Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Ελβετία...εντυπώσεις! (μέρος 1ον)

Zurich
Ζυρίχη, φαίνεται το περίφημο ρολόι
του προτεσταντικού Ναού
του Αγίου Πέτρου. Είναι το μεγαλύτερο
 στην Ευρώπη, με διάμετρο 8,7 μ
.
  Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ την Ελβετία, φιλοξενούμενος για λίγες μέρες και έτσι να μπορέσω να γνωρίσω αρκετές πτυχές της πλούσιας αυτής χώρας, της κεντρικής Ευρώπης. Μια χώρα που η ουδετερότητά της, της έχει χαρίσει 200 χρόνια ειρήνης, με τις ισχυρές τράπεζες της, όπου φυλάσσεται μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ρευστότητας (νόμιμης και κρυφής), με το απίστευτο σιδηροδρομικό της δίκτυο, που φτάνει - στην κυριολεξία - παντού, με τις όμορφες εικόνες των καταπράσινων λιβαδιών και των πολλών λιμνών, με την ανεπτυγμένη κτηνοτροφία και την άνθηση του τουρισμού της  κλπ κλπ. Σε αυτή την εγγραφή μου θα περιοριστώ σε κάποια μόνο από αυτά που μου έκαναν εντύπωση, από την δική μου σκοπιά. 
Παλιά πόλη του Sankt Gallen
 Το Sankt Gallen είναι το σημαντικότερο οικονομικό κέντρο  της ανατολικής Ελβετίας. Πόλη με 80.000 κατοίκους περίπου, παρουσιάζει ιδιαίτερη τουριστική κίνηση εξαιτίας της παλιάς της πόλης που διατηρείται αναλλοίωτη όπως τον 18ο αιώνα, τότε που άκμασε λόγω της ανάπτυξης της κλωστοϋφαντουργίας σε αυτήν και του συγκροτήματος του Αββαείου του Αγίου Γάλλου, που η σημερινή του μορφή χρονολογείται από το 1750 περίπου, όπως βέβαια και από την Βιβλιοθήκη της, ίσως η παλιότερη σωζόμενη της Ευρώπης, από το 720 μ.Χ.
Sankt Gallen
Άποψη του ιστορικού κέντρου από ψηλά, με το πράσινο να το περιστοιχίζει.

Το ιστορικό κέντρο είναι όλο πεζοδρομημένο, με πολλά καταστήματα όλων των ειδών, σε όλους τους δρόμους του, με τα παραδοσιακά του κτίσματα άριστα διατηρημένα, καθαριότητα η οποία επιτυγχάνεται αβίαστα από τους ίδιους τους κατοίκους αλλά και από τον τοπικό δήμο καθώς και την απόλυτη αίσθηση ότι τίποτε δεν είναι αφημένο στην τύχη του.
Sankt Gallen
Άποψη της πλατείας Gallusplatz

Στη συνέχεια θα παραθέσω κάποιες φωτογραφίες, με ιδιαίτερες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, που αξίζει ο επισκέπτης να προσέξει. 
Sankt Gallen

Sankt Gallen

Sankt Gallen

Sankt Gallen

Sankt Gallen

Sankt Gallen

Sankt Gallen

Και μια φωτογραφία από την καθημερινή κίνηση σε ένα από τους πεζόδρομους της πόλης (Marktgasse).
Sankt Gallen

Αββαείο του Αγίου Γάλλου
Το συγκρότημα αποτελείται από πολλά κτίσματα στα οποία πέρα από το Ιστορικό Μουσείο της πόλης, τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γάλλου και την περίφημη Βιβλιοθήκη, στεγάζονται και αρκετές δημόσιες υπηρεσίες. Ο αύλειος χώρος του αποτελεί σημείο αναψυχής για τους κατοίκους της πόλης, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου γίνεται το περίφημο φεστιβάλ του Σανκτ Γκάλεν  ή από παρέες νέων ανθρώπων, που απολαμβάνουν την ηρεμία της περιοχής. 
Sankt_Gallen
Το διπλό Καμπαναριό του Καθεδρικού Ναού

