Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Το ζητούμενο είναι η ευτυχία!

 

Μετά από πολλά χρόνια, ο Αλέξανδρος επέστρεφε στο πατρικό του, σε ένα ορεινό χωριό της Δράμας. Για χρόνια ζούσε στην Αθήνα, κάνοντας σπουδαία καριέρα ως διευθυντής πωλήσεων. Οικογένεια δεν δημιούργησε, αν και για κάποια χρόνια διατηρούσε δεσμό με την Αλίκη, τελικά αποφάσισαν από κοινού ότι δεν ταίριαζαν και χώρισαν. Έτσι απλά και όμορφα, δίχως ανώφελα δράματα. Η βασική αιτία του χωρισμού τους ήταν ότι αυτός ήταν τόσο αφοσιωμένος στη δουλειά του, που η προοπτική του γάμου και τα συνακόλουθά του, ποτέ δεν πήραν κάποια θέση στη σκέψη του. Η Αλίκη μεγαλώνοντας, ανακάλυψε ότι δίπλα του είχε χάσει πολύτιμο χρόνο από τη ζωή της ώστε ο χωρισμός να είναι μονόδρομος για εκείνην, που ποθούσε στην ζωή της την ευτυχία που φέρνει μία οικογένεια. Αυτά όμως έγιναν πριν από αρκετά χρόνια.

  Τώρα πενηνταπεντάρης πια, έχοντας φτιάξει ένα καλό κομπόδεμα, νιώθοντας όλο και πιο στενάχωρα στην μεγάλη πόλη, τα βρόντηξε όλα και αποφάσισε να επιστρέψει στο πατρικό του σπίτι, να το ανακαινίσει κι αν άντεχε τον βαρύ χειμώνα, που θυμόταν από μικρό παιδί, να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί. Ήδη ο χειμώνας είχε φτάσει για τα καλά, σίγουρα δεν θα αργούσαν και τα πρώτα χιόνια και πέρα από κάποια βασικά μερεμέτια στην στέγη και τα κουφώματα δεν είχε προλάβει να κάνει πολλά.

Κλεισμένος τις περισσότερες ώρες της μέρας στο πατρικό του, συνήθως με κάποιο βιβλίο στο χέρι, με τη συντροφιά του ραδιοφώνου και τον ήχο των ξύλων να καίνε στο τζάκι, νιώθει να τον τυλίγει μια ζεστή αγκαλιά αναμνήσεων και γλυκών συναισθημάτων. Αναμνήσεων από την παιδική του ηλικία, που συνοδεύονται με την αίσθηση της αγάπης που απλόχερα του είχαν χαρίσει η δικοί του. Κι όλη αυτή η γλυκύτητα έρχεται σε τέλεια αντίθεση με τη τραχιά ζωής της πόλης, που πρόσφατα εγκατέλειψε. Από τη μία είχε να επιλέξει την ήσυχη ζωή, χαμηλών προσδοκιών μα προσωπικής ηρεμίας κι από την άλλη την γεμάτη καθημερινότητα με το συνεχές τρέξιμο που του χάριζε επαγγελματική καταξίωση και το γεμάτο πορτοφόλι. Θεωρητικά εύκολη η επιλογή, όχι όμως γι΄ αυτόν πια.

Αργά το απόγευμα εκείνου του Δεκέμβρη, λίγο ήθελε για να σκοτεινιάσει, άκουσε ένα διστακτικό κτύπημα στην πόρτα. Μετά από λίγο επαναλήφθηκε, αυτή τη φορά με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα Παραξενεύτηκε, οι λίγοι κάτοικοι του χωριού τέτοια ώρα είχαν κλειστεί στα σπίτια τους, παρέα με την τηλεόραση που έπαιζε στη διαπασών. Αφού τσάκισε τη σελίδα που διάβαζε στην πάνω γωνία της, άφησε το βιβλίο στο τραπέζι μπροστά του και πήγε να ανοίξει. Με το άνοιγμα της πόρτας, ένιωσε το υγρό κρύο στο πρόσωπό του ενώ αυτό εισχωρούσε μέσα στο ζεστό σπίτι. Αμέσως αναγνώρισε τη γυναίκα που στεκόταν εκεί μπροστά του, αν και τα βαριά ρούχα που είχε σφίξει πάνω της και το σκουφί στο κεφάλι της ίσως να δυσκόλευαν κάποιον άλλο.

"Μπορώ να περάσω;" ακούστηκε η φωνή της.

Παραμέρισε για να περάσει μέσα και μόνο όταν έκλεισε την πόρτα, μπόρεσε να αρθρώσει την πρώτη του λέξη.

"Μαρίνα;"

"Εγώ είμαι! Βοήθησέ με να βγάλω αυτά από πάνω μου, φτιάξε μου ένα ζεστό τσάι... ή δώσε μου ένα δυνατό ποτό και τα λέμε μετά."

Με αμήχανες κινήσεις πήρε το χοντρό μπουφάν και το σκουφί, που του έδωσε και το κρέμασε σε μια σειρά καρφιών μαζί με το δικό του, δίπλα στην πόρτα. Φορούσε ένα ζεστό κόκκινο φόρεμα, εφαρμοστό πάνω της, κλειστό ως το λαιμό και μακρύ ως τους αστραγάλους. Το σουλούπι της, νευρώδες, τα μακριά μαύρα μαλλιά της που έπεφταν στους ώμους και την πλάτη της, τα μεγάλα αμυγδαλωτά μάτια της που τον κοίταζαν, η χροιά της φωνής της, όλα είχαν μείνει ίδια, ανέγγιχτα από τον χρόνο. Λίγα κιλά παραπάνω μόνο είχε πάρει, λογικό, κατ΄ άλλα δεν είχε αλλάξει καθόλου σε αντίθεση με αυτόν, που και πολλά παραπανίσια κιλά είχε αποκτήσει, τα μαλλιά του είχαν αραιώσει και το πρόσωπο του είχε χάσει όλη τη νεανική του λάμψη.

