Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Στην αγορά του Αλ Χαλίλι


 Η Μαρία από τότε που άκουσε για πρώτη φορά το τραγούδι του Αλκίνοου, μαγεύτηκε με εκείνη την  Αγορά του Αλ Χαλίλι. Έψαξε και βρήκε πληροφορίες, κατέβασε φωτογραφίες, διάβασε τις εντυπώσεις ταξιδιωτών, οι οποίοι είχαν την τύχη να την επισκεφτούν. Και κάθε ψηφίδα που πρόσθετε στο νοητικό της χάρτη, την έκανε να αγαπάει αυτόν τον άγνωστό της τόπο, ακόμα περισσότερο. Και παράξενα!

  Διότι όσες περισσότερες πληροφορίες ελάμβανε, τόσο πιο οικείος, τόσο πιο δικός της, τόσο πιο γνώριμος της ήταν αυτός ο τόπος, η Αγορά του Αλ Χαλίλι στο κέντρο του μουσουλμανικού τομέα του Καΐρου. Το κακό ήταν ότι όσα έφτιαχνε με τη φαντασία της δεν τα κράτησε για τον εαυτό της αλλά τα εκμυστηρεύτηκε στις φίλες της. Κι εκείνες την πήραν στο ψιλό! Και πώς μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν η ιστορία που έπλασε έλεγε, ότι σε κάποια άλλη ζωή της, πρέπει να ζούσε εκεί; Και δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό. Πρόσθεσε και λεπτομέρειες, που σίγουρα όποιος τις άκουγε, έμενε με το στόμα ανοιχτό. Ότι ήταν η νεότερη γυναίκα ενός πλούσιου αργυροχρυσοχόου, από εκείνους που έχουν εκείνα τα μικρά τιγκαρισμένα σε εμπόρευμα μαγαζάκια, στον πιο κεντρικό δρόμο της αγοράς! Αποκάλυψε, ότι πίσω, χαμένο στα δαιδαλώδη στενοσόκακα, βρισκόταν το εργαστήρι του με αρκετούς έμπειρους τεχνίτες, να φτιάχνουν ότι ασημένιο ή χρυσό στολίδι, ζητούσε η πελατεία του. Από το φίδι της Αιγύπτου σε βραχιόλι ως αμπρακάμους κάθε μεγέθους για να φοράνε οι γυναίκες στο λαιμό τους. Και το σπίτι τους λίγο παραπέρα, με μια βαριά πόρτα την οποία ελάχιστοι είχαν την τύχη να διαβούν πλην του αφέντη της, αλλά και με τα πολυτελή δωμάτια με τα πλούτη τους, τα οποία έκρυβαν ακόμη κι από τις ακτίνες του ήλιου, που φώτιζε πλουσιοπάροχα όλη την περιοχή τους. Κι όταν αυτός αποκαμωμένος έγερνε πίσω από τις πυραμίδες, όλες οι γυναίκες του σπιτιού ανέβαιναν στο δώμα του κτιρίου, για να γευτούν τη δροσερή αύρα του ελάχιστου αέρα, που έφτανε ως εκεί, από τον ζωοδότη Νείλο. Ήταν η μικρότερη και την πρόσεχαν το ίδιο όσο και την ζήλευαν, βλέπεις οι εντολές του αφέντη της, ήταν νόμος σε εκείνο το σπίτι. 

Και τότε άρχιζαν τα πειράγματα, έτσι κάνουν οι καλές οι φίλες, που αγαπιούνται πραγματικά, ότι έχουν να πουν, το λένε μπροστά σου, όσο σκληρό κι αν ακούγεται. Στην αρχή χαχανίζοντας της έλεγαν ότι, καλό ακούγεται αυτό το παραμύθι της Χαλιμάς. Μα στη συνέχεια αγρίεψαν τα πράγματα. Αναρωτιούνταν για παράδειγμα αν κοιμόταν μαζί του και πόσο χρονών ήταν ο πλούσιος αργυροχρυσοχόος της. Κι αν είχε προλάβει να κάνει παιδιά μαζί του. Ή ποια ήταν τα ακριβά δώρα που της έκανε στο γάμο της ή αν είχε κανέναν ωραίο γιο, από τις άλλες γυναίκες του, στην ηλικία της  για να τον γλυκοκοιτάζει και μετά έσκαγαν κοκκινίζοντας στα γέλια. Μικρές ήταν, ακόμη δεν είχαν τελειώσει το Λύκειο, μα όλα αυτά που τους αφηγούνταν, τους φαίνονταν τόσο μα τόσο αλλόκοτα. Κι εκείνη;