Εσωτερικό του Αγίου Γάλλου, ο οποίο έδρασε στη περιοχή
 κατά τον 6ο αιώνα και η μνήμη του εορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου (από Ρωμαιοκαθολικούς και Ορθόδοξους)

Sankt_Gallen
Είσοδος στη Βιβλιοθήκη με την ελληνική επιγραφή: ΨΥΧΉΣ ΙΑΤΡΕΙΟΝ. 
Η βιβλιοθήκη έχει διασώσει πολλά έργα των αρχαίων Ελλήνων,
τα οποία μεταφράστηκαν στα Λατινικά. Μέσα είναι εντυπωσιακή, με τις βαριές, καλά προστατευμένες ξύλινες προθήκες γεμάτες σπάνια χειρόγραφα και βιβλία. Λεπτομέρεια: Για να προστατευτεί το ξύλινο δάπεδο από τους χιλιάδες επισκέπτες που δέχεται κάθε χρόνο, φοράς παντόφλες κάτω από τα παπούτσια σου, προτού εισέλθεις. Περιέργεια σου προκαλούν οι αιγυπτιακές μούμιες που εκτίθενται μαζί με μια τεράστια υδρόγειο σφαίρα.

Sankt_Gallen
Τμήμα του αύλειου χώρου με παρέες παρέες νεαρών να απολαμβάνουν
τη συζήτησή τους στην απογευματινή ηρεμία της περιοχής.

Μετακινήσεις
 Μέσα στις πόλεις τους, δεν υπάρχει το κυκλοφοριακό κουμφούζιο, στο οποίο είμαστε εμείς συνηθισμένοι. Ελάχιστα αυτοκίνητα θα περάσουν από το κέντρο, οι διαβάσεις πεζών (με έντονη κίτρινη διαγράμμιση) είναι ιερές για όλους, τόσο που περνάς δίχως να ελέγξεις αν έρχεται αυτοκίνητο. Απλώς περνάς. Αν έρχεται αυτοκίνητο εκείνο σταματά πολύ πιο πριν. Γενικά οι Ελβετοί διακρίνονται για την ηρεμία τους, δεν βιάζονται, όλα όμως γίνονται στον χρόνο τους. Κορνάρισμα δεν ακούγεται πουθενά. Βέβαια η εικόνα αυτή αλλάζει όταν βγεις στους κεντρικούς αυτοκινητόδρομους, όπου υπάρχει κίνηση, σε άριστους δρόμους όμως από κάθε πλευρά και με απόλυτη τήρηση του ΚΟΚ.
  Τα κύρια μεταφορικά τους μέσα είναι το τρένο, ηλεκτροκίνητο, το οποίο φτάνει όμως παντού, ακόμα και στα πιο ορεινά χωριά. Το τραμ και τα λεωφορεία εντός του αστικού ιστού και το ποδήλατο. Ειδικά για το τελευταίο θα δείτε ποδήλατα κάθε τύπου, ηλεκτροκίνητα, mountain, πόλης να κυκλοφορούν παντού, ακόμα και με ειδικά διαμορφωμένα τρέιλερ όπου σέρνουν τα παιδιά τους. Αντίθετα τα μηχανάκια είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη αξία αν αναλογιστούμε ότι η Ελβετία είναι μια ορεινή χώρα και οι πόλεις της κάθε άλλο από πεδινές είναι. Οι ανηφόρες και οι κατηφόρες βρίσκονται σε κάθε διαδρομή.
Switzerland_train
Τρένο, που περνά κατά μήκος της παραλιακής πόλης του
Rorschach (δίπλα στη λίμνη Κωνστάντζα)

Switzerland_train
Τουριστικά βαγόνια για διαδρομή στη γύρω περιοχή,
συνδυασμός λιμναίας κα ορεινής διαδρομής.

Switzerland_train
Ζυρίχη: Το τραμ δίπλα δίπλα με τα ποδήλατα.