Την οδήγησε ως εκεί που καθόταν, της πρόσφερε θέση δίπλα στο τζάκι και της γέμισε ένα ποτήρι με κόκκινο κρασί, από αυτό που πάντα είχε πρόχειρο πάνω στο τραπέζι.

"Σου κάνει εντύπωση που βρίσκομαι εδώ;"

"Σίγουρα δεν σε περίμενα!"

"Λάθος σου! Σου το είχα πει. Αν ποτέ γυρίσεις εδώ, μαζί σου θα επιστρέψω κι εγώ."

"Είναι αλήθεια! Αλλά συνήθως τα λόγια απέχουν από τις πράξεις."

"Σημασία έχουν οι προθέσεις. Κι εγώ όπως βλέπεις, δεν έλεγα ψέματα."

"Γιατί δεν έφυγες μαζί μου τότε; Γιατί επέλεξες να παραμείνεις στον τόπο αυτόν, που ελάχιστα είχε να σου προσφέρει;"

"Δεν έχω δώσει ακόμη πειστική απάντηση στον εαυτό μου. Ίσως γιατί δεν μου ταιριάζουν οι μεγάλες πόλεις. Εσύ γιατί είσαι εδώ;"

"Κουράστηκα! Απηύδησα για να το πω πιο ωμά. Δεν άντεξα αν θες! Εσύ; Έκανες οικογένεια;"

"Ναι! Είμαι παντρεμένη, έχω και δυο παιδιά, αγόρι και κόρη, φοιτητές. Μένω στη Δράμα, με τον άντρα μου, οι δυο μας μείναμε..."

"Και πώς τον άφησες; Με ποια δικαιολογία έφυγες;"

"Μεγάλοι άνθρωποι είμαστε! Μέχρι να τελειώσουν οι αγώνες και να γυρίσει σπίτι, θα έχω επιστρέψει κι εγώ."

"Άρα δεν επέστρεψες στο χωριό! Μάλλον ήλθες απλώς για να επιβεβαιώσεις, ότι πράγματι βρίσκομαι εδώ."

"Μάλλον... Ξέρεις, ποτέ δεν μπόρεσα να σε βγάλω από το μυαλό μου. Κι αυτό έκανε όλη τη ζωή μου δύσκολη. Λάθος να μην ακολουθείς την καρδιά σου όταν αυτή σε καλεί. Κι αυτό το λάθος θα το πληρώνω για μια ζωή."

" Για μια ζωή... Ίσως έπρεπε κι εγώ να επιμείνω περισσότερο τότε. Αλλά βλέπεις βιαζόμουν να φύγω, ήθελα να κατακτήσω τον κόσμο, πίστεψα ότι και χωρίς εσένα θα έβρισκα την ευτυχία. Το δικό μου λάθος!"

"Εσύ; Έκανες οικογένεια;"

"Όχι... δεν έκατσε... μάλλον για να είμαι ειλικρινής, ποτέ δεν την επιδίωξα."

Ο Αλέξανδρος σήκωσε το ποτήρι του, το τσούγκρισε με το δικό της.

"Στην επανασύνδεση μας, λοιπόν!"

"Σήκωσε και η Μαρίνα το δικό της ποτήρι και το έφερε στο στόμα της. Δίστασε μα στο τέλος, με αργές γουλιές το άδειασε."

"Δεν έπρεπε να το πιω! Ο δρόμος της επιστροφής δεν είναι και τόσο εύκολος. Όπου νάναι νυχτώνει. Μάλλον πρέπει να φεύγω!"

"Θα σε ξαναδώ;"

"Δεν ξέρω! Ίσως! Μάλλον! Θα το επιδιώξω!"

"Δείχνεις αρκετά συγχυσμένη! Κάτσε λίγο ακόμα να ηρεμήσεις και φεύγεις σε λίγο."

"Αυτό θα κάνω!"

Image by Eirena from Pixabay
Για λίγο κάθισαν και δύο αμίλητοι. Μια περίεργη αίσθηση ευτυχίας είχε
φωλιάσει στις καρδιές και των δύο. Αν κι εκείνη ήξερε ότι σε λίγη ώρα θα τον αποχαιρετούσε κι αυτός αν και ήθελε να την έχει κοντά του για όσο περισσότερο γινόταν, η αίσθηση της ζεστασιάς στην καρδιά τους μαλάκωνε την ψυχή τους. Οι μνήμες και των δύο γύριζαν στις μέρες εκείνες, στα είκοσι τους, όταν τα νιάτα τους ήταν ικανά να τους κάνουν να καρδιοχτυπούν. Τα ξεμοναχιάσματά τους στα στενά σοκάκια του χωριού, το πρώτο τους φιλί, η πρώτη φορά που έκαναν έρωτα μια θεοσκότεινη νύχτα στην πηγή δίπλα στον πλάτανο.

Ο Αλέξανδρος σηκώθηκε να ρίξει ένα κούτσουρο στη φωτιά που πήγαινε να σβήσει. Σηκώθηκε και η Μαρίνα.

"Πρέπει να φύγω!"

Πήγε ως την πόρτα, ξεκρέμασε τα ρούχα της και με αποφασιστικές κινήσεις ντύθηκε ενώ ο Αλέξανδρος την πλησίασε.

"Είσαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις μέσα στην νύχτα;"

"Μια χαρά θα είμαι."

Την αγκάλιασε με τον τρόπο που κάνει κάποιος, όχι για να αποχαιρετήσει αλλά για να δείξει την χαρά του, που ξαναέβλεπε ένα αγαπημένο του πρόσωπο μετά από τόσα χρόνια. Την κράτησε για λίγο κι εκεί που θεώρησε ότι αυτό θα κρατούσε για κάποια λεπτά, του ξέφυγε και άνοιξε την πόρτα. Αυτό που αντίκρισαν τους έκανε να συνειδητοποιήσουν ότι η μοίρα θα έκανε πια το δικό της παιχνίδι κι αυτοί απλώς θα έπρεπε να υποκύψουν στις διαθέσεις της. Το χιόνι έπεφτε πυκνό, σε μεγάλες νιφάδες και ήδη είχε σκεπάσει την αυλή. Σίγουρα, ο έτσι κι αλλιώς δύσκολος δρόμος μέσα από τα βουνά δεν θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση, άσε που θα είχε χαθεί πλέον κάθε ίχνος του.

