Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Αργία η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών, δίχως λογική!

30 Ιαν 2018

   Όπως και να το δεις δεν έχει λογική, πέρα από εκείνη την 
 κακόβουλη εν πολλοίς, την οποία κάποιοι θα εκμεταλλευτούν για να κατηγορήσουν τους εκπαιδευτικούς, ότι κέρδισαν ακόμα μια αργία υπέρ τους. Δεν είναι το θέμα μου αυτοί, σήμερα! Γιατί παίρνει το Υπ. Παιδείας μια τέτοια απόφαση;
Σήμερα θα προσπαθήσω να διερευνήσω τη λογική μιας τέτοιας απόφασης:
Δύο περιπτώσεις υπάρχουν: 
1) Ας πούμε λοιπόν, ότι είσαι υπέρ ενός κράτους που θα είναι στενά συνδεδεμένο με την εκκλησία. Τότε σίγουρα δεν καταργείς την παρουσία των εκπαιδευτικών και των μαθητών τους την ημέρα της θρησκευτικής εορτής των Γραμμάτων και των Προστατών της, κάνοντας την αργία.
2) Ας πούμε ότι είσαι υπέρ του διαχωρισμού κράτους - εκκλησίας. Τότε, πάλι δεν κάνεις αργία, μια καθαρά θρησκευτική εορτή.
 Τρίτη περίπτωση δεν μπορώ να σκεφτώ..
Ποια λογική λοιπόν εξυπηρετεί, η αργία της θρησκευτικής εορτής των Τριών Ιεραρχών, η οποία από πέρσι ισχύει για τα Γυμνάσια-Λύκεια και από του χρόνου θα ισχύει και για τα Δημοτικά- Νηπιαγωγεία; 
  Δεν μπορώ όμως, να μην κάνω κάποιες επισημάνσεις σχετικά με την κυβέρνηση αυτή, η οποία συστηματικά μειώνει τον χρόνο παραμονής των μαθητών στο σχολείο. Εκεί που συζητούσαμε για σχολεία διευρυμένου ωραρίου ως τις 2μμ ( ήδη λειτουργούσαν περίπου 1200 τέτοια δημοτικά σχολεία) με σκοπό να επεκταθεί το πρόγραμμα σε όλα τα σχολεία, συρρικνώθηκε το ωράριο, ως τις 1,15μμ για όλα τα παιδιά. Εκεί που αναζητούσαμε τρόπους ενίσχυσης του ολοήμερου σχολείου, η ίδια πολιτική συρρίκνωσης και εκεί, με ένα απόλυτα αδύναμο πρόγραμμα και επιπλέον με ενίσχυση του εξωσχολικού προγράμματος των ΚΔΑΠ ( Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) με ευθύνη των Δήμων. Από φέτος αντί για είσοδο στις τάξεις στις 8,10πμ έγινε 8,15π.μ. Και προσθέτεις και μία αργία, αχρείαστη κατ΄ εμέ, επιπλέον.
  Κι έρχεται μετά ο ΟΟΣΑ και σου λέει ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί δουλεύουν λίγο. Κι εσύ για να τους ικανοποιήσεις, δεν προσμετράς επιπλέον στο ωράριο των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας, την ώρα σίτισης των μαθητών, σαν να μην είναι παρόντες, εκεί με όλες τις ευθύνες που αυτό συνεπάγεται.
Ποιον λοιπόν εξυπηρετεί αυτή η αργία; Κανέναν! Απλώς είναι συνέχεια μιας πολιτικής, η οποία ως συνήθως χαράσσεται απ΄το υπουργείο Παιδείας δίχως διάλογο και με καθαρά μικροκομματικούς σχεδιασμούς. 