(συνεχίζεται...)

11 σχόλια:

  1. Πωπωπωπω τι εικόνα είναι αυτή βρε Βασίλη μου που μας μεταφέρεις! Λες και βρισκόμαστε σε άλλον πλανήτη στην κυριολεξία. Πολύ όμορφες εικόνες, ενδιαφέρουσες καταστάσεις, εναλλακτικός τρόπος ζωής. Πόσο απέχουμε από όλα αυτά; Μα όσο ένα όνειρο από την πραγματικότητα.
    Όμως, από την άλλη, να δούμε βρε φίλε και τι έχει περάσει αυτή η χώρα και τι η δική μας. Για να μπορέσουμε να κάνουμε και τις συγκρίσεις.
    Βασίλη, το χάρηκα πολύ. Περιμένω τη συνέχεια φίλε να έχω μια πλήρη εικόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα με βασανίζει μια απορία: Όλοι οι πολιτικοί μας γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας των ευρωπαϊκών χωρών καλύτερα από εμάς. Γιατί δεν μεταφέρουν κάτι από τα θετικά τους και σε εμάς; Ναι είναι άλλος κόσμος. Σίγουρα είναι μια χώρα που έχει ειρήνη για διακόσια χρόνια περίπου καθώς και απίστευτο πλούτο αλλά είδα και την Ιταλία ή την Αυστρία, ακόμα και τη Σερβία. Καταστραμμένες όλες τους μετά τον Β΄Π.Π. Φοβάμαι ότι μας αρέσει να ζούμε μίζερα και να αγνοούμε τα πλούσια "χαρίσματα" της δικής μας χώρας. Περισσότερα στις επόμενες εγγραφές μου.
      Την καλησπέρα μου, Γιάννη!

      Διαγραφή
    2. Δύσκολο θέμα βάζεις Βασίλη. Πιθανές απαντήσεις είναι δύο. Δες τι κράτος ανοικοδομήθηκε στην πατρίδα μας μετά το 1949. Ερήμωση, θάνατος, διώξεις, καταστροφή. Χιλιάδες απεγνωσμένοι άνθρωποι κυνηγημένοι εγκατέλειψαν σπίτια και χωριά να γλιτώσουν την οργή του "νικητή" για να σωριαστούν στις πόλεις, στην ανωνυμία μπας και γλιτώσουν.
      Δες το μοντέλο ανάπτυξης που ακολούθησε η αστική τάξη στη χώρα μας. Όταν οι φυσικοί πόροι δηλητηριάστηκαν για μια βλαχο-βιομηχανική "ανάπτυξη", μην ψάχνεις φίλε μου για απαντήσεις.
      Δυστυχώς.
      Καλησπέρα φίλε.

      Διαγραφή
  2. Πωπω τι όμορφα!!
    Κάθε φορά που βλέπω τέτοιες χώρες αναρωτιέμαι γιατί δεν παραδειγματίζομαστε ως προς την καθαριότητα, ως προς το κυκλοφοριακό και τόσα ακόμη..

    Ανυπομονούμε για το δεύτερο μέρος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την ίδια απορία έχω κι εγώ Κατερίνα. Μακάρι να τους μιμούμασταν σε κάποια από τα θετικά τους. Αλλά δεν το βλέπω.
      Την Καλησπέρα μου!