"Όπως βλέπεις, δεν γίνεται να φύγεις. Εκτός κι αν ήλθες με ερπυστριοφόρο." της είπε με κρυφή χαρά.

"Μα πρέπει να φύγω!"

Έκλεισε την πόρτα πίσω του, ήδη το κρύο που πρόλαβε να μπει μέσα, είχε ψυχράνει τον χώρο. Την βοήθησε να βγάλει και πάλι το μπουφάν και το σκουφί της και τα κρέμασε στο ίδιο καρφί που βρίσκονταν πρωτύτερα. Εκείνη μπερδεμένη, αγωνιώντας για τον άντρα της που θα γύριζε στο σπίτι και δεν θα την έβρισκε, αλλά απόλυτα παραδομένη, προχώρησε προς τα μέσα και κάθισε και πάλι στη θέση της. Γέμισε το ποτήρι της με κρασί και το άδειασε με τον ίδιο τρόπο, με αργές γουλιές μέχρι το τέλος.

"Μην στενοχωριέσαι, Μαρίνα! Κάποια πράγματα είναι πάνω από τις δυνάμεις μας. Θα φροντίσω να είμαι καλός οικοδεσπότης. Εγώ έτσι κι αλλιώς κοιμάμαι εδώ, δίπλα στο τζάκι. Η κάμαρα μέσα είναι για σένα, θα βάλω και την ηλεκτρική σόμπα να καίει όλη νύχτα, μια χαρά θα είσαι."

Η αμηχανία ήταν εμφανής και στα λόγια και στις πράξεις τους.

"Θα φτιάξω μια ομελέτα, δεν γίνεται να πίνουμε ξεροσφύρι. Έχω αρκετά αυγά και λουκάνικα στο ψυγείο, μια ομελέτα με το κρασί είναι ότι πρέπει."

Σηκώθηκε και άρχισε να τηγανίζει, με αρκετή μαεστρία είναι αλήθεια, ενώ η Μαρίνα τον παρατηρούσε αμίλητη. Στο μυαλό της γύριζαν ένα σωρό σκέψεις. Ο άντρας της του οποίου την αγάπη δεν ένιωθε από καιρό πια, τα παιδιά της που τα έβλεπε μόνο στις διακοπές, τα όνειρα που είχε αρνηθεί να κάνει εδώ και χρόνια, την αγωνία της για την αναστάτωση στο σπίτι της αλλά κι αν όλα όσα προμηνύονταν από εδώ και πέρα θα άξιζαν αληθινά. Ο Αλέξανδρος αφού έστρωσε ένα τραπεζομάντηλο στο τραπέζι, στη μέση έβαλε μια πετσέτα, πάνω της άφησε το τηγάνι, έβαλε κι από ένα πιάτο μπροστά τους, έκοψε ψωμί, τοποθέτησε κατάλληλα τα μαχαιροπήρουνα και τις χαρτοπετσέτες, έφερε ακόμα ένα μπουκάλι κρασί και το άφησε δίπλα τους.

"Η νύχτα θα είναι μακριά!" της είπε.

"Εσύ, με έφερνες καμιά φορά στο μυαλό σου; Ή με είχες ξεχάσει ολότελα; Δεν θα ήταν παράξενο!"

"Βλέποντάς με στη πόρτα, πιστεύω να κατάλαβες τη χαρά μου!"

"Ναι, την ένιωσα αλλά δεν μου απάντησες!"

"Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι ποτέ δεν μπόρεσα να δω τον εαυτό μου στα σοβαρά, δίπλα σε κάποια άλλη γυναίκα. Πάντα υπήρχε κάτι, μια σκιά από το παρελθόν, που με κρατούσε πίσω."

"Εγώ φοβόμουν τη μοναξιά... αν και πάντα ήμουν μόνη και τώρα ακόμη περισσότερο, αφότου έφυγαν τα παιδιά."

Ο Αλέξανδρος σήκωσε το ποτήρι του, αυτή τη φορά κάνοντας μια πρόποση:

"Στα λάθη μας! Στη μοίρα! Στην ελπίδα!"

Η Μαρίνα τσούγκρισε για δεύτερη φορά το ποτήρι της με αυτό του Αλέξανδρου χωρίς να πει τίποτε. Το έβαλε στο στόμα της , ήπιε μια γουλιά και το άφησε κάτω. Ήδη είχε υπερβεί τα όρια της και το ήξερε. Εκείνος έκοψε την ομελέτα στην μέση και την μοίρασε στα πιάτα τους.

"Δοκίμασε την ομελέτα μου. Όσοι την έχουν δοκιμάσει λένε τα καλύτερα."

"Πού έμαθες να μαγειρεύεις;"

"Όταν ζεις μόνος σου, μαθαίνεις πολλά πράγματα!"

"Σωστά!"

"Κοίτα Μαρίνα! Βλέπω ότι έχεις χάσει την άνεση που είχες από την ώρα που κατάλαβες ότι δεν θα επιστρέψεις στο σπίτι σου απόψε. Τίποτε δεν είναι τυχαίο στον κόσμο αυτόν! Όλα γίνονται για κάποιον λόγο! Εγώ χαίρομαι που σε έχω εδώ! Ξέρω ότι κι εσύ χάρηκες που με είδες! Τον άντρα σου δεν τον ξέρω! Ούτε ξέρω τι σχέση έχετε. Και δεν με ενδιαφέρει για να είμαι ειλικρινής! Απόψε είμαστε εδώ, μόνο οι δυο μας και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Αν το θεωρείς σκόπιμο, πάρε τον ένα τηλέφωνο και πες του να μην σε περιμένει. Δίχως περιττές εξηγήσεις. Μόνο και μόνο για να μην αγωνιά."