Πείσμωνε όλο και πιο πολύ! Όχι κακία δεν τους κρατούσε, φίλες ήταν από μικρά παιδιά. Η κάθε μια τους είχε τα κουσούρια της. Για λίγο μόνο σφάλιζε το στόμα της, μέχρι να της περάσει το φούρκισμα της και ορκιζόταν, δυνατά, για να την ακούσουν όλες τους, ότι το πρώτο πράγμα που θα έκανε μόλις μάζευε χρήματα, θα ήταν να επισκεφτεί την Αγορά του Αλ Χαλίλι, κι αν ήταν τυχερή και το σπίτι, που είχε τελευταία, ονειρευτεί τόσες πολλές φορές.

Μα τα χρόνια πέρασαν, τελείωσε το σχολείο, οι παλιές φιλίες σκόρπισαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, τελείωσε τη σχολή της Νοσηλευτικής, που πάντα επιθυμούσε. Παντρεύτηκε ένα καλό παλικάρι, όχι από έρωτα, την αγαπούσε όμως, έκανε και δυο παιδιά, μόλις μεγάλωσαν λίγο, προσλήφθηκε σ' ένα Νοσοκομείο κοντά στο σπίτι της, όλα φαίνονταν ότι είχαν πάρει το δρόμο τους. Βάρδια σε διαφορετικό οχτάωρο κάθε μέρα, στην επιστροφή να κάνει κι όλη τη λάντζα του σπιτιού, φαγητό, να δει και τα παιδιά για το σχολείο και μετά να προσπαθεί να συμπληρώσει και τον ύπνο που της έλειπε. Δεν ήταν αμέτοχος ο άντρας της στις υποχρεώσεις του σπιτιού, αναπλήρωνε όσο μπορούσε τα κενά όταν εκείνη έλειπε, αλλά αν δεν έβαζε κι εκείνη το χέρι της, τα πράγματα δεν γίνονταν όπως έπρεπε. Λεφτά δεν περίσσευαν αλλά δόξα τω Θεώ, τα έβγαζαν πέρα. Πού λόγος για το ταξίδι των ονείρων της;

 Μα εκείνο το καταραμένο το τραγούδι, τριάντα χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία, ακόμη παίζει στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις κι αν καμιά φορά τύχει να το ακούσει, νοσταλγεί τα νιάτα της, τη ξεγνοιασιά της, τα αθώα της όνειρα, τα πειράγματα των συμμαθητριών της και μελαγχολεί. 

Ποτέ δεν ξέχασε η Μαρία τον όρκο της. Το ταξίδι στην Αγορά του Αλ Χαλίλι που τόσο της συντάραξε στη νιότη της, θα το έκανε κάποια στιγμή. Με τον άντρα και τα παιδιά της, με παρέα, μόνη της... το ταξίδι αυτό θα το έκανε πραγματικότητα μια μέρα. Το μόνο όμως, που σίγουρα δεν θα έψαχνε να βρει, θα ήταν το σπίτι του πλούσιου αργυροχρυσοχόου, με τα πολυτελή δωμάτια και το δώμα, όπου μαζεύονταν όταν βράδιαζε. Είχε μπουχτίσει από νοικοκυροσύνη και τέτοια!

Ίσως όμως, μέσα στα στενά σοκάκια κάτω από τις πολύχρωμες τέντες, με τα χρώματα τα πολλά, τις φωνές των εμπόρων, τα αρώματα και τα μυρωδικά, τον κόσμο τον πολύ που πηγαινοέρχεται, Άραβες και ξένους, μπορέσει να νιώσει έστω για μια στιγμή μόνο, σαν τη βασίλισσα της Θήβας, η οποία ψάχνει ακόμη τον χαμένο της Φαραώ από την όαση της Σίβας. 

Και ποιος ξέρει; Έστω κι αργοπορημένα, ίσως αυτή σταθεί πιο τυχερή, ίσως αυτή μπορέσει να τον βρει!



  Ευχαριστώ την Μαίρη από την Γήινη Ματιά , για την ευκαιρία που μας δίνει, να γράψουμε αλλά κυρίως να διαβάσουμε όμορφες δουλειές των συνοδοιπόρων μας, σε αυτό το όμορφο δρώμενο!



