Παρά την αγάπη και το σεβασμό που έχω για το Άγιον Όρος, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα θέμα. Αυτό της χρήσης των περίφημων χρυσόβουλων!!
Ήταν γνωστό ότι στις βιβλιοθήκες του Αγίου Όρους υπήρχαν μεταξύ των άλλων θησαυρών και κτητορικοί τίτλοι. Προσωπικά φανταζόμουν ότι οι τίτλοι αυτοί είχαν μουσειακή αξία ή το πολύ πολύ καθόριζαν το δικαίωμα κτήσης των μονών επί του Όρους. Φανταζόμουν ότι μετά από τόσον καιρό... τα εκτός Όρους εδάφη,  είχε φροντίσει το Ελληνικό κράτος να τα αποδώσει σε αυτούς που μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν. Δεν μιλώ για διαμερίσματα και άλλα ακίνητα που υπήρχε συνεχή σχέση εκμετάλλευσης από τις μονές. Μιλώ για τη Βιστονίδα, για τις ακτές στο νομό Καβάλας και στο νομό Χαλκιδικής και αλλού.
Πίστευα ότι το κράτος μας είχε φροντίσει να δώσει τίτλους ιδιοκτησίας στους ανθρώπους που καλλιεργούσαν τις εκτάσεις αυτές ή ζούσαν σε αυτές. Στη χειρότερη περίπτωση ότι τα είχε διεκδικήσει και τα είχε αποκτήσει το κράτος μας. "" Αθεράπευτα ρομαντικός,"" θα πείτε!! Έτσι φαίνεται!!!
Δεν θα αναλύσω πως τις απέκτησαν τις περιουσίες αυτές τα μοναστήρια, σε ιστορικές περιόδους που επικρατούσε το φεουδαρχικό σύστημα ( Βυζάντιο και Τουρκοκρατία ). Πίστευα ότι σε μια ελληνική δημοκρατία, που προήλθε από επανάσταση ενάντια στους Τούρκους, κάποια πράγματα ήταν αυτονόηταΑλίμονο!! Τί ρομαντικός!!
Αλλά και το δικαστικό μας σύστημα! Που προτάσσει το θρησκευτικό συναίσθημα των κρινόντων έναντι των νόμων, των πολιτών και του περί κοινού δικαίου αίσθημα!
Οι πολιτικοί μας, που υπογράφουν ανταλλαγές και παραχωρήσεις, ποιων πραγμάτων αλήθεια, του παππού τους;;;;;
Ντροπή σε όλους!!!
Εύγε στους δημοσιογράφους, που όχι άμοιροι σκοπιμοτήτων κατόρθωσαν να φέρουν στην επιφάνεια το σκάνδαλο αυτό!
Περισυλλογή σε εμάς!! Σκεφτείτε! Θα γίνουμε άραγε ποτέ σοβαρό κράτος;