"Θα το κάνω κι αυτό. Αργότερα!"

Η Μαρίνα έβαλε μια μπουκιά από την ομελέτα στο στόμα της. Με ένα νεύμα επιδοκίμασε τις μαγειρικές του ικανότητες. Πράγματι ήξερε να μαγειρεύει. Ο δικός της ούτε αυγό βραστό δεν μπορούσε να κάνει. Μα γιατί τους συγκρίνει; Τι της χρειάζεται αυτό τώρα;

"Εκτός από τον γάμο και τα παιδιά σου, ασχολήθηκες με κάτι άλλο;"

"Δούλεψα περιστασιακά ως πωλήτρια σε διάφορα καταστήματα ένδυσης, κυρίως αφότου μεγάλωσαν λίγο τα παιδιά μου. Αλλά τα χρόνια είναι δύσκολα, ο κόσμος δεν ξοδεύει χρήματα κι έτσι κι εμάς δεν μας χρειάζονται τα καταστήματα όλο τον χρόνο. Εσύ; Τι δουλειά έκανες;"

"Ήμουν υπεύθυνος πωλήσεων σε μια μεγάλη εταιρία με παιδικές τροφές. Βρήκα δουλειά εκεί μετά τον στρατό κι ευτυχώς μπόρεσα να εξελιχθώ μέσα στην εταιρία. Κάπου όμως βαρέθηκα, κουράστηκα, πιέστηκα από τον ανταγωνισμό και τα νούμερα που ήθελαν τα μεγάλα αφεντικά και τα παράτησα. Ακόμα δεν ξέρω αν έκανα σωστά! Ο χρόνος θα δείξει."

"Το ζητούμενο είναι η ευτυχία... και μάλλον κανένας δεν μας δεν μπόρεσε να την βρει."

"Ναι, πάντα αυτή είναι το ζητούμενο, αλλά εμείς αρνούμαστε να το δούμε. Κι όταν επιτέλους το καταλάβουμε, τότε συνήθως είναι πολύ αργά."

"Ποτέ δεν είναι αργά αν θέλεις κάτι πραγματικά!"

Η βραδιά συνεχίστηκε στο ίδιο μοτίβο. Άλλοτε θυμούνταν τα ευτυχισμένα χρόνια που έζησαν στο χωριό ως παιδιά, άλλοτε τα δυνατά νεανικά τους καρδιοχτύπια αλλά και τον πόνο του αποχαιρετισμού τους, άλλοτε αναφέρονταν στη ζωή που έκαναν, στα "χαμένα τους χρόνια". Ο Αλέξανδρος μίλησε για την ελπίδα του να βρει όσα είχε χάσει επιστρέφοντας στο μισο έρημο πια χωριό του και η Μαρίνα για την ανίκητη επιθυμία της να τον δει και πάλι, από την στιγμή που έμαθε ότι είχε επιστρέψει. Κάποια στιγμή πήρε τον άντρα της, του είπε ότι ήταν αδύνατον να βρεθεί στο σπίτι τους τη νύχτα εκείνη, είναι όμως καλά και να μην ανησυχεί. Εκείνος ήθελε περισσότερες διευκρινήσεις αλλά η Μαρίνα του έκλεισε το τηλέφωνο.

Το τηλέφωνο της άρχισε να κουδουνίζει, ήταν εκείνος, το έσβησε εντελώς. "Μου είναι άχρηστο απόψε. Πιστεύεις ότι ο χρόνος δίνει δεύτερες ευκαιρίες σε κάποιους, να διορθώσουν όσα έκαναν κάποτε λάθος;" ρώτησε τον Αλέξανδρο.

"Δεν ξέρω για τον χρόνο, αλλά η αποψινή χιονοθύελλα και ο αποκλεισμός σου εδώ, είναι ένα σημάδι που δύσκολα μπορεί κανείς να αγνοήσει. Και για να σου πω την αλήθεια, χαίρομαι! Χαίρομαι που ήλθαν τα πράγματα έτσι!"

Εκείνη σηκώθηκε από τη θέση της, τον πλησίασε και τον φίλησε στο στόμα, εκείνος δεν αιφνιδιάστηκε, το ήξερε από την πρώτη στιγμή που την είδε, ότι κάπως έτσι θα εξελίσσονταν τα πράγματα μεταξύ τους, αν όχι εκείνη τη βραδιά κάποια επόμενη σίγουρα. Ανταπέδωσε με θέρμη και σε λίγη ώρα βρίσκονταν γυμνοί, σφιχταγκαλιασμένοι, μπροστά στο αναμμένο τζάκι, στη βαριά φλοκάτα που ήταν στρωμένη μπροστά του, προσπαθώντας να κερδίσουν λίγη από την ευτυχία, που ήξεραν ότι μόνο τα κορμιά τους μπορούσαν να προσφέρουν.

Το πρωί πρώτος ξύπνησε ο Αλέξανδρος, η βαριά μάλλινη κουβέρτα που έριξε πάνω τους, τους κράτησε ζεστούς τη νύχτα μα το τζάκι είχε σβήσει από ώρα. Έπρεπε να το ανάψει, σηκώθηκε τοποθέτησε τα ξύλα με τη σιγουριά εκείνου που ήξερε τον σωστό τρόπο, τα σπινθηροβόλημα της φωτιάς φώτισε και πάλι τον χώρο και η Μαρίνα ξύπνησε αναζητώντας το κορμί του που είχε επιστρέψει δίπλα της. Εκείνος ανταπέδωσε και σε ελάχιστο χρόνο γεύονταν και πάλι την ηδονή, που τόσο είχαν ανάγκη εκείνη την ώρα. Αφού οι ανάσες τους ξαναβρήκαν και πάλι τον κανονικό τους ρυθμό, η Μαρίνα σηκώθηκε, βρήκε τα ρούχα της και άρχισε να ντύνεται. Πλησίασε το παράθυρο και είδε ότι το χιόνι εξακολουθούσε να πέφτει πυκνό.