      Διαγραφή
  3. Ελβετία!!!!!!Ήταν όνειρο μου από τα μικράτα μου και ευτυχώς κατόρθωσα να πάω και θα είμαι για πάντα ερωτευμένη μαζί της. Φοβερή χώρα. Και να πω ότι όλα δουλεύουν ρολόι γιατί έτσι θέλουν οι κάτοικοι, ναι; Στη Ζυρίχη όταν είχα πάει υπήρχε ένα πάρκο της δοσμένο στους χρήστες ναρκωτικών και δεν τους έβλεπες εκτός σε καμιά γωνιά. Επίσης θυμάμαι ότι σε κάθε γωνιά των πόλεων υπήρχε και μια κολώνα χαμηλή για να παίρνεις σακκουλάκια για των σκύλων την ανάγκη.Τότε θυμάμαι όλα τα κατασήματα έκλειναν 12 τα μεσάνυκτα. Ακόμη έτσι είναι; Περιμένω το Β' μέρος. Μπράβο Βασίλη χαίρομαι που βρέθηκες εκεί.
    Καλησπέρα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τη Ζυρίχη έκανα ένα σύντομο πέρασμα, θα γράψω στο επόμενο. Για τα μαγαζιά, γενικά σούπερ μάρκετ και εμπορικά κλείνουν νωρίς, στις 7μμ. Τα εστιατόρια κλπ διαμορφώνουν ωράριο όπως θέλουν, Ανοίγουν και κλείνουν ότι ώρα θέλουν και όποτε θέλουν, αλλά γενικά μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, έχουν κλείσει όλα. Περισσότερα σε επόμενες εγγραφές.
      Την καλησπέρα μου, Άννα!

      Διαγραφή
  4. Εξαιρετική ξενάγηση σε μια χώρα που είναι στον αντίποδα της δικιάς μας. Την απάντηση την δίνεις στην αρχή του κειμένου σου "με τις ισχυρές τράπεζες της, όπου φυλάσσεται μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ρευστότητας". Υποδειγματική τάξη και καθαριότητα. Φαντάζομαι πως ήταν μοναδική εμπειρία αυτό σου το ταξίδι. Και στο επόμενο να ευχηθώ, Βασίλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα ήταν μια μοναδική εμπειρία καθώς για μία ακόμα φορά γνώρισα πως μια οργανωμένη πολιτεία φροντίζει να κάνει τη ζωή του πολίτη πιο εύκολη και πως οι πολίτες το σέβονται αυτό. Δυστυχώς όμως τα αυτονόητα αυτών των χωρών είναι ζητούμενα ακόμα στη δική μας.
      Την Καλημέρα μου, Μαρία!

      Διαγραφή
  5. Διάβασα και τις τρεις αναρτήσεις σου για την Ελβετία, Βασίλη μου. Έχω επισκεφθεί την Ζυρίχη ένα καλοκαίρι, και όλη τη χώρα μια Πρωτοχρονιά, όπου έμεινα τουλάχιστον μια βδομάδα. Το πόσες ωραίες εικόνες εισέπραξα, μου τις θύμισαν τώρα οι αναρτήσεις σου.. Όντως, το χρήμα δεν κρύβεται, αλλά ούτε και η τάξη, και η φυσική ομορφιά.. Κάτι ακόμα που με ενθουσιάζει σε αυτές τις χώρες (τύπου Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, που έχω επισκεφθεί επίσης χειμώνα), είναι ότι το χιόνι είναι μέρος τής καθημερινότητάς τους, και δεν την δυσχεραίνει, γιατί λαμβάνονται όλα τα μέτρα και κυκλοφορεί κανείς χωρίς άγχος αλλά και χωρίς ελλείψεις. Πολύ ωραία χώρα! Καλό σ/κ Βασίλη 🌷🌸🌺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι ωραία χώρα μα το πιο σημαντικό είναι, κατά την άποψη μου, ότι οι πολίτες την σέβονται όπως όμως και το κράτος τους, σέβεται αυτούς. Αξίζει μια επίσκεψη στην χώρα αυτή, είναι ακριβή χώρα βέβαια, αλλά οι θετικές εικόνες που προσλαμβάνεις είναι πολλές.
      Την Καλημέρα μου, Πέτρα!

      Διαγραφή

Όλα τα σχόλια σας με χαροποιούν και τυγχάνουν απάντησης.

Το ζητούμενο είναι η ευτυχία!

  Μετά από πολλά χρόνια, ο Αλέξανδρος επέστρεφε στο πατρικό του, σε ένα ορεινό χωριό της Δράμας. Για χρόνια ζούσε στην Αθήνα, κάνοντας σπο...