Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Flashmob

 

  Flash mob.. Ανακάλυψα τον όρο στο YouTube, καθώς έβλεπα κάποια πολύ όμορφα και ευφάνταστα, απρόσμενα δρώμενα δρόμου. Έτσι θα τα έλεγα εγώ, αλλά ήδη ο ξενικός όρος έχει καθιερωθεί παντού, οπότε μένω κι εγώ σε αυτόν.

Σύμφωνα με την Βικιπαίδια, flashmob νοείται μια σύντομη εκδήλωση σε δημόσιο χώρο, από ομάδα ανθρώπων, που ξαφνικά εμφανίζονται από το πουθενά, και μετά το δρώμενο τους διαλύονται σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. Επιτυχημένο θεωρείται αν φανεί αυθόρμητο και προκαλέσει την έκπληξη στους τυχόν θεατές τους. 

  Στο YouTube, κυκλοφορούν εκατοντάδες σχετικά βίντεο, άλλα πρόχειρα, άλλα που φαίνεται ότι από πίσω τους υπάρχουν πολλές ώρες πρόβας, άλλα όμορφα και άλλα αδιάφορα, από ερασιτέχνες ή επαγγελματίες καλλιτέχνες. Μάλιστα, τώρα τελευταία, την μόδας ήταν οι προτάσεις γάμου, με τρόπο που αφήνει σίγουρα άφωνη την υποψήφια νύφη. 

  Αλλά η σημερινή μου εγγραφή δεν χρειάζεται πολλά λόγια, καλύτερα είναι να σας παρουσιάσω κάποια από αυτά, που εμένα μου άρεσαν περισσότερο:

 Το πρώτο είναι από την Ottava του Καναδά, γίνεται με την ευκαιρία του τοπικού ελληνικού φεστιβάλ το 2011 και έχει θέμα το κλασσικό συρτάκι Zorbas.  Το ωραίο εδώ είναι ότι και οι "άσχετοι" θεατές, στο τέλος γίνονται συμμετέχοντες.


  Το δεύτερο είναι από το παλιό λιμάνι των Χανίων το 2014, όπου όλα φαίνονται φυσιολογικά, οι άνθρωποι πίνουν τον καφέ τους χαλαρά, όταν από το πουθενά ξεκινά ένας απίστευτος πεντοζάλης από όλον τον κόσμο. Προσέξτε την λεπτομέρεια του μικρού στην αρχή, που δίνει το σύνθημα με το νταούλι, για να ξεκινήσει όλο το δρώμενο. 


  Το τρίτο γίνεται στην Ισπανία 2012, στα πλαίσια του εορτασμού των 130 χρόνων από την ίδρυση της της τράπεζας Sabadell με τίτλο "είμαστε όλοι Sabatell". Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα Valles, τα μέλη της όπερας Amics και η ομάδα Coral Belles Arts. Το μουσικό κομμάτι είναι το γνωστό όλους μας: Η ωδή στη χαρά που μελοποίησε ο Μπετόβεν σε στίχους του Φρίντριχ Σίλερ.

   Το τέταρτο είναι από τη Βερόνα της Ιταλίας, του 2014, με τη συμμετοχή τοπικών συγκροτημάτων πάνω στο πολύ γνωστό: "Peter Gunn Theme" των Blues Brothers. Η πολύ μεγάλη οργάνωση είναι εμφανής αλλά εξίσου και το άριστο αποτέλεσμα.

  Αυτά λοιπόν είναι κάποια παραδείγματα, ενός πολύ όμορφου δρώμενου, που το συναντάμε σε όλον τον κόσμο. Μου έκαναν εντύπωση στα σχόλια που διάβασα, κάτω από το τρίτο βίντεο (μπορείτε να τα δείτε κι εσείς), όπου πολύς κόσμος νοσταλγεί τις ημέρες εκείνες που μπορούσε να κυκλοφορεί ελεύθερος στις πλατείες των πόλεων του και αν ήταν τυχερός να απολαύσει ένα τέτοιο δρώμενο. Άλλοι πάλι συγκινούνται διότι ήταν εκεί και άλλοι απλώς και μόνο με την απίστευτη αίσθηση που προσλαμβάνουν από την παρακολούθηση του βίντεο.

   Όπως κι εγώ, πιστεύω κι εσείς, βλέποντάς τα, θαυμάζω και τους συντελεστές τους αλλά και τον άνθρωπο που είναι ικανός να δημιουργεί πέρα από τα καθιερωμένα, που είναι ικανός να προωθεί τον πολιτισμό  του και να τον κάνει προσιτό στον καθένα, με τρόπο όμορφο, με τρόπο που τιμά τον ίδιο. Η δύναμη της ειρηνικής συνύπαρξης όλων μας είναι αυτή.





10 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία ανάρτηση για ένα δρώμενο που δεν είχα ιδέα. Πολύ όμορφο Βασίλη. Ειδικά αυτά που φαίνονται-και ας μην είναι- αυθόρμητα. Μ'αρέσει πολύ και ναι ακόμη και παρακολουθώντας τα βίντεο σκέφτομαι την ελευθερία που είχαμε και χάσαμε και δεν την εκτιμούσαμε επειδή τη θεωρούσαμε δεδομένη.
    Σ'ευχαριστώ γι αυτό το πρωινό το όμορφο που μας χάρισες
    Λατρεύω αυτήν την πλευρά του ανθρώπου που προάγει πολιτισμό και συνυπάρχει με όλους.
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Άννα! Κάποια πράγματα τα θεωρούσαμε δεδομένα, ίσως τώρα, μετά την πρωτοφανή αυτή κρίση, να εκτιμήσουμε διαφορετικά τη ζωή μας.
      Την Καλημέρα μου!!!