"Ακόμα χιονίζει!" ανακοίνωσε με φωνή που κάθε άλλο από αγωνία εξέφραζε. Μάλλον κάποια ευλογία σκέπαζε κάθε άλλο συναίσθημα εκείνη την ώρα.

"Ποιος ξέρει πότε θα ανοίξουν το δρόμο;" συνέχισε.

"Βιάζεσαι να φύγεις;" την τσίγκλησε εκείνος.

"Δεν θα φύγω! Μια φορά σε άφησα να φύγεις μόνος, δεν θα κάνω το ίδιο λάθος και πάλι! Εκτός κι αν εσύ δεν με θέλεις στα πόδια σου."

"Αυτό κατάλαβες εσύ, Μαρίνα;"

"Όχι, αλλά θα ήθελα να σε ακούσω να το λες!"

"Αυτό μόνο; Σε θέλω εδώ, μαζί μου, κάθε μέρα, κάθε ώρα! Εσύ είσαι έτοιμη;"

"Έτοιμη; ... σαν έτοιμη από καιρό, θαρραλέα, αποχαιρετώ το παρελθόν που φεύγει. Θυμάσαι πώς παίζαμε με τα ποιήματα που μαθαίναμε στο σχολείο."

"Καβάφης, παράφραση του Καβάφη, από το ποίημα του, Απολέιπην ο θεός Αντώνιον. Δεν ξεχνιούνται αυτά! Μπορεί να έμειναν στην άκρη για λίγο αλλά μαζί σου, όλα έρχονται μπροστά μου και πάλι. Σαν να άνοιξε η πόρτα, που μας κρατούσε σε απόσταση."

Δεν συνέχισαν την κουβέντα. Κάθε ένας χρειαζόταν να αναλογιστεί για μία ακόμη φορά, την υπόσχεση, που μόλις είχε δώσει. Παρασύρθηκαν σαν δεκαοχτάχρονα που εκστομίζουν εύκολα λόγια τα οποία πολύ γρήγορα ξεχνάνε. Κι αυτοί σε ηλικία, που όφειλαν να σκέπτονται πολύ σοβαρά τι λένε σε αυτόν που έχουν απέναντι τους, έδωσαν στον άλλο πολύ περισσότερα απ΄ όσα μπορούσαν να αντέξουν... ή μήπως όχι, μήπως είχαν φτάσει σε εκείνο το σημείο, όπου όλα είναι έτοιμα από καιρό και το μόνο που χρειάζεται είναι η στιγμή, όπου όλα ευθυγραμμίζονται, οι πλανήτες, το πέταγμα της πεταλούδας στην Κίνα, μια μη αναμενόμενη χιονοθύελλα στην άλλη πλευρά της Γης, τα θέλω και τα μπορώ των δύο τους.

Η επιλογή δική σας!!!!


 Οφείλω να ευχαριστήσω τον Giannis Pit. για την ευκαιρία που μου έδωσε, να γράψω μια ιστορία, από αυτές που γραφή περιπλανιέται γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις.  Η πρόταση πάνω στην  οποία πατήσαμε όλοι οι συμμετέχοντες είναι:

Το παλιό οικογενειακό σπίτι στο ορεινό χωριό, έχει την αγάπη σας αλλά περιμένει και τη φροντίδα σας. Η κατάστασή του είναι κακή και εσείς σχεδιάζετε να το ανακαινίσετε. Βρίσκεστε ήδη εκεί αλλά ένα αναπάντεχο πρόβλημα καθιστά άμεσα αναγκαία την επίλυσή του. Ο μοναδικός / μοναδική, από τη γειτονική κωμόπολη, που θα ανέβει στο σπιτικό προκαλεί πραγματικό σοκ με την άφιξή του / της. Ίσως να μη περιμένατε ποτέ να βρεθεί απέναντί σας. Η ξαφνική χιονοθύελλα έχει τα δικά της σχέδια και θα σάς αναγκάσει να μείνετε εκεί, στον ίδιο κλειστό χώρο μέχρι να απεγκλωβιστείτε. Η νύχτα και το παρελθόν έρχεται ξανά. Τι μπορεί άραγε να κουβαλάει αυτό το πρόσωπο; Είχατε ποτέ σχέση μαζί του; ή μήπως προκύπτει μια έμμεση σχέση μαζί του; Τι μπορεί να φέρει; Τι μπορεί να αλλάξει; Μπορείτε να το αφήσετε στην άκρη;

Όλες τις συμμετοχές μπορείτε να τις δείτε από εδώ: Μια ιδέα - Μια έμπνευση


34 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Βασίλη μου!
    Συγχαρητήρια για την ιστορία σου με την τόσο άρτια θα έλεγα περιγραφή. Και λογοτεχνικά αλλά και συναισθηματικά.
    Μου άρεσε πολύ που είδαμε έναν άντρα πρωταγωνιστή αυτή τη φορά.
    Το ζητούμενο ναι, είναι η ευτυχία ακόμη κι όταν η μοίρα έχει άλλα σχέδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσει η ιστορία μου. Ναι άντρας ο πρωταγωνιστής αλλά σε ισάξια θέση, μάλλον πιο προβληματισμένη όμως και η Μαρίνα... Θέλω να πιστεύω ότι θα δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στην ευτυχία που τόσο στερήθηκαν.
      Την Καλημέρα μου, Κική!

