφωνα με τα συμφέροντά τους.

Τα Ανάκτορα της Λειβαδιάς

  Μαριούπολη. Η πόλη με την ελληνική ονομασία που κτυπήθηκε περισσότερο στον πρόσφατο πόλεμο. Οι Έλληνες - Πόντιοι κατοικούν στην Μαριούπολη, τα γύρω χωριά και την περιοχή του Ντονέσκ από το 1780, όταν οι ρωσικές αρχές διέταξαν τη βίαιη μετεγκατάστασή τους από την Κριμαία. Μέχρι το 1858 δεν επιτρεπόταν η εγκατάσταση ατόμων άλλης εθνότητας. Από το 1914 εγκαταστάθηκαν εδώ Έλληνες διωγμένοι από τις τουρκικές θηριωδίες στην περιοχή του Τουρκικού Πόντου. Η ελληνική κοινότητα αναπτυσσόταν ομαλά, μέχρι τα θλιβερά γεγονότα που είναι γνωστά ως επιχείρηση Εν.Κα.Βε.Ντε. που οργάνωσε ο Στάλιν. Με λίγα λόγια, ήταν μια επιχείρηση εκκαθάρισης των Ελλήνων, με πρόσχημα ότι μεταξύ τους υπήρχαν πολλά αντισοβιετικά στοιχεία. Χιλιάδες Έλληνες, η συντριπτική τους πλειονότητα αδίκως, συνελήφθησαν, εξορίστηκαν στη Σιβηρία ή εκτελέστηκαν. Στην απογραφή του 2001, οι Έλληνες της Ουκρανίας ανέρχονταν σε 91500. Είναι όμως περισσότεροι οι οποίοι κρύβονται πίσω από την ρωσική ή ουκρανική πολιτισμική ταυτότητα, που υιοθέτησαν για να γλιτώσουν από τις διώξεις. Η ελληνική κοινότητα εξακολουθούσε μέχρι πρότινος να είναι ακμαία, με ελληνικά σχολεία στα οποία υπηρετούσαν και αποσπασμένοι, δικοί μας δάσκαλοι, με πολιτιστικούς συλλόγους και συμμετοχές σε όλες τις μεγάλες γιορτές του Έθνους μας.

Φωτογραφία από το ελληνικό Φεστιβάλ της Μαριούπολης (Οκτώβριος 2021),
που γινόταν κάθε χρόνο.

  Δυστυχώς, άγνωστο είναι ακόμα κατά πόσο θα μπορέσει να επιβιώσει η Ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας, μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής της Μαριούπολης και του Ντονέσκ, κατά τον πρόσφατο καταστροφικό πόλεμο. Οι εκεί Έλληνες όμως, έχουν επιδείξει αξιομνημόνευτη αντοχή σε πάμπολλες καταστροφές και συνέχισαν να υπάρχουν ως και σήμερα. Όπως την ολοκληρωτική καταστροφή της Μαριούπολης από τους Ναζί, στον Β' Π.Π. Αυτό σίγουρα μας γεμίζει με ελπίδα, ότι η μακραίωνη παρουσία των Ελλήνων στην Ουκρανία, δεν θα πάψει να υπάρχει.

ΥΓ: Ίσως κάποιοι ρομαντικοί να ανέμεναν ότι οι Ομόδοξοι Λαοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας, θα έκαναν Ειρήνη, τουλάχιστον κατά την Μεγαλοβδομάδα. Δυστυχώς όμως, οι πολιτικές επιδιώξεις και ο πολεμικός παροξυσμός είναι πολύ πιο πάνω απ' τους λαούς, ένθεν κι εκείθεν.

16 σχόλια:

  1. Κι εγώ περίμενα εκεχειρία τη Μ ΕΒδομάδα, αλλά φευ!!!!!!!!!
    Δεν ήξερα τα περισσότερα από όσα διάβασα στην πολύ ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική σου ανάρτηση.
    Τίποτε δεν θα αφήσει όρθιο ο πόλεμος. Και εκτός των ανθρώπων σκέφτομαι και εκείνα τα αρχαία ερείπια όπου και αν υπάρχουν.
    Πάντως αν το καλοεξετάσεις, οι Έλληνες κυνηγήθηκαν από κάθε κατακτητή και δεν κατανοώ το λόγο απόλυτα. Πολύ μαρτύρησε ο ελληνισμός σε κάθε κράτος!!!
    Βασίλη μου υπέροχη και αυτή σου η ανάρτηση.
    Εύχομαι καλό Πάσχα και η Ανάσταση να ζωντανέψει το καλό σε κάθε άνθρωπο
    Καλά να περάσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα αρχαία ερείπια, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα πάθουν κάτι, καθότι είναι προστατευόμενα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς (Χερσώνα). Το ζήτημα όμως της ελληνικής παροικίας της Μαριούπολης, δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί ν αναστηθεί και πάλι...
      Άννα, να σου ευχηθώ καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η σχέση του Ελληνισμού την εποχή του 19ου αιώνα, είχε σημείο αναφοράς το Ρωσικό βασίλειο και κάθε διαπλοκή αφορούσε τους παράγοντες του Ρωσικού κράτους. Έννοια Ουκρανία, δεν υπήρχε εκείνη την εποχή. Άλλωστε είναι γνωστές οι σχέσεις των τότε στοιχείων της αστικής τάξης των Ελλήνων με τον Τσάρο και την αυλή του. Όπως επίσης γνωστές ήταν οι συναισθηματικές σχέσεις των απλών Ελλήνων με τη Ρωσία. Άσχετα βέβαια αν ο Τσάρος διατήρησε τις "υποσχέσεις" του σε επίπεδο λεκτικό. Η έννοια Ουκρανία ήταν ανύπαρκτη.
    Για την περίοδο Στάλιν που αναφέρεις Βασίλη, αυτή είναι η μία "ανάγνωση", παρουσίαση της ιστορίας. Παντρεύεται με την γενικότερη Σταλινολογία, που διαπερνάει το αστικό αφήγημα μετά το 1945. Γιατί μέχρι τότε ο Στάλιν ήταν "πηγή της σοσιαλιστικής σοφίας" (Περιοδικό "Time" 1939-1942).
    Πώς μπορούμε να μιλάμε για "εθνικό διωγμό κατά των Ελλήνων" τη στιγμή που το 1949, χιλιάδες Έλληνες μαχητές του ΔΣΕ βρήκαν μια νέα πατρίδα στην ΕΣΣΔ και στήθηκε μια νέα οικογένεια Ελλήνων με οικογένεια, παιδιά και ιστορία. Πώς γίνεται στη μία περίπτωση να έχουμε "εθνικό διωγμό" και στην άλλη καταφύγιο και νέα πατρίδα. Εκτός αν κάτι άλλο συμβαίνει.
    Να ξέρουμε κάτι. Το στοιχείο που προκαλεί την οξύτητα είναι η ταξική σύγκρουση και όχι η εθνική. Το εθνικό στοιχείο είναι το σκέπασμα, η δικαιολογία.
    Σε κάθε μεγάλη σύγκρουση, που πήρε χαρακτηριστικά "εθνοκάθαρσης", το ταξικό στοιχείο οδηγούσε το χέρι των επιλογών.
    Τέλος, η ομοδοξία στις θρησκευτικές λατρείες, ουδέποτε εμπόδισε τη σφαγή του πολέμου Βασίλη μου. Αλληλοσφαγές κάτω από τις ίδιες "εικόνες" έχουμε άπειρες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Την ίδια Παναγία παρακαλάνε και οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί. Φευ... ο πόλεμος είναι κάτι άλλο, πιο μεγάλο και με μεγαλύτερο κίνητρο.