Κύριοι, όσο και αν δεν σας αρέσει,  η εκπαιδευτική πολιτική μιας χώρας  δεν μπορεί να χαράσσεται στο πόδι, δίχως συναινέσεις, δίχως διάλογο, δίχως σαφές σχέδιο και δίχως κοινή, προσυνεννοημένη στόχευση. Είτε σας αρέσει είτε όχι αυτή είναι η ουσία. Και αυτό το τελευταίο και για τους σημερινούς κυβερνώντες και για τους επόμενους. 

6 σχόλια:

  1. Γειά σου Βασίλη!
    Καλώς ήρθες στην καινούργια γειτονιά.
    Οι αναρτήσεις σου έρχονται η μια μετά την άλλη!
    Είναι όλες πολύ ενδιαφέρουσες.
    Μάλλον θα πάρω δουλειά για το σπίτι.
    Για το θέμα, τώρα, που θίγεις, ένα έχω να πω. Έτσι γίνεται όταν ο σκοπός (να τους έχουμε όλους ευχαριστημένους για ψηφοθηρικούς λόγους) αγιάζει τα μέσα (άστοχες νομοθετικές ρυθμίσεις, διακρίσεις, ασυνέπειες κ.λ.π.)
    Γενικά, ο "στενός" χώρος της πολιτικής μου είναι έντονα δυσάρεστος. Η "λογική" που επικρατεί σ'αυτό το χώρο ακυρώνει εντελώς την έννοια της λογικής του μέσου ανθρώπου. Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές φιλοσοφώντας(?) τί μαγικό συμβαίνει στους χαρακτήρες των ανθρώπων που περνούν την είσοδο της Βουλής των Ελλήνων και χάνουν εντελώς το αυτονόητο στου συλλογισμούς τους?
    Ή μήπως δεν διέθεταν, στην πραγματικότητα, χαρακτήρα?
    Καλό μεσημέρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρία, ευχαριστώ για το καλωσόρισμα! Όσο για τους πολιτικούς, όσο μεγαλώννω και "ωριμάζω" πείθομαι ότι τα καλά παιδιά τη βουλή τη βλέπουν μόνο απ΄έξω, άντε να ταϊσουν λίγο και τα περιστέρια. Δεν μπαίνει εκεί μέσα όποιος όποιος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Βασίλη. Καλώς όρισες κι εδώ. Έφερες όλες τις εγγραφές σου όπως είδα από τον Παθ.Πολύ ωραία. Είδα και ότι έγραψες βιβλίο. Μπράβο σου καλοτάξιδο εύχομαι. Θα το διαβάσω προσεχώς.
    Στο θέμα μας τώρα. Βασίλη δεν υπάρχει λογική σε κανένα σχεδιασμό πολιτικό που αφορά τους πολίτες. Θα υπάρχει για την εκπαίδευση; Κι επειδή έχω σύζυγο εκπαιδευτικό ξέρω κάτι παραπάνω γι αυτό μιλώ. Και πιστεύω ότι είτε μας αρέσει είτε όχι η πολιτική για κάθε πτυχή της ζωής μας θα χαράσσεται στο πόδι γιατί αυτό συμφέρει. Συμφέρει η ασάφεια και η προχειρότητα την κρατική εξουσία. Και μάλιστα η προχειρότητα είναι Θεός τους. Λυπάμαι...και τους ψηφίζουμε εμείς!!!
    Καλή συνέχεια και καλή προσαρμογή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά να είσαι Άννα, χαίρομαι που τα λέμε, χαίρομαι που σιγά σιγά ξαναστηνόμαστε .....

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα. Με το καλό στη νέα μας γειτονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα από μένα Κώστα, σιγά σιγά προσπαθώ να ...ξαναστηθώ!
      Όλα θα πάνε καλά!

      Διαγραφή

Όλα τα σχόλια σας με χαροποιούν και τυγχάνουν απάντησης.

Νάρκισσος, ο μυθικός ωραιοπαθής!

    « Αυτός που ερωτεύεται τον εαυτό του δεν θα έχει αντίπαλους ».  -Βενιαμίν Φραγκλίνος Ο Νάρκισσος είναι ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας της...