      Διαγραφή
  2. Η επιλογή δική μας: και οφείλουμε να ζούμε ανάμεσα σε αληθινά συναισθήματα και όχι σε συμβιβασμούς. Η Μαρίνα δεν μπορούσε τη μοναξιά αλλά η καρδιά της ήταν δοσμένη αλλού όλα αυτά τα χρόνια. Και ο Αλέξανδρος ακολούθησε μια πορεία χωρίς να ακούσει τη δική του καρδιά. Είναι αυτό που λέμε ότι κρατάμε την ευτυχία στα χέρια μας και δεν τη βλέπουμε. Ίσως αν δεν ακολουθούσε τα όνειρά του στην πόλη, ίσως αν έμενε με τη Μαρίνα, να υπέσκαπτε τη σχέση του η ματαίωση των ονείρων του.
    Ωραίες περιγραφές και η ανθρώπινη σχέση ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο. Αληθινό ψυχογράφημα έκανες των δυο πρωταγωνιστών. Μπράβο Βασίλη απόλαυσα την συμμετοχή σου
    Καλή σου εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα η επιλογή είναι δική μας και γι΄ αυτό πληρώνουμε και το ανάλογο τίμημα κάθε φορά! Και πάντα υπάρχουν πολλές διαφορετικές παράμετροι για να την κατακτήσουμε, έστω και για λίγο. Χαίρομαι που επισημαίνεις τα θετικά της ιστορίας μου και ότι σου άρεσε!
      Την Καλημέρα μου, Άννα!

      Διαγραφή
  3. Ποτέ δεν είναι καλό να ζεις σε τέλμα, αλλά ούτε μπορείς να ξεχνάς τις υποχρεώσεις σου! Εκείνη τα παιδιά της τα μεγάλωσε, η σχέση της είχε βαλτώσει, όφειλε μια ειλικρινή εξήγηση και να γυρίσει καινούργια σελίδα εκεί που ποθούσε η καρδιά της. Πολύ όμορφη η συμμετοχή σου Βασίλη μου, πραγματικά απόλαυσα την άνετη γραφή της, την τόσο παραστατική με συναίσθημα! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε η εγγραφή μου, Mary, θα συμφωνήσω μαζί σου, ότι έχει δικαίωμα να γυρίσει τη σελίδα στη ζωή της, να κερδίσει αυτό που ποθεί η καρδιά της.
      Την Καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  4. Πολύ όμορφη η ιστορία σου, Βασίλη, τη διάβασα με πραγματική ευχαρίστηση. Μου άρεσε που έδωσες στους ήρωές σου μία δεύτερη ευκαιρία και η χιονοθύελλα απ'έξω από το σπίτι λειτούργησε ως υπογράμμιση της ηρεμίας που νιώθει κανείς όταν βλέπει τα πράγματα να μπαίνουν στη θέση τους. Είναι μια ιστορία γεμάτη τρυφερά αισθήματα και αποπνέει θαλπωρή. Μπράβο σου!
    Να έχεις μια όμορφη εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου αρέσει η επισήμανση σου ότι η ιστορία μου αποπνέει μια ηρεμία και θαλπωρή, ναι, ήταν ζητούμενο αυτό από μένα. Ήθελα ένα περιβάλλον, όπου σε αυτή τη φάση, δεν θα υπήρχαν εμπόδια , ώστε να μπορέσουν να δουν θετικά μια δεύτερη ευκαιρία, που πιστεύω ότι δικαιούνται.
      Την Καλημέρα μου, Πίπη!

      Διαγραφή
  5. Έχεις ένα χάρισμα, Βασίλη μου, να βουτάς μέσα στις ανθρώπινες σχέσεις και να δίνεις τα δικά σου ψυχογραφήματα. Το έχεις κάνει στο παρελθόν με τα λογοτεχνικά σου μεγάλα έργα, το κάνεις τώρα και εδώ, στο παρόν σου διήγημα.
    Νιώθω δύο πράγματα, διαβάζοντάς το:
    Το ένα είναι ένας μικρός φόβος, που μεγαλώνει. Η κρίσιμη ώρα, που η Μαρίνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια μεγάλη απόφαση, που θα καθορίσει το μέλλον στη ζωή της. Η αγωνία πού θα βρει τη δύναμη, τι θα συναντήσει ως απάντηση. Κινδυνεύει άραγε;
    Από την άλλη είναι μια υπέροχη τρυφερότητα και γαλήνη, που αναδύεται σαν άρωμα μέσα από την αφήγησή σου. Λεπτό προς λεπτό, εικόνα την εικόνα, η ζωή των δύο πρωταγωνιστών μας, περνάει μπροστά στα μάτια μας. Νιώθουμε τις καρδιές τους. Ακούμε τις αναμνήσεις τους. Προετοιμαζόμαστε και αφουγκραζόμαστε για αυτό που έρχεται. Που είναι έτοιμο να ξεσπάσει. Για να μάς παραδώσει στη γαλήνη, στην ερωτική εκπλήρωση των ονείρων μιας ολάκερης ζωής.
    Πόσα όμορφα ερωτήματα έβαλες, φίλε μου!
    Η ζωή προετοιμάζει τις στιγμές και καρτερά υπομονετικά για την πραγμάτωσή τους γυρεύοντας την κατάλληλη συγκυρία.
    Σε ευχαριστούμε πολύ, Βασίλη. Πάντα δουλεύεις τις ανθρώπινες σχέσεις με υποδειγματική μαεστρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Γιάννη! Φυσικά και υπάρχει αγωνία, φόβος μα και λαχτάρα, και από την Μαρίνα αλλά και από τον Αλέξανδρο, από αυτό που ποθούν και βλέπουν να έρχεται. Και σίγουρα η Μαρίνα έχει να πάρει την πιο δύσκολη απόφαση. Η γαλήνη ήταν επιλογή, ήθελα ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από κάθε αντιπερισπασμό, ώστε η δεύτερη ευκαιρία που δικαιούνται, κατά την άποψή μου, να μην εμποδιστεί από τίποτε.
      Χαίρομαι που σου άρεσε η ιστορία μου!
      Την Καλημέρα μου!

      Διαγραφή
    2. Nαι, ήταν εξαίρετη η επιλογή σου να αποστειρώσεις αυτό το δικό τους περιβάλλον για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ανεπηρέαστα. Ήταν πολύ σωστό, φίλε μου.
      Καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
  6. Ωωω, αφήνεις σε μας να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά, ε;
    Δεν είναι κι εύκολο να πάρεις μια τέτοια απόφαση, όταν υπάρχουν κι άλλοι που θίγονται.
    Αλλά πάλι, αν όχι τώρα, πότε;
    Πολύ ωραία η ιστορία σου φίλε μου.
    Αυτές οι χιονοθύελλες, μας έδωσαν πολλές και διαφορετικές εμπνεύσεις.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με έβγαλε ανώνυμη στο σχόλιο, γιατί μπήκα από το μέιλ του Γιάννη.