    Καλό Πάσχα Βασίλη μου, καλή Ανάσταση να έχεις φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως να μην είναι και πολύ γνωστά σε εμάς, κι εγώ τώρα τα μαθαίνω, αλλά οι δυτικοί πληθυσμοί της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, πάντοτε θεωρούσαν ως κοιτίδα τους το Κίεβο και πάντα "έβλεπαν" προς την Δύση. Γι' αυτό η Ουκρανία, αναγνωρίστηκε ως διαφορετικό κράτος κατά τη ίδρυση της Σοβιετικής Ένωσης. Μπορεί να μην ήταν τόσο ευκρινής ο διαχωρισμός Ρώσων και Ουκρανών σε εμάς, αλλά ήταν υπαρκτός μεταξύ τους.
      Τα στοιχεία για τις διώξεις, τα πήρα από Ποντιακές Πηγές, σίγουρα το πρόσχημα ήταν η αντισοβιετική στάση κάποιων Ελλήνων που κατάγονταν από σημαντικές αστικές οικογένειες της περιοχής αλλά υποστηρίζεται επίσης, ότι ο Στάλιν δεν ήθελε μια ισχυρή Ελληνική κοινότητα να έχει τη δική της αυτόνομη φωνή, που όπως πίστευε επηρεαζόταν από την καπιταλιστική Δύση. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, έγινε πρόταση στην Κυβέρνηση Βενιζέλου, που διαμαρτυρήθηκε (σε χαμηλούς τόνους) να μεταφερθούν οι Έλληνες της Περιοχής Μαριούπολης στην Ελλάδα, αλλά ο Βενιζέλος αρνήθηκε φοβούμενος την επιπλέον μεταφορά του "μπολσεβισκισμού στην Ελλάδα. Οι Έλληνες πάντως της περιοχής αυτής, εξέλαβαν τις διώξεις αυτές, ως εθνοτικές.
      Όσο για του μαχητές του Δ.Σ., οι πηγές αναφέρουν, ότι είχαν την καλύτερη υποδοχή από τους Σοβιετικούς και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν.
      Δεν ξέρω πως μπορεί ακόμα και σήμερα στο όνομα οποιουδήποτε, να γίνονται τέτοιες φρικαλεότητες. Ναι είναι πόλεμος κι αυτός είναι σκληρός και τις περισσότερες φορές άνευ ορίων, αλλά ειλικρινά δεν πίστευα ότι μια χώρα μπορεί αν εισβάλει τόσο απροκάλυπτα ενάντια μιας διπλανής χώρας της. Και μάλιστα με τη λογική της επιβολής της άποψης της ισχυρότερης εξ αυτών. Με λυπεί αφάνταστα όλο αυτό, που γίνεται εκεί, από την άλλη δεν μπορώ να αρνηθώ το δικαίωμα στην Ουκρανία να πορευτεί όπως αυτή επιθυμεί.
      Ειρήνη, γρήγορη ειρήνη, την χρειάζονται και οι δύο Λαοί, φίλε μου.
      Καλό Πάσχα να έχεις, και Καλή Ανάσταση φίλε μου, Γιάννη!

      Διαγραφή
    2. Ο Λαός της Ουκρανίας, εφόσον τα πράγματα εξωθήθηκαν σε ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, δικαιούται να ζει ελεύθερα-δημοκρατικά-ειρηνικά, χωρίς να είναι εξάρτημα κανενός. Να σημειώσω ότι, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, έγιναν δημοψηφίσματα σε όλες τις πρώην δημοκρατίες της ΕΣΣΔ για να επιλέξει ο λαός αν θέλει να συνυπάρξουν στην Κ.Α.Κ. (Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών). Ο λαός στην Ουκρανία ψήφισε κάπου 85% "ΝΑΙ" αλλά δεν εισακούστηκε, όπως δεν εισακούστηκε κανείς σε όλες τις πρώην δημοκρατίες.
      Παρ' όλα αυτά δικαιούται να έχει τις τύχες του στα χέρια του.
      Στην ΕΣΣΔ ήξεραν ότι μέσα στις εθνότητες έπαιζαν εθνικιστικά και αποσχιστικά στοιχεία, στα οποία πρωτοστάτησαν πρώην ταξικοί προύχοντες. Δεν αποτέλεσε εξαίρεση και η Ελληνική εθνότητα.

      Να παρακαλέσουμε και να αγωνιστούμε για την Ειρήνη, αυτό επείγει, να αποκαλύψουμε τις αιτίες ενός ακόμα πολέμου συμφερόντων, να διεκδικήσουμε ζώνες απαλλαγμένες από πυρηνικά, βάσεις και εξοπλισμούς. Η ζωή μας δεν ανήκει στους εμπόρους των όπλων.

      Βασίλη μου, αγαπητέ μου φίλε, καλό Πάσχα να έχεις από καρδιάς.