23 σχόλια:

  1. Μα τι τέλεια αρμονία ιστορίας και φωτογραφίας! Με μουσική υπόκρουση το τραγούδι του Αλκίνοου, που όντως παραπέμπει στην αγορά του Αλ Χαλίλι. Υπέροχη περιπλάνηση στο χώρο και την ιστορία, αλλά και ό,τι συμβολιζει για την ηρωίδα αυτό το ταξίδι. Ο προορισμός είναι πολλές φορές και η αφορμή για ένα νέο ξεκίνημα. Εξαιρετική η συμμετοχή σου, Βασίλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, Μαρία για τα καλά σου λόγια! Ο προορισμός είναι η αρχή για ένα νέο ξεκίνημα, αν φυσικά τολμήσεις να κάνεις το ταξίδι!
      Την Καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  2. Τι όμορφη ιστορία Βασίλη μου ποτισμένη όνειρα εξωτικά με παιδική αθωότητα σμιλεμένα! Πραγματικά με ταξίδεψε στο όνειρο της το παιδικό με τα δώματα και τα μαγαζάκια και τα στενοσόκακα! Σ' ευχαριστώ πολύ Βασίλη μου να είσαι πάντα καλά και κοντά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε η ιστορία μου! Κι εγώ να σε ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά, για το ότι σηκώνεις την ευθύνη της διοργάνωσης αυτού του όμορφου δρώμενου.
      Την Καλημέρα μου, Mary

      Διαγραφή
  3. Αχ βρε Βασίλη! Αχ βρε Βασίλη! Ζωγράφισες αγαπημένε φίλε, το ξέρεις; Αυτό το ταξίδι στο όνειρο, αυτό το κρέμασμα στα άδολα νεανικά μας όνειρα, αυτή η φαντασία, που πλέκει ταξίδια ανείπωτα και άφρενες καταβάσεις.
    Λάτρεψα τη Μαρία, Βασίλη. Την ακολούθησα σ' αυτό το δικό της deja-vu, που τόσο μα τόσο καρτερούσε και σχεδίαζε.
    Τόσο την αγάπησα, Βασίλη, που θα σου πρότεινα, φίλε μου, να δώσεις συνέχεια σε τούτο σου το υπέροχο διήγημα. Και να το περπατήσεις ως εκεί στο Κάιρο, στην αγορά του Αλ Χαλίλι. Με τη Μαρία να το ζει, ανάμεσα σε ότι ονειρεύτηκε και πόθησε. Να το κάνεις φίλε μου! Δώσε συνέχεια σ' αυτό σου το διήγημα. Πίστεψέ με, έχει να δώσει πάρα πολλά.
    Την ευγνωμοσύνη και το σεβασμό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη χαίρομαι που απόλαυσες αυτή την μικρή ιστορία μου. Τώρα αν θα υπάρχει συνέχεια, δεν ξέρω ακόμα. Ίσως το επιχειρήσω κάποια στιγμή, θέλει όμως πολύ περισσότερη δουλειά...
      Την Καλημέρα μου, φίλε!

      Διαγραφή
  4. Όμορφη και πρωτότυπη ιστορία σε ενέπνευσε η εικόνα. Και την απόλαυσα. Πόσα όνειρα δεν κάνουμε στα νιάτα μας! Και πόσα ματαιώνονται στην αγκαλιά της δύσκολης καθημερινόητας. Πολύ καλογραμμένο φυσικά, τι άλλο να περιμένεις κανείς από σένα; Με ζωντανές εικόνες που έπλασε η φαντασία σου και τις ζήσαμε μαζί με την ηρωίδα σου. Μπράβο Βασίλη
    Καλησπέρα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Άννα που σου άρεσε. Ήθελα αν βάλω τον αναγνώστη μέσα στην ιστορία, και γι΄ αυτό είναι απαραίτητες οι εικόνες.(περιγραφές)
      Την Καλημέρα μου, Άννα!