      Διαγραφή
    2. Χαίρομαι που σου άρεσε η ιστορία μου, Ρένα! Ναι, η έμπνευση του Γιάννη να προσθέσει μια χιονοθύελλα στην ιστορία, έδωσε πολλές και όμορφες εμπνεύσεις σε όλους μας.
      Την Καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  7. Μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων, εν προκειμένω το χιόνι, αλλάζει την εξέλιξη της ιστορίας και οδηγεί δύο ανθρώπους να βιώσουν εκείνο που άφησαν στη μέση τότε...
    Βασίλη μου πολύ καλογραμμένο το διήγημά σου.
    Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, έχεις δίκιο, πολλές φορές αρκεί αυτή η απειροελάχιστη μεταβολή των δεδομένων για να πάρει μια άλλη πορεία η ζωή του ανθρώπου. Η ομορφιά της ζωής, της αληθινής ζωής!
      Χαίρομαι που σου άρεσε η ιστορία μου, Ελένη!
      Την Καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  8. Βασίλη καλησπέρα,
    Η ιστορία σου με έμφαση στο συναίσθημα, σε κάνει να ταυτίζεσαι με τους ήρωες και να αναλογίζεσαι αναφορικά με τη δική σου ευτυχία.
    Δεν ξέρω αν πιστεύω στις δεύτερες ευκαιρίες, ίσως γιατί τις θεωρώ σπάνιες. Αλλά όταν συμβαίνουν είναι σπουδαίες.
    Και σίγουρα όταν νιώθουμε συναισθηματικά ότι βρισκόμαστε σε τέλμα, πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις όσο δύσκολες και αν είναι.
    Σε ευχαριστούμε για την ιστορία που μοιράστηκες μαζί μας.
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σημαντικό ΄για κάποιον που γράφει, όταν ακούει ότι η ιστορία του κάνει κάποιον άλλον να αναλογίζεται τη δική του ζωή. Οι δεύτερες ευκαιρίες δεν είναι το σύνηθες. Και σίγουρα χρειάζεται, αν τις έχεις, να ζυγίσεις πολύ καλά την όποια απόφασή σου. Αναλογιζόμενος πάντα τι έχεις στο τώρα και το προσδοκάς από το μέλλον.
      Νάσαι καλά, Μαρίνα, χαίρομαι που σου άρεσε η ιστορία μου!

      Διαγραφή
  9. Προτιμώ την τελευταία σου εκδοχή Βασίλη. Μπορεί να ζει κανείς με ένα σωρό συμβιμασμούς τη ζωή του για χίλιους δυο σοβαρούς λόγους αλλά από μια ηλικία και μετά οφείλει κατά τη γνώμη μου να δώσει άδεια στον εαυτό του να χαρεί έστω και ένα από τα ανεκπλήρωτα όνειρά του. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από την παραδοχή των συναισθημάτων μας και το βίωμά τους.
    Με έβαλε σε σκέψεις η ιστορία σου, αλλά δεν δίστασα καθόλου να καταλήξω στην τελευταία εκδοχή σου.
    Να είσαι καλά Βασίλη και σ' ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή σου.
    Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα διαφωνήσω! Όσο μεγαλώνουμε και όσο βλέπουμε τα νεανικά όνειρα μας να καταρρέουν ή τις επιθυμίες μας να παραγκωνίζονται, τα ερωτήματα αυτά θα μεγαλώνουν. Και αν υπάρξει μια δεύτερη ευκαιρία, με τα δεδομένα της ιστορίας που έγραψα, μάλλον η δεύτερη επιλογή είναι μονόδρομος.
      Νάσαι καλά, Μαρία, την Καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  10. Μπράβο Βασίλη πολύ ωραία ιστορία! Δεν έχουν όλοι στη ζωή μια δεύτερη ευκαιρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε η ιστορία μου, αγαπητή μου Butterfly. Είναι σπάνιες στην αληθινή ζωή οι δεύτερες ευκαιρίες και σίγουρα αν είσαι από τους τυχερούς να την έχεις, θα χρειαστεί να ζυγίσεις πολλά μέχρι να την αποδεχθείς.
      Την Καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  11. Πόσο όμορφα Βασίλη αποτυπώνεις την ανάγκη της ψυχικής επαφής δυο ερωτευμένων ανθρώπων που δεν φοβούνται να ¨τσαλακώσουν¨ το ¨εγώ¨ τους για λίγη ευτυχία! Η μύηση του αναγνώστη για τον ψυχισμό των ηρώων σου που μετουσιώνεται σε ανάγκη για ότι τους στέρησε η ζωή, υπέροχα δοσμένη, χωρίς ταμπού και χωρίς να σοκάρει. Υπέροχες εικόνες σ’ έναν κόσμο που διατηρεί, έστω και με ελάχιστους κατοίκους, την ηρεμία και τη μαγεία της ζωής στη φύση. Συγχαρητήρια Βασίλη! Ειλικρινά το απόλαυσα!
    Να είσαι καλά!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε. Πολλές φορές το ήρεμο περιβάλλον, αλλά και οι συγκυρίες παίζουν τον δικό τους θετικό ρόλο στις σχέσεις των ανθρώπων κι αυτό, ήταν ένα από αυτά που ήθελα να τονίζω στην ιστορία αυτή.
      Την Καλημέρα μου, Αννίκα!