      Διαγραφή
  4. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους δεσμούς μας με την Ουκρανία. Ήξερα μόνο για τους Έλληνες της Μαριούπολης και αγωνιώ πολύ για την τύχη αυτών των ανθρώπων. Μακάρι τα αρχαία της Χερσώνας να μην έχουν την τύχη της Παλμύρας που κι αυτά ήταν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Βασίλη μπράβο για το εμπεριστατωμένο σου άρθρο και μακάρι να σταματήσει "χτες" αυτό το μακελειό. Φοβάμαι πολύ για τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει, δεδομένου ότι και η δική μας στάση ήταν πέρα για πέρα άστοχη και επικίνδυνη. Το καλοκαίρι πάντως και στις επικείμενες πυρκαγιές που πιθανώτατα θα προκύψουν, δεν θα έχουμε σύμμαχους τους Ρώσους και τα θηριώδη πυροσβεστικά τους αεροσκάφη που αποδείχτηκαν σωτήρια. Ίδωμεν...
    Καλή Ανάσταση, Βασίλη, με φώτιση και ειρήνη στον κόσμο όλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σίγουρο είναι ότι μας περιμένουν επιπλέον δύσκολα χρόνια, Μαρία! Ειρήνη στην Ουκρανία να ευχηθώ για μία ακόμη φορά!
      Καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
  5. Πέρα από την διαφορετική ανάγνωση των ιστορικών γεγονότων, ανάμεσα σε σένα Βασίλη και τον Γιάννη, δεν μπορώ να μην σε συγχαρώ για την ενδιαφέρουσα έρευνα σου και να σ' ευχαριστήσω που την μοιράστηκες μαζί μας.
    Μακάρι να γινόταν μια ανακωχή του πολέμου, μέρες που είναι αλλά δυστυχώς δεν έγινε.
    Εμείς από εδώ, οι απλοί άνθρωποι, ευχόμαστε να σταματήσει το κακό και να γυρίσουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους που τέτοιες μέρες θα τους λείπουν αφόρητα.
    Και σε σένα εύχομαι να γιορτάσεις την Ανάσταση με υγεία και χαρά μαζί με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.
    Καλή Ανάσταση Βασίλη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ευχηθώ κι εγώ μαζί σου, Μαρία, Ειρήνη! Δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι καλή, αλλά ο Ουκρανικός Λαός είναι συνηθισμένος στα δύσκολα.
      Καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
  6. Βασίλη μου, καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, σκέφτομαι τον απλό λαό, διότι υποφέρει συνέπειες αποφάσεων που δεν πήρε. Οι ηγέτες λίγο πολύ, τα συμφέροντα τους υπηρετούν.
    Αν η πίστη τους (των ηγετών εννοώ) ήταν αληθινή, ο πόλεμος δεν έπρεπε να έχει ξεκινήσει καν. Άρα δεν είχα ελπίδες να στέκονταν ικανή να δώσει το τέλος.
    Ας ευχηθούμε η Ανάσταση, να αποτελέσει ανάσταση για όλους τους ανθρώπους που βασανίζονται, είτε από πολέμους, είτε από προβλήματα υγείας και κάθε είδους πόνο.
    Σε ευχαριστούμε για τις σημαντικές σου πληροφορίες και τον χρόνο που μας αφιέρωσες.
    Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, Μαρίνα! Να ευχηθώ Ειρήνη και οι άνθρωποι να επιστρέψουν στα σπίτια τους, να φτιάξουν και πάλι τη ζωή τους.
      Καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
  7. Καλή Ανάσταση Βασίλη,εξαιρετικό κείμενο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μόλις έγραψα ολόκληρο σχόλιο και εξαφανίστηκε..

    Έλεγα πως γνώριζα μόνο την Οδησσό την οποία και είχα σκοπό να επισκεφτώ στο άμεσο μέλλον, αλλά δεν πρόλαβα.. Οι ανθρώπινες ψυχές έχουν πάνω από όλα αξία, ωστόσο έστω και κάτω από τις τόσο ειδεχθείς συνθήκες για τον ουκρανικό λαό (για κάθε λαό), καλό είναι να μαθαίνουμε την ιστορία του. Σε ευχαριστούμε Βασίλη και να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ιστορία ενός Λαού, που κάποιοι τολμούν να αμφισβητούν το δικαίωμά του να υπάρχει. Σίγουρα στο μέλλον η Ουκρανία θα έχει και πάλι ειρήνη, και εύχομαι να μπορέσεις να κάνεις το ταξίδι σου.
      Την Καλημέρα μου, Πέτρα!

      Διαγραφή

Όλα τα σχόλια σας με χαροποιούν και τυγχάνουν απάντησης.

Μάνος Χατζιδάκις (τρία τραγούδια)

   Ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της πατρίδας μας ήταν ο  Μάνος Χατζιδάκις . Μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη αναδημιούργησαν την ελληνι...