Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Ξανθίππη Καραθανάση

  Είναι απίστευτο πως κάποιες φορές,  μια τηλεοπτική εκπομπή μπορεί να σου μάθει
κάποιους καλλιτέχνες, σημαντικούς καλλιτέχνες,  που για κάποιον λόγο έχουν χαθεί, έχουν αποσυρθεί ή ασχολούνται με άλλα πράγματα. Καλλιτέχνες τους οποίους εσύ αγνοείς και δεν είσαι ο μόνος. Έτσι συνέβη εκείνο το βράδυ της 3ης Απριλίου του 2008, όταν η μαγική της φωνή ξεχύθηκε από τις τηλεοράσεις. Όσοι άκουγαν σταμάτησαν ότι έκαναν, έστησαν αυτί και για μια στιγμή μόνο αναρωτήθηκαν αν ήταν αληθινό αυτό που άκουγαν. Κι αυτό δεν συνέβη μόνο σε μένα εκείνο το βράδυ αλλά και σε χιλιάδες άλλους τηλεθεατές  στην πατρίδα μας, παρακολουθώντας τη μουσική εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου: Στην υγειά μας, από την ΕΡΤ.

  Μιλώ για την τραγουδίστρια Ξανθίππη Καραθανάση, που το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της φωνής της δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. 

  Βέβαια για τους λάτρεις της παραδοσιακής μας μουσικής, η Ξανθίππη Καραθανάση ήταν γνωστή για τα δημοτικά μακεδονίτικα που τραγουδούσε στην περιοχή της Χαλκιδικής, όπου πια διαμένει.  Μα και οι λάτρεις των μπουατ της δεκαετίας του 60 την γνώριζαν. Και οι φίλοι του έντεχνου της δεκαετίας του 70, όπου συμμετέχει στον δίσκο του Μαρκόπουλου: Τραγούδια του Νέου πατέρα και στη συνέχεια βγάζει προσωπικό δίσκο με τραγούδια των Χατζιδάκι, Πλέσσα, Χατζηνάσιου. Διότι τότε έκανε καριέρα στην Αθήνα. Οι περισσότεροι όμως την ανακαλύψαμε εκείνο το βράδυ.  Τώρα γιατί τα παράτησε όλα και εγκαταστάθηκε από την Αθήνα  στην Χαλκιδική η επίσημη εκδοχή είναι για να αφοσιωθεί στην οικογένειά της. 

  Η επιτυχία της εκπομπής εκείνης ήταν τόσο μεγάλη, ώστε την επομένη τηλεοπτική χρονιά, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, να ξαναγίνει εκπομπή αφιερωμένη στην μεγάλη τραγουδίστρια και μία τρίτη στις 9 Φεβρουαρίου 2013 με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Νέων του Δίον.

   Δεν ξέρω πόσοι από εσάς την γνωρίζετε. Αν ναι, τότε ξέρετε για τι μιλάω. Αν πάλι όχι, σας παρακαλώ ακούσετε παρακάτω την εξαίρετη αυτή τραγουδίστρια με την τόσο χαρακτηριστική φωνή σε τρία τραγούδια, από τις εκπομπές αυτές και σίγουρα θα συμφωνήσετε μαζί μου:

  Από την πρώτη εκπομπή το τραγούδι Ένας ευαίσθητος ληστής σε στίχους του Νίκου Γκάτσου και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι


  Από την δεύτερη εκπομπή  το τραγούδι Παράπονό μου σε στίχους του Λάκη Τεάζη και μουσική του Σταύρου Κουγιουμτζή


  Από την τρίτη εκπομπή το τραγούδι Ήλιε μου σε παρακαλώ σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική του Μάνου Λοΐζου


  Και κλείνω με ένα παραδοσιακό τραγούδι του γάμου από την περιοχή της Χαλκιδικής, το Έβγα μάνα μου






10 σχόλια:

  1. Πολύ μεγάλη φωνή και βραβευμένη καλλιτέχνης!! Μεγάλωσε πια...τέτοιες φωνές δεν βγαίνουν ξανά. Πολύ ωραία και τα τραγούδια που επέλεξες. Πάω να τα απολαύσω ξανά.
    Καλησπέρα Βασίλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι, το μέταλλο της φωνής της είναι αξεπέραστο. Σίγουρα μια από τις μεγάλες φωνές της Πατρίδας μας!
    Την Καλημέρα μου, Άννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάλιστα! Ας είσαι καλά βρε Βασίλη μου που, με την πρότασή σου, θυμόμαστε ξανά μια πραγματική και αισθαντική καλλιτέχνιδα. Από εκείνες τις κλασικές μορφές που, διαχρονικά λάμπουν και μιλούν στην καρδιά μας. Σε ευχαριστούμε φίλε, να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι από τις μεγάλες του ελληνικού τραγουδιού, που για κάποιον λόγο δεν απόλαυσε το μέρος της δημοσιότητας που της αναλογούσε!
      Την Καλημέρα μου, Γιάννη!

      Διαγραφή
  4. Εξαιρετική φωνή αλλά και ερμηνεία.
    Απόλαυσα όλα τα τραγούδια.
    Σ' ευχαριστούμε Βασίλη.
    Χρόνια Πολλά και καλή Φώτιση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μαρία, είναι μια εξαίρετη φωνή, που το άκουσμα της σε εντυπωσιάζει με τη μία και πολύ καλή ερμηνεύτρια.
      Χρόνια Πολλά!!

      Διαγραφή
  5. Την είχα γνωρίσει από ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα, ίσως να ήταν κι αυτό που αναφέρεις (αν και δεν ήμουν φανατική του Παπαδόπουλου, αλλά είχα σταθεί σε κάποιες εκπομπές του). Μου είχε κάνει εντύπωση θυμάμαι, αφενός ότι ήταν άγνωστη στο ευρύ κοινό και αφετέρου το σπάνιο μέταλλο της φωνής της και η ψυχή που έδινε στις ερμηνείες της. Βασίλη, χαίρομαι ιδιαιτέρως γι' αυτό σου το αφιέρωμα! Έχουμε έναν τεράστιο πλούτο σε δημιουργούς και καλλιτέχνες, που μένει όμως στην αφάνεια. Και προβάλλονται οι ίδιοι και οι ίδιοι...
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτός είναι και ο λόγος της εγγραφής μου αυτής και πολλών άλλων. Να προβάλλω κάποιους πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες, που δυστυχώς για κάποιους λόγους μένουν στη αφάνεια. Ούτε εγώ ήμουν φανατικός των εκπομπών του Παπαδόπουλου αλλά εκείνο το πρώτο βράδυ κόλλησα.
      Την Καλημέρα μου, Μαρία!

      Διαγραφή
  6. Με μουσική αύρα η πρώτη ανάρτηση του έτους Βασίλη.
    Πράγματι πολύ ιδιαίτερη η φωνή της και οι ερμηνείες της και πολύ όμορφο το αφιέρωμα σου.
    Μπράβο.
    Μιας και έρχομαι πρώτη φορά για φέτος στο blog, θα ευχηθώ να έχεις μια ιδιαίτερα δημιουργική χρονιά :)
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η επιλογή αυτή, να παρουσιάσω μουσικό στο ξεκίνημα του χρόνου δεν είναι τυχαία. Προσπαθώ κι εγώ, να ξορκίσω τον χρόνο που μόλις δεχτήκαμε...
      Καλή Χρονιά και δημιουργική και να είναι και για σένα και για όλη την παρέα μας, Μαρίνα!

      Διαγραφή

Όλα τα σχόλια σας με χαροποιούν και τυγχάνουν απάντησης.

Το ζητούμενο είναι η ευτυχία!

  Μετά από πολλά χρόνια, ο Αλέξανδρος επέστρεφε στο πατρικό του, σε ένα ορεινό χωριό της Δράμας. Για χρόνια ζούσε στην Αθήνα, κάνοντας σπο...