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραία και απολαυστική η ιστορία σου Βασίλη δείχνει τα παιδικά νεανικά όνειρα την ανέμελη ζωή που την πνίγει το πέρασμα του αδυσώπητου χρόνου η πεζή πραγματικότητα .Μέσα στην ψυχή όμως τα όνειρα παραμένουν και κάποια νοητή χρονική στιγμή θα βγουν στην επιφάνεια και θα διεκδικήσουν να γίνουν πραγματικά. Μπράβο σου.
    Θα συμφωνήσω με τον Γιάννη ότι θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ένα αξιόλογο μυθιστόρημα.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι τα νεανικά μας όνειρα, μας οδηγούς πολλές φορές σε όλη μας μας τη ζωή. Αυτή είναι και η κεντρική ιδέα του μυθιστορήματος, που έχω ήδη εκδώσει. αλλά πάλι ίσως να αξίζει ένα τέλος. Ίδωμεν!
      Χαίρομαι, Μαρία που σου άρεσε!
      Την Καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα Βασιλη,
    Μας ταξίδεψες με τη συμμετοχή σου. Ή πιο σωστά, "έβαλες" τη Μαρία, να μας ταξιδέψει. Με την φωνή του Αλκίνοου και πολύβουες εικόνες, βρεθήκαμε στην αγορά του Αλ Χαλίλι, να αντικρίσουμε το εφηβικό όνειρο της Μαρίας. Ένα όνειρο, που παρά τον δρόμο που πήρε η ζωή δεν ξεχάστηκε και που μια μέρα η Μαρία θέλει να το πραγματοποιήσει, γιατί είναι το απωθημένο της.
    Κάποιες λεπτομέρειες της ιστορίας σου ξεμάκρυναν τον νου μου, σε "φιλοσοφίες".
    Για παράδειγμα, ο γάμος όχι από έρωτα - ίσως και να ήταν κοινωνικός συμβιβασμός;!
    Η επιθυμία της, να νιώσει έστω και μια φορά βασίλισσα, το επίκεντρο της προσοχής κάποιου - που σημαίνει πως συναισθηματικά δεν καλύπτεται, δεν νιώθει έτσι.
    Ή η ανάγκη να βρει τον Φαραώ της, που σημαίνει πως δεν τον έχει βρει.
    Ίσως και να ξεμάκρυνε η σκέψη μου δίχως λόγο. Αλλά με έκανε να σκεφτώ, πόσοι άνθρωποι γύρω μας, ζουν μια ζωή που δεν τους καλύπτει, είτε γιατί στηρίχτηκαν στα κοινωνικά πρέπει ή γιατί έτσι "έτυχε"!
    Συγνώμη για το μεγάλο σχόλιο. Το παράκανα αλλά παρασύρθηκα.
    Συγχαρητήρια για την συμμετοχή σου.
    Καλό ξημέρωμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι όχι μόνο διότι σου άρεσε η ιστορία μου, αλλά και διότι βρήκες πατήματα για να φιλοσοφήσεις...
      Υπάρχουν πολλά θέματα, πάντα υπάρχουν, που αφήνουν ανικανοποίητο τον άνθρωπο. Μας ζώσουν τα όνειρα και η δύναμη να τα πραγματοποιήσουμε. Αλλά και πάλι τίποτε δεν είναι δεδομένο.
      Νάσαι καλά, Μαρίνα!
      ΥΓ Εγώ πάντως δεν στενοχωρήθηκα για το τόσο όμορφο σχόλιο σου!