      Διαγραφή
  12. Όποια κι αν είναι η τελική απόφαση της Μαρίνας, εμείς γίναμε μάρτυρες μιας τρυφερής ιστορίας με ήρωες δυο απόμαχους της ζωής που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τη μοίρα τους. Πόσο πονεμένη αλλά και ρεαλιστική αυτή η ιστορία!
    Βασίλη, ταυτίστηκα με το βασανιστικό δίλημμα της Μαρίνας, αλλά και την πικρία που ενδέχεται να ξανανιώσει ο Αλέξανδρος, την επόμενη μέρα. Γιατί όταν λιώσει το χιόνι και η γαλήνη δώσει τη θέση της στη σκληρή πραγματικότητα, εκεί ακριβώς είναι που θα γίνει η τελική αναμέτρηση.
    Κατάφερες και μας έβαλες με μαεστρία στη θέση των ηρώων "εγώ τι θα έκανα άραγε στη θέση της/του;"

    Την καλησπέρα μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο! Το ερώτημα θα γίνει πιο πιεστικό στη συνέχεια, αφού εξαλειφθούν οι αρχικές συνθήκες και μπουν στην δύσκολη καθημερινότητά τους. Προσωπικά θα ήθελα οι υποσχέσεις τους να παραμείνουν και μετά αλλά στην αληθινή ζωή, τα πράγματα ποτέ δεν είναι τόσο εύκολα.
      Την Καλημέρα μου, Μαρία!

      Διαγραφή
  13. Αχ δεν σας προλαβαίνω σε αυτό το εξαιρετικό δρώμενο!!
    Υπέροχη η ιστορία σου, ρεαλιστική με ζωντανούς διαλόγους και πλούσιες περιγραφές..
    Θα συμφωνήσω με την Άννα, μιας και οι συμβιβασμοί είναι κάτι που μάχομαι και αντιστέκομαι.

    Καλή συνέχεια 🌻

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Ναι, στο κείμενο μου, η πρόκληση είναι αν θα παραμείνουν οι πρωταγωνιστές της συμβιβασμένοι ΄γ θα τολμήσουν αληθινά το επόμενο βήμα... κι εγώ προσωπικά τείνω προς την δεύτερη άποψη.
      Την Καλημέρα μου, Κατερίνα!

      Διαγραφή
  14. Η δεύτερη ευκαιρία ....δοσμένη ατμοσφαιρικά σε ένα σκηνικό ηρεμίας και απομόνωσης....Οι αποφάσεις ζωής πάρθηκαν και έτσι τα έφερε η μοίρα ώστε να ανταμωθούν και πάλι κάτω από διαφορετικές συνθήκες.... Θαυμάσιο ψυχογράφημα των ηρώων της ιστορίας, απόλαυσα την ήρεμη και τόσο περιγραφική γραφή ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Κλαυδία! Η ήρεμη περιγραφή ήταν σκόπιμη, δεν ήθελα να εκβιάσω καμία πράξη, ήθελα όλα να καταλήξουν φυσιολογικά σε αυτό που όφειλε ο ένας στον άλλο. Με τα ερωτήματα για το μέλλον βέβαια!
      Την Καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  15. Το απωθημένο φυγείν αδύνατον μου λέει η ιστορία σου και πως όσο το χώνουμε βαθιά μέσα μας, εκείνο είναι εκεί και θα έρθει η στιγμή που θα διεκδικήσει το μερίδιο του από την ζωή...ακόμα και από τους ήρωές σου.
    Μια δυνατή συμμετοχή που μας αφήνει ερωτηματικά για το μετά και την απόφαση του ζευγαριού να αποδεχτούν πως αξίζει να είναι μαζί, χωρίς ενοχές γιατί όχι;
    Λόγο οικογενειακών υποχρεώσεων άργησα να περάσω, αλλά ευτυχώ εδώ είναι τα γραφόμενα να τα διαβάζουμε όποτε μπορούμε.
    Καλή συνέχεια σε ότι κάνεις και καλο σου ξημερωμα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, έτσι είναι, κάποια πράγματα αργά ή γρήγορα θα γίνουν, μάλλον αυτοί που έχουν αυτήν την ευκαιρία είναι οι τυχεροί στη ζωή αυτή. Και βέβαια οι πρωταγωνιστές μου, μετά τα εύκολα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και την επόμενη ημέρα, ειδικά η Μαρίνα και αυτό είναι ένα μεγάλο ζητούμμενο.
      Νάσαι καλά Ρούλα, την Καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  16. Πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία σου Βασίλη μου, για δυο ανθρώπους που συναντιούνται μετά από πολλά χρόνια ξανά! Δεν ξέρω αλήθεια αν θα είναι δεύτερη ευκαιρία. Γιατί καμιά φορά το ανεκπλήρωτο παίζει περίεργα παιχνίδια μέσα στο μυαλό μας.. Αν η κοπελιά είχε κάνει οικογένεια με το αγόρι τών εφηβικών χρόνων, μπορεί να είχαν όλα εξελιχθεί διαφορετικά.. Σίγουρα πάντως, θα είχε απομυθοποιήσει ο ένας τον άλλον. Ίδωμεν! Θα περιμένουμε να τους "δούμε" πώς θα τα πάνε, και θα τους ξανά κρίνουμε ως τρίτοι! Πολύ το χάρηκα το σημερινό σου, κι η ομελέτα μού έσπασε τη μύτη! 🌼

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σωστή η επισήμανσή σου! Πολλές φορές η κοινή ζωή προλαβαίνει την ευτυχία, βλέπεις η τριβή με την καθημερινότητα φθείρει τις σχέσεις και χρειάζονται πολλές δυνάμεις για να ανταπεξέλθεις.
      Χαίρομαι πάντως που σου άρεσε το διήγημά μου, μακάρι να μπορούσα να σε κεράσω λίγη από την ομελέτα μαζί με κρασάκι.
      Την Καλημέρα μου, Πέτρα!

      Διαγραφή

Όλα τα σχόλια σας με χαροποιούν και τυγχάνουν απάντησης.

Ο φωτεινότερος φακός του κόσμου του Γιώργου Κασαπίδη

    Αν κάποιος θέλει να διαβάσει μια συλλογή διηγημάτων, για μια μικρή επαρχιακή πόλη, τη Δράμα (αλλά και άλλες περιοχές), με την αίσθηση το...