      Διαγραφή
  2. Εκτός του ότι όντως είναι μια πανέμορφη αναφορά θα πρέπει να πω πως με συγκίνησε κιόλας! Πάντα μου κάνουν εντύπωση οι όμορφες γεμάτες χαρά και ενότητα αντιδράσεις του ανθρώπου, μέσα σε έναν κόσμο που η κακία και η παρανομία προσπαθούν να του υποσκάψουν τα θεμέλια! Βασίλη μου το ευχαριστήθηκα φοβερά! Πολλά μπορούμε να κάνουμε αν έχουμε θέληση και να ξαφνιάσουμε το σύμπαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που το θέμα αυτό σου άρεσε. Πράγματι είναι ένα νέο είδος πολιτισμού, που προϋποθέτει τη συνεργασία πολλών, που αναδεικνύει την ομορφιά της κοινής δράσης. Νασαι καλά Μαρία!

      Διαγραφή
  3. Είναι από τις αναρτήσεις και τα διαβάσματα αυτά, Βασίλη μου, που μου άλλαξαν ριζικά διάθεση! Αγαπητέ φίλε, ίαμα η επιλογή σου αυτήν την στιγμή. Κοίτα να δεις τώρα πως μπορεί να γίνει ένα ολάκερος κόσμος. Εντάξει, σίγουρα υπάρχει οργάνωση, σίγουρα υπάρχει ομάδα που το ξεκινά αλλά η γενίκευσή του είναι εκπληκτική. Έμεινα λίγο στα Χανιά καθώς αυτό είναι και πιο "κοντά μας" κοινωνικά και συγκινήθηκα τόσο που δεν ξέρω τι να σου πω.
    Σε ευχαριστούμε που μας γέμισες με ομορφιά φίλε μου.
    Θα το δείξω στις κόρες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι η δύναμη της παγκοσμιοποίησης. Είναι εύκολο να γενικευτεί μια δράση, αυτή η συγκεκριμένη είναι ιδιαιτέρως όμορφη, ο κάθε λαός όμως να την πραγματοποιεί σύμφωνα με την δική του ιδιοσυγκρασία. Χαίρομαι που σου άρεσε, την Καλημέρα μου Γιάννη!

      Διαγραφή
  4. Τέλεια ιδέα είχες Βασίλη! Το ισπανικό δρώμενο το είχα δει πιο παλιά, αφού κυκλοφορούσε ευρέως στο διαδίκτυο. Αν όντως είναι αυθόρμητα, μα κι αν ακόμα δεν είναι, αποτελούν μια μαγική όαση στη ζούγκλα της πόλης. Απόδειξη τι μπορούν να καταφέρουν οι άνθρωποι όταν βγαίνουν απ' τον ατομικισμό τους και φτιάχνουν αυτοσχέδιες "ορχήστρες". Σε καιρούς φτωχούς από πολιτισμό, είναι αυτή η νέα τάση για μουσικές του δρόμου, με ταλαντούχους ανθρώπους που εκφράζονται μέσα απ' τη μουσική. Υπέροχο!!!
    ΥΓ. Συγκινούμαι με τον ενθουσιασμό στα πρόσωπα των περαστικών. Γλυκαίνουν τα πρόσωπα, χαμογελούν και ημερεύουν ξαφνικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο στην επισήμανσης σου. Τα πρόσωπα των ανθρώπων, που ανυποψίαστοι βρίσκονται μπροστά σε ένα τέτοιο θέμα, να γλυκαινουν, να χαίρονται... δείχνει την μεγάλη ανάγκη μας για όμορφα πράγματα.
      Την Καλημέρα μου, Μαρία!

      Διαγραφή
  5. Τον ήξερα τον όρο Βασίλη, αλλά χάρηκα που ασχολήθηκες με αυτό. Μου υπενθύμισες μέσα από την ανάρτηση σου, όμορφα βιντεάκια που μας θυμίζουν πόσο δημιουργικός είναι ο άνθρωπος όταν θέλει.
    Μακάρι, πάντα να βρίσκουμε τη δύναμη, να χαρίζουμε οι άνθρωποι, ο ένας στον άλλο χαμόγελα!
    Καλό Σαββατόβραδο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γράφοντας αυτό το θέμα, συνειδητοποίησα, πόση ανάγκη έχει ο άνθρωπος για τέτοιου είδους θεάματα. Απρόσμενα, εμπνευσμένα από τον παγκόσμιο πολιτισμό μας αλλά και με τις ιδιαίτερες τοπικές πινελιές. Η θετική δύναμη του ανθρώπου.
      Την Καλημέρα μου, Μαρίνα!

      Διαγραφή

Όλα τα σχόλια σας με χαροποιούν και τυγχάνουν απάντησης.

Το ζητούμενο είναι η ευτυχία!

  Μετά από πολλά χρόνια, ο Αλέξανδρος επέστρεφε στο πατρικό του, σε ένα ορεινό χωριό της Δράμας. Για χρόνια ζούσε στην Αθήνα, κάνοντας σπο...