      Διαγραφή
  7. Να γιατί μου αρέσει η μίνι σκυτάλη με τις εικόνες της...είναι γιατί ο καθένας μας πλάθει την δική του ιστορία, η οποία έχει τόσο διαφορετικά μονοπάτια!
    Και εσύ μας ταξίδεψες με την ιστορία σου μαζί το γνωστό τραγούδι, και το απωθημένο όνειρο της ηρωίδας σου, που έπλασε στα νιάτα της με την φαντασία της και που η ζωή με την καθημερινότητα της την προσγείωσε, αλλά δεν την πήρε από κάτω, όπως και το πείσμα της, να κάνει αυτό το απωθημένο πραγματικότητα κάποτε. Το εύχωμαι στην ηρωίδα σου.
    Μια πολύ ωραία συμμετοχή, καλή συνέχεια σε ότι κάνεις. καλό σου ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ρούλα! Αυτό μυ αρέσει κι εμένα σε αυτά τα δρώμενα. Οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης, που έχει να δώσει ο καθένας μας.
      Οι διαφορετικές ιστορίες, που διαβάζω και χαίρομαι.
      Την Καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  8. Ενα όνειρο που δεν το σβήνει ο χρόνος.....αλλά μένει πάντα στην ακρη του μυαλού και ζωντανεύει από ήχους, μυρωδιές, εικόνες.....Ομόρφα μας ταξίδεψε η Μαρία και το όνειρό της στην Αγορά του Αλ Χαλίλι μέσα από την καλογραμμένη ιστορία σου φίλε Βασίλη, που πραγματικά απόλαυσα....κι εμένα αυτή η φωτό με έχει συναρπάσει και αναζητώ την έμπνευση γιά να γράψω την δική μου ιστορία....ελπίζω να προφθάσω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι, που σου άρεσε η ιστορία μου, Κλαυδία! Η Μαρία αναζητεί ακόμη το όνειρο της, το ερώτημα είναι, αν αυτό μπορεί να εκπληρωθεί!
      Την Καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  9. Βασίλη μου, το φυσάω και δεν κρυώνει τόσην ώρα! Μα, βαλτός είσαι βρε παιδάκι μου; Πάνω που πάω να ξεχαστώ από τα ταξίδια (ψέματα, δεν "ξεχνιέμαι" ποτέ, συνεχώς ψάχνω!), έρχεται η Μαρία σου και με στέλνει ξανά πίσω στο Κάιρο και στην αγορά τού Αλ Χαλίλ, που αν είχε πάει κι εκείνη τόσα χρόνια που την ονειρεύεται, θα την είχε απομυθοποιήσει όπως κι εγώ, και θα είχε ησυχάσει το κεφάλι της! 😉 Η γραφή σου έχει πάντα πολύ ενδιαφέρον, γιατί απορροφά τον αναγνώστη και τον παρασύρει μέχρι και Αίγυπτο, μη σου πω! 😊 Στ' αλήθεια τώρα, η συγκεκριμένη αγορά δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Όλες οι αραβικές χώρες που σέβονται τον εαυτό τους, έχουν παρόμοιες αγορές, ωστόσο εικάζω ότι πολλά χρόνια πριν, θα ήταν πρωτοπόρα. Εν κατακλείδι, ο καλύτερος τρόπος για να μην μας στοιχειώνουν τα όνειρά μας, είναι να τα κάνουμε πραγματικότητα, οπότε περνούν στο στάδιο τής απομυθοποίησης και ησυχάζει το κεφάλι μας! Καλό σου τριήμερο! 🌼

    https://pistos-petra.blogspot.com/2021/12/30.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα και η γραφή, ένα ταξίδι είναι, Πέτρα, Κι εδώ, η Μαρία, ζει με έναν μύθο, ο οποίος δημιουργήθηκε από ένα πολύ όμορφο τραγούδι, για το οποίο είμαι σίγουρη ότι όλοι μας έχουμε σιγοτραγουδήσει κάποτε. Τον χρειαζόμαστε τον μύθο στη ζωή μας, έστω κι αν κάποια στιγμή μπορεί να γκρεμιστεί, ακόμη και με πάταγο. Εδώ η πρωταγωνίστρια μου ακόμη ελπίζει.. ίδωμεν, διότι ετοιμάζω τη συνέχεια!!!
      Την Καλημέρα μου!

      Διαγραφή
    2. Παρακολουθώ πάντα τα ταξίδια σου, μου αρέσουν ιδιαίτερα οι φωτογραφίες σου, μέσα από την καθημερινότητα δίνουν μια αίσθηση αληθινού ταξιδιού, το οποίο θα θέλαμε κι εμίς να κάνουμε κάποια στιγμή!

      Διαγραφή
  10. Ταξίδεψα κι εγώ μαζί με τη Μαρία σου, φίλε Βασίλη!
    Αγαπημένος προορισμός η Αίγυπτος, θα ήθελα πολύ να βρεθώ εκεί, οπότε εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία για ταξίδι που μας έδωσες.
    Περιμένω κι εγώ τη συνέχεια.
    Πολύ μυστήριο προμηνύεται.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που έκανε αυτό το ταξίδι με την Μαρία, Ρένα! Στην Αίγυπτο, που όλοι μας έχουμε κάποια στιγμή ονειρευτεί, κάποιοι είχαν και την τύχη να την επισκεφτούν. Η ιστορία, θα έχει συνέχεια, δεν θα αποκαλύψω περισσότερα όμως τώρα.
      Την Καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  11. Αχ τι μας κάνει ένα τραγούδι... μας ταξιδεύει μαζί με την ωραία γραφή σου Βασίλη. Εικόνες και αρώματα Ανατολής πέρασαν από μπροστά μας.
    Εξαιρετική η συμμετοχή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα τα σχόλια σας με χαροποιούν και τυγχάνουν απάντησης.

Μάνος Χατζιδάκις (τρία τραγούδια)

   Ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της πατρίδας μας ήταν ο  Μάνος Χατζιδάκις . Μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη αναδημιούργησαν την ελληνι...